Månedsmagasinet på Costa del Sol
juande ramos - Den utsatte jobben

Utenlandske klubbeiere har raskt sparket trenere i La Liga. Blir Málagas Juande Ramos den neste?

Alt var bare fryd og gammen da den nå 62 år gamle Juande Rasmos i sommer ble hyret inn som trener i Málaga CF. En spanjol med stor internasjonal erfaring fra toppklubber som Sevilla, Tottenham Hotspurs, Real Madrid, CSKA Moskva og Dnipro i Ukraina.
Han ble ved presentasjonen hyllet av hundrevis av socios på Estadio La Rosaleda. Sportsdirektør Arnau hadde med bare et halvt år i sjefsstolen gjort et kupp med å ansette Ramos etter at den populære Javi Gracias plutselig forlot Málaga CF til fordel for en langt bedre betalt jobb i russiske Rubin Kazan.
Men sesongstarten for Ramos og hans Málaga CF-tropp har ikke vært særlig god. Med bare fem poeng på seks kamper truet en oppsigelse av Ramos, selv om klubbeier sjeik Al-Thani fra Qatar beroliget sinnene, – slik en mann i hans posisjon må gjøre.
Med en befriende 2-1 seier over det sterke baskerlaget Athletic Bilbao med 23.000 elleville tilskuere på Rosaleda, ble det skapt litt avstand ned til bunnplassene i La Liga. Man Ramos kan ikke føle seg for sikker.
Matchvinner i Athletic-oppgjøret ble 36 år gamle Duda med seiersmålet bare sju minutter før full tid.
Al-Thani har før vist seg å være utålmodig, noe som har gitt flere raske avskjedigelser i klubben. Og i denne sesongen skremmer særlig sparking av to trenere i andre La Liga-klubber med utenlandske eiere.

Avsatte sine to første trenere

Da Al-Thani overtok Málaga CF for seks år siden, satt spanske Juan Ramón López Muñiz i trenerstolen. Han kvittet sjeiken seg straks med og hyrte inn den fargerike portugiseren Jesualdo Ferreiera med en offensiv innstilling til fotball. Han kom fra den portugisiske storklubben FC Porto, men holdt bare i fire måneder i Málaga CF.
Da hadde laget bare plukket beskjedne 7 poeng på 9 kamper og sluppet inn 18 mål!
Ferriera ble avløst av den suksessrike Manuel Pellegrini.
Portugiseren som danske Patrick Mtiliga hadde fornøyelsen av å trene under i Málaga CF, har nå fylt 70 år og fortsatt i gamet. I dag med trenerjobb i Saudi-Arabia.

Har penger til å sparke

Denne sesongens raske avskjedigelser i La Liga har funnet sted i Granada og Valencia der eierne er henholdsvis fra Kina og Singapore. Folk med økonomi til å innfri en hvilken som helst fratredelsesklausul.
I Valencia ble spanjolen Pako Ayestaran satt på porten allerede etter fire spillerunder. Det daværende store nullet på poengtabellen for storklubben kunne ikke aksepteres av klubbeier Peter Lim som forøvrig har satt inn en kvinne som president, Chan Loy Hoon – også fra Singapore.
Deretter ble det to seire før den tidligere italienske landslagstreneren Cesare Prandelli fikk ansvaret som coach. En rutinert herre med en fortid i klubbene Parma, Roma, Fiorentina og Galatasary.
I forrige sesong avsatte Valencia forøvrig to trenere, mens én selv sa opp.

Ut med mirakelmannen

To La Liga-runder senere ble det sparken også for spanjolen Paco Jemez i Granada der han var ansatt på en treårskontrakt. I tidligere sesonger stod Jemez bak små mirakler i Madrid-klubben Rayo Vallecano med et temmelig begrenset spillerbudsjett. Men Rayos nedrykning til 2. divisjon betød en fristilling fra kontrakten.
Eierskapet i Granada har i denne sesongen gått fra italienske til kinesiske hender. Forretningsmannen som har tatt over, heter Jiang Linhang.
Jemez påpekte ved avskjedigelsen at han ikke hadde fått spillere på det nivået han var blitt lovet.
Ny trener i Granada er spanske Lucas Alcarez. Hans tredje periode i klubben.

Exit for Ramos i andre klubber

Juande Ramos måtte på grunn av en kneskade pensjonere seg som profesjonell fotballspiller allerede som 28-åring. Siden er det blitt trenerjobber i ikke mindre enn 16 klubber – med den mest suksessrike tiden i Sevilla med to seire i UEFA Cup-finalen og senere Super Cup-finalen.
I engelske Tottenham Hotspurs ble det seir i cupfinalen, men han ble sparket 25. oktober 2008 etter en elendig sesongstart med bare to poeng på de åtte første kampene i Premier League.
Deretter en halv sesong i mektige Real Madrid etter den sparkede Bernd Schuster. Han fik brakt laget på rett kjøl, men det sluttet dårlig i La Liga, så Ramos fikk ikke fornyet kontrakten. Manuel Pellegrini, senere Málaga CF, tok over.
26. oktober 2009 (27 dager etter tiltredelsen) ble Ramos fratatt sjeftrenerstillingen i den russiske storklubben CSKA Moskva.
1. oktober 2010 startet Juande Ramos i den ukrainske toppklubben Dnipro Dnipropetrovsk på en fireårskontrakt. Han forlot klubben i 2013 med følgende begrunnelse: ”Motvilje fra familien mot å bo lenger i Ukraina”.
Oktober var altså en skjebnemåned fra Ramos i flere av klubbene.

Seks trenere under Al-Thani på seks år

I de seks årene med sjeik Al-Thanis som eier av Málaga CF, er det ikke færre enn seks trenere for klubbens La Liga-mannskap som har fått sparken:
Rekken ser slik ut:
Juan Ramón López Muñiz, Spania – sparket i juli 2010.
Jesualdo Ferreira, Portugal – sparket i november 2010.
Manuel Pellegrini, Chile – 2010-13. Kontrakten gikk ut.
Bernd Schuster, Tyskland – 2013-14. Fratrådte fordi han ikke levde opp til en klausul om en plassering på topp 10.
Javi Gracia, Spania – 2014-16. Ble løst fra kontrakten fordi han fikk et godt tilbud fra russiske Rubin Kazan.
Juande Ramos, Spania – 2016 med kontrakt til 2019.

Duda reddet Juande Ramos

Med en imponerende rekord: 300 kamper for Málaga CF – og et hav av scoringer.
Den 36 år gamle portugiseren Sergio Paulo Barbosa Valente (populært kalt Duda) har satt en imponerende rekord for Málaga CF: 300 kamper. Oppnådd i løpet av 11 sesonger i tre omganger med klubben:
2001 – 02, 2003 – 06 og 2008 – 15/16.
Duda er videre registrert med 18 landskamper for Portugal.
Han er født i Oporto i Portugal, og hans posisjon på banen er venstre midtbane med spillernummer 17 på ryggen. Han har atskillige ganger spilt med kapteinbindet for Málaga CF og er kjent for unødige, uprovoserte advarsler.

De markante kampene i hans karriere

Kamp nummer 1: Málaga CF – Athletic Bilbao 1-2 (29. september 2001)
Kamp nummer 50: Málaga CF – CA Osasuna 2 – 0 (3. oktober 2004)
Kamp nr. 100: Málaga CF – Getafe CF 2 – 1 (19. oktober 2008)
Kamp nr. 150: FC Barcelona – Málaga CF 2 – 1 (27. februar 2010)
Kamp nr. 200: Málaga CF – Real Betis 0 – 2 (31. mars 2012)
Kamp nr. 250: RCD Espanyol – Málaga CF 2 – 2 (20. september 2024)
Kamp nr. 300: Real Betis – Málaga CF 1 – 0 (23. september 2016)
Med 35 mål er Duda den tredje mest scorende Málaga-spilleren gjennom tidene.
Kun forbigått av Dely Valdes fra Panama og Dario Silva fra Uruguay med henholdsvis 38 og 36 fulltreffere. De spilte samtidig for Málaga CF, og den målfarlige duo gikk under betegnelsen ”Dobbelt D”.

Fra Fuengirola til Newcastle

Jesus Gamez, høyreback og født for 31 somre siden i Fuengirola, har med sin familie flyttet til Newcastle i det nordlige England. Hans nye klubb, Newcastle United, rykket i siste sesong ned i den nest øverste divisjonen.
Laget ledes av spanjolen Rafael Benitez, med en fortid i Liverpool og et kort opphold i Real Madrid der han ble sparket.
Gamez tegnet seg fra 1985 – 2003 med 293 kamper for Málaga CF – bl.a. alle klubbens oppgjør i Champions League. Deretter gikk turen til Atlético Madrid der han kom til å stå i skyggen av landslagspilleren Juanfran, spilleren som våren misbrukte det avgjørende straffesparket i Champions League-finalen mot Real Madrid.
Gamez’ kontrakt med Newcastle United lyder på to sesonger.

Tribuneplasser fås hos La Peña de Dinamarca

Fotballinteresserte såvel på Costa del Sol i Spania som i andre land er velkommen til å kontakte La Peña de Dinamarca for billetter til La Liga-kampe på Estadio La Rosaleda i Málaga. Klubben har fine tribuneplasser på den ene langsiden beskyttet for eventuelt regn.
Først et lett måltid, gjennomgang av opplegg i restaurant Casa Danesa og buss tur-retur til stadion fra Fuengirola.
Kontaktpersoner:
Sekretær Louise Kathrine Pedersen
661 959 681
kontakt@malaga-support.dk
Formann Morten Møller
617 700 424
info@malaga-support.dk
La Peña de Dinamarca er den eneste offisielle danske supporterklubben for Málaga CF, opptatt i Federación de Peñas Malaguistas i Málaga CF. Den teller mer enn 250 medlemmer og støtter cancerhospice Cudeca i Benalmádena og barnesykehus i Málaga.
Klubben tar fortsatt opp nye medlemmer.
www.malaga-support.dk
Av Morten Møller

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.