Månedsmagasinet på Costa del Sol

Innsparinger på 65 milliarder euro

Mandag 16. juli trådte den nye sparepakken i kraft som ministerrådet vedtok så sent som fredag 13. juli.
Demonstrasjoner preget i dagene etterpå i de større spanske byene, særlig i Madrid der de ble ledet av gruvearbeiderne fra Nord-Spania som streiket på grunn av mindre støtte til gruvene som de derfor frykter må stenge og offentlig ansatte som ikke er fornøyd med at de heretter vil få mindre i lønn mens leveomkostningene stiger.
Men det endrer naturligvis ikke på den konservative regjeringens planer. Den nye sparepakken skal ifølge regjeringen gi 65 milliarder euro ekstra i statskassen fra nå og fram til og med 2014. Det er den mest omfattende spareplanen i Spanias historie.

Den innføres etter krav fra et EU som nettopp har akseptert at Spania ikke når det maksimalt tillatte underskuddet på tre prosent av bruttonasjonalproduktet neste år, og for å få det nåværende underskuddet ned fra 8,9 til 6,5 prosent.
De forskjellige departementer får nå 600 millioner euro mindre å arbeide med resten av dette året, noe som utvilsomt er lik lønnsnedgangen, og de ansatte i offentlige sektor må nå si farvel til en rekke goder, slik som ekstra fridager og til den ekstra månedslønnen som tidligere har blitt utbetalt rundt jul. 30 prosent av de ansatte i kommunene forventes å bli avskjediget.

De skattefordelene som virksomheter har fått ved å ansette nye medarbeidere forsvinner, mens virksomhetenes bidrag til de ansattes Seguridad Social også vil falle med en prosent i 2013 og ytterligere en prosent i 2014.
Besparelsene vil også ramme de 24,4 prosent av befolkningen som er arbeidsledig og avhengig av økonomisk støtte. Støtten senkes etter de seks første månedene, mens den nåværende maksimale perioden på rett til støtte forblir på 24 måneder.

Momsen skal også øke, men det skjer først fra 1. september. Den høyeste satsen går fra 18 til 21 prosent, i tillegg til at en rekke varer og serviceytelser som nå pålegges den lavere satsen på åtte prosent, øker til 21 prosent, bl.a. gjelder det inngangsbilletter til museer, tyrefekting og kinoer. Momsen på de resterende varene øker fra åtte til 10 prosent, mens den lave satsen bl.a. på medisiner forblir fire prosent. Den økte momsen antas å minske forbruket ytterligere en stund, mens økonomien allerede på forhånd antas å krympe med 1,7 prosent i løpet av inneværende år, mens tallet på arbeidsløse fryktes å øke til over seks millioner. Momsen på boliger øker fra fire til 10 prosent, og fra 1. januar 2013 vil avdrag på boliglån ikke lenger være fradragsberettiget.

Med på ministerrådsmøtet 13. juli var kong Juan Carlos som ellers sjelden sees ved bordenden, noe som han imidlertid har rett til ifølge grunnloven. Han ytret bl.a. en bekymring om de mange unge som er uten arbeide og uten framtid.

Mistanke om snusk er nå nok til å frata arbeidsløse støtten

Arbeidsdepartementet trenger ikke nå mer enn bare en mistanke om juks før det kan stanse utbetalingene av dagpenger til arbeidsløse. Det er resultatet av siste ledd i regjeringens spareplan. Fram til nå har en person kunnet få støtte fram til det ble bevist at han eller hun har mottatt støtte samtidig som de hever arbeidslønn, men slik er det altså ikke lenger. Straffen for kanskje å være skyldig i juks kan bety midlertidig eller permanent trekk i dagpengene. Arbeidsdepartementet begrunner innstrammingen av reglene med at det vil styrke kampen mot bedrageri. Fagforeningene fordømmer reglene og mener det vil føre til ”vilkårlighet og kriminalisering av arbeidsløse.” De nye reglene betyr også at dagpengesatsen etter seks måneders arbeidsløshet blir satt ned fra 60 til 50 % av den lønna vedkommende hadde i sitt tidligere arbeid.

 

Politiet i Estepona beslaglegger over 6.000 marihuana-planter

Etter i en lengre periode å ha holdt øye med to luksusvillaer i utkanten av Estepona kunne politiet arrestere fire personer for dyrking og salg av marihuana. Alle rommene i de to villaene var ifølge politiet gjort om til drivhus der det ble dyrket marihuana i stor stil. Det var tatt høyde for vannforsyning, lysforhold og temperaturer, slik at plantene hadde de best mulige vekstforhold. I tillegg til de 6.000 marihuana-plantene beslagla politiet også 31 kilogram marihuana pakket og klar til salgs, samt et beløp på 1.445 euro.

Ifølge politiet er det snakk om organisert kriminalitet. De fire arresterte, to spanjoler og to bulgarere, holdt svært lav profil, de kjørte verken dyre biler eller gikk kledd i prangende tøy. Tvert i mot ankom de fire tidlig hver morgen til husene og forlot først stedet sent om natten, kledd som om de hadde drevet hagearbeid. Ingen av naboene i området var klar over det som forgikk i de to villaene, for vinduene var alltid stengt og gardinene trukket for.
Politiet holder nå på å undersøke om de fire personene er innblandet i annen organisert kriminalitet på kysten.

 

Villsvin jaktes igjen med spyd

Jakt på villsvin med spyd har vært en nesten utdødd tradisjon, men nå er det blodige fenomenet igjen på moten, særlig i Castilla-La Mancha, skriver avisen El País.
Det har fått dyrevernorganisasjonene opp på barrikadene. Men ikke desto mindre vurderer den lokale regjeringen i den nevnte regionen å endre jaktreglene slik at det framover vil bli lovlig å jakte villsvin med spyd og fra hesteryggen.
Selv om det altså fortsatt ikke er lovlig, tilbyr organisasjonen Club Internacional de Lanceo som kaller seg en ”gentlemens´ club”, allerede blodtørstige jegere å jage villsvinene på denne måten. Prisen for en gruppe på fire personer er 5.000 euro. Organisasjonen Ecologistas en Acción kaller det ”en blodig og vill skikk som passer best for barbarer”.

 

Spanske stjernefrø gjentok ’de voksnes’ suksess

Det spanske U19-landslaget klarte i midten av juli å følge i seniorenes fotspor da ”La Rojita” også forsvarte EM-tittelen med en 1-0-seier over Hellas. Gullet tilfalt likevel på ingen måte de spanske spillerne like lett slik tilfellet var et par uker tidligere. De uhyre defensivt orienterte grekerne forsvarte seg godt, og det var få sjanser i første omgang. De følgende 45 minutter ble likevel klart bedre, sett med spanske øyne.

Spanjolene spilte seg til flere åpne sjanser, og ved en anledning måtte grekerne ha overliggeren til hjelp i jakten på å få forlenget spilletid. Med ti minutter igjen gikk det likevel ikke lenger. Supertalentet Gerard Delofeu fra Barcelona holdt lekestue med en flokk grekere, før han via en tunnel på en motspiller fant Jesé Rodriguez som rolig scoret sendte sitt femte turneringsmål. Grekerne kunne ikke svare, og dermed understreket Spania nok en gang sin totale fotballdominans.

 

18.079 færre arbeidsløse i Andalucía i juni

Etter en lang periode med økende arbeidsløshet i Andalucía, falt arbeidsløsheten i juni med 1,73 prosent i forhold til måneden før. Det totale antallet arbeidsløse i Andalucía er nå nede i 1.025.635 personer. Det er likevel snakk om 12,7 prosent flere arbeidsløse sett i forhold til samme måned i fjor. Tendensen gjør sig gjeldende for hele landet der man ved utgangen av juni måned registrerte 4.615.269 arbeidsløse – knapt 100.000 færre enn måneden før. Andalucía er likevel prosentvis den regionen som har opplevd den største nedgangen i arbeidsløsheten. Dessuten er det snakk om den største registrerte nedgangen siden 1996. Men ikke bare juni viser positive tal, også i april og mai måned opplevde man et fall i tallet på arbeidsløse. Likevel advarer eksperter om at juni måned som er starten på turistsesongen, normalt kjennetegnes ved en nedgang i arbeidsløsheten.

De fleste sektorer i Andalucía har opplevd en økning i antallet ansatte, unntatt i landbrukssektoren der ytterligere 916 personer mistet arbeidet i juni. Fordelt på provinser opplevde Málaga-provinsen den største nedgangen i arbeidsløsheten på 6.752 personer, noe som tilsvarer et fall på 3,31 prosent.
Tallet på arbeidskontrakten nådde i juni opp i 1.650.651, hvorav hele 1.593.114 var midlertidige arbeidskontrakter – 96,53 prosent.

 

Bok fra det 12. århundret returnert til katedralen i Santiago de Compostela

For drøyt ett år siden forsvant Codex Calixtinus fra katedralen i Santiago de Compostela. Verket stammer fra det 12. århundret og anses som en av Spanias viktigste historiske bøker. Det er den første kjente boka som beskriver apostelen Johannes liv, og samtidig er den en slags guidebok til pilegrimsruten Camino de Santiago.

Katedralens elektriker Manuel Fernández Castiñeiras, er anklaget for å ha stjålet verket som ble meldt savnet 4. juli 2011. Samme dato i år fant politiet bøkene i mannens garasje der de lå gjemt i en plastikkpose. Samme sted fant man 1,2 millioner euro i kontanter som antas å stamme fra salg av andre ting som den anklagede kan ha stjålet fra katedralen. Fernández Castiñeiras som skal ha vært lite tilfreds med arbeidskontrakten i katedralen der han har arbeidet i 25 år, er arrestert. Det er også hans sønn, dennes kjæreste og en bekjent. Søndag 8. juli ble boken endelig returnert til katedralen i Santiago de Compostela. Det var statsminister Mariano Rajoy som selv kommer fra Galicia, som stod for den seremonielle overrekkelsen. Ikke uten kritikk i kjølvannet, bl.a. fra den sosialistiske opposisjonen som mener at han ikke bør ta æren for det oppklaringsarbeidet som førte til funnet og som ble utført av politiet og ikke statsministeren.

Codex Calixtinus er nå igjen gjemt bort i en bankboks mens det som tidligere er en kopi som kan sees i katedralen.

 

Mindre politi i gatene i sommermånedene

Hver sommer er det det samme. Mens befolkningstallet i byene på Costa del Sol tredobles, som følge av tilstrømningen av turister, har det nasjonale politikorpset en tredel færre politibetjenter til rådighet på grunn av ferie.
De siste årene har regjeringen forsøkt å avhjelpe mangelen på betjenter i Málaga-provinsen. Likevel er det fortsatt en kjensgjerning at 3.300 ansatte i politiet går ut i sommerferie i månedene juli, august og september. Det vil si at det i gjennomsnitt er 1.000 færre betjenter til rådighet hver måned om sommeren. Siste år ble problemet avhjulpet med 183 politipraktikanter. I år er tallet nede på 26 på grunn av nedskjæringer.

Politiets fagforeninger er lite tilfredse med situasjonen. "En reduksjon i bemanningen om sommeren kommer ikke som noen overraskelse, men det betyr selvfølgelig at det ikke mange nok politibetjenter til å håndtere den sterke økningen i antallet innbyggere i sommermånedene,” uttaler den regionale sekretæren for fagforeningen SUP, Manuel Expósito. I sin rolle som fagforeningsleder oppfordrer han de ansvarlige til en gang for alle å ta ordentlig tak i problemet som påvirker den servicen politiet leverer offentligheten. Et av hans egne forslag er en forbedring av de kompnesasjonene som blir gitt til politifolk som velger å ta ferien sin utenfor travle sommermåneder.

Som en del av nedskjæringene vil ikke lenger politiet ha den oversettelsesservicen de tidligere har tilbudt utlendinger som ikke snakker spansk. Det går selvfølgelig mest ut over de mange turistene. Åtte av ti politibetjenter snakker ikke engelsk, og det kan skape store kommunikasjonsproblemer den kommende tiden.

 

El Hierro er fem cm høyere etter vulkanutbruddet

Over 750 jordskjelv har den siste tiden rystet den Kanariøya El Hierro.
Presset fra den underjordiske magmaen har resultert i at øya er løftet fem cm og at den er dytte tre til fire cm lengere ut i horisonten mot vest. Det hittil største jordskjelevet som fant sted onsdag 27. juni, målte fire på Richters skala og inntraf i Mar del Golfo, to km fra øya og mellom 18 og 20 km under havbunnen.

Det fryktes nå en gjentakelse av det undersjøiske vulkanutbruddet som på slutten av 2011 skapte et krater på 120 m i diameter utenfor den lille øya der mange av innbyggerne på den nordlige delen ble evakuert på grunn av frykt for vulkanutbrudd på selve øya.

Det kraftigske jordskjelvet den gangen målte 4,4 på Richters skala. Det undersjøiske vulkanutbruddet ansås som overstått 5. mars i år, men de siste dagene er det igjen målt seismisk aktivitet i dette område.
Foreløpig har myndighetene anbefalt øyas drøyt 10.000 innbyggere om å ha rikelig med mat og drikke hjemme, samt å ha en koffert klar hvis jordskjelvene skulle intensivere i styrke.

 

 

 

Tunnelen i San Pedro er nå innviet

Det var den konservative ministeren for offentlige arbeider (Fomento), Ana Pastor, som tirsdag 26. juni fikk æren av å foreta den lenge ventede innvielse av tunnelen i San Pedro de Alcántara.

Den har vært ventet på nærmere fem år, men ferdigstillelsen av veiarbeidet har blitt utsatt flere ganger og av forskjellige grunner – de fleste økonomiske – men nå skulle den siste vanskelige flaskehalsen på kystveien A7 være eliminert, og de rundt 65.000 bilistene som daglig har måttet kjøre lange og langsomme omveier, kan nå kjøre rett mellom San Pedro og Marbella.

Før innvielsen av tunnelen hadde Ana Pastor en annen viktig innvielse i Málaga-provinsen, nemlig av rullebane nummer to på flyplassen. Også den har vært underveis i fem år, men den 3.090 meter lange banen øker lufthavnens kapasitet fra de nåværende 32 avganger eller landinger i timen til 70.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.