Månedsmagasinet på Costa del Sol
Fire sportsgrener for aktive sommersjeler

Fire sportsgrener for aktive sommersjeler

Denne sommeren står i sportens tegn. Men her snakker vi ikke om løp, svømming eller andre vanlige sportsgrener. Det Norske Magasinets utsendte har nemlig satt seg fore å prøve fire annerledes sportsaktiviteter som alle styrker både kropp og sinn. Det må være morsomt å drive sport, og det må være noe for både kjølige og varme dager – og så må det ikke koste en bondegård hver gang svetten skal dryppe og hjernen utfordres. Kast deg bokstavelig talt ut på dypt vann, gå på nye høyder, finn ro på et brett midt på havet eller prøv en utfordrende militærtrening om kroppen skal i strandform.
 
sport-reb
 
Tau-trening med kroppen som dødvekt
Med utgangspunkt i militærøvelser – litt som crossfit – har TRX-pilates til formål å styrke ”kjernen”, den sentrale delen av kroppen. Den forbedrer utholdenhet, koordinasjon, fleksibilitet og stabilitet, samtidig som treningen gir en markert kropp.
For å trene TRX-pilates må man bruke to ting: tau og kropp. Man tar fatt med hender eller føtter i håndtaket ved enden av tauet, mens den andre delen av kroppen har kontakt med jorden. Nå skal kroppen brukes som vektstang. I en av øvelsene skal føttene plasseres flatt på gulvet, mens kroppen blir holdt i 45 graders vinkel. Deretter gjelder det å trekke seg langsomt opp i tauet, mens kroppen forblir stiv som et brett. Øvelsene – denne inkludert – får hele kroppens små, bortgjemte muskler til å sitre viljesterkt om kapp med kroppens utholdenhet. Det er en treningsform som gir synlige resultater.
”Hvis du vil ha muskler som Madonna, så er det ikke denne sportsgrenen du skal dyrke. Med TRX-pilates trener du nemlig ikke de store musklene som biceps, men i stedet de lange, små musklene, så du for eksempel får en markert, slank arm,” forklarer Alejandro Aguilera som har undervist i TRX-pilates på skolen Málaga Pilates i knapt ett år.
Han forteller at TRX blir brukt til å trene det amerikanske militæret, men at sporten de siste årene også er blitt praktisert på fritidsplan. I USA er det i dag en av de mest populære sportsgrenene, og tendensen har nå har bredt seg til det europeiske markedet – inkludert Málaga. Sportsgrenen er også populær blant profesjonelle sportsutøvere og sportsstjerner som den spanske fotballspilleren Fernando Torres, inkluderer TRX-pilates i sin personlige trening.
”Akkurat nå har vi undervisning i TRX-pilates på skolen to ganger i uken, men vi overveier å utvide programmet fordi kursene alltid er fylt opp”, sier Alejandro Aguilera. Som hovedregel kan alle aldersgrupper være med på TRX-kursene, men instruktøren fraråder folk med svake ledd å kaste seg ut i sporten.
Hvis du vil trene TRX både mandag og onsdag kl. 18.30 hos Pilates Malaga, koster det 55 euro per måned. På skolen kan du også få normal pilates-undervisning eller undervisning i pilates-mat der øvelsene blir utført på gulvet.
Du kan se mer på www.pilatesmalagacenter.com, eller ringe på tlf.: +34 952 21 54 48
 
sport-paddle
 
Paddle-surf: En oppreist, padlende opplevelse
”Spenn magen, bøy knærne, slapp av i skuldrene og kikk rett fram”. Med sine formaninger rekker instruktøren akkurat å avverge en overbalansesituasjon på det 2,5 meter lange surfebrettet.
Det krever konsentrasjon og teknikk å forbli oppreist: Føttene skal plasseres avslappet og parallelt midt på brettet, mens den omtrent to meter lange padleåren brukes til å få ”paddle-boardet” i bevegelse. Teknikken er den samme som indianerne tradisjonelt brukte på de svingete jungelelvene der de stod oppreist i en kano og padlet for å ha et bedre overblikk over naturens luner.
”Det er viktig å lære brettet å kjenne før du reiser deg opp. Derfor er det en god idé først å ta en tur mens du ligger på magen, deretter sitter du på kne, så oppreist på kne – og først deretter oppreist på beina”, forklarer instruktøren fra sportsklubben Málaga Wake, Adrián Gómez.  
Så lenge vinden holder seg noenlunde i ro og du holder fast på padleteknikken, er det nærmest en meditativ opplevelse å være ute på det åpne havet – selv om både mage- og armmusklene arbeider konsentrert. Hvis man vil padle en dag mens vinden har bra tak på bølgene, må man være ekstra oppmerksom på å ha sine sikkerhetsforanstaltninger i orden.
”Det er en sikkerhetsline spent fast på brettet som man alltid skal ha rundt foten. På den måten mister du ikke brettet, selv om du faller i vannet. Når du får overbalanse, er det viktig å holde godt fast på paddelåren fordi det kan bli en svært lang tur hjem, hvis den forsvinner til havs,” forklarer Adrián Gómez. Skulle det likevel skje og det samtidig er bølger, kan paddle-boardet brukes som surfebrett i stedet. Selv om brettet er større enn de klassiske surfebrettene, så kan det saktens la seg gjøre. Desto mindre padlebrettet, desto bedre er det til surfing.
Hos Málaga Wake kan man i tillegg til det normale brettet også velge å leie et kingsize-brett der det er plass til sju personer. Sportsskolen arrangerer både turer på de individuelle – og på gigantbrettet. El Palo er den mest populære turdestinasjon.
Det blir tilbudt paddle-surfekurs i flere av byene på Spanias sydkyst, for eksempel Torremolinos og Marbella. Et paddle-board av skikkelig kvalitet kan kjøpes for mellom 500 og 1.000 euro. Málaga Wake har ikke egen butikk, men man kan bestille tid på hjemmesiden eller hos en av de fire instruktører. Møtestedet er Paseo de la Farola (La Malagueta) foran restauranten Casa de Botes. Til paddle-surf tilbyr Málaga Wake også undervisning i banana-boat, wakeboard og kajakk.
Pris: 20 euro for 1 times undervisning inkl. leie av utstyr.
www.malagawake.com
Telefon: +34 615 480 206 / +34 686 118 327
 
sport-snorkling
 
Dykk ned i en ukjent verden
Rett under vannoverflaten åpner det seg en ny verden. Fargestrålende fisk, koraller og blekksprut med steinlignende kropper er en del av dette scenariet. Litt utenfor Nerja finnes klippeskråninger og øde strender som gjør stedet til et yndet dykker- og snorkelparadis. Her holder det svenskeide Nerja Dive Resort, et av kystens eldste dykkerfirmaer til, og med mer enn femten års erfaring er en tur ut med båt og snorkel sammen med profesjonelle dykkere et sikker og god opplevelse.
”Hold på masken, og la dere langsomt falle bakover over ripa på båten,” forteller dagens instruktør, Matthew Jones.
Vannet lukker seg som et blått teppe om ansikt og kropp, og de store dykkerføttene beveger seg langsomt opp og ned i de våte omgivelsene. Etter at masken er blitt rengjort og plassert over nese og øyne, pustes snorkelen fri for vann, og eventyret begynner.
Instruktøren fører an, men på kort tid har vannet blitt et trygt bekjentskap, og nysgjerrigheten leder veien mot de store klippene under vannet der oransje koraller og selvlysende fisk skaper et betagende landskap. Det er som å svømme gjennom en ukjent drømmeverden der virkeligheten bare melder seg når iveren fører en så langt ned under vandet at snorkelen fylles med saltvann, og en tur til overflaten er nødvendig.
”Hvis dere ser noe spennende, må dere endelig gi signal,” sier Matthew Jones før lyden fra virkeligheten igjen stenges ute av det isolerende vannteppe.
En blekksprut slanger seg over sanden godt fire meter under havoverflaten, og en følelse av frykt setter inn. Det imponerende dyret som likevel best oppleves i en frityrstekt utgave godt dyppet til med sitron, vekker stor begeistring. På overflaten vipper båten i takt med bølgene, og de 45 minuttene med snorkeling virker som forsvunnet på et nanosekund. Inntrykkene bearbeides, mens båten flyr bortover vannet, og snart står føttene solid plantet i sanden igjen.
Nerja Dive Resort er et familieeid firma som i dag styres av datteren Cecilia Jorge Andreasson. Alle snakker spansk og engelsk, og eierne snakker dessuten også skandinavisk.
Nerja Dive Resort ligger ved Playa Burriana i Nerja.
Der kan reserveres dykking og snorkeling på tlf.: 952 528 610, og det koster 35 euro for en snorklingtur med utstyr inkludert.
Finn ut mer info på: http://www.nerjadiving.com/index.php?lang=en
 
sport-slackline
 
Slackline: Gå på line og tren musklene
Hvem skulle ha trodd at det å gå på line skulle bli den nye store sportshiten? Ikke desto mindre er det tilfellet denne sommeren der sporten kalt slackline har vunnet innpass. Sporten handler om balansekontroll og styrker alle kroppens muskler, ikke minst hjernen fordi det krever at man gir slipp og lar kroppen arbeide samtidig som det fokuseres tilstrekkelig mye til ikke å la seg distrahere. Slackline har sprunget ut fra klatremiljøet i California i begynnelsen av 1980-årene og har siden spredt seg gjennom undergrunnsmiljøer til resten av verden – særlig til Europa. Slackline dyrkes ofte av sportsutøvere som skatere, BMXer´e og surfere fordi det styrker balansen og leddene, noe som er svært nyttig innen disse sportsgrenene. En slackline er en bred nylonline som spennes stramt ut mellom to trær – strendene på Costa del Sol egner seg godt fordi det her finnes mange små palmeoaser som er perfekte til formålet.
”Først gjelder det å finne balansen, og deretter kan man begynne å gå på linen. Jeg anbefaler at man i begynnelsen holder en person i hånden til man har vennet seg til linens bevegelser,” forteller Sergio Cabrera som har dyrket slackline i mange år.
Det første vanskelige punktet er å komme opp uten hjelp og uten å miste balansen. Det tar et par forsøk, men så finner føttene sin rytme og begynner langsomt å bevege seg fram, den ene etter den andre.
”Gå på en rett linje med føttene. Pass på at de ikke dreier ut til den ene siden,” heter det fra Sergio Cabrera som deretter viser hvordan øvelsene på en slackline kan kontrolleres og utfolde seg.
Etter bare en halv time kan musklene i både bein og mage merkes, men de er likevel langt fra trette. Det raske framskrittet og en merkbar forbedret balanse gjør nemlig slackline til en avhengighetsdannede sportsgren der man bare venter på at det igjen blir ens tur. Under overvåking av en voksen kan denne sportsgrenen også utføres av barn i mange aldre, og det vekker store smil og forbløffede miner på stranden denne ettermiddagen.
Det krever ikke stor erfaring, og når balansen først er funnet, og føttene plassert på linen, begynner sportsgrenen virkelig å bli morsom.    
En god line kan kjøpes brukt på nettet for drøyt 40-50 euro, eller som ny for alt mellom 65-100 euro. Noen bruker sko, men foregår det med et sand- eller gressunderlag, kan bare tær anbefales.
Av Christine Petersen og Signe Lerche

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.