Månedsmagasinet på Costa del Sol
IMG 1092
 
Strand, sol og kjølige drinker. Det er beskrivelsen på de fleste dagene i sommermånedene på Costa del Sol – men slik trenger det ikke å være. Málaga byr nemlig på storbystemning og pulserende aktiviteter som til en avveksling kan fylle ut kalenderen. Vår provinshovedstad er imidlertid mye mer enn shopping, museer, teater og kulinariske opplevelser. Dra for eksempel på båttur på morgenkvisten, ta en siesta i skogområdet bak borgen Gibralfaro og avslutt med ølsmaking og tapas på en av byens hyggeligste ølbuler.
 
IMG 1090
 
Begynn dagen på havet
Solen skinner i det mørkegrønne vannet som skvulper blidt inn mot havnekanten ved Mulle Uno i Málaga. Båten, Pelegrín Uno, ligger ved kaien før dagens andre ekspedisjon begynner. Klokken er 11.30, og varmen ligger allerede som et teppe over byen, men den friske vinden fra havet kjøler raskt ned temperaturen når båten først setter i gang. Med om bord er ansvarlig for salg og PR, Rosy López, som forteller om båten og dens mange kvaliteter.
«Det er plass til 70 personer, og man kan også leie båten til private arrangement – vi har for eksempel hatt folk som leide den til en begravelse for å spre asken utover vannet. Vanligvis handler det likevel mest om firmafester og utdrikkingslag.»
På øverste dekk er det bord og stoler, og i løpet av den 45 minutter lange båtturen blir det servert et glass kald hvitvin og en liten tapa. Dagen før hadde båten fått følge av lekne delfiner, og håpet om å se én gjør at man fester blikket mot horisonten. Fisk kan man på gode dager også se fra båtens bunn som er laget av gjennomsiktig plast. Dessverre blir det raskt skittent, noe som gjør den del av opplevelsen mindre god. Det gjør likevel ikke så mye, for utsikten over Málagas kyst på tilbakeveien oppleves likevel best fra båtens øverste dekk – eller selvfølgelig fra båtens stevn der skumsprøyten kjøler behagelig når den treffer huden.
En båttur koster fem euro for barn og ti euro for voksne. Ved større, private arrangementer gis det rabatt. Etter båtturen og en etterfølgende lett lunsj på en av de mange restaurantene i havneområdet, er det nødvendig med en siesta.
Finn mer info. om båtturene her: http://www.barcosdemalaga.es/
 
IMG 0638
 
Skogtur bak Gibralfaro
Finn skygge bak den gamle borgen Gibralfaro i det lille skogområdet som gjemmer seg rett bak de høye murene. For å komme fram til storby-skogen må du følge gaten Calle Victoria fram til en mindre kirke som ligger på hjørnet av Calle Agua. En liten sidegate fører herfra og opp mot en bred, blomsterkledd trapp som ender ved en skogsvei. Herfra er mulighetene mange. Stier snor seg nemlig opp gjennom det steile landskapet der det er mulig å finne små grønne oaser med skygge, blomsterduft og en slående utsikt over det betagende Middelhavet. Når skogsveien først er funnet, kan man enten velge å gå til høyre der veien leder inn bak de høye borgmurene eller til venstre der stiene fører opp til toppen av fjellet. På toppen er det gresspletter og klipper der man kan sitte under trekronene og skue utover Middelhavet. Det er smart å ta med litt kaldt drikke og kanskje litt frukt eller søte saker til den avslappende tiden midt på dagen. Det kan også være lurt å ta med en matkurv hjemmefra som kan nytes her hvis lunsjen på havnen ikke frister. Det finnes mange stier, og det er bare å prøve seg fram inntil det helt rette hvilested blir funnet.
mot slutten av de lyse kveldstimene kan det være befriende å komme litt vekk fra de varme solstrålene, og ikke minst nyte en iskald øl. Derfor går turen nå ned fra fjellet og mot baren La Botica de la Cerveza.
 
IMG 2819
 
Ølsmaking på spansk maner

For litt over to år siden åpnet Miguel Arrabal Ruiz Málagas første autentiske øl-bar eller ølbule, La Botica de la Cerveza. Her serveres bare øl, i tillegg til vann fra springen, og det er 300 forskjellige typer å velge mellom.
«Min pasjon for øl oppstod første gang jeg smakte drikken. Spania er et vinland, og når man prøver noe så annerledes som øl, får man lyst til å utforske sortimentet. For øyeblikket er det en stigende interesse for særlig spesialøl i Spania,» forteller Miguel Arrabal, hvis eget favorittøl er av typen IPA. Det er en intens øl, ofte med mye smak og i mørk utgave. I butikken er en lang hylle i det store kjøleskapet dedikert til nettopp dette ølet.
En avdempet belysning, høye mørke trebord, store boller fylt med kapsler og ølflasker i alle former og farger skaper en hyggelig stemning i baren som raskt fylles opp av mennesker, selv om klokken bare er åtte om kvelden. Folk kommer bare for å drikke øl, og klarer en gjest å drikke virkelig mye, kan hans/hennes navn ende på «the wall of fame». I ølbaren kan stamgjester nemlig fylle ut et lite skjema med de forskjellige ølmerkene de drikker hver gang, og når skjemaet er fullt, får man et diplom som henges på veggen – samt en øl på husets regning.
Flere spanske øltyper kan finnes i sortimentet. Eksempelvis La Socarrada som er en forholdsvis lys Ale med 6 prosent alkohol og brygget med rosmarinhonning. Smaken fra den typiske spanske krydderurten er tydelig og servert sammen med et par skiver curado-ost er opplevelsen helt sublim. Også Amarillo er spansk, men av typen IPA (Indian Pale Ale), med en intens smak og søte undertoner som akkompagneres godt av det tykke, bløte skummet som dekker overflaten. Den har en alkoholprosent på 6,5 prosent og passer særlig godt til den grillet geitost med søt løk som finnes på menyen. Maten er valgt ut etter de forskjellige øltypene i baren, og på oversikten over tapas er de anbefalte typene med øl også nevnt.
Sortimentet består utelukkende av spesialøl fra mindre bryggerier over hele verden, og hver enkelt blir servert med forklaring og informasjon om de gylne dråpene. Den sterkeste ølen i baren ligger på 14 prosent alkohol, og da er en festlig aften sikret.
«Etter den tredje ølen begynner folk ofte å bli mer snakkesalige. Jeg har visst også blitt litt full’, sier de fleste når de går ut døren, hvis de da ikke ber meg om å holde døren stille for dem,» smiler Miguel Arrabal Ruiz som forteller at baren også tilbyr ølsmaking til grupper på mellom åtte og tolv personer.
Det heter «degustación de cerveza», og det serveres minimum fem svært forskjellige typer øl. Der blir holdt innlegg om ølene, og skulle en tapa eller to friste, kan også de bestilles sammen med ølsmakingen. Arrangementet varer ca. halvannen time, og prisen er 12 euro per person for øl og informasjon – maten betales separat.
Klokken nærmer seg 23.00, og Málagas natteliv begynner å røre på seg. Hva som nå skal skje, er opp til den enkelte, men etter båttur, skogtur og øltur kan en begivenhetsrik sommerdag krysses av i kalenderen.
Info. om baren La Botica de la Ceveza kan finnes her: http://www.laboticadelacerveza.com/
Av Christine Petersen, christine@norrbom.com (foto og tekst)

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.