Der Elben utvider seg som for å forberede seg på de siste kilometerne før den løper ut i Nordsjøen og klemt inne mellom delstatene Schleswig-Holstein og Niedersachsen ligger Hamburg som er én av de tre tyske byer som i dag er en egen delstat.
Byen har fra tidenes morgen vært en fristad, den var i årene 1300 – 1600 med i det sterke hanseatiske forbundet, og den har en egen byggestil, selvtillit og frihetstrang. Under 2. verdenskrig ble den bombet sønder og sammen, men er nå kommet på fote igjen som en viktig havneby som i dag er en vakker, herlig og livlig storby med ca. 1,8 millioner innbyggere.
Følg med på en tur rundt i den gamle byen.
Broer alle steder
Elben er den dominerende elven, men også Alster og en rekke andre sideelver til Elben krysser Hamburg som ble grunnlagt ved breddene.
Dessuten ligger Alstersjøene midt i byen. De er faktisk en kunstig sjø, skapt tilbake i år 1190 for å demme opp for elven Alster og bruke kraften fra den i en vannmølle. Sjøen er nå to sjøer, Außenalster og Binnenalster som er omkranset av parkområder.
Vann er allestedsnærværende noe som har resultert i byggingen av nesten 2.500 broer, noe som skal være flere enn Venezia, Amsterdam og London har tilsammen.
På bildet sees Ellernstor som er fra 1668 og dermed byens nesteldste bro.
Europas neststørste havn
Det er rundt 100 km fra Hamburg til Nordsjøen, og likevel er Hamburg Tysklands viktigste havneby, og i Europa blir den bare forbigått av Rotterdam. Det er naturligvis takket være Elben som munner ut ved Cuxhaven.
Rundt forrige århundreskifte begynte ca. fem millioner europeere sin migrasjon til Amerika.
I dag er det enorme containerskip og himmelstrebende kraner som anes i horisonten, samt cruiseskip og turbåter som nyter godt av de historiske kulissene.
Ny bydel under oppføring
HafenCity kalles det som kanskje er det største og mest spennende byutviklingsprosjektet i Europa. Det er på 2,2 km2.
Her oppføres hoteller, boligblokker og kontorlandskap på øya som tidligere er kalt både Kehrwieder og Wandrahm, i bydelen Hamburg-Mitte.
Enkelte bygninger er ferdigstilte, mens de siste forventes ferdige en gang mellom 2020 og 2030. Til de ultramoderne og fortsatt uferdige byggene hører konserthuset Elbphilharmonie som oppføres på toppen av en gammel lagerbygning.
Fortiden i byen av pakkhus
Gjemt bak nybyggingen i HafenCity ligger en del av fortiden. Speicherstadt som kan oversettes til byen av pakkhus. Det er verdens største sammenhengende lagerhuskompleks, og det ble i årene 1883 til 1927 reist av røde murstein med bisarre gavler og ornamenter, alt sammen satt på eiketrepæler i Elben.
Nå er det forskjellige museer her, som Deutsches Zollmuseum og Miniatur Wunderland med modellbaner, samt Hamburg Dungeon som er en slags opplevelsesteater som tar besøkende med på tur gjennom Hamburgs historie.
Mange av de prektige bygningene brukes fortsatt som lagerhus for virksomheter som handler med alt fra kakao, kaffe og krydderier til elektronikk og møbler.
The Beatles og rå Reeperbahn
En svært stor del av bydelen St. Pauli er et skikkelig innvandrerkvarter. På godt og vondt. Sistnevnte fordi det noen ganger oppstår tumulter, og førstnevnte fordi det er så sjarmerende på en usminket måte.
Det er også kvarteret der den rå Reeperbahn skjærer gjennom og som tilskrives æren av å være åstedet for begynnelse på The Beatles’ popularitet.
Hver lørdag avholdes et loppemarked på Feldstraße, ikke langt fra foldboldklubben FC St. Paulis stadion, men for å være ærlig, må anstrenge seg for å finne noe som er verdt å ta med seg.
Arkader og rådhus
Alsterelven og nærliggende sjøer av samme navn er omkranset av fine arkader med fornemme forretninger og skjønne spisesteder.
Står innkjøp på dagsorden, er byens utallige innendørsgallerier en mulighet, og det er også Mönckebergstraße, Spitalerstraße og Jungfernstieg der godtfolk om søndagen i gode gamle dager spaserte og luftet sine ugifte døtre – derav navnet ‘jomfruer’.
På bildet sees én av arkadene med en syrisk restaurant og i bakgrunnen det gamle rådhuset. Dets forgjenger brant ned i 1842, mens dette ble innviet i 1897. Det har 647 rom og står på godt og vel 4.000 eikepæler. Over hovedporten står det på latin: «Den frihet som forfedrene har oppnådd, bør etterkommerne verdig søke å beholde.»
Under Elben
Da den gamle Elben-tunnelen stod ferdig i 1911, klar til å la fotgjengere, syklister og enkelte bilister krysse elven, var den et ingeniørmessig vidunder.
Den flisebelagte tunnelen under Elben er 426 meter lang. For å komme ned til den må man ta en heis 24 meter ned. De gamle, store heisene brukes fortsatt, men man kan også velge å ta en nyere utgave, beregnet på fotgjengere og syklister.
Se etter den markante, kvadratiske kuppelbygningen ved Landungsbrücke. Man kan bare gå fram og tilbake – gåturen er selve målet.
St. Michaelis og Brahms
Høyt over hustakene preges bybildet av tårnene på hovedkirkene St. Katharinen, St. Petri, St. Jacobi, St. Nikolai og St. Michaelis. Av de fem er St. Michaelis trolig den viktigste, og samtidig er den byens vartegn.
Man må bare kikke opp, så finner man kirken. Man er velkommen til å kikke innenfor, kanskje tenne et stearinlys for en kjær avdød, og kommer man forbi om kvelden, kan man fra klokketårnet nyte en fornem utsikt over byen.
Kirken er som den eneste av hovedkirkene bygd som en protestantisk kirke, mens de øvrige er ’konverterte’, katolske kirker.
Den er oppført tre ganger. Den første fra 1669 brant ned, og samme skjebne led dens etterfølger, mens dagens utgave har stått siden 1906. Nesten da, for også denne kirken ble truffet under bombardementene i 1944-45, og restaureringsarbeidet pågår fortsatt.
Komponisten Johannes Brahms ble døpt her i kirken der erkeengelen Michael i form av en stor bronsefigur vokter hovedinngangen.
Fisk og oktoberfest til frokost
Her er virkelig noe å oppleve. Det er Fischmarkt hver søndag morgen, om vinteren fra 07.00 til ca. 09.30 og om sommeren fra 05.00 til omtrent samme stengetid.
Fiskemarkedet avholdes ved elven, ikke langt fra Landungsbrücke i bydelen Altona som forøvrig en gang var dansk.
Her er flere enn 200 boder. Noen selger fersk, røkt og salt frisk, andre fiske-sandwich og småretter, mens andre igjen selger fersk frukt og grønt. Ikke noe lopper her.
Samme morgen kan man besøke Fischmarkthalle ved den ene enden av markedet. Her serveres frokost – samtidig med at det er levende musikk i form av et rockeorkester eller et jazzband, og det oppstår en skikkelig oktoberfest-stemning. Hvorfor ikke? Mange hilser god morgen, og alle er veldig glade.
Av Jette Christiansen