Månedsmagasinet på Costa del Sol
Trimmer VM-formen på Solkysten

Trimmer VM-formen på Solkysten

NY-innebandy-1

22 spillere, landslagssjef, landslagstrener og støtteapparat var nylig på firedagers tur til Fuengirola for å finpusse formen foran Verdensmesterskapet i innebandy i Göteborg i desember.

– Når vi trener, er det jeg som bestemmer og meg dere skal høre på, formaner landslagssjefen foran den første treningsøkta i Fuengirola. De 22 spillerne er konsentrerte og nikker bestemt tilbake til Johnny Petersen. Treningen foregår i det store kommunale sportssenteret Elola, midt i Fuengirola.
Petersen innprenter at turen ned hit til Solkysten ikke bare skal være kos, til tross for at sola skinner og sensommerheten er ganske intens. Riktignok skal landslagsgutta få prøve både golf og go´cart under oppholdet og på den måten dyrke sosialt samvær og samhold. Men altså: Først og fremst handler turen til Syden om å trene og finpusse detaljene foran VM, og i dag er det forsvarsspillet som skal drilles.
Fart og teknikk
– Innebandy er en fascinerende og fartsfylt idrett. Det handler mye om teknikk og ballbehandling, og idrettsgrenen har mye til felles med ishockey, forklarer landslagssjef Johnny Petersen.
Samtidig er innebandy noe de aller fleste kan drive med. Det lille som kreves av utstyr koster ikke all verden, i motsetning til for eksempel i ishockey.
Landslagssjefen og spillerne har store forventninger til årets VM. 16 lag fra de fleste verdenshjørner er kvalifisert til det avsluttende gruppespillet som skal lede fram til finalene.
Håper på semifinale
–  Vårt mål er å få spille seminfinale, sier landslagssjefen. Han peker på at Sverige og Finland har de klart beste landslagene i innebandy. Sveits rangeres gjerne som nummer 3 i verden med Tsjekkia som nummer fire. På femteplass har Norge bitt seg fast foran land som Latvia og Tyskland. Både Sveits og Tsjekkia spiller for øvrig i samme gruppe som Norge.
Men for å underbygge at semifinalespill slett ikke er en urealistisk målsetting, minner Petersen om at det norske landslaget vant bronsemedaljen under VM i 1996.
En ung sport
Innebandy er en ung sport i Norge. Første gang en innebandykølle i plast ble observert i Norge skal ha vært i 1972. Men fart på sakene ble det ikke før Norges første innebandyklubb, Slevik IBK (InneBandyKlubb), offisielt ble stiftet 20. februar 1989. Først i 1991 fikk innebandy status som inneidrett på linje med for eksempel håndball.
Tradisjonelt er gode ishockeynasjoner også gode i innebandy, sier landslagssjefen. Det kan forklare hvorfor Sverige og Finland ligger helt på topp i verden.
Innebandy har de siste årene vært en av Norges aller raskest voksende idrettsgrener, og går det som mange håper, vil innebandy ende som OL-gren, kanskje om ti – tolv år, ifølge landslagssjef Petersen som har ledet det norske innebandylandslaget siden 2008. Om han vil fortsette etter at VM i Göteborg er slutt, vet han foreløpig ikke.
Svensk landslagstrener
Kent Göranson har vært svensk forbundskaptein og leder av det svenske innebandylandslaget fra 2007 til 2011. Nå skal han bidra til ytterligere vekst for det norske landslaget.
¬– Det er klare forskjeller mellom Sverige og Norge, sier Kent og peker på at i Sverige finnes det 120.000 lisensierte innebandyspillere. I Norge ligger tallet et sted mellom 18 og 20.000.
Landslagstreneren forteller at de norske landslagsspillerne er unge, de vil satse på innebandy og de vil nå langt.
– Fortsetter framgangen slik jeg håper, kan det norske innebandylandslaget om en ti års tid spille jevnt med svenskene, tror Ken Göranson: – Mulighetene er klart til stede!
 

Fakta om innebandy

  • Innebandy har blitt spilt i Sverige siden 1960-tallet, men det var ikke før på 80-tallet at utviklingen tok av. Noen hevder innebandy i starten var en treningsmåte for ishockeyklubbene i sesongen uten is.
  • De første innebandykøllene ble importert til Norge fra USA i 1972. For å øke rekrutteringen til bandy, ble innebandy innført i skoleverket, og interessen fra lærere og elever var stor. Stort sett alle som har gått på skole etter 1972, har spilt innebandy i gymtimene.
  • Det første nasjonale innebandyforbundet ble dannet i Sverige 7. november 1981. Innen utgangen av 1984 hadde over 100 idrettsklubber tatt opp innebandy som idrettsgren.
  • 1991 ble den store milepælen i innebandyhistorien. Da ble innebandy offisielt en del av Norges Bandyforbunds idretter. Samtidig ble innebandy en innendørs idrett på linje med andre innendørsidretter som for eksempel håndball.
  • Innebandy-VM blir avholdt annet hvert år. Bare Sverige og Finland har tatt gull i VM for herrer. Norge tok bronseplassen i 1996

Kilde: Wikipedia

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.