Månedsmagasinet på Costa del Sol
Opplev årets Vuelta a España i Andalucía

Opplev årets Vuelta a España i Andalucía

Regn med blod, svette og tårer når 198 ryttere fra 24. august til 15. september skal kjempe om seieren i Vuelta a España. I alt 3.319 km skal tilbakelegges, og med bare én kort lagtempo-sykling og én enkeltstart blir det særlig de fjellsterke rytterne som vil kjempe om seieren. Og fire etapper foregår i Andalucía.
Det er et høydepunkt for sykkelelskere når årets Vuelta a España, den 68. i rekken, tråkkes i gang 24. august. Ikke nok med at det er 13 mer eller mindre krevende fjelletapper, sykkelfeltet kommer også innom Andalucía på hele fire etapper under årets ritt. I fjor ble alle etappene lagt til nord for Madrid. Det skyldtes blant annet den økonomiske krise i Spania, for byene i det sørlige Spania hadde simpelthen ikke råd til å finansiere at det store Vuelta-feltet skulle komme på besøk.
Men slik er det ikke i år. For fire etapper slutter i Andalucía, og derfor er det store muligheter for å dra ut for å se noen av verdens beste sykkelryttere duellere på landeveiene i Sør-Spania (se boksen).
I fjor vandt spanjolen Alberto Contador fra det danske laget Team Saxo-Tinkof én av de hardeste rundturene i Spania etter en taktisk genistrek på 17. etappe der han distanserte seg fra løpets på ledende rytter, Joaquim Rodriguez, med 2 minutter og 38 sekunder og overtok ledertrøya. Den ledelsen beholdt han de fire siste etappene og vant sin andre samlede seier i Spanias største sykkelritt.
I år er ruten kanskje enda hardere med 13 fjelletapper, én lagtempo-sykling, én enkeltstart og 6 flate etapper, så det er lagt opp til en sterk duell mellom årets vinner av Giro d’Italia, italienske Vincenzo Nibali (Astana), som har bebudet sin ankomst, og noen av de rytterne som har syklet Tour de France. Kanskje vi i år får en duell mellom nettopp Nibali og Contador?
”Det er helt klart en mulighet at Contador skal sykle Vueltaen og forsvare sin seier, men akkurat nå sykler han Tour de France, og vi må dette i etterkant,” sier Lars Michaelsen som er sportsdirektør i Team Saxo-Tinkof, til Det Norske Magasinet.
Kanskje blir det også mulighet for å se norske ryttere på spanske landeveier, for Thor Hushovd (BMC), Lars-Petter Nordhaug, (Team Belkin) Alexander Kristoff (Katusha) og Edvald Boasson Hagen (Team Sky) sykler for noen av de største lagene og har derfor mulighet til å delta, men ved redaksjonens deadline var ingen lagsammensetninger offentliggjort.

Etappene i Andalucía

7. etappe Almendralejo – Mairena de Aljarafe 195,5 km
Fredag 30. august.
Etappen begynner i Extremadura, og rytterne beveger seg ned til Andalucía og avslutter i Mairena de Aljarafe, rett utenfor Sevilla. Etappen er flat, så det blir trolig ikke de store favoritter som vil slå til her. Til gjengjeld vil det være gode muligheter for å kombinere sykkelløp med en tur til Sevilla fordi rytterne – ifølge etappebeskrivelsen – vil snegle seg gjennom Sevilla før de passerer målstreken rett utenfor byen.

8. etappe Jerez de la Frontera – Estepona. Alto de Peñas Blancas 170 km
Lørdag 31. august
Det er lagt opp til årets første, skikkelige duell når Vueltaens 8. etappe avsluttes i Estapona på stigningen Alto de Peñas Blancas (16 km, 6,2 % i gjennomsnitt). Det blir en sykkelfest når vi får de første svarene fra favorittene på den harde oppstigningen.

9. etappe Antequera – Valdepeñas de Jaén 174,3 km
Søndag 1. september
30 %. Så mye er stigningen på etappen, så det blir interessant å se når de eksplosive rytterne skal kjempe om seieren på denne monsterbratte stigningen i den lille byen Valdepeñas de Jaén som bare ligger ca. to og en halv times kjøring fra Málaga. Selv om stigningen er kort, blir resultatet garantert store tidsforskjeller.

10. etappe Torredelcampo – Güéjar Sierra. Alto de Hazallanas 175,5 km
Mandag 2. september
Nå skal vi opp i de helt store fjellene. Og det blir hardt, for dagens siste stigning, Alto de Hazallanas, er bratt og kort (6,5 km, 9,2 % i gjennomsnitt), og den er rett ved Granada. Sierra Nevada byr opp til dans på denne etappen som ifølge arrangørene kan bli ”uforglemmelig”.

Andre spennende etapper i Vuelta a España
14. etappe Bagá – Andorra, Collada de la Gallina – 7. september
15. etappe Andorra – Peyragudes – 8. september
20. etappe Avilés – Alto de L’Angliru – 14. september

De ti siste vinnere av Vuelta a España
2012 Alberto Contador
2011 Juan José Cobo
2010 Vincenzo Nibali
2009 Alejandro Valverde
2008 Alberto Contador
2007 Denis Menchov
2006 Alexandre Vinokourov
2005 Denis Menchov
2004 Roberto Heras
2003 Roberto Heras

Av Kasper Ellesøe, kasper@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.