Månedsmagasinet på Costa del Sol
Status for kaosklubben Málaga CF

Status for kaosklubben Málaga CF

De siste månedene har fotballklubben Málaga CF vært preget av usikkerhet, internt kaos og splittelse mellom klubbledelsen og det sportslige apparatet og i byen Málaga har det vært flere demonstrasjoner mot klubbledelsen og klubbpresident sjeik Al-Thani i spissen. Hva er status for klubben nå?
 

Málaga de Noruega

 
Tre uker etter at overgangsvinduet stengte, fikk endelig sportsdirektør Caminero og juridisk rådgiver Jofre holde pressekonferanse om klubbsituasjonen. Málaga CF er i en svært prekær økonomisk situasjon, med en overhengende fare for konkurs i begynnelsen av 2020. Klubben har nemlig ikke penger til å lønne sine ansatte lenger enn ut desember måned.
 
Deretter må ledelsen få på plass et sted mellom fire og seks millioner euro for å redde klubbøkonomien.
 

Ny plan inngått

Málaga har inngått en avtale om en levedyktighetsplan med La Liga etter et møte med spansk fotballs kanskje mektigste leder, Javier Tebas i La Liga.
Klubben uttaler seg positivt om at tilstrekkelige økonomiske innsparinger kombinert med friske midler skal være på plass i god tid før Málaga ender opp som Reus gjorde forrige sesong (konkurs og trukket fra ligaspillet). Konkrete tiltak i planen er likevel ikke kjent for offentligheten.
Sjeiken har hentet inn flere nye rådgivere den siste tiden, bl.a. to separate advokatfirmaer som tar seg av henholdsvis administrative og sportslige vurderinger før sjeiken selv tar den endelige avgjørelsen i absolutt alt av klubbens anliggende. Dette bidro sterkt til å forsinke en rekke prosesser i sommer. Det førte bl.a. til at flere potensielle nye spillere mistet tålmodigheten med Málaga CF.
Den nyeste av sjeikens rådgivere er amerikaneren Richard Shaheen som skal overse klubbens implementering av levedyktighetsplanen. Shaheen har tidligere jobbet med prosjekter for nasjonalbanken i Qatar.
 

Ordføreren krever endringer

Ordføreren i Málaga by, Francisco de la Torre, har flere ganger ytret at det er på tide med en endring i klubbledelsen. Han har avholdt møter med bystyret, lokale myndigheter i Andalucía og med foreningen for minoritetsaksjonærer i klubben for å komme med forslag til løsninger på situasjonen. Denne gruppen har ingen reell makt til å tvinge gjennom tiltak, men de representerer en by som er oppriktig bekymret for klubben sin, og ber først og fremst om at alle skal få fullt innsyn i klubbens anliggende og at ledelsen forplikter seg til å gjøre det som er nødvendig for å redde klubben.
Samtidig fortsetter rettsaken mellom sjeiken og hotellkjeden BlueBay. Hotellkjeden mener de eier 49% av aksjene i klubben.
Mange håper at BlueBay til slutt vil gå vinnende ut av rettsaken. Et endelig utfall av rettsaken kan la vente på seg, og situasjonen er såpass prekær at det hele kan være over før striden om eierskapet av aksjene foreligger ved dom, enten i 2020 eller enda senere.
 

Uoversiktlig situasjon

Kort oppsummert er status i Málaga CF uoversiktlig med en konkurs som truer i en ikke altfor fjern fremtid. En rekke engasjerte personer som forsøker å bidra med det de kan, en sta eier som nekter å selge og som samtidig nekter å investere mer penger i klubben, et sportslige apparat som ser ut til å ha utspilt sin rolle, og en supportermasse som protesterer mot ledelsen ved hver eneste mulighet.
Samtidig står supporterne bak laget og hovedtrener Víctor i alt kaoset på tross av svake resultater og prestasjoner. Det er tross alt ikke spillernes eller støtteapparatets feil at forutsetningene er som de er. Det gjenstår å se om klubben klarer å redde situasjonen og unngå et nytt nedrykk. Vi krysser alt vi har for at det skal lykkes!
 

Arilds corner – Fotball er lidenskap

 
Fotball spilles over hele kloden og er verdens største idrett. Fotball er for alle. Gamle og unge. Alle kjønn. Aktive og supportere. Lidenskapen går i arv, fra vuggen til graven.
 
Málaga CF er en klubb med tradisjoner, sjel og historikk som går langt tilbake.
Det har selvfølgelig svingt opp gjennom tidene. Opp- og nedturer, økonomiske problemer, trenerbytte, spillere, leder, eiere og administrasjon.
Men for mange er Málaga CF selve klubben. Og for alle dem som har opplevd livet før, under og etter hjemmematchene med «blodfansen» malaguistas i spissen, vet hva denne lidenskapen betyr.
 

Støy og kaos

I dag er det mye støy og kaos. Sport og økonomi i en herlig røre. Noe de fleste mener klubbens største eier, sjeik Abdullah Al-Thani, har skylden for.
Men vi skal ikke glemme at sjeiken og hans forretningspartnere kom inn da klubben hadde en gjeld på over 100 millioner euro. Klubben hadde problemer med å betale spillerlønninger, skatter til staten og til UEFA. I tillegg kom påstander om intern korrupsjon, forretningsavtaler, aksjonærfordelinger, osv.
 

Et vepsebol

Tiden går og vi vet ikke om dette hele er en slags businessplan, om det er kjærlighet til og kunnskap om fotball som gjelder eller om den store drømmen er en toppklubb i Spania og Europa.
Status per i dag er kaos med manglende opprykk i forrige sesong, svak start på sesongen, sparking av ledere, trenere, støtteapparat, spillere, rot om kjøp og salg av spillere.
Vi håper at klubben ikke blir slått konkurs og blir kastet ut av ligaen slik som det skjedde med laget Reus i forrige sesong.
 

Sjeiken må ta ansvar

Alle peker på sjeiken og mener at han må rydde opp. Han må vise ansvar og gi kompetente folk i alle ledd de nødvendige fullmakter og tillit til å drive klubben videre. Noe må gjøres. Fort! Lidenskap for klubben må til for å få resultater. Tillit må opprettes ovenfor fansen, tilskuere, Málaga by, samarbeidspartnere, media og alle andre som ønsker at Málaga CF skal være en toppklubb.
Vi i Peña Oso Polar ønsker å være stolte fans og supportere av Málaga CF!
 

Kontakt med La Peña Oso Polar

 
Vi i Peña Oso Polar – den eneste offisielle norske supporterklubben til Málaga CF – arbeider hele tiden for å gjøre tilbudet til medlemmer, følgere og alle som vil være med, bedre. Vi benytter Facebook og e-post.
 
Vil du bli med i supportergruppa Peña Oso Polare eller dra på fotballkamp med Málaga CF, ta kontakt på:
 
Av Fredrik Alnæs

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.