Månedsmagasinet på Costa del Sol
Fotballhistorie og besøk på stadion Camp Nou

Fotballhistorie og besøk på stadion Camp Nou

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Fotballentusiaster, fans og foreldre med fotballinteresserte barn må oppleve FC Barcelonas stadion Camp Nou dersom de besøker Spanias nest største by. Her kommer du helt tett på byens stolthet, FC Barcelona.

I vårsolen reiser den enorme stadion seg i utkanten av Barcelonas sentrum. Den kjempestore betongklossen er til daglig arena for et av verdens beste fotballag. Her spiller storklubben FC Barcelona sine kamper på Europas største stadion, Camp Nou. Her er det plass til nesten 100.000 tilskuere. Selv om det denne onsdagen ikke var fotball på stadion, vrimlet det av entusiastiske fans og interesserede som ville ha et innblikk i den berømte klubbens historie.
FC Barcelona har laget en tur der man som turist kan se museet, banen, garderoben og pressetribunen. Camp Nou Experience heter den. Køen til billettluken er lang, men det går raskt å få billetter og komme seg inn. Det første som slår oss er alle de ivrige og begeistrede barna som med store øyne ser beundrende på de mer enn 100 skinnende pokalene som er noe av det første man ser når man kommer inn. Det morsomme er at det ikke bare er barna som gleder seg til opplevelsen, men også foreldrene. Særlig de fotballglade fedrene utstråler samme glede og begeistring ved å være på det legendariske stadion som stod ferdig i 1957.
Som en diamantgruve opplyst as prosjektører får du gjenskinn i øynene av de mange trofeene som klubben har vunnet. Ikke bare i fotball, men også basketball, håndball, rulleskøytehockey og futsal. En tysk familie står og kikker på pokalene fra Champions League-triumfene og snakker om hvor vilt det er å være så tett på FC Barcelonas fotballhistorie og se pokalene som Xavi, Iniesta og Messi har løftet.

 

Ikke bare en klubb
“Más que un club.” Du har sikkert hørt det før. ’Mer enn en klubb’ betyr det. Budskapet gjennomsyrer hele klubben. Det står på tribunen, og det kommer også til uttrykk i museet.
For ved siden av rommet med premiesamlingen finnes et område der man virkelig merker at FC Barcelona ikke bare er en klubb. Hele historien blir vist på en scene bygd opp av kasser. Her står alt om hva foregår utenfor banen, både hva angår veldedighet, sosiale prosjekter og om hvordan klubben bruker fotball som et verktøy til å forbedre utdanningsmulighetene for barn og unge.
Når du går rundt mellom fotballhistorien er det flere ting du selv kan prøve. Noe av det mest interessante, i hvert fall hvis du aldri har sett en kamp på Camp Nou, er at der henger høretelefoner ned fra taket. Tar du dem på, kan du høre stemningen fra det imponerende stadion eller lytte til Barcelonas sang ”El Cant del Barça” for å høre hvordan det lyder når 100.000 fans synger med. Hårene reiser seg og kuldegysningene farer gjennom kroppen.
Går du videre rundt på museet, er det en stor kino der det blir vist høydepunkter, spektakulære mål og interessante episoder fra FC Barcelonas fotballhistorie. Publikum sitter klistret foran de enorme skjermene som blant annet viser målene fra Champions League-finalen i 2006 der FC Barcelona lå under med 1-0 mot Arsenal etter første omgang. Med under et kvarter igjen scoret Samuel Eto’o 1-1, og hvem husker ikke innbytteren, brasilianeren Bellettis avgjørende mål og den påfølgende feiringen der han kaster seg glidende bortover gresset og tar seg til hodet som om han slett ikke kunne forstå at han hadde sikret FC Barcelona lagets første seier i Champions League siden storhetstiden på starten av 1990-tallet.

 

Det perfekte utsyn
Mange fotballtilskuere får bare en klappstol og ser bare 22 spillere på banen når de er på en stadion. Men på Camp Nou Experience får du mer enn det. Ved å følge ruten rundt, blir man ledet ned i bortelagets garderobe der spillerne har hvert sitt skap og der det finnes dusj, boblebad og massasjebenker. Du ser presseområdet der spillerne etter hver kamp blir stilt kritiske spørsmål av nyhetshungrige journalister. I presselokalet der pressekonferansene avholdes kan du få tatt et bilde der du løfter Champions League-pokalen.
Gjennom spillertunnelen blir du ført ut på det grønne gressteppet som til daglig er fundamentet for FC Barcelonas raske passninger og elegante spill, og heretter kan du komme opp og se hvor journalister og tv-folk sitter og ser kampen. Her er der et perfekt utsyn utover det enorme stadion når du fra toppen ser 50 meter ned på den store gressmatta og utover nesten 100.000 tilskuerplasser.
På vei mot utgangen står barn og andre Barcelona-fans i kø for å ta bilde med sine idoler. Selv om Xavi, Iniesta og Messi ikke er der i virkeligheten, så ligner bildene og kommer garantert til å pryde all verdens vegger som da man hadde idolplakater hengende på gutterommene.
På vei ut fra museet hilser plakater av spillerne på gjensyn, og ruten leder rett ned i den enorme fan-shop´en der fans og turister kjøper alt fra drikkebeger, nøkleringer og vimpler til treningstøy, hettegensere og den obligatoriske spillertrøye med nummer 10 og navnet Messi før de igjen går ut i vårsolen.

 

Camp Nou Experience
Åpningstider: Tjek http://www.fcbarcelona.com/camp-nou/camp-nou-experience/opening-times-and-prices – der er forskjellige åpningstider alt efter sesongen og dessuten er det begrensede muligheter hvis du besøker Camp Nou på kampdager.
Pris: 23 euro for voksne, 17 euro for barn mellom 6 og 13 år, barn under fem år er gratis.

Slik kommer du til Camp Nou:
Metro:
Linje 5 til Collblanc eller Badal
Linje 3 til Les Corts, Maria Cristina, Palau Reial eller Zona Universitària

Kommer du i bil, er det gratis parkering i åpningstiden dersom det ikke er kampdag.

Av Kasper Ellesøe, kasper@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet