Månedsmagasinet på Costa del Sol
kjaereLaeser
¡Viva Málaga!
 
Samtidig som denne utgaven av Det Norske Magasinet er på gaten, inviterer Málaga til storfest. Det starter med et skikkelig fyrverkeri ved stranden Playa de la Malagueta fredag 14. august kl. 23.50. Slik markerer hovedstaden på Costa del Sol at det igjen er tid for fest, farger, mat, musikk, markeder, dans, drikke og ikke minst masse sørspansk humør.
Dagen etter er det Málagas skytshelgen Victoria som skal hedres med blomster og en fargerik hesteprosesjon, fra byens rådhus, opp gjennom sentrum og til kirken ”Santuario de la Victoria”. I sentrum av byen vil du hver dag kunne oppleve musikk og dans i gatene i det gamle bysentrum, så lenge feria´en varer.
”Feria de Agosto” eller bare ”Feria de Málaga” er en av Spanias absolutt største byfester med både innfødte malagueños og titusenvis av tilreisende som deltakere. Det hele foregår midt i den spanske fellesferien.
Den flere hundre år gamle byfesten har i årenes løp tatt opp i seg flere ulike og selvstendige fiestas og er i dag så proppet med program at det tar åtte dager å komme i mål.
På dagtid foregår festlighetene midt i byen der store områder er stengt for trafikk så lenge festen varer. Og det trengs, for spontant setter en gruppe musikanter i gang konserter på gater og torg.
Innbyggerne lar seg sjelden be to ganger. Er det sjanse for å se og danse tradisjonell ”Sevillana” eller ”Verdiales”, lar de sjelden muligheten gå fra seg.
Bysentrum er pyntet med blomster og mange steder er det satt opp casetas – små serveringssteder – der festdeltakerne kan dekke væskebehovet og fylle opp magesekken med tapas og andre retter.
Fra klokken 21 er det Feriaplassen utenfor byen som er samlingspunktet for små og store festløver. Her finnes et vell av barer og casetas med musikk, konserter, tivoli og en rekke salgsboder. Festen foregår så lenge festdeltakerne orker.
I motsetning til Aprilfesten i Sevilla der casetas´ene oftest er forbeholdt spesielt inviterte festdeltakere, holder ”los malagueños” dørene vidåpne for alle som vil inn.
For turister og alle andre som er nysgjerrige på hva Málaga har å by på, er feriaen en gyllen anledning. Byen har de siste tiårene gjennomgått en fantastisk utvikling. Det er ryddet opp, restaurert og bygd ut og om.
Bare for å nevne noe: Málaga har i dag 36 museer, og de tre siste nykommerne; en avlegger av det kjente Thyssen-Bornemisza-museet i Madrid, Pompidou-senteret og Det russiske museet (Coleccíon del Museo Ruso) har virkelig gitt tyngde til byen som mange nå har begynt å kalle ”Ciudad de Museos” (museumsbyen).
Málagas fantastiske genistrek har vært å rydde opp på og åpne byen mot den tidligere avstengte sjøkanten. Borte vekk er gigantiske skipskraner og nedslitte havneområder. Det 56.000 kvadratmeter store havneområdet fått en langt bedre havn for fritidsbåter og cruiseskip, et stort utvalg nye butikker, parker, spisesteder og barer. Sammen med 420 palmer har dette gjort Muelle Uno-området til turistenes og los malageños´ nye spradeområde. Et klart førstevalg for en liten utflukt med innlagt lunsj.
For shopperne ligger paradiset midt i sentrum og i området rundt gågaten Calle Marques de Larios. Her ligger de store og kjente motebutikkene på rekke og rad. Ønsker du mer eksotiske og enda rimeligere varer, så stikk en tur inn i smågatene rundt den kjente gågaten.
Det er hevdet at Málaga har flere barer per kvadratmeter enn noen annen europeisk by. Særlig finner du dem i det historiske bysentrum.
Málagas politikere har vist store evne til å utvikle byens potensiale og driver fram stadig nye og attraktive prosjekter som betyr enormt for turismen. Under feria´en viser Málaga seg fra sin beste side. Derfor bør du ikke gå glipp av festen!
 
Av Arne Bjørndal
arne@norrbom.com
Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.