Kjære leser, ikke la deg mislede av at artikkeloverskriften er formulert som et spørsmål. Svaret er et ubetinget JA!
I svært mange land, Spania inkludert, er tips en viktig og stor del av lønnen for mange yrkesgrupper. Dette i sterk kontrast til Norge, hvor alle, uansett yrke, vanligvis har en lønn som tilsier at de kan ha en normal norsk livsstil, uavhengig av om de mottar tips fra kunder eller ikke.
Dessverre er nordmenn i verdensklasse dårlig på å gi tips for god service, faktisk i så stor grad at vi i redaksjonen får henvendelser fra personer av andre nasjonaliteter, som lurer på hvorfor nordmenn i Spania gir så lite tips, om de da gir noe tips i det hele tatt. Nordmenn har generelt et meget bra rykte både i Spania og ellers i utlandet, så det er synd at vi også er kjent for å være dårligst på å tipse.
Hvorfor er det slik?
Det kan være nærliggende for utenforstående å tro at nordmenn enten er:
a) Usedvanlig gjerrige og vil beholde alt de kan av penger selv.
eller…
b) De er misfornøyde med servicen og varen (ofte maten) som tilbys, og derfor ikke ønsker å tipse.
Sannheten er nok mer kompleks, og antageligvis forankret i norsk kultur. Det er simpelthen ikke vanlig å tipse hjemme i Norge. Som tidligere nevnt har alle yrkesaktive i Norge vanligvis en grunnlønn som de lever bra på, og (heldigvis) gjelder dette i Norge også for ansatte i yrker som i andre land anses som typiske lavstatus-yrker, som f.eks. servitører, buss- og taxi-sjåfører, og guider. I Norge tjener ansatte i også disse yrkesgruppene nok til livets opphold selv om de ikke mottar tips, og i en ideell verden hadde det selvsagt vært enkelt om resten av verden fungerte på samme måten. Det gjør den imidlertid ikke.
En annen årsak er sannsynligvis prisnivået i Norge. Mange steder i Spania får man et glass vin, attpåtil et nokså fullt glass vin, for 1 euro, noe som tilsvarer ca. 10 norske kroner. Et glass vin på en bar i Norge kan lett koste 130 kroner, tretten ganger så mye, og til sammenligning med vinglasset i Spania er gjerne bare bunnen av glasset så vidt dekket. Når man betaler så høye priser som er tilfellet i Norge, synes kanskje også nordmenn at det er «dyrt nok» allerede, og det å gi tips i tillegg til den i utgangspunktet skyhøye prisen blir nærmest utenkelig.
Spanjolenes regnestykke
I Spania er den lovfestede minstelønnen nå på ca. 9000 kroner pr. måned, uansett yrke. Minstelønnen var lavere i fjor, men takket være den nye statsministeren, Pedro Sanchez, økte minstelønnen fra 2018 til 2019 med hele 22 %. Den spanske gjennomsnittslønnen er nå på ca. 17.000 kroner pr. måned, men pga. store klasse- og sosiale forskjeller er det en relativt liten del av befolkningen som bidrar til å dra gjennomsnittslønnen opp til et nivå som tilsvarer nesten det dobbelte av lovfestet minstelønn. – Vel og merke er dette brutto-tall, før personlig beskatning, som kan variere.
Det som er helt sikkert er at ansatte i lavstatus-yrkene som nevnt ovenfor aldri har mer enn den lovfestede minstelønnen på ca. 9000 kroner brutto pr. måned, og svært ofte betales de enda mindre «svart», uten mulighet til å opparbeide seg pensjonspoeng og tilgang til offentlige ytelser som f.eks. sykepenger.
La oss glemme «svart» lønn og forholde oss til den offentlige minstelønnen, som utgjør ca. 60 kroner pr. time for en fulltidsansatt, før skatt. Er det noen nordmenn som ville klart å leve et fullverdig liv i Spania med et slikt disponibelt beløp for måneden? Nei, selvsagt ikke, og det klarer knapt nok spanjolene selv. Spania er ikke SÅ billig, nordmenn ser med selvsyn hva ting koster, hver dag. Relativt høye boligpriser, dyr strøm, dyrt drivstoff for kjøretøy, høye bompengeavgifter og høy vannavgift er noen av utgiftene som utmerker seg som spesielt dyre. Dermed er tips fra kunder og gjester en vesentlig drivkraft for mange yrker, og en nødvendighet for mange ansatte på minstelønn.
La norske vaner bli liggende igjen hjemme!
Både i Spania og i verden for øvrig er de aller fleste kjent med at Norge er en av verdens rikeste nasjoner. Dette skaper forventninger om tips fra nordmenn, og fallet og skuffelsen blir ofte gigantisk når nordmenn tipser lite eller ingenting. Glem norske vaner – vær raus! Det betyr så mye for spanjolene, og så lite for oss nordmenn. Legg til 10 % på restaurantregningen (selv om det er tillagt 10 % service charge allerede), betal 12 kroner for et glass med vin selv om prisen er 10 kroner, og gi taxisjåføren litt ekstra hvis han var punktlig og ellers høflig og korrekt. Kjøp varer på markedet og hos gateselgerne uten å flå dem med absolutte bunnpriser, og gi noen kroner eller matvarer til de som står og tigger utenfor supermarkedene. Det kan være en glede å gi uten nødvendigvis å motta noe håndfast i retur, og det behøver ikke å utgjøre det helt store innhugget i eget månedsbudsjett. Nordmenn har generelt et meget bra rykte i utlandet – la oss opprettholde det, og ikke bli omtalt som en gjeng med gjerrigknarker!
Av Tom Halvorsen, tom@norrbom.com