Månedsmagasinet på Costa del Sol
Bodega 2
 
En kraftig rødvin fra Ribera del Duero, en forfriskende hvitvin fra Rioja eller kanskje liker du best tørr sherry? Vinhøsten er over oss, og med 21 «vinruter» og 523 bodegaer satser Spania på nye smaks- og turistopplevelser.

 
Å følge vinrutene fra bodega til bodega, vandre gjennom de mørke og avkjølende vinkjellerne, høre historiene om eldgamle tradisjoner innenfor den edle kunsten å lage god vin og avslutte med prøvesmaking, byr på nye og annerledes opplevelser. Både for svorne vinelskere og ferskinger.
 
Ny rekord
Tallet på vinturister i Spania øker jevnt og trutt, og stadig nye vinruter kommer til. Tall fra ACEVIN – den spanske assosiasjonen for vinbyene – forteller at knapt 1,5 millioner deltok på deres vinturer i 2010. Fra starten i 2008 tilsvarer det en økning på nesten 20 prosent.
Blant de mest populære er besøk i det katalanske vindistriktet Penedès ved Barcelona der det produseres både sprudlende cava, hvite- og røde viner, i tillegg til roséviner og dessertviner.
Men også det mer kjente Rioja-området nord i Spania og Ribera del Duero lenger sør og vest hører med blant de best besøkte vinområdene.
 
Mer enn vin
Men tro ikke at et besøk på en vinbodega bare handler om gylne dråper i glasset. Mange bodegaer tilbyr spa med vin-terapi og massasje, fantastiske hoteller og gourmetrestauranter i Michelin-klassen. På toppen får du godt innblikk i Spanias rike kultur og historiearv.
Rioja-området er et av de mest tradisjonsrike områdene for vinproduksjon i Spania. På bodegaen Marqués de Riscal har den kjent kanadiske arkitekten Frank Gehry (Guggenheim-museet i Bilbao) tegnet det spektakulære vinhotellet som er en opplevelse i seg selv. Sjefskokken her var for øvrig den først i Rioja-området med Michelin-stjerne.
 
Kvalitetsmerket
I selve bodegaen får du omvisning på engelsk eller spansk mellom tusenvis av eiketønner og lager for vinflasker. For mange er prikken over i´en siste punkt på omvisningen; prøvesmaking av ulike kvaliteter og årganger, gjerne servert med litt skinke, ost og olivenolje.
Du bør føle deg trygg på kvaliteten, for alle de mest kjente vindistriktene i Spania har sin egen form for kvalitetsmerking, en såkalt D.O. (Denominación de Origen) som borger for opprinnelse og høy kvalitet.
Arkitekten Richard Rogers står bak bodegaen Protos i Peñafiel i Ribera del Duero-området. Den kjennetegnes ved sin spesielle triangulære form med fem hvelv. Rogers er også kjent for å ha tegnet T4-terminalen på Barajas flyplass i Madrid.
Men også andre internasjonalt kjente arkitektnavn som Norman Foster, Santiago Calatrava og Zaha Hadid har satt sitt preg på spanske vinkjellere og -hotell.
 
De spanske vinrutene
Hva: Spania satser sterkt på å gjøre landets mange hundre bodegaer tilgjengelige for besøkende
Når: Hele året, men vår, forsommer og høst er de mest populære tidspunktene
Hvordan: Det finnes organiserte tilbud, men det er enkelt å sette sammen en vintur på egenhånd med leiebil, tog, buss eller sykkel
Hvem: ACEVIN – den spanske assosiasjonen for vinbyene – har etablert 21 vinruter som dekker det meste av fastlands Spania og kanariøya Tenerife. Men du står selvsagt fritt til å komponere din egen rute
Mer informasjon: http://www.turismodevino.com (spansk, engelsk, fransk og tysk) og http://www.winesfromspain.com (spansk og engelsk)
 
Spania og vin
• Vin er et uunnværlig element i alle spanske mattradisjoner. I dag er Spania en av verdens største vinprodusenter, kjent for sin store variasjoner og gode kvalitet som er underlagt streng kontroll.
• Det sies at Spania begynte med vinproduksjon allerede 3000 år f.Kr. I dag finnes 60 vinområder, blant de mest kjent hører Rioja, Ribera del Duero, el Penedes, Somontano og La Mancha.
• I Jerez lages sherryen som er ettertraktet ute i Europa, og som produseres i forskjellige smaksvarianter (fino, manzanilla, amontillado, dulce, oloroso).
• Spansk cava er sprudlende vin av champagnetypen som i utgangspunkt ble produsert i den katalanske delen av Penedès, men som i senere år også lages i andre steder i landet, blant annet Castilla.
Av Arne Bjørndal (tekst & foto)

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.