Månedsmagasinet på Costa del Sol
Velkommen til Det Norske Magasinets mai-utgave 2021!

Velkommen til Det Norske Magasinets mai-utgave 2021!

Har du noen gang blitt slått av en lukt som umiddelbart har bragt deg tilbake til et sted som du kanskje hadde fullstendig glemt? For meg skjer det ganske ofte. Jeg kan gå rundt et hjørne, og plutselig så er jeg tilbake som femåring i Norge eller 23-åring i Paris. Opphavet til den plutselige følelsen kan vœre alt mulig, akkurat som minnene som kommer tilbake – strikkegenserne i kamferkisten i barndomshjemmet, tacoshoppen i en bakgate i San Miguel de Allende, en brygge i Bohuslän, gjœrbakst på mormors kjøkken, utedoen i Kjerringvik eller den sur-søte eksosstanken fra gamle Delhi.

Sanseinntrykk kan bringe oss tilbake i tid og rom og vekke minner som lenge har ligget i dvale. Selv om det ikke skjer så ofte lenger – hvis jeg hører BGs ‘How deep is your love’, blir jeg momentant hentet tilbake til da jeg som 16-åring, og hodestups forelsket i Bent, ventet nervøst i køen på Diskotek Hvalen i Larvik med et opplagt falskt bevis i mine svette hender. (OK, da var det sagt, arrester meg den som kan …) Bare synet av en Matheus rosévin-flaske får magen min til å vri seg, selv om det er årtier siden den fyllefesten. Og når jeg rører ved pianotaster, kommer mine ‘moderne komposisjoner’ og hamre-terapi på mine foreldres arme piano tilbake til meg som om det skulle ha vœrt i går. 

På den måten vil jeg si at sansene våre har bedre hukommelse enn våre hjerner. 

I mai for ni år siden kom jeg for første gang til himmelen. Vel, iallfall luktesansens himmel. Vi reiste rundt i Andalucía i en måneds tid for å utforske hvor vi muligens ville ønske å flytte til hvis vi en dag skulle forlate Vancouver. Vi ble anbefalt Valle Lecrín, et dalføre i Granada- provinsen. Da vi kjørte gjennom den første appelsinlunden, var duften så overveldende at vi måtte sakke ned farten til 20 km/t og åpne alle vinduene. Så snart vi kunne, stanset vi og hoppet ut for virkelig å bade nesene i denne himmelske sanseopplevelsen. Og siden den dagen og for all fremtid vil appelsinblomsten, eller azar, som den heter på spansk, alltid bringe meg tilbake til Valle Lecrín. 

Mai er azarens tid her i Andalucía, og denne utgaven av Det Norske Magasinet har vi dedikert til sansene våre. Du kan kose deg med en artikkel om ‘Store smaksopplevelser fra Andalucía’, en visuell presentasjon av ‘Sensasjonelle Andalucía – Syn, lyder, lukter, smaker og berøringsinntrykk fra Sør-Spania’, og sist, men ikke minst, vårt portrettintervju med en som kan alt om sanser, nemlig legen og øre-nese-hals-spesialisten Beate Abraham-Nilsen. Så forbered deg på en sensasjonell reise.  

Vi ønsker alle en spektakulær mai, i Norge, Spania eller hvor i verden du måtte vœre. 

Av Karethe Linaae

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.