Månedsmagasinet på Costa del Sol
Julemarkeder – høy stemning og inspirasjon til gaver

Julemarkeder – høy stemning og inspirasjon til gaver

Del

julemarked
 
Det siste halve året har Dert Norske Magasinet tatt deg med på alt fra kunstmarkedet i Málaga og det turnerende, økologiske markedet til garasjesalg på galoppbanen i Mijas og Calypsos hyggelige, gjenåpnede marked. Og med et besøk på kystens julemarkeder, kan du få kjøpt inn til juledekorasjoner, julebakst og julegaver, avslutter vi serien for denne gang.
 

Det kan være vanskelig å komme i den rette julestemningen når man våkner en desemberdag med kraftig solskinn, termometeret som viser 20 grader og når utsikten er det bølgende, blå Middelhavet. Og en spasertur som byr på blomstrende bedd og trær og en påminnelse om at gressplenen snart må slås, gjør det ikke enklere. Men det er ikke umulig.

Langs kysten finnes nemlig et bredt utvalg av forskjellige julemarkeder. Og her mener vi ikke de store varehusenes millionkampanjer som hver jul forsøker å få oss til å falle i årets største kommersielle felle. Nei, tenk i stedet på boder med lokale selgere, glade smil, varmt drikke, levende musikk og barn som løper rundt og leker. Noen steder kan du til og med møte julenissen og med litt hell finne et ekte grantre, hvis du ikke liker de kunstige i plast.
 
Håndverk, hjemmebakt og hygge
Overalt på kysten arrangerer de forskjellige nasjonaliteter sine egne julemarkeder slik at du kan høre spanske kor om formiddagen og nyte gløgg og peppernøtter om ettermiddagen. Noen markeder er mest fokusert på håndverk, og her er det mulig å finne alt fra håndlaget leketøy til heklede blonder til robuste bruksmål, mens andre steder går det mere i mat og søte sager. Endelig er noen av juleloppemarkedene avholdt av foreninger for å samle inn penger.
    
Støtte til lokale virksomheter i krisetider
I krisetider er det altså mer enn én grunn til å besøke de lokale markedene i stedet for de multinasjonale kjedene. Å støtte de lokale selgerne ved å kjøpe julepynten på markedene, kan nemlig sprede julesmil hos familier som har det vanskelig for øyeblikket.
 
Litt vanskelig å finne
Det som atskiller julemarkedene fra kystens vanlige, ukentlige markeder, er at der de ukentlige markedene avholdes samme tid, samme sted, samme dag, er julemarkedene noen steder bare åpent én dag i året, og i noen tilfeller erstatter de til og med de vanlige markedene. Dessuten kan det være vanskelig å finne opplysninger om julemarkedene, så å komme i julestemning her i desember krever altså en ekstra innsats og at man leser avisenes markedssider. Man kan ofte finne opplysninger på klubber og foreningers hjemmeside og noen ganger også på kommunenes hjemmesider. Og så hjelper det jo alltid å få gode tips av hverandre og viderebringe opplysninger om steder og datoer.
 
Et utvalg julemarkeder i desember på Costa del Sol:
 
1.-16. desember:
Julemarked i La Cala, Mijas Costa, langs hovedgaten. Det byr på mat, drikke og håndverk samt besøk av julenissen og de hellige tre konger.
 
2. desember kl. 17.00:
Den svenske kirken holder adventsgudstjeneste i Centro Forestal i Marbella og deretter julebasar i villaen.
 
7.-8. desember kl. 16.00-21.00:
Kulinarisk julemarked i Kempinski Hotel Bahía i Estepona med hjemmelagede juledelikatesser og gløgg. Esteponas kor og elever fra San José-skolen framfører forskjellige julesanger.
 
14. desember kl. 18.00-22.00:
Julemarked i den svenske skole i Los Boliches, Fuengirola.
 
15. desember kl. 10.00-16.00:
Julemarked i Centro Idea i Mijas/Fuengirola med juledrikker og snacks, besøk av julenissen, ekte gran fra Danmark, juledekorasjoner, pynt og mye mer.
Kommunenes egne opplysninger om julemarkeder oppdateres på www.mercadillosemanal.com/mercados-de-navidad.en.malaga
(Med forbehold om endringer)
 
Tre stemmer om julemarkeder
 
Helene Bister, advokatassistent, Fuengirola
”Jeg har bodd i Spania i 25 år, og for meg er det viktig å holde fast i de svenske tradisjoner. Julemarkedene hjelper virkelig med på å heve julestemningen. Først og fremst er det fellesskapet og den gode energien som tiltrekker meg, og så er det hyggelig å kjøpe juledekorasjoner, lodder og å snuse inn duften av gløgg og peppernøtter. Nettopp gløgg, kaker, julesanger og Lucia-opptog er høydepunktene for meg. De to julemarkedene som jeg trolig besøker hvert år, er Den svenske kirkens og Svenska skolens i Fuengirola. Jeg arbeider som frivillig i kirken, så derfor er det jo nokså naturlig for meg å besøke det. Og den svenske skolen står mitt hjerte nært, fordi jeg selv har vært elev der og fordi min datter går der nå. Dessuten er det også blitt en juletradisjon å svinge innom julekrybbespillet som kommunen setter opp hvert år.”
 
Gunnel Bergman, butikkeier Gunnel’z Fashion, San Pedro
”Jeg vokste opp på en gård i Värmland, og ved juletid støpte vi alltid lys, lagde pølser, hogde julegran i skogen og gikk på julegudstjeneste i Ölme Kirke. Det har nok preget min oppfatning av jul og julemarkeder – jeg elsker det! For meg er et besøk på de tradisjonelle julemarkedene en stor inspirasjon for å lage en vellykket jul, og det er ren balsam for sjelen å slentre mellom bodene, drikke gløgg, spise vafler og lytte til dempet julemusikk. Prikken over i’en er duften av karamell og halm fra de mange stands. Men én ting som ikke hører med til det idylliske julebildet er plastjuletrær med fargerike, blinkende lys. Her på kysten synes jeg veldig godt om Centro Ideas julemarked, som er svært skandinavisk.
 
Per Jonsson, rektor på Svenska skolan i Fuengirola
For meg er julemarkeder et viktig innslag på adventssøndagene, da duften av gløgg og epleskiver, lys, glitter og julemusikk gir en forsmak på hva som venter. Mange steder er denne tid av året mørk og kald og preget av mye arbeid, så det er et kjærkomment avbrekk som sprer forventninger og glede. Her på kysten synes jeg særlig at julemarkedet i Málaga er utrolig vakkert. Det kristne budskapet i spanjolenes utsmykninger og pynt er ofte svært sterkt – noe vi nordboere kanskje selv skulle skjenke en ekstra tanke. I hvert fall å være ydmyke og vise hensyn til hverandre. Et julemarked som jeg minnes med stor glede, er mitt første. Jeg var sju år gammel og fulgte med min mormor og morfar på kirkens julemarked. Det ble solgt forskjellige slags kunsthåndverk, og en misjonær viste bilder fra sin misjonsstasjon i Tanzania. Overskuddet fra julemarkedet gikk nettopp til missionsstasjonen, og det er mitt ønske at noe av overskuddet fra Svenska skolans julemarked i år skal fordeles til trengende spanske familier.
Av Sara Laine

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.