Månedsmagasinet på Costa del Sol
turisme-costadelsol
Nok et år med gode tall for turismen på Costa del Sol.

 
Økt europeisk turisme får fart på hjulene
2015 blir året da nord- og sentraleuropeiske turister inntar strendene på Costa del Sol – og det er særlig polakker, sveitsere og dansker som nå pakker feriekofferten. Dermed fortsetter den økende tendensen fra 2014 da skandinaviske og østeuropeiske turister velger Sør-Spania som sitt foretrukne feriemål. Hoteller i provinsen melder om en økning på 31 prosent av polske besøkende fra januar til april og en økning på 22,9 prosent når det gjelder sveitsere. Danskene følger opp med en økning på 11,5 prosent flere besøkende, noe som også omfatter 16.279 dansker som allerede har lagt veien innom Costa del Sol i løpet av de før nevnte fire månedene. Tallet på svensker har steget med åtte prosent, noe som er samme økning som for japanske turister, ifølge tallene fra spansk statistikk (INE). En ny undersøkelse fra Ministeriet for industri, energi og turisme viser dessuten at det i mai måned ankom 6,5 millioner internasjonale turister til Spania, noe som tilsvarer en økning på 6,8 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.
 
 
shutterstock 236450992
Rus og psykiske problemer er gjengangere blant sosialsakene som Sjømannskirkene i Spania involverer seg i.
 
Ingen økning i antall sosialsaker på Solkysten
Mens NRK Dagsrevyen nylig meldte at tallet på sosialsaker i Spania der de sju sjømannskirkene er involvert er fordoblet de siste fem årene, er ikke tallene representative for Costa del Sol. Statistikken viser nemlig at tallet på sosialsaker på Solkysten i 2012 var 41, året etter sank tallet til 26, mens det i fjor økte til 45.
Men selv om tallet på sosialsaker ligger omtrent på samme nivå som tidligere, har sakene en tendens til å være tyngre, opplyser diakon ved Sjømannskirkens anlegg på El Campanario i Calahonda, Marta Kristin Valvatne, til Det Norske Magasinet.
De fleste sakene handler om rus – og psykiatriske problemer og ensomhet, ofte hos eldre mennesker.
Sosialsaker som Sjømannskirkene i Spania er involvert i, knytter seg ofte til charterturisme.
– Siden det jo ikke finnes her på kysten, har vi heller ikke like mange sosialsaker som for eksempel på Gran Canaria, sier diakon Valvatne.
 
 
Sommer
Drikk masser av vann og hold deg innendørs eller i skyggen midt på dagen, lyder rådet fra leger og helseeksperter.
 
Varm sommer på vei
Sommeren er nå offisielt begynt, og meteorologene venter en svært varm og lang sommer. Våren har vært tørr og varm, og det blir også sommeren. Sommeren 2014 huskes som en meget mild sommer med behagelige temperaturer og friske vinder. Sommeren 2015 vil, derimot, hvis meteorologene får rett, bli husket som en av tidenes varmeste.
«I Málaga by og langs Costa del Sol vil vi i juli, august og dele av september få gjennomsnittlig dagtemperaturer på like over 30 grader, mens temperaturene i innlandet vil ligge på 36-37 grader,» forteller Luis López fra Spansk meteorologisk institutt (AEMET) som understreker at han snakker om gjennomsnittstemperaturer, noe som betyr enda høyere temperaturer midt på dagen.
 
 
Sommerudsalg
I løpet av sommeren sikres vanligvis 25 prosent av årets omsetning for klesbutikkene.
 
Forskudd på sommersalget
Flere av de store tøykjedene som H&M, Cortefiel og Blanco har allerede startet årets sommersalg og tilbyr mellom 50 og 70 prosent avslag på mange varer. Sommersalget begynner, tradisjonen tro, 1. juli, men en ny lov fra 2013 gir de handelsdrivende frie hender til å ha salg når de selv ønsker det. Formannen for Handelstandsforeningen i Málaga, Enrique Gil, synes det er fint at næringsdrivende har frie hender og bemerker at butikkenes omsetning i år allerede har steget med knapt tre prosent i forhold til i fjor. Ikke like positiv er María José Valenzuela som er formann for de næringsdrivende i Málagas gamle bydel. Hun mener de mindre butikkene taper stort på de store kjedenes tidlige sommersalg:
«Ofte blir vi tvunget til å selge den nye kolleksjon akkurat når den kommer fram og til tilbudspriser for å følge med de store kjedene. Og slik er det umulig å drive forretning,» sier hun.
 
 
Selvstændige
Den høye arbeidsløsheten gjør at flere prøver lykken som selvstendige.
 
Over 105.000 selvstendige i Málaga-provinsen
Antallet «autónomos» i Málaga-provinsen setter nye rekorder. Antallet selvstendige næringsdrivende er oppe i 105.256 personer, noe som er en økning på 4,2 prosent i forhold til sist år. «Den økende turismen og de mange nye prosjektene i Málaga-provinsen har uten tvil motivert mange til å starte for seg selv,» sier Rafael Amor fra Foreningen for selvstendige (ATA). Han peker på restaurant- og servicebransjen som de to bransjene der de fleste av de nye gründerne prøver lykken.
«Málaga er i dag et unikt eksempel på en positiv utvikling. Málaga er i dag den provinsen som har flest selvstendige i Andalucía, etterfulgt av Sevilla med 102.802 selvstendige.
 
 
børnefødsler
 
Fødselstallet stiger på nytt

Etter et markant og konstant fall i antallet fødsler siden 2009, stiger fødselstallet igjen. I 2014 kom 15.628 nye barn til verden i Málaga-provinsen, noe som er en økning på 0,8 prosent i forhold til året før. På landsplan var økningen bare 0,1 prosent. Ekspertene peker på de bedrede utsiktene på arbeidsmarkedet som én av de viktigste årsakene til at fødselstallene igjen stiger. De siste tallene fra spansk statistikk (INE) forteller også at kvinner i Málaga-provinsen i gjennomsnitt får 1,35 barn og at mødrene i gjennomsnitt er 31 år når det første barnet kommer til verden. Gjennomsnittsalderen for ekteskap har også økt. I dag er en mann i gjennomsnitt 37 år og en kvinne 34 år når de inngår ekteskap.
 
 
infanta cristina getty 0504
Spanskekongen har tatt fra søsteren Cristina tittelen som hertuginne av Palma de Mallorca.
 
Prinsesse Cristina mistet hertuginne-tittel
Forholdet mellom kong Felipe VI og søsteren prinsesse Cristina skal være anspent etter at kongen har tatt fra henne hertuginne-tittelen. Tittelen som hertuginne av Palma de Mallorca ble gitt av prinsessens far, daværende konge Juan Carlos i 1997.
Bakgrunnen for at Cristina mister tittelen er den såkalte Noós-skandalen der hennes mann, Iñaki Urdangarín, er siktet for bedrageri. Også Cristina er mistenkt for to tilfeller av skatteunndragelse og risikerer i verste fall åtte års fengsel.
Ifølge spanske medier er det litt uklart hvem som tok initiativet til at prinsessen skulle miste hertuginne-tittelen. Ifølge avisen ABC skrev Cristina allerede 1. juni til kongen og sa fra at hun kunne gi opp tittelen. For kong Felipe VI er det viktig å kunne dokumentere handlekraft for å styrke kongehusets verdighet og åpenhet. Derfor ble nyheten sendt ut som offentlig kunngjøring torsdag i forrige uke. Mens andre kilder hevder at kongen for lengst skal ha bestemt seg for å ta tittelen tilbake.
 
 
shutterstock 166165430trafik-EU
Sørg for å kunne trafikkreglene før roadtrip’en begynner.
 
Nytt EU-direktiv sender bøter for trafikkforseelser over grensene
Snart er det ikke nok å krysse grensen til hjemlandet for å slippe unna trafikkbøter som du har fått i andre EU-land. Ved hjelp av registreringsskiltene kan landet der forseelsen har foregått nå sende bøter over grensen, for eksempel fra Spania. Da vil bilens eier motta boten i posten. Det skal sikre en bedre trafikksikkerhet på europeiske veier, og bøtene vil bli utstedt på samme språk som bileieren bruker. Medlemslandene får adgang til registeret; DGT (Direccion General de Tráfico) der opplysningene om lovovertredelsene vil framgå. Det dreier seg for eksempel om manglende bruk av sikkerhetsseler, kjøring på rødt lys eller bruk av telefon under kjøring. Dette betyr at man må sette seg inn i det aktuelle landets trafikkregler og fartsgrenser hvis man ikke ønsker å få en ekstra suvenir med hjem fra ferien. Danmark, Irland og England blir likevel ikke en del av samarbeidet, fordi de tre landene ikke vil innføre direktivet.
 
 
Debat
Et par hundre møtte opp til boligmessen og debatten «Welcome Home Málaga».
 
Málaga til debatt
Avisen SUR inviterte nylig til bred debatt om ny vekst og aktivitet i Málaga-provinsen. Ledende representanter innenfor byggesektoren, banken BBVA, advokater og næringsliv satte hverandre i stevne i en ny og annerledes debattform der publikum fritt kunne delta. Blant nesten alle inviterte var det bred enighet om at Málaga-provinsen har kommet ut av krisen og at det igjen har blitt aktivitet i turist- og byggesektoren som er de to store drivhjulene i provinsens økonomi. Men det ble bestemt også plass til de kritiske stemmer. BBVA mener bl.a. at Junta de Andalucía bør senke selskapsskatten som hører til blant de høyeste i Spania, for å tiltrekke seg ny virksomhet. Den spanske storbanken nevner Katalonia og Asturias som forgangsregioner. Tilsvarende ga det økonomisk sterke amerikanske investeringsselskapet Hurar Investment klart uttrykk for sin utilfredshet med den langsomme prosessen som ligger bak det å få byggetillatelser. Selskapet har de siste årene investert mye i Costa del Sol og mener at Málaga-provinsen for alvor kunne fått fart på hjulene hvis man handlet raskere. Derimot roste Hurar Investment den nye og forbedrede infrastruktur til flyplassen og veiene.
 
 
Protestmand
Det hilses flittig på de forbipasserende – nesten hele dagen!
 
Aktivisten på bensinstasjonen
Han hilser daglig på tusenvis av bilister fra taket på sin gamle varevogn som
de siste 18 månedene har stått parkert på bensinstasjonen Repsol på motorveien ved avkjøringen til Arroyo de la Miel. Det er hans protest mot politikerne, bankene og systemet som han mener har gjort ham til fallitt. Tidligere var han selvstendig næringsdrivende innen bygningssektoren, men da krisen kom, tapte han kunder, inntekt, bolig, samtidig som ekteskapet røyk. «Jeg eier nesten ingenting. Bare min gamle varevogn og mitt smil,» sier Mohammed Cepero i et intervju med avisen SUR. Han er født og oppvokst i Cádiz, men har bodd i Málaga siden 1996. De siste tre årene har han levd i varevognen, uten å be om hjelp fra andre.
«Jeg liker ikke å dra til de kommunale utdelingsstedene for mat. I stedet tar jeg med åpne armer mot en kopp kaffe eller en skilling fra folk som stikker innom bensinstasjonen. Jeg er aldri redd for å hjelpe til hvis noen har problemer med bilen,» sier «handymannen» Mohammed som betegner seg selv som aktivist. «Jeg håper å kunne sette i gang noen tanker hos folk. Jeg vil være en fri mann. Fri fra banker og det offentlige som ikke tenker på annet enn å ta penger fra innbyggerne.»
 
 
Juice
González og Molina gikk fra dårlig betalte jobber til å bli selvstendige i 2011.
 
Suksess med mango- og vannmelonjuice
Produktene er få. Til gjengjeld er de gode og 100 prosent økologiske. Det lille firmaet Axarquía Gastronómica har bare seks medarbeidere og fire år på baken, men har fått stor suksess med sine lokalt produserte mango-, og vannmelonjuicer. Gründerparet bak det nye firmaet bruker utelukkende frukter fra Axarquía-området, og deres pionerprosjekt med nye juicer selges nå også med stor suksess i Jaén, Cádiz, Sevilla, Barcelona. Dessuten er første ordre nå nettopp kommet fra en tysk importør. Det skjer samtidig med at virksomheten vil lansere en multivitamin-juice med fire tropiske frukter. Axarquía Gastronómica produserer også marmelade og leverer catering til lokale firmaer, men det er juicen virksomheten ser det største potensialet i.
 
 
Flag
Flagget er grått – men burde være grønt.
 
Grått flagg på strendene
Livredderne er på plass, havtemperaturene er behagelige og turistsesongen på Costa del Sol er i full gang. De fleste strandgjester smiler, men det er også dem som klager; oftest over at badevannet eller strendene ikke er rene nok. Men i år skyldes badegjestenes klaging nesten utelukkende de grå flaggene som vaier ved flere strender, særlig i Málaga. For ingen vet hva de betyr. Alle badende vet hva det grønne, gule og røde flagget betyr. Også det blå flagget som står på strender som har mottatt et særlig kvalitetsstempel. Sannheten bak de grå flaggene er litt pinlig, for det er faktisk de grønne flaggene som etter flere år i sola, har mistet fargen og derfor har blitt gråe. Málagas turistråd har meldt fra at man nå raskt vil bestille nye grønne flagg.
 
 
shutterstock 117498490kommuneresultat
Nye politiske tider i Sør-Spania.
 
Nye koalisjoner i kommunene på Costa del Sol
Det nylig avholdte kommunevalget i Spania har gitt flere overraskelser som følge av de to nye partiene Podemos og Ciudadanos som begge fikk betydelig oppslutning i valget. Flere steder kunne PP eller PSOE nemlig bare oppnå flertall hvis ett av de to partiene valgte å støtte opp om deres ordførerkandidat.
Det er tilfellet i Málaga der ordfører Francisco de la Torre fortsatt kan bli på posten fordi Ciudadanos (tre mandater) har valgt å gå sammen med PP (13 mandater) og dermed sikrer absolutt flertall for den blå blokken med 16 mandater.
En av de helt store overraskelsene er Marbella kommune der PSOE har klart å samle flertall mot PP, og derfor blir José Bernal ny ordfører. Han skal nå lede jetsett-byen i samarbeid med OSP, Podemos og IU.
I Fuengirola inntar Ana Mula som ventet ordførerposten igjen fordi PP her kunne sikre seg det absolutte flertallet alene.
Benalmádena er tradisjonen tro en av kommunene der det er vanskeligst å samle et byråd fordi stemmene her ofte går til mange små partier. PSOE sikret seg likevel ordførerposten med støtte fra intet mindre enn fire mindre partier, og Víctor Navas blir ordføreren som skal holde troppen samlet.
I Mijas har det nye partiet Ciudadanos fått en storseier og kan med støtte fra PP innta ordførerkontoret. Her blir det Juan Carlos Maldonado som de neste fire år skal lede byen.
Også i Torremolinos blir det utskiftninger. Her overgir PP ordførerposten til sosialisten José Ortiz som kunne samle absolutt flertall med støtte fra Ciudadanos og Costa del Sol Sí Puede (Podemos).
Flere eksperter peker på at de nye koalisjonene er en suksess for demokratiet i Spania.
 
 
shutterstock 251120989taxi
Det finnes 1.434 drosjer i Málaga og bare 780 tar imot kort.
 
Kredittkortlesere i alle drosjer i Málaga
Málaga kommune har akseptert et forslag fra turistsektoren i byen om at alle drosjer i Málaga må ha en kredittkortleser slik at de kan betjene alle turistene som kommer til byen hvert år. Altfor ofte skjer det nemlig at en turist må vente på neste drosje fordi den første ikke tar imot kort, noen ganger må det også sendes en drosje ut til flyplassen fra sentrum for at kundene kan få lov at betale med kort – og det til tross for at det finnes over 180 drosjer rett ved utgangen til flyplassen. Grunnen til at mange taxisjåfører ikke ønsker å ta imot betalingskort, er fordi de på den måten kan unngå å betale et bankgebyr på drøyt én prosent. Fra 1. januar 2016 skal situasjoner som de før nevnte likevel ikke kunne skje, fordi alle drosjer må innen utgangen av året kunne ta imot kredittkort.
 
 
shutterstock 166165430lastbiler
De mange lastbilene på mindre veier skaper ofte problemer i trafikken.
 
Lastbilene skal vekk fra småveiene i Andalucía
Et nytt pilotprosjekt skal sørge for at lastbiler heretter bruker de store betalingsmotorveiene i stedet for småveiene i Sør-Spania. Prosjektet som er foreslått av Transportministeriet og Organisasjonen for godstransport i Spania, går ut på å senke prisene på motorveiene for lastbiler slik at det blir mer attraktivt å kjøre på disse veiene. Idéen er at lastbilene får en rabatt på hele 50 prosent, noe som burde motivere sjåførene til å bruke AP-veiene i stedet for å ta opp plass på de mindre landeveiene. Det vil i første omgang dreie seg om den 326 km lange veistrekningen mellom Jerez Norte og Dos Hermanas ved Sevilla. Prosjektet settes i gang 1. juli og vil gå fram til 30. november. Deretter vil ordningen bli evaluert og så avgjort om den skal fortsette og eventuelt utvides til andre veistrekninger i Andalucía.
 
 
shutterstock 75568579boligpriser
Gode tider for boligselgerne i Spania.
 
Boligprisene stiger fortsatt i Spania
I de første tre månedene av 2015 steg boligprisene i Spania med 1,5 prosent, og det er dermed det fjerde kvartalet på rad at eiendomsprisene øker. Det er særlig nyoppførte boliger som for øyeblikket går som varmt hvetebrød, og det fortelles om en økning på hele fire prosent i tallet på nybolig-salg, noe som er den største på sju år. Også salget av eldre boliger har steget boliger med ca. 1,1 prosent. Tallene kommer fra det nasjonale statistiske institutt, Instituto Nacional de Estadística (INE), og den positive tendensen fra 2014 ser dermed ut til å fortsette etter flere år med fallende priser etter at krisen gjorde sitt inntog i Spania i 2008.
 
 
Kopivarer
I 2015 beslagla politiet i Fuengirola 2.353 kopivarer og falske merkevarer.
 
Politiet på piratvare-jakt i Fuengirola
Fuengirolas sikkerhetsavdeling holder nøye øye med kjøp og salg av kopivarer. Det har byrådsmedlem og ansvarlig for sikkerhetsavdelingen i Fuengirola, Rodrigo Romero, kunngjort, ifølge internettavisen Ivecinos.es. I løpet av de første fem månedene i år har lokalpolitiet beslaglagt 2.353 falske varer, hvorav 1.535 var piratkopierte cd’er og dvd’er. Resten av produktene var håndvesker, briller, klokker, tøy, sko, mm. I samme periode er i alt 63 personer blitt arrestert, og dessuten er det åpnet 77 saker om forfalskning og piratkopiering i 2015.
Byrådsmedlem Romero forklarer at det en del byråkratiske foranstaltninger som settes i verk etter at politiet har stanset en «kopi-forbryter». Det er nemlig politiets ansvar å kontakte den originale produsenten av varene for å varsle om at det er falske kopier av deres produkt i omløp på det svarte markedet. Politiet beholder de falske kopiprodukter som bevis inntil saken er avsluttet. Deretter blir varene oftest destruert.
 
 
shutterstock 113816176
Fallet i ledigheten i mai er det største på ti år.
 
Markant fall i arbeidsløsheten
De siste 16 månedene har arbeidsløsheten i Spania falt, men det hittil største fallet skjedde i forrige måned da 117.985 kom i arbeid. De nye arbeidsplassene ble primært skapt innenfor hotell- og restaurantbransjen, administrasjon, handel og bygg. De nye tallene lover naturligvis godt for framtiden, men den samlede ledigheten i Spania ligger fortsatt på 4,2 mill. personer som er blant de høyeste tallene blant EU-landene.
Positivt er det at antallet innmeldte til Seguridad Social har steget i samme takt som arbeidsløsheten faller. Det viser nemlig at de tidligere arbeidsledige har kommet i jobb i Spania og nå bidrar til systemet og ikke bare er begynt på en utdannelse eller har reist til utlandet.
I Málaga-provinsen falt arbeidsløsheten med 3.224 personer slik at det samlede antall ledige i dag er redusert til omkring 185.000, noe som tilsvarer 32 prosent av den yrkesaktive befolkningen. Forventningene er nå så gode at flere framtredende økonomer forutser at ledigheten i provinsen vil falle til 27,50 prosent innen utgangen av året.
 
 
shutterstock 151794464
Statens kampanjer for økt trafikksikkerhet forsetter ufortrødent.
 
Antallet trafikkulykker øker
Etter fire år med et jevnt fall i antallet trafikkulykker, steg antallet ulykker på nytt i 2014. Sist år ble det registrert rundt 42.000 flere trafikkulykker og 31 flere dødsfall enn året før. Det er primært de helt unge (18-24 år) i trafikken og de litt eldre på 51-65 år som er involvert i mange ulykker. Til de triste tallene må det likevel tilføyes at antallet kjøretøy i trafikken, i følge det spanske trafikkministeriet DGT, har steget markant i 2014. Økningen skyldes et økt bilsalg som følge av landets forbedrede økonomiske utsikter, samt det faktum at flere har kommet i arbeid og dermed trenger et kjøretøy.
 
 
Skovbrand
Slike triste bildene skulle vi helst ikke ha vist – men det kan bli vanskelig å unngå i år.
 
Stor risiko for skogbranner
En tørr vinter, en lav luftfuktighet og utsikt til en svært varm sommer øker risikoen for store skogbranner. Fra 1. juni og fram til midten av oktober er alle former for åpen ild forbudt. Det samme gjelder private som ikke kan tenne bål, grille, osv. i skogsområder. José Luis Espejo fra Junta de Andalucías miljøavdeling forklarer til avisen SUR at man har gjort alt for å forberede seg. Miljøavdelingen har laget flere branngater enn tidligere for at branner ikke skal kunne spre seg så lett. Tilsvarende forklarer han at antallet kontrollposter med personale har blitt utvidet, og at man bare i Málaga-provinsen har ti brannbiler og fem spesielle brannslukkingsfly til rådighet.
I tillegg kommer personale, biler og fly fra det øvrige Andalucía som kan benytte om det blir nødvendig.
 
 
Biller-på-træ
Inntil videre er 6.000 insekter satt fri i Fuengirola.
 
Insekter skal erstatte sprøytemidler i Fuengirola
I Fuengirola er det kommet en ny lov som skal sørge for bærekraftig bruk av pesticider i kommunale parker og i grønne områder, offentliggjorde byrådsmedlem og miljøansvarlig i Fuengirola, Dolores Buzón, på et pressemøte tirsdag, ifølge nyhetsmediet Ivecinos.es. Målet er å begrense bruken av kjemiske sprøytemidler og i stedet oppnå en naturlig balanse i økosystemet. Den nye, bærekraftige metoden innebærer at et stort antall insekter blir frigitt på de grønne arealene. Insektene er uskadelige for mennesker og miljø, men kan hjelpe til med å utrydde små skadedyr og mikroorganismer som ødelegger blomster og trær.
Prosjektet har allerede kickstartet, og til nå er 6.000 insekter blitt satt fri, noe som har behandlet 800 trær. Selv om det høres ut som mange insekter, er de så mikroskopisk små at de ikke er til å få øye på. Planen er at 16.000 trær og busker i Fuengirolas grønne områder skal behandles.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.