Månedsmagasinet på Costa del Sol
Nå skal verdens farligst sti bli sikker

Nå skal verdens farligst sti bli sikker


Petter Tryggestad storkoste seg i høyden på sin første tur på Kongens lille sti. Foto: Trond Høiklev

El Caminito del Rey – også kjent som verdens farligst sti – skal rustes opp for åtte millioner euro.
Denne måneden begynner arbeidene med å sette den over 100 år gamle turstien i El Chorro, en halvtimes kjøretur nordvest for Málaga, i stand for turister og andre nysgjerrige.
De 11 siste årene har myndighetene forsøkt å holde El Caminito del Rey – Kongens lille sti – stengt. Det har bare gjort stien enda mer populær blant sportsklatrere og andre eventyrere.

Tøffere enn toget
Den er bare knapt en meter bred, og det meste av rekkverket er for lengst borte. Selve stien er delvis ødelagt der den slynger seg høyt oppe i de stupbratte fjellsidene. Jeg ville oppleve turstien før restaureringsarbeidene starter.
– De første 25 meterne er verst. Klarer du dem, klarer du resten av stien også, har jeg hørt erfarne fjellfolk si om denne stien. Jeg hadde stålsatt meg, tatt på hjelm og sikkerhetsslynge og psyket meg skikkelig opp for å klare å gjennomføre denne turen. Og der, rett foran oss starter den lille stien som fører rett inn i noe av den vakreste og villeste naturen denne delen av Spania har å by på.
Men bare 15 – 20 meter inne på den usikrede stien, 30 meter oppe i fjellsiden og med bare noen gamle, rustne bjelker å balansere på, melder jeg pass. En blanding av lammende frykt og høydeskrekk tar fullstendig overhånd. De to andre i følget søker adrenalinkikk og opplevelser og fortsetter opp og inn i paradiset.

100 år gammel
El Caminito del Rey er knapt tre kilometer lang. For det meste er stien anlagt på et spinkelt stillas av jern som er boltet fast i de bratte fjellsidene. Andre steder er den hugget rett inn i fjellet.
Stien følger stort sett vestsiden av det enorme juvet, rundt hundre meter opp i fjellsidene. På begge sider reiser høye, loddrette kalksteinsklipper seg, og i bunnen renner elven Guadalhorce. Spinkle broer og trange stier der det så vidt er mulig å passere andre turgåere, leder nordover i det trange passet. På det meste er det 700 meter mellom topp og bunn inne i juvet.
Siden El Caminito del Rey sto ferdig i 1905, har forfallet vært stort. Men fortsatt lokker stien med en natur og en utsikt som kan ta pusten fra deg, viser bildene turfølget mitt har tatt.
Det hører også med til historien at flere Hollywood-filmer skal ha blitt filmet her med stjerner som Robert de Niro og Frank Sinatra.

Flere dødsfall
Det opprinnelige rekkverket langs stien er for det meste borte og store deler av det opprinnelige betongdekket har mange steder forsvunnet og bare etterlatt seg store hull med fri sikt mer enn hundre meter rett ned i dypet.
Det er satt opp wire forbi de farligste områdene. Her huker man fast sikkhetsslyngene, og dermed skal stien være stort sett trygg. Men det kan ikke være helt riktig, for i løpet av de siste ti årene skal seks mennesker ha omkommet og 30 blitt alvorlig skadet her.

Innviet av Alonson XIII
Arbeidet med Kongens sti begynte i 1901 i forbindelse med store anleggsarbeider med demninger og kraftstasjoner i området. Ryktene skal ha det til at importerte asiatiske arbeidere sto for de farlige byggearbeidene oppe i fjellsidene. Selv om Kongens sti sto ferdig allerede i 1905, ble stien offisielt først innviet i 1921 da den daværende spanske kongen Alfonso XIII selv krysset stien og ga den navnet.
Nå skal El Caminito del Rey sikres og tilbakeføres til standarden den hadde i 1905. Ifølge turistmyndighetene er det satt av åtte millioner euro til restaureringsjobben. Men om det betyr at jeg på nytt skal prøve å gå Kongens sti? Aldri!!

El Caminito del Rey
• Den knapt tre kilometer lange kongestien ligger i det særegne skogs- og fjellområdet – El Chorro – en drøy halvtimes kjøretur nordvest for Málaga
• El Chorro-området regnes som et av de beste i hele Europa for sportsklatring
• Det finnes flere hundre klatreruter og er satt opp mange tusen bolter i fjellene rundt ”El Caminito del Rey”
• Naturparken El Chorro er et svært populært utfartststed for vanlige fjellturer, camping og muntainbiking
• Fjellene i området består for det meste av kalkfjell og sandstein
• El Caminito del Rey går gjennom det 700 m høye passet ”Desfiladero de los Gaitanes”. I bunnen av passet går elven Guadalhorce
• Gjennom juvet passerer også lokaltoget mellom Málaga og Sevilla/Cordoba på flere sett tunneler, broer og over demninger. Å spasere langs jernbanelinjen er strengt forbudt, og blir man tatt må man grene med bøter
• Det er fullt mulig å ta toget fra Málaga til stasjonen El Chorro. Derfra er det kort vei inn til stedet der El Caminito del Rey starter
• Arbeidene mer å ruste opp og sikre Kongestien starter denne måneden. Målet er at enda flere turister skal få oppleve ruten, uten fare for egen sikkerhet

 

 

Klar for en video som gir deg frysninger? Prøv denne: http://www.youtube.com/watch?v=ZmDhRvvs5Xw

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.