Månedsmagasinet på Costa del Sol
Madrid-miks av friske førjulsopplevelser

Madrid-miks av friske førjulsopplevelser

Del

madrid
 
Sulten på oval storbyweekend med gode førjulsopplevelser? Hva med en Madrid-miks med ingredienser som shopping, flamenco, tapas, museer, gourmetmat og markeder?
 
Klokken er drøy 14 da AVE-toget fra Málaga bremser opp på Atocha-stasjonen midt i hovedstaden. Etter å ha kvittet oss med koffertene, er veien kort til først stopp på vår førjulsvisitt; lunsj på ”Gourmet Experience”.
 
Fusion Gourmet
Her oppe i åttende etasje i det store kjøpesenteret, med terrasser og fri utsikt mot Madrids hovedgate Gran Vía, har den spanske butikkjeden El Corte Inglés sluppet til barer, restauranter og butikker i et åpent landskap på det 1.500 kvadratmeter store området.
Her er fellesnevneren gourmetmat, enten du vil kjøpe mat og drikke med hjem eller vil nyte lunsjen fra både spansk og internasjonalt kjøkken på stedet.
Du kan mikse lunsjmat med høy klassen fra ti spisesteder og nasjonale kjøkken, for eksempel italiensk, meksikansk, thailandsk, kinesisk og spansk, nyte kaviar, muslinger og sjampanje i Oyster-baren og sette deg akkurat der du ønsker.
Vi valgte på øverste hylle og fikk serververt en fargerik lunsjrett med sjømat, komponert av David Muñoz – tre stjerners Michelin-vinner – og servert fra hans restaurant StreetXO.
 
Shopping – i Europa-toppen
Men nå skal vi på shopping. De to mest kjente områdene ligger rundt Puerta del Sol midt i sentrum og på Calle Serrano i Salamanca, den mest luksuriøse bydelen i hele Madrid. Vi velger Serrano-gaten eller Madrids Golden Mile (La Milla de Oro) som den også blir kalt. Den er nylig totalrenovert med nye fortau, benker og fasader. Det gjør det enda hyggeligere å gå på shopping her.
Søker du de mest eksklusive forretningene, finner du dem her; Loewe, Gucci, Prada, Manolo Blahnik, Cartier, Armani og Adolfo Dominguez´ konseptforretning, i tillegg til kjøpesentrene ABC Serrano og El Jardín de Serrano som bringer med seg enda mer glamour til denne se- og bli sett-gaten. Du kan shoppe hele dagen, for i Madrid holder alle større forretninger opp til minst kl. 21, også på lørdager.
Da det kjente økonomitidsskriftet The Economist for et par år siden kåret Europas beste shopping-destinasjon, ble Madrid sammen med London, rangert som Europas beste shopping-byer. Den spanske hovedstaden fikk også pluss for god transport, rimelige priser, gunstig klima og mange kulturell opplevelser, i tillegg til at byen har lange perioder med salg på verdenskjente, spanske og utenlandske merkevarer.
 
Madrids ”Kunstløype”
Ingen tvil. Det er Pablo Picassos verdenskjente maleri ”Guernika” som er Reina Sofia-museets aller største trekkplaster. Det enorme maleriet – nesten åtte meter langt og fire meter høyt – som ble malt som en reaksjon på teppebombingen av den baskiske byen under den spanske borgerkrigen (1936-39), skal alle se.
Madrid er én av Europas absolutte kunsthovedsteder, og når du er ferdig med Reina Sofia, venter mer kunst i verdensklasse på de andre museene Prado, Thyssen Bornemisza og nykommeren CaixaForum. De fire museene ligger i grei gangavstand fra hverandre, rommer mer enn 3.000 kunstneriske arbeider og har nærmere seks millioner besøkende i året.
 
Flamenco i verdensklasse
”Olé!” Danseren tramper takten og får musikalsk følge av de to gitaristene, mens sangerne langs veggen klapper rytmisk. Det er hett, dramatisk og fargerikt på Corral de la Morería når flamencoforestillingen er i gang.
Madrid har langt på vei tatt over som spansk senter for denne særegne musikken og dansen. På ditt førjulsbesøk i Madrid styrer du glatt unna turistfellene og drar i stedet rett hit til verdensmetropolens beste flamenco-sted.
Ok, helt billig er det ikke. Men den nydelige maten og det fantastiske showet er verdt hver euro. Dessuten er du jo på førjulstur og skal kose deg.   
 
Storbyens beste tapas
– Her er det sider man først og fremst drikker, sier vår tapasguide Jaime Baeza. Han holder flasken høyt over hodet med venstre hånd og heller forsiktig den gylne drikken ned i glasset han holder i høyre hånd, en drøy meter lavere. Det blir gjerne litt spruting og søl, men det er man vant til i den asturiske sider-baren Casa Parrondo. For sideren som lages av epler og inneholder 5-6 prosent alkohol må luftes og så drikkes fort.
Jaime har gjort forretning av den populære spanske tapas-tradisjonen. Han arrangerer nemlig Tapas turer til de beste barene i hovedstaden for grupper inntil 12 personer om gangen. Turene tar tre timer, koster 70 € med alt inkludert, og barene har han selv plukket ut:
– Barene må være autentiske, ha sjarm og tilby gode mat og vin, sier Jaime som styrer glatt unna turistfeller: – Gå aldri på en bar som kaller seg ”tapasbar”. Det er ”smør på flesk”. Madrid har 18.000 barer og på samtlige får du tapas i en eller annen form. Minst 250 nordmenn har vært på tapas-runde med Jaime, hevder han.
 
Kilometervis med julegaver
Søndager er det Madrids enorme og berømte utendørsmarked El Rastro som gjelder. Her finner du mer enn 3.500 små og store salgsboder fordelt over flere gater. Og vareutvalget spenner over alt fra julepynt, klokker, kunst, smykker, sko, klær, vesker og leker til ekte juggel.
Markedet er åpent fra klokka ni til tre, og hele tiden går det en stri strøm med tusenvis av nysgjerrige skue- og kjøpelystne gjennom sentrumsgatene. Til sammen er ”handlegaten” mer enn to kilometer lang. Et lite tips: Å prute er ikke lenger så vanlig. De fleste varer har en fast pris og er rimelige, men kjøper du flere ting, kan du jo spørre om rabatt.
Mer informasjon
•    Experience Gourmet, ligger i toppetasjon i El Corte Inglés´ kjøpesenter på Plaza del Callao 2 (metrostasjon Callao). Åpent 362 dager i året fram til midnatt.
•    Shoppingsenter Puerta del Sol (metrostasjon med samme navn).
•    Shoppinggaten Calle Serrano (metrostasjon Serrano).
•    På ”Museumsgaten” Paseo del Prado ligger alle de fire kjente museene Prado, Reina Sofia, Thyssen Bornemisza og CaixaForum pent i gangavstand fra hverandre (metrostasjon Atocha).
•    Hjemmesidene til museene: museoreinasofia.es, museothyssen.org, museodelprado.es og obrasocial.lacaixa.es.
•    Corral de la Morería – Madrids beste flamenco. Adresse: Calle Morería 17(nærmeste metrostasjon: La Latina). Hjemmeside: corraldelamoreria.com.
•    Tapas-turer: Det finnes flere firmaer, men vi benyttet Jaime Baeza og hans Gourmet Madrid. Hjemmeside: gourmetmadrid.com. Alle barene ligger i sentrum og i nærheten av metrostasjonen Puerta de Sol.
•    Søndagsmarkedet El Rastro, åpent kl. 09 til 15. Metrostasjon: La Latina.
Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.