Månedsmagasinet på Costa del Sol
Stort terrorangrep i Barcelona – Festlig suksess – Skogbranner i Benahavís og Mijas – 52.000 innbyggere har ikke råd til mat

Stort terrorangrep i Barcelona - Festlig suksess - Skogbranner i Benahavís og Mijas - 52.000 innbyggere har ikke råd til mat

Stort terrorangrep i Barcelona

15 personer ble drept og nesten hundre såret, da to varebiler på torsdag den 17. august kjørte inn i folkemengden i Barcelonas sentrale strøk, La Rambla, og på strandpromenaden i den lille feriebyen Cambrils litt sør for Barcelona. Alt tydet på at det var enkeltpersoner som sto bak de to terrorangrepene, men bare noen dager etterpå kunne politiet konstatere at det var en gruppe på 12 medlemmer av Daesh (IS) som sto bak begge angrepene. Ni av de 12 terroristene ble i løpet av, eller like etter angrepene, enten drept eller pågrepet av spansk politi. Den hovedmistenkte bak terrorangrepene ble lokalisert og drept under en razzia i løpet av dagene etterpå. De siste to er fortsatt på flukt.
Terroraksjonene kunne ha fått et enda verre utfall hvis de 12 Daesh-medlemmene hadde lykkes med å utføre deres opprinnelige plan, som dreide seg om store eksplosjoner i sentrum av Barcelona. Samme morgen som de to varebilene kjørte inn i folkemengden på Ramblaen i Barcelona og strandpromenaden i Cambrils, eksploderte en privatbolig nemlig rett utenfor Tarragona (ca. 100 km syd for Barcelona). Eksplosjonen ble beskrevet som en gasseksplosjon og fikk ikke den store oppmerksomheten – til tross for at hele huset ble sprengt i luften – da boligen tilsynelatende var ubebodd. Men huset var Daesh-medlemmenes tilholdssted, og politiet fant i ettertid over 100 store gasstønner og alt som skulle til for å gjøre dem om til bomber. Et uhell gjorde at noen av tønnene gikk av, og dermed tilintetgjorde terroristenes tilholdssted og planer. Politiets eksperter anslår at om Daesh-gruppen hadde lykkes med å utføre sine planer, kunne Barcelona ha vært offer for et av Spanias største terrorangrep noensinne.
De to angrepene mot folkemengden i varebiler ble utført spontant og i oppgitthet over at den opprinnelige og større planen om terror var gått opp i røyk. Terroraksjonen har selvsagt rystet hele Spania og ikke minst spansk politi, som ikke var klar over at noe var på gang og heller ikke hadde noen opplysninger om de 12 Daesh-medlemmene før angrepene.
 
 {loadposition landingpage2}
 
 

Festlig suksess

Den årlige Feria i Málaga ble en stor suksess. Til tross for taxisjåførenes omfattende streik på by-festens første fire dager melder kommunen, de næringsdrivende og hotelleierforeningen om en økning i omsetningen og antall besøkende på cirka ti prosent i forhold til i fjor. Hotelleierforeningen Aehcos melder om et samlet belegg på 92 prosent på kystens hoteller under Feria-uken, noe som betyr 100.000 hotellovernattinger og altså en økning på ti prosent. De første tallene fra kommunen tyder på en samlet omsetning på 60 millioner euro mot 55 millioner i fjor. Det er positivt med den stigende oppslutningen om Feriaen på de sosiale medier, og naturligvis de mange positive kommentarene. Eneste ripe i lakken er de 59 pågripelsene som politiet måtte foreta under by-festen.

Skogbranner i Benahavís og Mijas

En stor skogbrann i Benahavís kunne ha utviklet seg til en større miljøkatastrofe i naturparken Sierra de las Nieves, hvis ikke det var for brannvesenets hurtige og effektive slukningsarbeid i løpet av mesteparten av søndagen i forrige uke. Brannvesenet i Marbella fikk støtte fra kollegaene i Estepona, og med hjelp fra åtte spesielle brannslukningsfly fra luften kom brannen under kontroll. Det bratte terrenget, vinden og det tett befolkete området gjorde slukningsarbeidet vanskelig, men ingen personer kom til skade. Det samme var tilfellet i området Higuerón i Mijas, hvor en bil brøt ut i brann og forårsaket enda en skogbrann. Med hjelp fra brannfolk i Benalmádena, Fuengirola og Torremolinos kom brannen under kontroll, og personskader ble unngått.

52.000 innbyggere har ikke råd til mat

Selv om det går fremover i Spania med både økonomien og sysselsettingen, er det fortsatt 52.000 Málaga-innbyggere som ikke kan forsørge seg selv og må søke til byens sosiale matstasjoner for å få et gratis måltid med mat. Tallet var tidligere oppe i 55.000, men er i år atter en gang steget med seks prosent – fra 49.000 i fjor til 52.000 i år. Organisasjonen Bancosol, som organiserer den gratis utleveringen av mat, tar en lang rekke initiativer for å samle inn mat til de nødlidende, og samarbeider også med en lang rekke supermarkeder, som donerer varer nært utløpsdatoen til organisasjonen. Bancosols store årlige matinnsamling skjer over hele Costa del Sol den 1. og 2. desember. I løpet av disse dagene stiller over 5.000 frivillige seg til rådighet i kystens supermarkeder for å ta imot matvarer fra de handlende kundene som ønsker å samarbeide. Innsatsen pleier å resultere i en innsamling på over 500.000 kilo mat.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.