Månedsmagasinet på Costa del Sol
Golfnyheter august 2011

Golf til OL i Brasil
En av de store nyhetene innenfor golfsporten er at golf blir en del av det olympiske programmet i 2016 i Brasil. Man vil spille 72 hulls slagspill, og man vil spille en landskamp med 2, 3 eller 4 spillere. Spilleformen er ikke fastlagt.
Det var en super opplevelse å følge British Open i midten av juli. Det blir aldri for sent å spille golf, det vet alle i ”tredje” alder. Og det opplevde vi i The Open som 41 år gamle Darren Clarke vant med 40-åringen Thomas Bjørn på fjerdeplass. I tillegg til 900.000 pund i førstepremie, vandt han 2 mill. pund i sponsorpremie. Sponsoravtalen ble inngått for seks år siden med Dunlop, og det er utelukkende en bonuspremie. Darren Clarke får ingenting for å bære firmaets logo, men får 2 mill. pund, hvis han vinner en major. Dunlop har gjort en tilsvarende avtale med Lee Westwood og David Howell.
Eieren av Dunlop er den engelske milliardæren Mike Ashley som antas å være god for mer enn 1 milliard pund. Han er grunnleggeren av Sport Direct som er en av Storbritannias største kjede av sportsbutikker. Ashley er også eier av fotballklubben Newcastle United. Ashley hadde forsikret sig dersom han måtte betale bonuspremiene.
De store overraskelsene som skjer i de store turneringene, gjør at vi ser endringer i topp 10 på verdensrankingen etter hver match. På Europa Touren´s Race to Dubai skjer det mange forskyvninger hver uke.

Luksus golf på Mallorca
Én av golfdirektørene fortalte meg en vits; Det er så mange golfbaner på Mallorca, så uansett om du slår et skjevt slag vil du alltid lande på en fairway. Alle baner er designet av toppdesignere som Jack Nicklaus, Robert Trent Jones II, Don Maples, FW Hawtree og John Harris. Nesten alle golfbaner har eksklusive hoteller i nærheten som de enten eier eller har samarbeide med.
I 1964 åpnet Prince Rainer offisielt den første golfbanen på Mallorca. Navnet var Son Vida, den kanskje beste banen på øya.
44 år har gått, og nå er det 22 baner på Mallorca og ytterligere tre er under bygging. Mallorcas fortid med grisefester, sangria og billig rødvin, er en saga blott. Den står i dag som en ren, eksklusiv øy uten mange reklameskilter og med en fremragende infrastruktur. I løpet av de siste 15 årene har det kommet til over dobbelt så mange golfbaner som tiltrekker kjøpesterke turister som også kan sees på de mange luksushotellene som er tilknyttet golfbanene. Uansett hvor du bor på øya, er det mindre enn en halv time til nærmeste golfbane. Det finnes innenfor en radius på 10 km fra Palma, fem praktfulle golfbaner.

Det vanskelige valget
Når man skal planlegge en golftur til Mallorca, har man et stort problem. Hvilke baner skal man spille på. Det spørsmålet er umulig å besvare. Jeg valgte tre baner, Son Vida, Alcanada og Santa Ponsa I. Jeg kunne like gjerne valgt en av de 19 andre banene. Banene er i bedre stand enn på Solkysten, og prisene er stort sett litt dyrere. Tendensen er den samme som på her på kysten; de mangler green fee-gjester og har derfor mange tilbud på green fees som kan finnes på internett.

Canyamel Golf
Denne golfbanen ligger på nordøstkysten og er kjent for sin praktfulle vegetasjon med gamle palmetrær som er mer enn 100 år gamle, fikentrær, oliventrær og stikkelsbærbusker. Du føler at du spiller i en naturpark. Det er samtidig ”vannhazarder” ved hullene 1,3,7,9,10,11 og 12. Samtidig som det er sjøer på hull 8,13 og 17. Jeg vil våge påstanden om at man ikke kan spille denne på banen med samme ball hele veien. Det er samtidig en stor mengde sandbunkers.

Verdt å vite
Design: José Gancedo
Hull: 18 hull – par 73
Gul Tee: 6.040 meter
Rød Tee: 5.335 meter
Ideel å spille: Hele året

Capdepera Golf
Denne golfbanen som er designet av Dan Maples, ble åpnet i 1989 og ligger på landet midt på øya. Det er ikke noen bygg rundt banen, og den er designet slik at du må bruke alle køller i baggen. Det er en bane der du har sjanse på lave scores, fordi fairway´ene er brede. Det er likevel mange ”vannhazarder”, og hull 15, et par 3 hull er av Mallorca Magazine valgt som det vakreste hullet på øya. Det er 181 meter fra hvit tee.

Verdt å vite
Design: Dan Maples, 1988
Hull: 18 hull – par 72
Gul Tee: 5.589 meter
Rød Tee: 4.726 meter
Ideell å spille: Fra vår til høst

Club de Golf Alcanada
Denne banen åpnet i 2003 og ligger i Alcudia. Den er valgt til å være arena for championship golf, og man holdt på å så nye fairways, da vi spillte på banen. Denne banen er den eneste som ligger ut mot sjøen. Hele Alcudia-bukta er et betagende skue, og det er masser av vind under spillet. Når man så samtidig har en bane som er typisk Trend Jones, med over 50 green- og fairways bunkers, blir man svært overrasket over de lave scores når man kommer til klubbhuset. Denne banen vil etter renoveringen bli én av de beste på øya.

Verdt å vite
Design: Robert Trent Jones Jr.
Hull: 18 hull – par 72
Gul Tee: 6.152 meter
Rød Tee: 5.241 meter
Ideell å spille: Hele året

Golf Andratx
Denne golfbanen ligger bak byen Andratx. Den er designet av Gleneagles og det er sju ”vannhazarder” på 6 hull, og det er vanskelig å unngå disse. Man har samtidig 60 bunkers og mange gamle steinvegger, så denne banen har mange utfordringer. Et minus er at det er flere blindhull, men de skal ha ros for sine tee-steder som er på forskjellige nivåer.

Verdt å vite
Design: Gleneagles Scotland/Rodney Barr, 2000
Hull: 18 hull – par 72
Gul Tee: 5.683 meter
Rød Tee: 4.913 meter
Ideell å spille: Hele året

Golf de Val D’or
Denne golfbanen ligger ved sørøstkysten av Mallorca. Banen er en av de eldste på øya. Designerne Billy Bendly og Bradford Benz har laget en 18 hulls bane som er som å spille to forskjellige golfbaner. De første ni hull er omkranset av pinje-, mandel- og oliventrær, og du må virkelig studere baneguiden før du spiller. De siste ni er helt annerledes. Her kan du virkelig gi gass uten større hindringer. Det eneste som kan forstyrre deg, er den vakre utsikten over havet.

Verdt å vite
Design: Billy Bendly/Bradfort Benz
Hull: 18 hull – par 71
Gul Tee: 5.585 meter
Rød Tee: 4.920 meter
Ideell å spille: Hele året

Golf Maioris
Denne golfbanen ligger på den sørlige delen av øya og sto ferdig i 2007. Man har valgt å designe banen selv og gjøre den til en del av den naturlige vegetasjonen på stedet.
Det er masser av pinje- og oliventrær, også noen som er plassert midt på fairways, spesielt på hull 2. Et meget spesielt hull er hull 4 som er et par 5 hull på 457 meter. Green ligger på en øy midt i en sjø, som du bare kan nå via en bru.

Verdt å vite:
Design: R.S. Group, 2007
Hull: 18 hull – par 72
Gul Tee: 6.000 meter
Rød Tee: 5.301 meter
Ideell å spille: Hele året

Golf Park Puntiró
Denne golfbanen ligger ni km fra Palma, Jack Nicklus har designet den for både høy- og lavhandicap´ere. Det er mange fairwaybunkers i spill, og to store sjøer samt et vell av pinjetrær gjør denne bane middels vanskelig. Derfor anbefaler man også at man etter golfen kan forbedre spillet på deres eget Jack Nicklaus Golf Academy.

Verdt å vite
Design: Jack Nicklaus
Hull: 18 hull – par 71
Gul Tee: 5.546 meter
Rød Tee: 4.530 meter
Ideell å spille: Hele året

Golf Son Termens
Denne fjellbanen ligger i Tramuntana-fjellene og er naturligvis svært variert. Det er en av de korteste banene på Mallorca. Man opplever det allerede på hull 1 som er et 233 meter par 4 hull. Greenen kan man nå som lavhandicap´er med driveren. Ellers vil jeg kalle banen litt av en Mickey Mouse-bane. Det er mange blindhull, og på hull 2 må du drive over et fjell for å komme på fairway. Denne banen vil du spille vesentlig bedre andre gang du prøver, om du har lyst til det.

Verdt å vite
Design: The Harris Group
Hull: 18 hull – par 70
Gul Tee: 5.282 meter
Rød Tee: 4.510 meter
Ideell å spille: Hele året

Pollensa Golf
Når du besøker den nordlige delen av Mallorca, er det et ”must” å spille på denne golfbanen. Det er utrolig hva designer José Gancedo har fått ut av de 9 hullene. Gode fairways omkranses av pinjetrær, og greens er svært kuperte og vanskelige. Sandbunkers er med strandsand, og overalt har du praktfull utsikt til Tramuntana-fjellene.

Verdt å vite
Design: José Gancedo
Hull: 9 hull – par 35
Gul Tee: 2.558 meter
Rød Tee: 2.331 meter
Ideell å spille: Hele året

Golf de Poniente
En av de eldste og lengste golfbanene på øya. Det er ingen blinfhull, og du kan se flaggene på greens fra alle tee-steder. Det er fem sjøer og en mengde pinjetrær. Poniente starter med et par 4 hull på 405 meter og deretter hull 2 som er et par 5 hull på hele 535 meter. Så er man i gang og kan glede seg til hull 10 som er et av Mallorcas vakreste hull. 400 meter dogleg høyre med vann og out of bounce samt greenbunkers.

Verdt å vite
Design: John Harris, 1978
Hull:18 hull – par 72
Gul Tee: 6.130 meter
Rød Tee. 5.100 meter
Ideell å spille: Hele året

Pula Golf
Mange golfere på Mallorca mener at Pula Golf er den beste på øya. Fire ganger er det arrangert Mallorca Classic på Europa Touren, og mange andre turneringer blir holdt på denne banen som er en av de lengste med 6.073 meter par 70. Ingen blindhull. Du kan se 14 greens fra tee-stedene, og på de siste fire kan du se greens på annet slag. Den kjente spanske golfspilleren José María Olazabal har reetablert banen i 1995 og vær sikker på at alle jern i bagen blir brukt.

Verdt å vite
Design: Santiago Sota with redesign
Hull: 18 hull – par 70
Gul Tee: 5.676 meter
Rød Tee: 5.047 meter
Ideell å spille: Hele året

Real Golf de Bendinat
Denne banen må spilles minst to ganger. Banen er beliggende i et meget kupert område rett utenfor Palma by. Banen er rimelig kort, 5.668 meter par 70. Du må slite hardt allerede på hull 1. Bakket tee-sted, blindt hull, out of bounce, sandbunkers rundt green, så ikke bli overrasket over en dårlig score på dette hullet. Det blir litt lettere senere, men helt bra blir det først når du spiller banen for andre gang.

Verdt å vite
Design: F.W. Hawtree
Hull: 18 hull – par 70
Gul Tee: 5.668 meter
Rød Tee: 4.990 meter
Ideell å spille: Hele året
Santa Ponsa I
Santa Ponsa I er den første av tre golfbaner. Santa Ponsa II og III er medlemsbaner og er designet av Falco Nardi og José Cancedo. Det er spilt flere internasjonale turneringer på denne banen, bl.a. Balearic Open og Europa Tour.
Det er en av de lengste banene på Mallorca med 6.543 meter. Det er et svært langt hull 10 på 590 meter par 5 og to andre par 5 hull over 500 meter. Det er fire par 4 hull over 400 meter og et par 3 hull på 220 meter. Denne banen har brede fairways og man kan enkelt gå den.

Verdt å vite
Design: Folco Nardi/José Gancedo
Hull: 18 hull – par 72
Gul Tee: 6.106 meter
Rød Tee: 5.242 meter
Ideell å spille: Hele året

Son Antem East
Denne banen er en del av Marriott Golf Resort, noe som inkluderer et 5-stjerners hotell. Son Antem er en bane for nybegynnere og har meget brede fairways. Det er likevel fem sjøer og en del velplasserte bunkers.
Lavhandicap´ere vil spille banen fra hvitt tee-sted og nyte de gode scores og den praktfulle naturen. Banen er svært lett.
Son Antem West
Denne banen åpnet i 2001 og er mye vanskelige enn banen i øst. Den er 6.293 meter og har mange gode detaljer med sjøer på fem hull og velplasserte bunkers.

Verdt å vite
Son Antem East
Design: Francisco López Segales, 1994
Hull: 18 hull – par 72
Gul Tee: 6.009 meter
Rød Tee: 5.061 meter
Ideell å spille: Hele året

Verdt å vite
Son Antem West
Design: Francisco López Segales
Hull: 18 – par 72
Gul Tee: 5.913 meter
Rød Tee: 5.997 meter
Ideell å spille: hele året

Son Gual
Denne banen åpnet i 2007 og er en av de nyeste på øya. Den ligger midt på øya og designeren Thomas Himmel har gjort et fantastisk arbeid. Store brede fairways med velplasserte bunkers og ”vannhazarder” gjør denne banen spesiell. Omgivelsene er fantastiske med det flotteste klubhuset man kan tenke seg. De har en skjønn terrasse i øverste etasje og har over 3.500 forskellige viner. Husk lommebok – her er det dyrt!

Verdt å vite
Design: Thomas Himmel, 2007
Hull: 18 hull – par 72
Gul Tee: 5.475 meter
Rød Tee: 4.961 meter
Ideell å spille: Hele året

Son Servera Golf
Dette er den nesteldste golfbanen på øya og er designet inn i en pinjeskog. Det er absolutt ikke én av topbanene. Den har flere blindhull, men har også noen av de raskeste greens på øya. Hvis du spiller banen to ganger, er 18 hull par 74 på litt over 6.000 meter. Det er altså ingen pitch- og put-bane.
Verdt å vite
Design: John Harris, 1967
Hull: 9 hull – par 37
Gul Tee: 3.047 meter
Rød Tee: 2.609 meter
Ideell å spille: Hele året

Son Vida Golf
Den eldste banen på Mallorca ble designet i 1964. I 2001 gjennomgikk den en modernisering. Flere av hullene ble endret, ”vannhazardene” ble renset, bunkers ble flyttet og fairways ble tilsådd med Bermuda-gress. Son Vida står i dag fram som ”den gamle mannen på Mallorca” men fortsatt fit for fight. En praktfull parkbane som jeg synes er øyas beste golfbane. I tillegg kommer det praktfulle klubbhuset og et 5-stjerners hotell. Alt i ypperlig stand.
Son Muntaner Golf
Son Muntaner Golf som ble designet i 2000 og Son Quint Golf Club fra 2007 har samme eiere som Son Vida Golf. Disse to golfbanene er ikke i samme klasse som Son Vida Golf. De blir klart bedre med årene, fordi designet er OK.

Verdt å vite
Son Vida Golf
Design: F.W. Hawtree with redesign, 1964
Hull: 18 huller – par 71
Gul Tee: 5.601 meter
Rød Tee: 4.738 meter
Ideell å spille: Hele året

Son Muntaner Golf
Design: F.W. Hawtree med redesign Kurt Rossknecht, 2001
Hull: 18 hull – par 72
Gul Tee: 6.036 meter
Rød Tee: 5.205 meter
Ideell å spille: Hele året
Son Quint Golf Club
Design: Ramón Espinosa/Kurt Rossknecht, 2007
Hull: 18 hull – par 72
Gul Tee: 5.929 meter
Rød Tee: 5.121 meter
Green-fee: 95 euro
Ideell å spille: Hele året

Av Stig Wiberg

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.