Månedsmagasinet på Costa del Sol
Sierra Nevada – Europas sørligste skiparadis byr på hvite bakker under Andalucías strålende sol

Sierra Nevada – Europas sørligste skiparadis byr på hvite bakker under Andalucías strålende sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
sierra-nevada
 
Sierra Nevada er som kjent Europas sørligste skiparadis. Her regnes sesongen for å være mellom desember og april. Sesongens første snø falt allerede i midten av oktober 2014 og siden det har bakkene begynt å bli kledd med et tykt, hvitt dekke. Og det er akkurat det som fjellkjedens og skistedets navn antyder – den snøkledde fjellkjeden. Dette er en lekker skiresort som ligger på fjellkjedens høyeste topp Pico del Veleta, 3.398 meter over havet, en topp som sikrer stedet snø om vinteren. Mange sammenligner plassen rent størrelsesmessig med mange populære skipsportssteder i Norge, men Sierra Nevada byr på noe som er få skisteder forunt, nemlig nærheten til Middelhavet. Dette gjør det mulig for de besøkene å kunne stå på ski om formiddagen og sette seg i bilen og dra de 100 km sørover for å ta en dupp i havet om ettermiddagen.

Tilbake oppe i bakkene finnes det totalt 120 løyper å velge mellom som byr på totalt 105,6 km skispor, markert med ulike vanskelighetsgrader; 18 grønnmarkert  bakker for nybegynnere, 42 blå bakker for dem som føler seg litt tryggere, 52 rødmerkete bakker for de mer avanserte og sju svarte for dem som er svært dyktige.
Og så finnes det også gode offpist-muligheter. Opp til bakkene leder et bredt utvalg på 22 heiser – både med kabinheiser, samt stol- og slepeheiser med den utrolige kapasiteten på ca. 48.176 skiglade mennesker i timen. Heissystemet begynner allerede inne i byens sentrum og holder åpent mellom kl. 9.00 – 16.45.
I skrivende stund er 19 løyper åpne med sine seks tilhørende heiser i gang.
 
Nytt for sesongen er samarbeidet mellom skiresorten og Andalucías Turistforbund. Her er det investert 3,1 mill. euro i å gjøre skistedet mer familievennlig. Penger som blant annet har resultert i tre nye heiser, samt renovering av eldre heiser slik at køene skal bli kortere. Dessuten er Sierra Nevadas hjemmeside oppdatert og blitt mer brukervennlig. Som en liten bonus til alle skientusiaster bidrar også investeringen til å holde prisene på heiskort på samme nivå som de siste årene.
 
Aktiviteter
Sierra Nevada byr naturligvis på langrenn, slalåm, telemark og eventyrskigåing samt snowboard og skøyting. Her finnes også 15 skiskoler med totalt 400 lærere for både nybegynnere og for dem som vil forbedre teknikken. Dessuten finnes det en snøpark, Sulayr, som nylig er modernisert med ulike vanskelighetsgrader, samt en halfpipe for freestyle- og snowboardkjørere som ønsker å more seg med hopp og volter. For dem som gjerne tar med seg barna til snøen, men som kanskje ønsker en stund i bakken på egenhånd, finnes en egen skiskole for barn samt et barnehage, og selvfølgelig finnes også privat barnepass for dem som foretrekker en barnevakt som tar hånd om barnet på hotellet eller i leiligheten. En aktivitet som hvert år lokker mange til bakkene er kveldskjøringen der skiløperne kan suse ned bakkene etter mørkets frambrudd. Denne sesongen tilbys kveldskjøring på torsdager og lørdager mellom kl. 19.00 – 22.00. Og vær ikke urolig om det daler lite snø ned fra himmelen. Her i bakkene finnes nemlig 350 snøkanoner og 44 løyper med kunstsnø.
 
Utenfor bakken
Sierra Nevada er en skiresort i verdensklasss, det går ikke å stikke under en stol, og selvfølgelig finnes det også hoteller i ulike prisklasser, restauranter og barer, samt afterski. Og om snøen og vinteren skal oppleves uten ski på beina, finnes egne aktiviteter som snøgolf, snøscooter og kjøre hundespann. Og naturligvis er det mulig å slappe av i den andalusiske solen på hotelles balkong eller på noen av de mange uteserveringene.
Særlig byen Pradollano som ligger 2.100 meter over havet er kjent for sine mange hotell, utleieleiligheter, restauranter, shopping, barer, klubber, diskotek og mye mer. Eller hvorfor ikke ta en sving innom treningssenteret, svømmehallen eller ha en varm stund i en skjønn badstue eller slappe av i en boblebad/spa.
 
Det er lett å komme seg til Sierra Nevada med både bil og buss, noe som også gjør det mulig under lengre besøk å legge inn en hviledag og ta en utflukt til for eksempel Granada og Alhambra. Nærmeste internasjonale flyplass er Málaga flyplass, derfra er det 172 km til skiresorten.
 
Vær, info og priser
Vil du lese mer og sjekke opp situasjonen på skistedet Sierra Nevada, kan du sjekke de mange webkameraene og ellers surfe innom stedets hjemmeside: www.sierranevada.es. Dessuten er det alltid bra å kontrollere værprognosen før et eventuelt besøk slik at det kan nytes fullt ut i bakkene.
På hjemmesiden finnes også informasjon om priser på hverdager og helger, samt høy- og lavsesong. For eksempel koster et halvdags heiskort (etter kl. 13.00) for voksne i desember og januar 35 euro på hverdager og 38 euro i helger og ferier. Et heldagskort koster 41 euro, respektive 45 euro, og så finnes det dagskort og helt opp til sjudagerskort. Sjudagers heiskort koster 246,50 euro, respektive 273 euro. Naturligvis finnes det rabatterte priser for barn, ungdommer, pensjonerte og funksjonshemmede.
 
Historie
Skistedet Sierra Nevada ble grunnlagt i 1964, men erfarne fjellfolk har trukket til disse traktene lenge før den tid. Da var likevel tilgjengeligheten langt fra hva den er i dag, og det fantes verken gode veier eller moderne heissystem. Men alt ettersom flere og flere oppdaget bakkene, så turistindustrien sin sjanse. I dag har tilgjengeligheten blir forbedret betydelig, både til stedet med veier og til bakkene med heissystem som naturligvis har blitt fulgt opp av hoteller for lommebøker med ulike tykkelse. Særlig etterspurt har fjellbyen Pradollano blitt. Stedet er i dag utviklet til et av Spanias mest ettertraktede ferieparadis.
 
Mer enn et skisted
Navnet Sierra Nevada knyttes av mange i dag til ski og snøsport, men Sierra Nevada er mer enn som så. Sierra Nevada, som fjellkjeden, er nemlig en fredet nasjonalpark som spenner over 86.000 hektar av rik fauna og flora, mektige fjelltopper (blant annet finnes fastlandets høyeste fjelltopp her – Mulhacén – med sine 3.482 meter) og sjøer og elver. Denne vakre naturen byr på mange stier for dem som vil besøke området om sommeren. Manga som foretrekker fjelltraktene i mer varme måneder gjør det også på sykkel fordi fjellene byr på herlige sykkeleventyr for dem som ikke vil ri, kikke på fugler eller klatre i fjellene.
   
Lei utstyret
Har du ikke egne ski, finnes det gode muligheter for å leie utstyr, både for å stå på ski og snowboard. Et tips for å slippe å stå i kø når du kommer fram, er å leie utstyr på forhånd via internett, se informasjon på hjemmesiden. Her finnes det også ofte spesielle tilbud og rabatter!
Kjørelengder til Sierra Nevada, fra:
•    Granada 31 km.
•    Málaga 168 km.
•    Alicante 397 km.
•    Almería 209 km.
•    Barcelona 948 km.
•    Bilbao 863 km.
•    Cádiz 376 km.
•    Córdoba 244 km.
•    Huelva 389 km.
•    Jaén 127 km.
•    Madrid 422 km.
•    Murcia 326 km.
•    Oviedo 902 km.
•    Sevilla 293 km.
•    Valencia 574 km.
•    Zaragoza 777 km.
 
Botips!
Hotel Vincci Selección Rumaykiyya 5*
Hvorfor ikke forene en lekker skiopplevelse med et luksusopphold på hotell? I år faller valget selvfølgelig på femstjerners hotellet Vincci Selección Rumaykiyya i hjertet av Sierra Nevada. I typisk alpestil, med naturmaterialer som tre, stein og vinkler, byr Rumaykiyya på rolige, koselige stunder etter herlige dager i bakkene. Dette er Europas høyst beliggende hotell og det finnes direkte tilgang til bakkene, så det er bare å få på seg skiene og kaste seg ut i bakken. Naturligvis finnes det også behagelig og privat transport inn til Pradollano, uten å behøve å snøre på seg skiene. Her finnes 50 luksus dobbeltrom, en del med enkeltsenger og andre med dobbeltsenger. Er man flere, finnes det også trippelrom og ønsker man større plass eller bare mer luksus, finnes det selvfølgelig også juniorsuiter og suiter, alle med en separat oppholdsrom.
Her bys gjestene – foruten toppservice – også på vakker utsikt mot de snøkledde bakker og de aller fleste rom har også egen balkong, utmerket for en avkoblende cocktail før det er tid for å nyte hotellets spa, et av de mest populære i Sierra Nevada, eller hvorfor ikke en kaffe i baren eller en utsøkt middag i restauranten.
 
 
Følg med på smarttelefonen
Selvfølgelig kan du i dag høre om snødybder, hvilke løyper som er åpne og mye mer ved hjelp av smarttelefonen Last bare ned Sierra Nevadas offisielle app Sierra Nevada som byr alle snøelskere på all den informasjonen som trengs for lett å kunne planlegge reisen til Sierra Nevada og også hjelpe til på plass.
 
I appen inngår blant annet:
•    Interaktiv kart over løypene med blant annet snødybde og eventuell risiko for  laviner
•    GPS i bakkene – veldig anvendelig i tilfelle ulykken skulle skje
•    Vær og prognoser
•    Servicesteder som restauranter, gleden, evenementer og andre aktiviteter
•    Muligheter for å lokalisere venner
•    Skistedets webkameraer
•    Statistikk over antall løypekilometer, hastigheter, mm.
Sierra Nevada app´en kan lastes ned gratis fra både Apples AppStore for alle Apples bærbare enheter, samt på Android Market app store for enheter som bruker operativsystemet Android.
Av Sara Laine

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet