Månedsmagasinet på Costa del Sol
Velkommen til Det Norske Magasinets desember-utgave 2017

Velkommen til Det Norske Magasinets desember-utgave 2017

Så var årets siste måned her, og vi er vel alle mer eller mindre opptatt av å forberede oss til julen, enten den nå skal feires i Norge eller i Spania. Jeg og min familie hadde i år bestemt oss for å feire jul i Norge, da det begynner å bli noen år siden forrige gang vi hadde hvit jul. Skjønt, hvit jul er aldri garantert i Bergen, det kan lett bli en våt jul også!
I skrivende stund har vi faktisk ankommet Bergen, og «jule-stresset» er fullt i gang, med diverse reklamer både på TV, i posten andre steder, og det eneste mange snakker om er alt de må gjøre og kjøpe til jul. En reportasje på nyhetene viser at matstasjonene i Norge er flittig besøkt i julen, akkurat som de er i Spania. Også her, i verdens rikeste land, har de innsamlinger mange steder – igjen akkurat som i Spania og i mange andre land, for at alle skal kunne få feire jul, og kunne ha råd til å kjøpe gaver.
Men, behøver det egentlig å være slik? Er jule-feiringen så viktig at det nærmest er både en rettighet og en plikt å kunne feire jul i all overdådighet, preget av regelrett sløsing?
Selv synes jeg ikke det, og selv om jeg bare har gode minner fra jule-feiringene jeg var med på som barn, så tok jeg på et tidspunkt et valg om å boikotte julen, som min helt egen personlige protest mot sløseriet og kjøpepresset om stadig større og dyrere gaver.
Ingen skal kunne si at jeg ikke gjennomførte boikotten på ordentlig vis, for den varte i hele 15 år. Ja, i 15 år på rad feiret jeg ikke jul i det hele tatt! Jeg ga beskjed til alle familiemedlemmer og venner at jeg ikke ville ha noen gaver, og heller ikke kom til å gi noen gaver, jeg takket pent nei til alle innbydelser om jule-feiring, og så passet jeg på å bestille billetter til et eksotisk reisemål god tid i forveien, slik at jeg gjerne var borte i perioden 20. desember til 5. januar. Ofte gikk ferden til muslimske land hvor det ikke var antydning til jule-feiring, men jul og nyttår i Brasil har jeg også vært med på, i en helt annen stil enn det vi er vant til i vår del av verden.
Foruten er flybillett til meg selv som vanligvis kostet rundt 5000 kroner, bodde jeg alltid sparsommelig og nøysomt på mine «jule-ferier» i disse 15 årene, gjerne i en hengekøye mellom trærne, og så satt jeg meg som mål å hjelpe noen som virkelig trengte det, men uten at det hadde hentydninger til julen som sådan. Det kunne være i form av å kjøpe nye og varme klær til en uteligger som bor på gaten, ta noen med til lege og betale for dem om det så ut som de kunne trenge det, eller simpelthen sørge for at en familie fikk et lyspunkt i hverdagen og kunne spise seg mette. Og her ligger budskapet mitt, som jeg gjerne vil dele med våre lesere; mange mennesker trenger hjelp i dagliglivet – ingen trenger hjelp til å kjøpe julegaver, for det er i seg selv helt uvesentlig! Det er ikke viktig å feire en overdådig jul med en masse mer eller mindre unødvendige julegaver, så ikke bruk tid på innsamlingsaksjoner hvor formålet er at alle skal få presanger. Inviter heller noen svakere stilte på et godt måltid, og hjelp dem til å ha et bedre dagligliv, i stedet for å hjelpe dem til å hoppe på samme forbrukskarusellen som mange av oss er en del av.
Etter hvert som jeg fikk barn ble det en stopp i min boikott av julen, men selv om jeg i mange år nå har feiret ordentlig familie-jul, har jeg ikke helt gitt slipp på prinsippene og synspunktene mine, så jeg prøver så godt jeg kan gjennom hele året å hjelpe svakere stilte personer direkte, og våre julefeiringer som familie inkluderer kun gaver til barna, ikke de voksne. Gavene er også nøysomme, og det er en fryd og en glede å se at barna setter like stor pris på en gave til 25 kroner som de gjør når de får en gave til 2500 kroner. Barn kjenner ikke pengers verdi før de blir eldre, så hvorfor noen føler seg forpliktet til å kanskje til og med sette seg i gjeld for å kunne feire en jul i luksus, det forstår jeg ikke.
Denne månedens magasin er fylt med mye informasjon om jul og en masse julehilsener, og kjære lesere, også jeg vil med dette ønske dere en fortreffende God Jul og Godt Nyttår! Men, tenk litt på om kanskje også du kan klare deg med en litt mer nøysom julefeiring, og del litt mer med noen som trenger det i stedet for. Gleden det kan gi å hjelpe andre kan ikke måles i penger, og hvem vet, kanskje det kan være med på å gjøre dette års julefeiring til den aller beste for deg selv også?
 
På gjensyn i 2018!
Tom Halvorsen
Av Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.