Månedsmagasinet på Costa del Sol
Proteiner, slankning & mosjon

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

En svært god bekjent kom med strålende øyne og ivrig gestikulerende om at hun nå hadde funnet ”verdens beste” proteinpulver ved navn Double Pro. Den måtte jeg bare bestille. Hun forklarte at den var svensk, at den smakte helt vidunderlig, at det var flere forskjellige smaksvarianter, men at hun foretrakk den med sjokolade. Det som var helt spesielt med pulveret var at det bl.a. inneholdt alle kasseinfraktorer som gir god og langvarig metthetsfølelse, var framstilt med en kombinasjon av skummet melk, soyalecithin, kakao m.m. og at det ikke klumpet eller satte seg på innsiden av glasset. Jeg anerkjenner hennes faglige dyktighet, og da hun tilbød meg en smaksprøve som jeg må innrømme smakte fantastisk bra, ga jeg meg over og bestilte en sending fra Sverige, både til eget forbruk og til salg i forretningen.
Jeg har aldri før brukt proteiner til daglig, men denne Double Pro har jeg blitt litt avhengig av. Akkurat nå bruker jeg den om morgenen og blander den i yoghurt og lar den stå ferdigblandet 10 minutter i kjøleskapet slik at den får stort, men lett volum. Over dette drysser jeg litt forskjellig, f.eks. mysli, kokos eller litt nøtteblanding. Hvis jeg er litt sulten på noe søtt, bruker jeg litt økologisk sukkerfri marmelade eller frisk frukt, alt etter hva jeg har i huset. Blandingen gir en fantastisk deilig metthetsfølelse som gir meg styrke til ikke å gå og småspise på søte saker i forretningen.
Jeg har valgt å ta proteinpulveret om morgenen fordi det er etter at jeg akkurat har gått en lang tur med hundene og – dersom jeg har tid – også har trent. Jeg synes jeg merker hvordan musklene mine elsker at jeg tar proteinet etter å ha vært fysisk aktiv.
Når jeg blir litt mer modig, vil jeg også putte pulveret i brownies eller andre kaker jeg liker å bake. Morten, mitt barnebarn, kommer på besøk hit i januar. Han er så flink til å lage forskjellige smoothies så da får han også lov til å eksperimentere med å tilsette proteinpulveret. Når alle familiemedlemmer, unntatt jeg, spiser is om sommeren, har jeg tenkt meg å prøve å fryse den og så la det være min is.

Proteiner gjør deg slank
Ovenstående var overskriften i tidsskriftet ”Videnskab” 25. august 2010 (www. videnskab.dk/composite-5038. html) Det var oppsiktsvekkende forskning fra København Universitet og norske NIFES som viste at et høyt inntak av proteiner får særlig brune fettceller i kroppen til å øke forbrenningen av fett. Det overraskende i denne undersøkelsen er at proteiner aktiverer en brune fettceller i kroppen. Brune fettceller har den egenskapen at de ikke lagrer energi, men forbrenner det, mens hvite fettceller lagrer energi og gjør oss fete.
Det må opplyses at effekten var særlig stor hvis man spiste protein fra fisk i stedet for fra melk. Så husk at pulver ikke erstatter en variert kost. Vær oppmerksom på at noen mennesker har vansker med store doser proteiner, særlig ved utilstrekkelig nyrefunksjon kan avfallsstoffene hope seg opp.
Trener du intensivt bør du særlig tenke på å vurdere ekstra energi i form av et bra proteinpulver, og det finnes et stort utvalg av proteintilskudd i tillegg til det ovenfor nevnte Double Pro. Du kan saktens finne det riktige proteintilskuddet som dekker dine behov og balanse. F.eks. Valleprotein, Risprotein, Erteprotein, Hampprotein compleks som er særdeles rikt på næring, velsmakende med nøtteaktig smak og svært god til smoothies. Det er alltid best å ta proteinpulver rett etter treningen. Vil du slanke deg, er det også viktig at proteinpulveret inntas rett etter den daglige mosjonen. Protein etter trening hjelper deg til økt muskelmasse som øker stoffskiftet slik at du forbrenner flere kalorier hver dag.
Leptin er et appetitthemmende proteinhormon som også hjelper på fettforbrenningen. Det dannes i fordøyelsessystemet og har stor innflytelse på vektreguleringen. Stoffet dannes bare i riktig mengde om du får nok søvn. Når Leptin-nivået er lavt, blir vi sultne og spiser.
Folk som ønsker å slanke seg, sportsutøvere, samt gravide og ammende må være ekstra oppmerksom på å få tilstrekkelig med protein.
Noen italienske forskere mener at mange mennesker kan se fram til en bedre alderdom dersom de tar proteinpulver fra de er middelaldrende. Bl.a. bidrar det til å styrke musklene i alderdommen, noe som minsker risikoen for fall og knekte hofter. Det antas også å være en energibooster for folk med hjerte- eller lungeproblemer.

Hva er protein?
Ordet protein kommer av gammelgresk protos som betyr ”først”, andre oversetter med ”av aller største viktighet” fordi proteiner er en forutsetningen for alt liv. Vi sier at proteiner er ”livets byggesteiner.” Det er det eneste kjente stoffet som kan skape liv. Mennesket består overveiende av vann. Dernest kommer proteiner som er bygd opp av aminosyrer. For å ha et godt liv er det derfor nødvendig å spise tilstrekkelig med proteiner som dekker våre aminosyrebehov. Strukturen i alle kroppens celler består av protein, f.eks. muskelmasse, hormoner, hjerne, hud, m.m. Alle kroppens funksjoner kontrolleres av enzymer som igjen består av proteiner. Kroppen gjenoppbygges daglig av proteinene du inntar, så det sier seg selv at hvis du spiser protein med elendig kvalitet, f.eks. fra fastfood, så blir kroppen din deretter, men spiser du sunne proteiner, belønner kroppen din deg også med langt større velvære. I litteraturen beskrives ca. 20 forskjellige aminosyrer, hvorav 8 – 9 er essensielle, dvs. at kroppen ikke selv kan produsere dem, men at de må tilføres med kosten. Aminosyrene kan kombineres med utallige forskjellige proteiner. Mangler vi noen av disse essensielle aminosyrene, kan det ha skadelig virkning på kroppen, f.eks. tretthet, dårlig fordøyelse med forstoppelse, væskeopphopning, sår som gror dårlig, osv. De essensielle aminosyrene er lysin, isoleucin, leucin, fenylalanin, methionin, tryptofan, treonin, valin og histidin. Proteiner er navnet på en rekke forbindelser sammensatt av karbon, hydrogen, oksygen, nitrogen, og svovel.
Vi får våre aminosyrer fra proteinet i de matvarene vi spiser. Vi kan ikke danne proteinstoffer ut fra kullhydrater og fettstoffer, så protein må tilføres med maten. Vi får proteiner fra både dyr og planter, men ingen enkelte vegetabilske proteiner leverer alle disse aminosyrene i tilstrekkelige mengder. Derfor må vegetarianere og veganere tenke nøye over sammensætningen av kosten fordi det er viktig at hvert hovedmåltid inneholder komplette proteiner.
Mat som inneholder nok av essensielle fettsyrer kalles for komplette proteiner. Det er melk, fisk, skalldyr, ost, kjøtt, egg og fjørkre. Noen vegetabilske proteiner f.eks. soyabønner, nøtter og hvetekim inneholder alle aminosyrer, men ikke i tilstrekkelige mengder, og de kan heller ikke kalles komplette. Så hvis du ikke spiser kjøtt, så sørg for å få rikelig med egg og meieriprodukter. Korn og belgfrukter er også gode kilder til vegetabilske proteiner, men mangler noen av de essensielle aminosyrene. F.eks. mangler lysin som hjelper ved f.eks. forkjølelsessår og herpes, i kornprodukter. Dvs. kornmåltider bør suppleres enten med melk, erter, bønner eller linser for å få det vi kaller et fullstendig proteinmåltid. Likevel sies det at Quinua som kalles Sør-Amerikas gullkorn, inneholder den perfekte aminosyresammensetningen. I tillegg til et høyt innhold av proteiner, inneholder Quinua også flerumettede fettsyrer og mange antioksidanter og er fri for gluten. Det er viktig med et fullverdig proteininnhold, så sørg for en god sammensetning. Mangel på protein kan være årsak til pernisiøs anemi som skyldes B12-mangel. Særlig sees dette hos eldre og vegetarer. For å kunne ta opp B12 trengs intrinsic faktor som er et proteinstoff. Vær oppmerksom på at mangel på B 12 ikke alltid kan avsløres ved en blodprøve.
Giftstoffer som særlig forstyrrer proteinforbrenningen, er f.eks. heroin, kokain og tungmetaller f.eks. bly.
I dag brukes mange enkelte aminosyrer terapeutisk og de kan være til forbløffende hjelp. F.eks. er Tryptofan ofte til stor hjelp både ved gikt, søvnløshet og depresjon. Det finnes en masse tryptofan i nøtter.
Taurine er kjent for å hjelpe ved senil demens, gjerne sammen med tilskudd av sink.
Arginine er kjent som erotisk stimulans til menn og gir samtidig økt fruktbarhet.
Carnitine leverer energi til musklene og virker hjertestyrkende. Den kan hjelpe med å forbedre uregelmessig hjerterytme. Reduserer kolesterolet og får ned triglyceridene. nsker Den skal ha litt C-vitamin for å fungere bra.
Glutamine er bra ved utmattelse, tarmbetennelse, styrker hukommelsen. Nedsetter trangen til alkohol, sukker, narkotika, mm.
Noen mennesker har vansker med å fordøye proteiner. Det kan skyldes at de lider av for lav magesyreproduksjon. Det gjelder oftest kvinner på mer enn 40 år. De er typiske salat og brødspisere og unngår tunge proteiner. Proteinene blir utilstrekkelig nedbrutt, noe som kan danne basis for intoleranse og allergiproblemer. Det dannes illeluktende luft i tarmene og ufordøyde proteiner råtner når de når tykktarmen. Er det symptomer som du nikker gjenkjennende til, kan det evt. hjelpe med tilskudd av pepsin ved måltidene.
Det er viktig å være bevisst om at det ikke finnes en enkelt kostplan som passer alle. Vi er alle sammen individualister. Generelt gjelder det for mange at de har best av å spise flere proteiner til frokost og lunsj og mindre protein om kvelden.
Våre brennstoffer kommer fra fett, kullhydrat og proteiner, men vi har også bruk for vitaminer, mineraler m.m. slik at energien kan omsettes til oppbygging og fornyelse av celler m.m. Du kan bruke vise kosttilskudd som til sammen inneholder både vitaminer, mineraler og proteiner. Mivitotal er et bredspektret kosttilskudd som både inneholder vitaminer, mineraler i kolloidal form, samt alle aminosyrene. Spirulina og Chlorella inneholder begge også naturlige vitaminer, mineraler og alle aminosyrene. Protabs er tabletter som utelukkende inneholder proteiner.
Godt nytt år! Skal du slanke deg, så vær ikke for hard med deg selv og fordøm heller ikke andre med overvekt.

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet