Månedsmagasinet på Costa del Sol
Scenen satt: Salgssummen ble 36 mill. euros

Scenen satt: Salgssummen ble 36 mill. euros

Sjeiken og hans folk tok hele styringen i Málaga Club de Fútbol – trener Juan Ramón Muñiz ble sparket.

Løperen var lagt ut på den grønne gressmatta på La Rosaleda fotballstadion i Málaga denne begivenhetsrike fredagen som skulle innlede en ny æra i La Liga-klubben Málaga Club de Fútbols historie.
Ikke den røde. Løperen var blå – kanskje som et symbol på at mannen som tok over klubben, den 43 år gamle sjeik Addullah bin Nasser Al-Thani, er medlem av den kongelige familien i Qatar.
Ledende folk fra hans forretningsimperium, NAS Gruppen, omga ham og er satt inn i ledelsen i Málaga CF. Mot alle odds fortsetter ikke Málaga CF’s president Fernando Sanz i sitt embete. Han er i stedet pekt ut til å representere klubben, men kunne også glede seg over litt penger i lomma.
Málaga CF og sjeik Abdullah offentliggjorde i begynnelsen av juli detaljer rundt klubbsalget. Kjøpet kostet sjeiken totalt 36 mill. euros – av dette 10.500 for aksjene i den hardt pressede klubben der familien Sanz eide 97 %. 14 mill. går til de løpende avdragene på klubbens gjeld. De resterende millioner går til driftsutgifter i klubben og litt til "benefits".
Og andre ting skulle gå i orden i de avsluttende forhandlingene i Marbella. Trener Juan Ramón Muñiz fikk sparken. Han er nå helt ute av klubben og det ble dermed ikke noen jobb som sportsdirektør på ham. Det var tidligere nevnt som en løsning. I stedet sendes han ut med ett års lønn: 500.600 euros.
I stedet er den portugisiske treneren Ferreira fra FC Porto leid inn for det tredobbelte – 1.500.000 euros per år!

Skal forvandles til en storklubb
Om avtalen mellom sjeik Abdulla Al-Thani og familien Sanz, representert ved Fernando, uttaler begge parter:
– Den er kommet i stand takket være en kraftanstrengelse, fleksibilitet og et forpliktende engasjement fra begge sider der hensikten helt fra første forhandlingsmøte i slutten av mai har vært å gjøre Málaga CF til en sportslig storklubb.
Abdullah Al-Thani:
– Vårt mål er å konsolidere klubben i La Liga og forsterke dens eksistens som en etablert klubb, til glede for alle i og rundt Málaga CF, – ikke minst fansen. På en ny økonomisk plattform vil vi arbeide hardt og profesjonelt og skape tillit hos alle.
Fernando Sanz:
– Overdragelsen av klubben til folkene bak NAS Gruppen er svært viktig for Málaga CF. Vi har vært igjennom noen vanskelige og harde år i bestrebelsene på å plassere klubben som fast inventar i La Liga, men med noen klare økonomiske begrensninger. Nå tas et viktig skritt framover.

Forretninger og sosialt arbeid
Sjeiken som etter pressekonferansen på La Rosaleda dro til et møte med Marbellas ordfører Angeles Muñoz, for å snakke om turistframstøt i byen, driver både innenfor business og sosialt arbeid.
Den prominente forretningsmannen leder en av de største og mest varierte forretningsgruppene i Emiratene, NAS Gruppen, med over 3.000 ansatte i mer enn 30 land.
Hans mange ansvarsfulle verv omfatter bl.a. viseformann, aksjonær og medlem av styret i Doha Bank – en av de mest solide og viktige i Midtøsten. Hans investerings- og forretningsområder dreier seg om såpass forskjellige områder som hotellvirksomhet, butikksentra, telefonselskap, reisebyråer og butikker som spesialiserer seg på mote, elektronikk, biler og lastebiler og mye annet.
Han involverer seg også i veldedighetsarbeid med ytelser til handikappede og foreldreløse barn og studenter fra familier med små økonomiske ressurser.
Som ung studerte han forretningsadministrasjon og juss i Egypt. Og i det siste er hans forretningsområde utvidet til software, arkitektur og reklamebyråer.
Sjeik Abdukkah Al-Thani er medlem av fotballklubben Al-Rayyan, den største og viktigste klubben i Qatar. Så kanskje kommer den og Málaga CF til å utveksle spillere?


De styrer nå Málaga CF
Eier og president: Sjeik Abdullah bin Nasser Al-Thani, president for NAS Gruppen.
Visepresident: Addullah Mohammed Ghubn, generaldirektør i NAS Gruppen. 2. Visepresident: Yasmin Al-Sahoud, rådgiver for NAS

Gruppen
Juridiske rådgivere: Advokatene Javier Amantegui og Salvador Guerrero, NAS gruppen.


Han får makten

Jesualdo Ferreira på treårs kontrakt: – Jeg har ikke kommet til Costa del Sol for å feriere, men for å arbeide hardt."

Solbrent, liten og sjarmerende med grått hår som avslører at han ikke lenger er noen ungdom. Veteranen på 64, Manuel Jesualdo Ferreira, virket tydeligvis overrasket over det store presseoppbudet da han ble presentert som den nye mirakeltreneren i Málaga Club de Fútbol. Riktignok kommer han fra storklubben i Portugal, PC Porto der han har måtte takle en kritisk og tallsterk presse etter Champions League-oppgjørene mot noen av de største klubbene i Europa, men nesten 100 til stede i presserommet på La Rosaleda for å lytte til en ny trener for en bunnklubb i La Liga…!
Men selvfølgelig er han og hans funksjoner i Málaga CF interessante. For sjeik Abdulla Al-Thani og hans folk i den nye ledelse har gitt ham hele den sportslige makten. Funksjonen som sjefstrener og sportsdirektør i en og samme person – managerbegrepet slik det er kjent fra engelsk fotball. Málaga CFs tidligere sportsdirektør Carlos Rodriquez er, akkurat som trener Muñiz. Abdullah Al-Thani satser høyt ved å gi Ferriera tre ganger så mye i lønn som Muñiz og lar ham også selv sette sammen den sportslige staben rundt seg og hele laget.
Kjøp og salg av spillere ligger på hans spinkle skuldrer. Sjeiken utsteder sjekken.
Men hvor stor er den?
Ingen ville svare på pressemøtet.
– Det ser vi på fra gang til gang, ytret visepresident Abdullah Ghubn bare.

Er ambisiøs – og hardt arbeidende
Ferreira har 36 år på baken som trener for 13 forskjellige lag, 11 av dem i Portugal med en avstikker til Atlético Madrid i sesongen 1985/86 og Far Rabat, i Marokko, i 1995/96. Han hyrer portugisere til staben med den tidligere portugisiske landslagsmålvakten Victor Baia (eks-FC Barcelona) som speider.
Spissen i PC Porto, argentineren Lucho Gonzales, sier om Ferreira:
– Han er ambisiøs og arbeider hardt for å skape et vinnerlag. Og viktig: Han er alltid spillernes mann".

Klubben skal opp i topp 10
På pressekonferansen sa Ferreira at han nå gjennomgår hele Málaga CFs spillerstab, og han vil tilstrebe å være rettferdig. Noen spillere beholder han. Andre skal avsettes. Og nye kjøpes inn.
– Jeg vil skape et kompetent lag – og videre se på hele strukturen og administrasjonen i klubben. Kanskje kan noe effektiviseres og forbedres, sa han.
– Ferreira skal være en Godfather for spillerne, innskjøt Ghubn på engelsk.
Pressemøtet ble trakk ut fordi det også måtte oversettes fra portugisisk til spansk.
Det fikset den kvinnelige 2. visepresidenten Yasmin Al-Shoud.

Om sine mål med Málaga CF sa Ferreira:
– Først å etablere Málaga CF i La Liga. Og dernest sørge for at klubben konstant er blant de 10 beste, gjerne også så høyt at de store europeiske turneringene kan være innen rekkevidde. Til dett må jeg finne spiller som vil hjelpe meg, klubben og fansen. Costa del Sol er et attraktivt sted i Spania, men vi i og omkring Málaga CF er her for å vinne – ikke for å feriere.
Om Ferrieras store sprang fra en europeisk storklubb som FC Porto til La Liga-bunnen i Málaga, sa han:
– Det som gjør en klubb stor, er at den vinner. Jeg vil forvandle Málaga til et vinnerlag. Selvfølgelig kan klubben ikke sammenlignes med de største, men nå går jeg i gang med å gjøre spillerne konkurransedyktige og da skal vi nok beseire selv de største. Det er prosjektet for den nye ledelse i Málaga CF og meg.
Om resepten på et vinnerlag:
– Hvis vi ikke trener bra, kan vi heller ikke spille bra!
Jesualdo Ferriera sender Málaga-spillerne til to treningsleire:
Først til Benahavis ved Marbella og siden, i august, til Frankfurt i Tyskland der laget møter bl.a. Bundesliga-mannskapet Mainz 05 og 3.divisionslaget SV Wehen Wiesbaden.
La Liga starter helgen 28.-29. august.


Den lange karrieren

Manuel Jesualdo Ferreira er født 24. juni 1946 i Mirandela i Portugal.
På kontrakt i Málaga CF i tre år.
Gjorde seg ikke bemerket som aktiv fotballspiller, men trenerkarrieren er ganske imponerende:
1974-80: Trener for Portugals U 18-landslag.
1981-82: Rio Maior, Portugal.
1982-84: Torreense, Portugal.
1984-85: Academica, Portugal.
1985-86: Atlético, Spania.
1986-90: Torreense, Portugal.
1990-91: Amadoea, Portugal.
1991-92: Estralla, Portugal.
1992-00: Landslagtrener for Portugals U 21 landslag og assisterende trener for A-landslaget.
1995-96: Far Rabat, Marokko.
2000-01: FC Alverca, Portugal.
2001-02: Benfica, Portugal.
2002-06: SC Braga, Portugal.
2006-10: FC Porto.
2010-13: Málaga CF.
Ferreira førte tre år på rad PC Porto fram til portugisisk mesterskap og Champions League.
Er tre ganger kåret som årets manager i Portugal.
Vant med FC Porto også pokalturneringen i to år og Super Cup´en ett år.

Av Morten Møller

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.