Månedsmagasinet på Costa del Sol
Korte nyheter – august 2015
ny-christineLagarde
Lederen for IMF, Christine Lagarde, kan registrere at den økonomiske utviklingen i Spania skyter fart.
 
Sterkere vekst i Spania
Den økonomiske veksten i Spania er nå sterkere enn i noe annet industriland, heter det i en ny rapport fra Det internasjonale pengefondet (IMF). I følge fondet vil landets bruttonasjonalprodukt øke med hele 3,1 prosent i 2015. Det er 0,6 prosent mer enn prognosene fra i vår. Veksten i spansk økonomi er dermed kraftigere enn i både USA (2,5%) og Storbritannia (2,4%). Det er ventet at den positive utviklingen vil fortsette i 2016, med en økning i bruttonasjonalproduktet som foreløpig er antatt å bli 2,5 prosent. I tillegg viser beregninger fra OECD at Spania de neste årene vil være blant landene med sterkest økende sysselsetting.
 
ny-podemos
Pablo Iglesias er protestpartiet Podemos´ statsministerkandidat ved parlamentsvalget som trolig blir avholdt i november.
 
Sikter mot statsministerjobben
Venstrepartiet Podemos og lederen Pablo Iglesias har faktiske muligheter for å slå både statsminister Mariano Rajoy og PSOE-leder Pedro Sanches ved høstens parlamentsvalg. En meningsmåling som nylig ble presentert i avisa El País, viser at Podemos, til tross for et visst fall i oppslutningen den siste tiden, har støtte fra 18,1 prosent av de spanske velgerne. Sosialistpartiet PSOE er på denne meningsmålingen største parti med en oppslutning på 23,5 prosent, hårfint foran regjeringspartiet PPs oppslutning på 23,1 prosent. Sentrum-/høyrepartiet Ciudadanos fikk en oppslutning på 16 prosent.
Pablo Iglesias er nå valgt til Podemos statsministerkandidat. Så langt har det knapt halvannet år gamle venstrepartiet opplevd valgskred, både ved valget til EU-parlamentet i fjor vår og ved årets kommunevalg 24. mai. Da fikk partiet makt i en rekke spanske byer. Derfor ser mange partileder Pablo Iglesias som en klar utfordrer til statsministerjobben ved det kommende parlamentsvalget.
 
 ny-varmSommer
Drikk masse av vann og hold deg unna solen og stranden midt på dagen når temperaturene er høyest.
 
Varmeste sommer på 70 år
Med en gjennomsnittlig dagtemperatur på 32,4 grader var juli den varmeste juli-måned som Det spanske meteorologiske instituttet (AEMET) har målt siden 1942. I 1950 var juli også ekstrem varm – bare 0,1 grad lavere enn i år. I Málaga by ble det i forrige uke satt varmerekord med 41,2 grader midt på dagen. Så høye temperaturer er ellers bare blitt målt i de innenlandske byene Granada, Córdoba, Jaén og Sevilla. Lite tyder på at temperaturene vil falle i august.  Vanligvis er nemlig august enda varmere enn juli.   
nyByggeBoom
Meglerne er enige: Det er igjen gode boligtider på Costa del Sol.
 
Byggeboomen på vei
Mye tyder på at det for alvor har blitt fart på boligsalget på Costa del Sol. En ny rapport fra instituttet ”Instituto de Práctica Empresarial” (IPE) vitner om et salg på nesten 25.000 boliger i Málaga-provinsen i årets første seks måneder, noe som er en framgang på over ti prosent i forhold til i fjor. Rapporten forteller også at enkelte boliger i trekantområdet, Marbella, Estepona og Benahavís har steget med 5-10 prosent i pris i forhold til sist år. Rapporten kommer samtidig med at det er gitt grønt lys for tre større byggeprosjekter i Estepona, Marbella og Mijas. I førstnevnte by investerer firmaet Ikasa 205 millioner euro til byggingen av 400 nye luksusboliger. I Marbella er det et amerikansk investeringsfond som står bak et prosjekt til 150 millioner der det skal bygges 200 eksklusive boliger nær Santa Clara Golf, og i Mijas er det firmaet Taylor Wimpley som investerer 21 millioner euro i 48 leiligheter og 55 rekkehus nær La Cala Resort. Til prosjektet i Marbella er interessen så stor at det har meldt seg mulige kjøpere til 70 prosent av boligene som fortsatt er på tegnebrettet.
ny-ledighed
Ledigheten i Málaga faller fortsatt
Arbeidsløsheten i Málaga-provinsen har nå falt til under 30 prosent. 29,95 prosent er det nøyaktige tallet for arbeidsløsheten i provinsen i dag. Det er fortsatt høyt, men det lover godt for framtiden, og det skaper optimisme at det i årets første seks måneder er blitt skapt 25.900 nye arbeidsplasser. Det er den største framgangen siden 2008, og samme positive tendens sees i Sevilla, Córdoba, Almería og Huelva.
ny-byggetilladelse
Flesteparten av de 25.000 boligene ligger i Axarquía.
 
Lovendring skal gjøre ulovlige boliger lovlige
Junta de Andalucía har nettopp vedtatt en endring i loven om bygging av boliger i utmark (”Ley de ordenación Urbanística de Andalucía”) for å kunne godkjenne 6.000 av de i alt ca. 25.000 boligene man regner med er oppført i Málaga-provinsen uten full byggetillatelse. Grovt sagt er disse boligene bygd med en byggetillatelse fra den lokale kommunen, men tillatelsen tar ikke hensyn til Junta de Andalucías generelle planer for områdeutviklingen. For noen år siden erkjente Junta’en at det ville få uoverskuelige konsekvenser å rive så mange boliger. Derfor ville man i stedet arbeide for å få de ulovlige boligene lovlige. Den nye lovendringen tilgodeser de 6.000 boligeierne som har kjøpt eller bygd en bolig i et grøntområde, altså på et jordstykke som Junta de Andalucía fram til nå aldri har gitt byggetillatelse til. De resterende ca. 19.000 boliger som ikke omfattes av den nye lovendringen, innebærer blant annet bygg som er for høye og boliger som ligger i et område boligtettheten er for høy.
ny-puertoBanus
Med 870 båtplasser, 200 forretninger og restauranter er Puerto Banús i dag en av Spanias og Europas mest kjente fritidsbåthavner.
 
Puerto Banús til salgs?
En sterk investor-trio bestående av et kinesisk investeringsfond, den sveitsiske banken Credit Suisse og det spanske byggefirmaet FCC har, ifølge avisen SUR, gitt et bud på driften av Puerto Banús i Marbella. Tilbudet skal være på 200 millioner euro. Puerto Banús eies i dag av Junta de Andalucía, men forpaktes av Marbella kommune fram til år 2067. Tilbudet går ut på å overta forpaktningen allerede fra nyttår og utvide aktivitetene i og omkring fritidsbåthavnen. Ifølge SUR vil investorene utvide havnen med 450 nye havneplasser og utvide områdets handelssenter. Junta de Andalucía avslo allerede i 1997 en utvidelse av havnen.  
ny-hund
Ikke uten min hund
Hunder og andre husdyr behøver ikke lenger være et problem når ferien skal planlegges. Flere og flere dyrevennlige hoteller, restauranter, butikker og strender ser nemlig dagens lys. Og flere portaler har i dag stor suksess med å anbefale linker til dyrevennlige reiser og reisemål. Bl.a. har den kjente reiseportal for boligutleie ”Homeaway” introdusert en ny ”pet friendly”-seksjon for folk som ønsker å reise med sine kjæledyr. Ifølge portalen kan man i dag reise fra Nord- til Sør-Spania uten problemer takket være de mange nye og dyrevennlige strendene og overnattings- og bevertningsstedene. Det antas at 49 prosent av alle hjem i Spania i dag har et kjæledyr.
ny-sitron
Her er Jonn Mathiesens kjempesitron. Opprinnelig veide den nesten ett kilogram – 940 gram.
 
Kystens størst sitron?
– Jeg har aldri hatt noen større sitron og heller aldri sett noen som er større, bedyrer Benalmádena-beboer Jonn Mathiesen. Da han for over en måned siden plukket ned kjempesitronen fra sitrontreet i hagen, veide den hele 940 gram. Nesten en kg altså, ifølge Jonn. Så ble sitronen lagt i kjøleskapet i påvente av fotografering, og det tapte den 100 gram i vekt på. Nå er derfor vekta på sitronen ”bare” 840 gram.
Jonn forteller at han har et sitrontre i hagen som har det med å servere noen skikkelige utgaver av en sitron med ujevne mellomrom.
Men altså ingen på størrelse med den du ser på bildet. Så er spørsmålet til leserne; har du noen større sitron?
ny-beskaeftelse
De nye arbeidsplassene skal også skapes innenfor byggebransjen, industrien og landbruket – ikke bare i sevicebransjen.
 
600.000 nye arbeidsplasser før nyttår
De siste arbeidsledighetstallene har fått optimismen til å nå nye høyder. Den spanske økonomiministeren Luis de Guindos mener at det innen nyttår kan skapes 600.000 nye arbeidsplasser i Spania og dermed få den samlede ledigheten ned på rundt regnet 3,5 millioner personer, tilsvarende 21,5 prosent av den yrkesaktive befolkningen. Regjeringens prognoser for 2016 viser at ledigheten da vil falle til under 20 prosent. «Tallene er realistiske og moderate. Sannheten er at det i siste kvartal for alvor vil bli skapt nye arbeidsplasser, og de nye skattelettelsene vil få forbruket opp og dermed også sysselsettingen,» sa Luis de Guindos på en pressekonferanse tidligere i uken. Han bekrefter regjeringens antakelser med en økonomisk vekst på minst tre prosent i år og mener det er grunnlag for en enda større vekst neste år.
ny-foraeldre
 
Økende vold mot foreldre
Ungdomskriminalitet og hustruvold er begreper vi alle kjenner til. Men en ny type vold er dessverre blitt mer og mer alminnelig i samfunnet. Det er vold, fysisk og mentalt, mot foreldre. En ny undersøkelse viser at antallet rettssaker om foreldrevold i Andalucia har steget med 60 prosent, fra 302 saker i 2007 til 510 saker i 2013. I samme periode har antallet anmeldelser gått fra 2.683 til 4.936. Mange anmeldelser trekkes tilbake eller kommer aldri for retten på grunn av manglende bevis. «Vi står nå overfor et nytt sosialt problem som kun få har vært klar over, og enda færre har gjort noe med,» sier Jesús Maeztu som står i spissen for rådet «Defensor del Pueblo Andaluz». Han forklarer i et intervju med avisen ABC at det er tre typer voldelige unge. «Det er dem som lett blir voldelige fordi de er avhengige av narkotiske stoffer, alkohol eller spill. Så er det en gruppe som har fått en uvanlig dårlig oppdragelse og som aldri har lært å akseptere samfunnets fundamentale regler og verdier. Sist, men ikke minst er det gruppen av unge med atferdsvansker.» Jesús Maeztu mener det er nødvendig med landsdekkende kampanjer og forebyggende arbeid, akkurat som da man for år siden satte i gang store kampanjer mot hustruvold.
ny-andalusien1
Stadig flere turister drar til Andalucia
 
Andalucia – stadig mer populær
Hittil i år har tallet på turister i Andalucia steget med rekordsterke 5,5 prosent, og hotellene melder om 23 millioner overnattinger så langt i år. I alt betyr dette at 6 millioner mennesker har besøkt vår region midtveis i året. President Susana Díaz i Junta de Andalucía ønsker å øke både den innenlandske og utenlandske turismen til Andalucia med fem prosent de neste årene. Det målet synes nå klart å være innen rekkevidde.
ny-solvaerk
Solenergiverkene gir ikke overskudd for Andalucia.  
 
Junta de Andalucía kjøpte katta i sekken i 2010
Fem år etter at Andalucia med daværende president José Antonio Griñán i spissen sa ja til solceller og en slump penger i forbindelse med den ”Historiske gjeld” (Deuda Histórica), har investeringene fortsatt ikke skapt en eneste euro i overskudd. Det forteller nyhetsmediet ABC Andalucía som har undersøkt om den avtalen Griñán gjorde med daværende statsminister Zapatero i 2010 overhodet har kunnet lønne seg for de sørspanske provinsene. ”Deuda Histórica” er en ekstra sum penger som i sin tid ble tildelt Andalucia for å skape mer utvikling i denne delen av landet fordi den haltet betydelig etter de andre regionene. I 2010 innledet Zapatero og Griñán forhandlingene som skulle sette et punktum for det ekstra kapitaltilskuddet som Andalucia hadde fått i mange år fordi regionen nå var under god utvikling. Restbeløpet fra Deuda Histórica (784,21 millioner euro) ble i stedet for penger ubetalt i solenergiverk fordelt over fem provinser (Almería, Cádiz, Granada, Jaén y Sevilla), en mindre sum penger på to millioner euro samt agenturet Agesa som bestyrer flere store kulturelle kunstprosjekter som la Expo 92 og de berømte spanske Papellones de España. Men nå, fem år etter, har solenergiverkene fortsatt ikke gitt en eneste euro i overskudd og har bare ført med seg skatteutgifter. I 2010 sa Zapatero etter møtet med Griñán:
”Det har vært harde og intense forhandlinger, og etter min mening har Griñán vunnet.”
I dag ser det likevel ut til at Junta de Andalucía i 2010 kjøpte katta i sekken.
 
ny-nordmaend1
Nordmenn drar heller til Sverige og Danmark enn til Spania denne sommeren.
 
Spania glipper som feriefavoritt
Omtrent annenhver nordmann reiser til utlandet i sommerferien. I år oppgir flere at de skal til Sverige eller Danmark enn til Spania. Folks ferieplaner er avdekket i en undersøkelse Respons har utført for Sparebank 1. Basert på svarene fra de drøyt tusen spurte, slår undersøkelsen fast at 468.000 skal feriere i Norge, 406.000 har planer om å dra til Sverige i sommerferien, mens 378.000 går for dansk sommer. Spania, fjorårets klare feriefavoritt, havner i år på fjerdeplass, med 376.000 nordmenn som tenker seg dit.
– Sverige er fortsatt et rimelig land å feriere i, det er kort reisevei og vi blir tatt godt imot. Jeg er ikke overrasket over at Sverige går til topps i sommer, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 til NTB.
Økonomi er en medvirkende faktor når folk velger å holde seg i Norge i ferien. Undersøkelsen bekrefter flere tidligere målinger i år som viser at mange ønsker å redusere noe på ferieutgiftene sine.
– Det er blitt dyrere å feriere utenlands på grunn av svak kronekurs. Større økonomisk usikkerhet her hjemme spiller nok også inn, men ikke minst gjorde den norske supersommeren i fjor at mange har satset på norgesferie i sommer, sier Gundersen.
ny-overfoerer
Ordførerlønn på flere nivåer.  
 
Ordførerne i Fuengirola og Mijas tjener mest
Av alle kommuner på Costa del Sol er det mest lønnsomt å være ordfører i Mijas og i Fuengirola kommune. Det skriver avisen Málaga Hoy som har undersøkt lønnsnivået for ordførerne i de forskjellige kystbyene. Begge ordførere, Ana Mula i Fuengirola og Juan Carlos Maldonado i Mijas, tjener 63.704 euro årlig, noe som slår Málagas ordfører Francisco de la Torres årlige inntekt på 62.800 euro. Lønnen ligger langt over for eksempel Benalmádenas ordfører Víctor Naves’ inntekt på 55.876 euro og de 53.000 euro´ene som José Bernal, ordfører i Marbella, mottar årlig. Lønnsnivået fastsettes etter innbyggertallet i kommunene, men kan reguleres etter behov og ønske, noe som er årsaken til at De la Torre mottar mindre enn de to høyest lønnede ordførerne, selv om han leder en kommune med et innbyggertall på over 500.000. Ofte fortsetter de nye ordførerne med samme inntekt som sine forgjengere, og det eksisterer ikke et minimum, men likevel et maksimum for lønnsnivået.  
ny-faengsel
Gerardo Díaz Ferrán har ikke mye å juble for.
 
Eks-formann for den spansk arbeidsgiverforeningen dømt
Etter mer enn ett års etterforskning, avhør og innledende rettsmøter inngikk den offentlige anklageren og den tidligere formannen for den spanske arbeidsgiverforening (CEOE), Gerardo Díaz Ferrán, et forlik. Sistnevnte aksepterer fem og et halvt års fengsel for omfattende underslag fra sitt tidligere så suksessrike reisekonsern; Viajes Marsans. Anklageren ville egentlig ha Díaz Ferrán dømt til 15 års fengsel, men på grunn av sin samarbeidsvilje og innrømmelser, ble dommen sterkt redusert. Det samme gjelder straffen til Díaz Ferráns advokat, Ángel de Cabo, som gjennom flere år har hatt ry på seg for å stå bak kaldblodig tapping av bedrifter. Marsans-saken har imidlertid fått ham så på knærne at han har samarbeidet aktivt med myndighetene og bl.a. oppgitt skjulte bankkonti i Sveits og Luxembourg, samt fortalt om selskaper som har ”skjult” konsernets boliger som en del av underslagene. Ángel de Cabo har inngått et forlik på fem års fengsel. Både Gerardo Díaz Ferrán og Àngel de Cabo har sittet varetektsfengslet i ca. halvannet år, og denne tiden motregnes i fengselsstraffene.      
ny-ave
Bedre infrastruktur vil også øke veksten, mener regjeringen.
 
Ny AVE-linje mellom Málaga og Sevilla på vei
De 6.000 millioner euro som sentralregjeringen har avsatt til forbedringer og utvidelser av infrastrukturen i Andalucía brukes flittig. Tidligere i år innledet regjeringen studier av en ny og direkte rute med de moderne høyhastighetstogene mellom Málaga og Granada, og nå innleder regjeringen en tilsvarende arkitektstudie for å få en direkte AVE-linje mellom Málaga og Sevilla. Det betyr at det fysiske arbeidet kan begynne i løpet av neste år. Det finnes i dag en AVE-rute mellom de to andalusiske storbyene, men ruta går over Córdoba og tar derfor to en halv time. Med den nye utvidelsen av jernbanenettet vil AVE-toget kunne kjøre direkte og redusere transporttiden til en time og 35 minutter.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.