Månedsmagasinet på Costa del Sol
WEB francisco franco getty 170613
Franco døde i 1975. To år senere fikk Spania sitt første demokratiske valg.

 
20. november er det 40 år siden Spanias forhenværende diktator Francisco Franco gikk bort. Franco minnes fortsatt i det sentrale Madrid, og på hans gravsted i San Lorenzo de El Escorial rett utenfor byen, men med årene har tallet på sympatisører krympet til nesten ingenting.
Allerede som 14-åring gikk Franco inn i militæret der han gjorde lynkarriere.
I 1926 ble han general, og to år senere ansvarlig for militærakademiet i Zaragoza. I 1934 ledet Franco høyreregjeringens brutale nedkjempelse av arbeideroppstanden i Asturias. Høyreregjeringen gjorde ham i 1935 til generalstabssjef, men etter dannelsen av folkefrontregjeringen året etter ble han forflyttet til Kanariøyene. Sommeren 1936 gjorde militæret opprør mot folkefrontregjeringen. Det ble starten på den spanske borgerkrigen. Franco var ikke med på forberedelsene og tilsluttet seg først senere. Men det var hans eliteenheter som med materiell og mannskapsmessig støtte fra Hitler og Mussolini, gjorde opprøret slagkraftig. Og Franco til leder for militæret.
Etter borgerkrigens avslutning i 1939, ble fengslinger, tvangsarbeid og henrettelser en del av hverdagen, og det antas at ca. 400.000 spanjoler flyktet, først og fremst til Frankrike og Sør-Amerika. I samme periode tok Francos politiske system langsomt form. Det ga stor plass til kirken, konservative godseiere, monarkister og til hæren. Franco bevarte makten fram til sin død i 1975, men fra midten av 1950-tallet deltok han stadig mindre i den daglige regjeringsutøvelsen. Han forbeholdt seg alltid retten til selv å ta de viktigste avgjørelsene. Hans rolle de siste 10-20 årene bestod dermed mer i å bremse de uunngåelige framskrittene enn i å endre politikken. Franco hadde to døtre, men ingen sønner som sine naturlige etterfølgere. Sannsynligvis var det derfor han planla gjeninnføringen av monarkiet, og i 1969 utnevnte han prins Juan Carlos som sin etterfølger.

 

Ønsker du å lese flere nyheter, så abonner på vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut til våre lesere hver torsdag ettermiddag. Meld deg på ved å klikke på banneret under.
 
DNM Tilmed-nyhedsbrev 1140x180
 
 

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.