Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Sportsdirektørens bil omringet og demonstrasjoner utenfor Estadio La Rosaleda i Málaga, da sjeik Abdullah Al-Thani vendte ryggen til sin gjeldsplagede klubb og kunngjorde den til salgs.

Det står nå helt klart for alle:
Sjeik Abdullah Al-Thani var ikke den verdensmannen han utga seg for ved ankomsten til Andalucia for to år siden. Riktignok stod han i spissen for forretningsgruppen Group NAS i Doha, riktignok viste stamtreet emir-blod i årene og riktignok fosser det med oljepenger i hans hjemland Qatar, men verken hans mentalitet eller pengekasse var stor nok til å drive fotballstoltheten på Costa del Sol, La Liga-klubben Málaga CF.
Hans storslåtte prosjekt om å gjøre klubben til en maktfaktor i europeisk fotball i løpet av fem år er satt på en alvorlig prøve.
Tilbake står en klubb som – som alle andre virksomheter i økonomisk vanskelige tider – gjennomgår en tilpasning til situasjonen med oppsigelser og innstramminger i organisasjonen. I spissen for dette prosjektet har Al-Thani satt en av sine mest betrodde direktører i Group NAS, jordanskfødte Moayad Shatat. Assistert av Málaga CFs utviklingssjef, Vicente Casado som ble forfremmet til generaldirektør.
De sitter midt i en institusjonell krise.
På spillersiden ble det fram til 20. august sagt farvel til Salomon Rondon som gikk til russiske Rubin Kazan, Santi Cazorla som gikk til engelske Arsenal og Mathijsen som forsvant til nederlandske Feyenoord. Alle tre landslagsspillere for henholdsvis Venezuela, Spania og Nederland. Videre gikk Apono til spanske Zaragoza. Spillere som Málaga CF samlet solgte for 29 mill. euro – en fortjeneste i forhold til innkjøpsprisene på bare knapt 6 mill. euro.

Hans dagsorden
Men hvordan har det skjedd at Al-Thani foran La Liga-avslutningen for sesongen 2011-2012 den 13. mai på Estadio La Rosaleda kunne proklamere balanse i regnskapet, og etter den flotte sesongen med kvalifisering til europeisk fotball kunngjorde nye spillerkjøp for ialt 150 mill. euro?
Enten har han det så bra med sitt eget ego at han gang på gang blåser det opp. Eller så går det virkelig dårlig hjemme i Doha. Som et sjokk for alle sto han i slutten av juni med en samlet gjeld på 40-50 mill. euro i Málaga CF.
Den var bare på 15 mill. da han i juni 2010 overtok Málaga CF for 36. mill fra familien Sanz!
På samme tidspunkt trådte Al-Thani fram på nybonede gulv hos ordfører Fransisco de la Torre i Málaga og ordfører Angeles Muñoz i Marbella, i tillegg til at han fikk kontakt med ledende personer i Junta de Andalucía.
Dagsordenen lød på investering i en ny fotballstadion i Málaga, en luksus-marina og et hotell i Marbella.
Samt et fotball-akademi.
”Jeg har investorer i ryggen”, fortalte han på møtene.
Han ble selvfølgelig godt pressestoff. Han framsto som mannen som med sine store prosjekter kunne gi Andalucia en hardt tiltrengt, økonomisk innsprøyting. Et hav av jobber lå klare der framme.
Den driftige sjeiken gjorde avtaler med tv-stasjonen Al-Jazeera og UNESCO. Málaga CF skulle markedsføres i Midt-Østen og tilføres et sosialt og ansvarsfullt image.

Oppsigelser og kjøp
I Málaga CF sparket han i løpet av seks måneder to trenere, spanske Juan Ramón Lopez Muniz, og portugisiske Jesualdo Ferreira. Og i styret og administrasjonen overlevde en av hans egne oppfinnelser, generaldirektør, Jasmeen Al- Sahoud og Javier Amantegui, stedfortredende sekretær for styret, bare i en kort tid. Også Fernando Sanz forsvant raskt ut av bildet der han var tilsatt som rådgiver.
Al-Thanis første innkjøp av nye spillere kostet samlet 26 mill. euro, men med oppsigelsene kom omkostningene opp i 30 mill. euro.
Deretter kom den 59 mill. euro store satsingen i siste sesong med disse spillerkjøpene:
– Santi Cazorla fra Villarreal for 19 mill. euro.
– Jeremy Toulalan fra Lyon for 11 mill.
– Isco fra Valencia for 6 mill.
– Monreal fra Osasuna for 6 mio.
– Bounanotte fra River Plate 4,5 mill.
– Joaquín fra Valencia for 4,2 mill.
– Demichelis fra Bayern Munchen for 3 mill.
– Sergie Sanches fra Sevilla for 2,8 mill.
– Mathijsen fra Hamburg for 2,5 mill.
– Ruud van Nistelrooy kom på fri transfer fra Hamburg.
Alle dyre spillere med høy lønninger. Kjøpt for å gjennomføre et stort fotballprosjekt.. Og de så fram til oppgaven.
Mesterlige innkjøp av sportdirektør Antonio Fernandez. Han var som generaldirektør Fernando Hierro, eks-landslagsspiller og stjernespiller i Real Madrid og hadde blitt headhuntet til det spanske fotballandslaget.
For som Málaga CFs pressesjef Victor Varela den gangen sa til Det Norske Magasinet:
”Vi skal ha de beste folkene på alle topposter i klubben. Det skal stå respekt av oss”.
Og det gjorde det. Også rundt Al-Thanis samlede spillerinvesteringer som nå var kommet opp i nærmere 90-100 mill.
Senere har han oppgitt sine samlede investeringer i Málaga CF til rundt 180 mill. – med skatt, lønninger til det administrative personalet og alle andre løpende utgifter.
I forhold til skatt har han fått litt sympati. På et banner fra en fangruppe i kampen mot engelske Everton om Copa del Sol-trofeet 11. august het det:
”Det korrupte skattevesenet må respektere Málaga”.

Dårlig betaler
Det store minus eti hele denne eventyrlige historien ble bare at sjeiken viste seg som en dårlig betaler, noe som raskt gikk opp for såvel spillerne som de øvrige ansatte. I lojalitet holdt de imidlertid kjeft. Første nyss om problemene kom fram under La Liga-kampen i Málaga mot Osasuna 11. december ifjor. En spillerstreik var planlagt, men ble avblåst med løfter om snarlige utbetalinger. De kom aldri regelmessig, og etterhvert offentliggjorde klubbene Hamburg SV, Villarreal, Osasuna og River Plate at sjeiken også skyldte dem penger for spillerkjøp.
Med trusler om nedrykk til 2. divisjon og utestenging fra Champions League/Europa League ble det fart i Al-Thani:
Han la Málaga CF ut til salg og skaffet penger ved spillersalg. Inntektene fra disse dekker gjelden til andre klubber og avdrag på spillerlønninger og gir mulighet å leie inn et par nye spillere.

Oljemann sa nei
En interessert kjøper kom på banen, den albanske oljemagnaten Rezart Taci, Group Taci, med storkapital fra russiske og ukraineske investorer. Forhandlingene ble ført på advokatplan i Madrid og Marbella, men Taci, som er svært fotballinteressert og har investeringer i de italienske klubbene Milan og Bologna, turde ikke.
Han hadde ikke tiltro til at gjelden i Málaga CF ”bare” var rundt 40 mill. euro.
Selv om ny kapital tilføres ved den kommende deltakelsen i Champions League eller Europa League.
Al-Thani somganske uhemmet har latt seg hylle av socios på La Rosaleda , viser seg neppe mer i byen.
Han har mistet all respekt, såvel på de nybonede gulvene som på gaten.
Fanklubben Front Bokeron samlet flere enn 200 mennesker til en demonstrasjon til støtte for Málaga-spillerne og i protest mot Al-Thani.
Andre frustrerte tilhengere angrep sportsdirektør Antonio Fernandez bil den dagen han forlot klubben.
Selv har Al-Thani uttrykt utilfredshet med restriktive spanske lover, politisk maltmisbruk og korrupsjon i forbindelse med tv-avtalene i La Liga d storklubbene Real Madrid og FC Barcelona favoriseres voldsomt.
Det har blitt hverdag i Málaga CF.

Erklæring fra Málaga CF
”Klubben har innledet en prosess med omstruktureringen med henblikk på å sikre at den framover kan være selvforsynt og bærekraftig. Denne prosessen betyr ikke at den nåværende eieren av klubben har avvist noensinne igjen åinvestere i klubben, men det betyr i nogensinde at investere i klubben igen, men det betyder at klubben blir nødt til å gjennomgå noen endringer for å gjøre den sterkere i framtiden”.


Tribunepladser fås hos La Peña de Dinamarca

Fotballinteresserte både på Costa del Sol og i Norge er velkommen til å kontakte La Peña de Dinamarca for billetter til La Liga-kamper på Estadio La Rosaleda i Málaga. Klubben disponerer fine tribuneplasser på den ene langsiden beskyttet for regn – samt plasser i svingene.
Før kampene er det lunsjarrangementer, buss tur-retur stadion fra Fuengirola.
Kontaktpersoner:
Formann Morten Møller 617 700 424
moellemorten@gmail.com
Nestformann Uffe Madsen 952 568 343
uffe@spaininvest.net
La Peña de Dinamarca er den en eneste offisielle danske supporterklubben for Málaga CF. Den teller nå mer enn 200 medlemmer og støtter cancerhospicet Cudeca i Benalmádena.
Klubben tar fortsatt opp nye medlemmer.
billedtekst:
La Peña-medlemmer og gjester ved avgang til Estadio La Rosaleda

Málaga CFs hjemmekampe i La Liga i september
15-16. september: 29-30. september:
Málaga CF – Levante Málaga CF –Betis
Kamptidspunkt fastsettes 10 dager før kampene spilles.

Av Morten Møller

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet