Månedsmagasinet på Costa del Sol
Pass opp for Spania-svindlere

Du har arvet 7,7 millioner euros etter en fjern slektning som omkom under bombeattentatet i Madrid i 2004. Nå er det bare noen formaliteter som står igjen før pengene er dine og du er millionær!

For et hell! Dette er min lykkedag! Kanskje var det slik han tenkte, oslomannen som fikk et brev i posten fra den spanske advokaten Adrian Bailen Gonzalez i Valencia.
På vegne av sin klient, nå avdøde David Frode, søkte nemlig advokaten etter avdødes slektninger. I en bankboks lå det 7,7 millioner euros – rundt 68 millioner norske kroner – etter David Frode som, sammen med resten av sin nære familie, hadde omkommet under terrorangrepet på togstasjonen i Atocha i Madrid i 2004.
Den spanske advokaten kunne i brevet videre opplyse at avdøde ikke hadde andre nære arvinger og at han hadde brukt mye tid for å finne fram til andre fjerne arvinger av Mr. Frode. Nå hadde omsider lykkes. En liten signatur fra oslomannen på en fullmakt var alt som skulle til for at hans del av arven kunne utbetales, ifølge brevet. Advokat Gonzalez la for sikkerhets skyld med en kopi av sin eget spanske identitetskort, opplyste om e-postadresse og telefon- og faksnummer til advokatkontoret.

Roper varsku
– Oslomannen som fikk brevet fra Spania, ringte oss og lurte på om dette virkelig kunne være sant. Oslomannen fortalte at han nemlig kunne ha noen fjerne slektninger i Spania, forteller Britt H. Johansen ved Cramer Advokater i Fuengirola. Nå ville han gjerne ha saken undersøkt nærmere.
Hun fikk sendt over brevet, fullmaktspapiret og identifikasjonskortet som oslomannen hadde mottatt:
– Dette luktet svindel lang vei, men jeg begynte likevel å undersøke saken. For det første viste det seg raskt at identifikasjonskortet var forfalsket. Det finnes ingen advokat som heter Adrian Bailen Gonzalez med det oppgitte ID-nummeret.
Så tok Britt H. Johansen en telefon til det angivelige advokatkontoret i Valencia. Her kunne en mann på dårlig spansk opplyse at advokat Gonzalez var i retten og derfor ikke var tilgjengelig.
– Det er på tide å gå ut med en advarsel om at folk ikke må la seg lure av slike henvendelser, sier Britt H. Johansen.

Ikke enestående
– Dette er ikke første gang nordmenn vil ha oss til å undersøke om brev og henvendelser om arv og store lotterigevinster kan være ekte, forteller Britt H. Johansen. Bare et par dager etter den første saken, fikk vi en telefon fra en norsk mor som ringte på vegne av sin datter. Her var det også snakk om et stort arveoppgjør som datteren skulle motta etter en fjern slektning som omkom under den tragiske Tsunamien jula 2004.
Denne gang kom brevet fra advokatkontoret ”Fernando Advokaaten” i Madrid. Ordlyden i brevet var den samme som fra ”advokat Gonzalez” i Valencia.
– Igjen ren og skjær svindel! Slike henvendelser kan ved første øyekast virke veldig profesjonelle. Særlig fordi svindlerne ofte finner fram til nordmenn som har slektninger i utlandet eller som er ofre for store utenlandske ulykker. Dermed er det en viss sannsynlighet i sakene, forklarer Britt H. Johansen. Ved hennes advokatkontor har de hvert år to – tre tilsvarende saker.

Pass på kontonummeret
Slike svindelforsøk kan virke ufarlige, og mange tror at de ikke taper noe på å prøve ut om det virkelig kan være en fet arv eller en lotterigevinst i vente. Problemet er at troskyldige nordmenn kan komme til å underskrive fullmaktsbrev og opplyse om bankkontonummer og identifikasjonsnummer, noe som igjen betyr at svindlerne til slutt kan tappe sparekontoen din for store beløp.
– Trolig er det slik at 60 – 70 prosent av alle som blir forsøkt svindlet på denne måten gjennomskuer bløffen og lar brevene gå rett i søpla. Problemet er at noen alltid lar seg lure, sier Britt H. Johansen som oppfordrer folk til å ta kontakt med det norske konsulatet eller norske advokater når de mottar henvendelser av denne typen fra Spania.
Konklusjon? Det er fortsatt slik at om noe synes for godt til å være sant, ja så er det som oftest det!

Ingen sak for oss
– Jeg kjenner til denne saken og til mange hundre lignende til feller, sier den norske politimannen Knut Winter som er fellesnordisk sambandsmann på Solkysten: – Men så lenge ikke det foreligger en anmeldelse eller konkrete henvendelser fra norske eller spanske myndigheter, er ikke dette saker som vi tar opp.
Imidlertid opplyser han at det er naturlig å informere både nordiske og spanske myndigheter om ulike typer svindelforsøk.
– De konkrete tilfellene som du viser til er en ny variant av de såkalte ”Nigeria-brevene”. Det finnes hundrevis av ulike svindelvarianter der folk blir bedt om å signere fullmakter og opplyse om bankkontonummer. I disse tilfellene var folk våkne og skjønte at det var snakk om svindel, men i mange tilfeller er nordmenn blitt lurt for tusenvis av kroner.
– Det skjer visst ett eller annet når folk får dollartegn i øynene, da forsvinner alle kritiske sperrer som folk vanligvis har, sukker Winter. Han minner om at det er ganske naivt å tro på gevinster i lotterier der man aldri har kjøpt lodd eller henvendelser om store arvebeløp fra folk man aldri har visst om.
Winter opplyser at det er svært vanlig at svindelbrevene blir sendt ut fra Spania: – I politiaksjoner som spansk politi har gjennomført i forbindelse med slik svindel, er flere hundre mennesker arrestert, avslutter Knut Winter.
Advarer mot arv fra ukjente i Spania

Norske forbrukermyndigheter er vel kjent med svindelforsøkene fra Spania. Forbrukerombudet gikk i fjor ut med advarsel mot utenlandske svindlere som hevder nordmenn har arv etter ukjente slektninger i utlandet.
Ombudet skriver på sine hjemmesider at det i brevene gjerne opplyses at en person i Spania med samme etternavn som deg har etterlatt seg et større millionbeløp. Advokaten hans søker nå etter personer som kan gjøre krav på arven og ber mottakeren om å ta kontakt.
Forbrukerombudet slår fast at dette dreier seg om ren svindel og advarer forbrukerne mot å ta kontakt med svindlerne.
– Dette brevet føyer seg inn i rekken av kreative forsøk på å svindle forbrukere, seier seksjonssjef Frode Elton Haug. Han advarer folk mot å tro på slike historier om at en har arvet større pengebeløp fra ukjente slektninger eller vunnet premier i lotteri som en aldri har deltatt i.
Ombudet blir også daglig kontaktet av forbrukere som har fått brev, e-post eller SMS om at de har vunnet store premier i utenlandske lotterier eller kan tjene penger på å delta i pengeoverføringer.

 

 

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.