¿Qué Pasa?

Den hellige Martíns slaktedag

San Martíns dag, som er den 11. november, er ensbetydende med den store slaktedag, la matanza. I mange byer, spesielt i fjellområdene, slaktes griser for dermed å tilberede blodpølser og andre pølser, samt skinker og andre saker til den kommende vinter.
Mens det foregår smakes det på sakene, hvilket kommer besøkende til gode.

Kaninfest i Ronda-fjellene

I Parauta, én av Ronda-fjellenes fine, hvite landsbyer, avholdes den 11. november den årlige kaninfest. Det betyr smaksprøver på kanin, som stadig vekk er innbyggernes tradisjonelle mat.
Det meste av dagen er det forskjellige former for underholdning i byen, og fra kl. 11.30 utdeles tallerkener med ris og kanin, som noen av de iherdige innbyggerne selv har tilberedt. Til kaninen nytes tradisjonelt et glass muskatellvin.

Jazzfestival med internasjonale innslag i Málaga

Internasjonal jazzfestival med tittelen 31 Festival Internacional de Jazz holdes på Teatro Cervantes.
Festivalen avholdes den 8. – 13. november med følgende konserter.
Ÿ 8. november: Steve Coleman and Five Elements
Ÿ 9. november: Ron Carter Golden Stryker Trio.
Ÿ 10. november: Elaine Elias.
Ÿ 11. november: Medeski’s Mad Skillet.
Ÿ 12. november: Dave Holland Trio.
Ÿ 13. November: Fancinemajazz.
Konsertene starter kl. 20.30. Les mer på www.teatrocervantes.com.

Odd-Fellow Veldedighetsfest

Odd Fellow er en av verdens største ordener, og vi har hatt en broderloge i Fuengirola siden 2003, med medlemmer fra Finland, Norge, Danmark og Sverige.
Formålet med vår orden er å arbeide for fredelig sameksistens mellom mennesker, og å hjelpe mennesker som trenger det, uansett hvor, etnisitet, religion, nasjonalitet osv.
Hvert år holder Odd Fellow i Fuengirola en veldedighetsfest. Siste års fest ga et overskudd på mer enn 3.300 euro, som i sin helhet gikk til velgjørende formål i Fuengirola. Mesteparten gikk til matpakker (verdi 100 euro pr. stk.) til individuelle familier med økonomiske vanskeligheter, som vi fikk kontakt med gjennom de sosiale myndigheter i Fuengirola kommune. Vi fikk også mulighet til å hjelpe organisasjonen ASPI som hver måned deler ut basisvarer til ca. 40 familier i Malaga som har et virkelig stort behov for hjelp.
Odd Fellow logen i Fuengirola inviterer igjen til årets veldedighetsfest lørdag den 18. november kl 18.00 på restaurant Hotel Ilunion Hacienda del Sol, Mijas-veien, 4 km. For kun 55 euro byr vi på velkomstdrink og canapeer, en tre-retters middag inklusive valgfrie drikkevarer.
Det blir underholdning med dans samt veldedighetslotteri med flotte gevinster som er gitt av våre sponsorer og medlemmer.
Denne festen er åpen for alle, og en sikker suksess med god stemning og hyggelig samvær. Antrekk er dress eller smoking.
Påmelding eller spørsmål til Brian Hjelmdal Jensen (dansk) 620178563, Per Erik Ovenberger (svensk) 639653340, Harri Wager (finsk) 620663661, eller Olav Mikkelsen (norsk) 693480347. Du kan også sende en e-mail til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.. Påmelding helst før 11. november. Eventuell overnatting på hotell Ilunion Hacienda del Sol til gunstige priser.

Mostfest i Atajate

Fiesta del Mosto, altså most-festen, hvor druene er plukket og druesaften kan feires, avholdes den siste lørdag i november, hvilket i år vil si den 25. november, i den lille byen Atajate i Ronda-fjellene.
Det er et av de eneste stedene, hvor man har muligheten for å smake helt friskpressede druer. Det bys naturligvis også på frisktappet, lokal vin og migas, som er brødkrummeretten, som garanterer at man blir tørst. Festlighetene pleier å vare til et stykke ut på den lyse, andalusiske morgen.

Snø i Sierra Nevada

Den første snøen falt allerede i oktober på toppene av Sierra Nevada, Europas sydligste skisportsted. Sesongen starter ifølge planen den 25. november i fjellene, ca. 30 km fra Granada. Dersom skiværet holder seg vil skisportutøvere frem til mai kunne stå på ski i over 100 km med løyper. Skulle snøværet svikte settes snøkanonene i gang over løypene.
Det er dessuten Spanias høyest beliggende skisportsted, og byen Pradollano ligger 2100 meter over havet, mens fjelltoppene når opp til rundt 3400 meters høyde.

• Et skikort koster mellom 36,80 og 39,90 euro for en halv dag (fra kl. 13.00) og mellom 44,00 og 48,00 euro for en hel dag, avhengig av datoen.
• Det gis rabatter til barn, pensjonister, handikappede og arbeidsløse (husk å ta med dokumentasjon for dette). Det er også rabatter å hente hvis man vil stå på ski i mer enn én enkelt dag.
• Taubanen betales separat.
• Det er en fordel å besøke skisportstedet på hverdager. Weekenden betyr ofte lange køer overalt.
• Sjekk værutsikten på Sierra Nevadas hjemmeside, eller ring 902 708 090.
• Kjettinger kan leies på veien opp.
• Flere forretninger leier ut alt nødvendig utstyr, og det er et stort utvalg av skiskoler, inkludert en norsk, Trollski.
 
Les mer på www.sierranevada.es.

Julekrybber til skue

Flotte julekrybber kan ses fra starten av desember frem til etter Helligtrekongersdag den 6. januar i snart samtlige offentlige bygninger som f.eks. rådhus og skoler. Noen av disse krybbene, kalt Belén, som egentlig betyr Jerusalem, har en helt spesiell betydning i Spania, hvor det gjøres store anstrengelser for å skape noen til tider gigantiske fortolkninger av scenen i stallen, hvor Jesusbarnet nettopp er kommet til verden, og hvor han omgitt av Maria og Josef samt dyr som geiter og sauer, tar imot de Tre Vise Menn.
De fleste steder er det gratis adgang.

Boksalg på biblioteket i Arroyo de la Miel

Biblioteket i Arroyo de la Miel har utsalg av bøker den 2. desember fra kl. 10 til 14. Inntektene går til det veldedige formålet Cudeca Hospice. Det vil være bøker på norsk, svensk, dansk og andre europeiske språk fra 1 euro.

Casarabonelas rondeles-festivalen

Casarabonelas Rondeles-festivalen er en av de mest uvanlige feiringene i Sierra de las Nieves. I løpet av kvelden den 12. desember settes det fyr på "rondeles" i landsbyens gater. "Rondeles" er de gamle sivmattene som ble brukt til å male oliven i oljemøllens presser.
I gode gamle dager ble et bilde av jomfru María, her med tittelen Rondeles-jomfruen, om kvelden båret gjennom byens gater når høsten var over. Prosesjonen ble lyst opp av flammene når sivmattene ble brent. Bildet av jomfruen ble båret fra kapellet Ermita de la Veracruz til sitt hjem i kirken Santiago Apóstol. Det er denne tradisjonen som fremdeles holdes i live.
Prosesjonen starter kl. 22.30, etter at ilden har blitt velsignet, og den ledsages av sangkor som synger såkalte villancicos. Den slutter på landsbyens sentrale plass, hvor det serveres buñuelos og varm sjokolade.

Smurfene kommer

De små blå folkene ankommer først til Málaga den 16. desember. Dog forventes det raskt å bli utsolgt til de tre showene, som tar plass i sportssenteret José María Martín Carpena.
Den 16. er det show kl. 16.00 og 19.30. Den 17. kl. 12.00.
Entré fra 22,80 euro på www.elcorteingles.es/entradas.

Nyttårskonsert i Málaga

Har man lyst til å oppleve en nyttårskonsert i samme stil som den storslåtte og tradisjonsrike konserten i Wien, byr Málaga på en god mulighet.
Det nye året 2018 feires med en stor konsert og gallaforestilling med Málagas Filharmoniske Orkester, som på Teatro Cervantes spiller et utvalg av verk fra bl.a. F. Von Suppé, J. G. Verdi og J. Strauss. Nyttårskonserten finner sted den 3. januar med start kl. 20.00. Entré fra 12 euro på www.unientradas.es.

Billetter til neste års Formel 1 i Catalonia er lagt ut for salg

Det spanske grand prix-løpet i Formel 1 kjøres 13. mai i Montmeló, i det nordlige Catalonia.
Banen som heter Circuit de Barcelona-Catalunya ble åpnet i 1991, og det er plass til 140.000 tilskuere. Entré fra 99 euro kan kjøpes på www.elcorteingles.es/entradas.

Cirque Du Soleil gjester Spania med nytt show

Totem er navnet på det nye showet, som Cirque Du Soleil i slutten av 2017 og i starten av 2018 bringer til tre spanske byer.
  • 10. november – 13. desember: Madrid.
  • 26. januar – 11. februar: Sevilla.
  • 24. mars – 15. april: Hospitalet de Llobregat ved Barcelona.

 

 

¿Qué pasa? - Costa del Sol - Spania

Almuñécar

26. november kl. 19.00
Konsert med Falete, en hyllest til Rocío Jurado, i Casa de la Cultura.

Benalmádena

15. desember kl. 18.00
Tenn et Lys, heter et arrangement på Cudecas hospice, hvor man kan minnes sine kjære avdøde. Samtidig vil det være julemusikk og -hygge, og alle er velkommen. Prisen er minimum 10 euro, som går til hospicets arbeid. Ytterligere informasjon fås på tlf.: 952 564 910 og www.cudeca.org.

Frigiliana

Til og med 2. desember
Utstilling med malerier av Jacinto Lara og keramikkskulpturer av Dorthe Steenbuch Krabbe hos Galeria Krabbe.
9. desember - 20. januar
Juleutstilling med verk av flere forskjellige kunstnere. Galleriet er lukket 23. – 30. desember. Se mer på www.galeriakrabbe.com.
 

Fuengirola

17. november kl. 20.30
Zarzuela, El Dúo de la Africana, oppføres i Palacio de la Paz. Entré fra 10 euro, kan kjøpes opp til 2 timer før forestillingen.
17. – 19. november
Hyllestkonsert til Stephen Sondheim med tittelen Being Alive på Salon Varietes. Kl. 19.30, søndag dog kl. 19.00. Info om entré m.m. på tlf. 952 474 542, www.salonverietestheatre.com.
18. november kl. 19.30
Konsert med Banda Municipal og Paco Doblas i Palacio de la Paz. Gratis adgang.
25. november kl. 19.30
Showstoppers, en veldedighetskonsert for Cudeca, spilles på Salon Variete.
1. - 5. desember
Juleshowet Misteltoe & Wine kan oppleves på Salon Varietes. Kl. 19.30, søndag dog kl. 19.00.
16. desember kl. 20.00
Nøtteknekkeren spilles av Málagas Filharmoniske Orkester ledsaget av koret Escalonía de Santa María de la Victoria i Palacio de la Paz. Entré fra 10 euro i Casa de la Cultura eller på stedet to timer før start.
18. desember kl. 19.30
Julekonsert med det profesjonelle konservatorium Costa del Sol, som spiller verk av bl.a. Haydn og Bizet i Palacio de la Paz. Gratis adgang.

Málaga

Til og med 4. februar
Romanov-dynastiet er i fokus i en utstilling på det russiske museum, Museo Ruso, som holder til i den gamle tobakksfabrikken.
Til og med 14. januar
Pompideu Centre markerer Paris-senterets 40 års jubileum med en utstilling av verk fra den franske kunstneren Daniel Buren.
Til og med 18. mars kl. 11.00 – 14.00 og 17.00 – 21.00
The Beatles vs. The Rolling Stones heter en utstilling med fotografier av de to gruppene, som kan ses på Centro Cultural La Térmica.
16. og 17. november kl. 20.00
Málagas Filharmoniske Orkester spiller A. Dvorák og P.I. Tchaikovsky på Teatro Cervantes. Entré fra 9 euro på www.unientradas.es.
22. - 26. november kl. 20.00/19.00
Sara Baras, den fantastiske flamenco-danseren, kan oppleves på Teatro Cervantes. Entré fra 18 euro på www.unientradas.es.
25. og 26. november
Messe om kjæledyr avholdes i kongressenteret.
29. og 30. november kl. 20.00
Nøtteknekkeren oppføres på Teatro Cervantes. Entré fra 15 euro på www.unientradas.es.
30. november og 1. desember kl. 20.00
Málagas Filharmoniske Orkester spiller Turina, Castelnuovo-Tedesco og Kaninnikov på Teatro Cervantes. Entré fra 9 euro på www.unientradas.es.
1. – 3. desember kl. 10.00 – 20.00
Messen Creativa Málaga, som handler om design, kunst og håndverk, avholdes i kongressenteret, Palacio de Ferias y Congresos.
7. desember kl. 20.00
Teatro Cervantes byr på en konsert med María Toledo. Entré fra 6 euro på www.unientradas.es.
8. desember kl. 19.00
Pastora Soler kan oppleves på Teatro Cervantes. Entré fra 18 euro på www.unientradas.es.
10. desember kl. 09.00
Maraton løpes i byens gater. Mer info og påmelding på zurichmaratonmalaga.es.
11. desember kl. 20.00
Den Russiske Ballet oppfører Askepott og Snøhvit på is. Kan ses på Teatro Cervantes. Entré fra 11 euro på www.unientradas.es.
21. og 22. desember kl. 21.00
Julekonsert med Málagas Filharmoniske Orkester, som spiller Händel og Mozart på Teatro Cervantes. Entré fra 12 euro på www.unientradas.es.
26. desember - 4. januar kl. 11.00 – 21.00
Aktiviteter og annen underholdning for barn i kongressenteret under tittelen MIMA – XII Muestra Infantil. Lukket 31. desember og 1. januar. Les mer på www.fycma.com.

Marbella

Til og med 26. mai
Museo Rallí byr på en utstilling med verk av den chilenske, surrealistiske kunstneren Roberto Matta.
23. – 26. november kl. 11.00 – 22.00
En solidarisk julebasar avholdes i kongressenteret, Palacio de Congresos.
25. november
Barneteater, Magia de Burbujas, i Cines Teatro Goya. Mer info på www.topticket.online.
8. desember kl. 19.00
Kor fra det russiske klosteret Sretensky, som har røtter tilbake til år 1397, kan oppleves i auditoriumet i kongressenteret, Palacio de Congresos. Entré fra 15 euro. Se mer på www.marbellacongresos.com.
 

Mijas

Permanent
En stor samling av Picassos keramiske verk kan ses på CAC Mijas. Se mer på www.cacmijas.info.
Hver onsdag kl. 12.00
Flamencoshow på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo. Gratis adgang.
Hver torsdag kl. 21.30
Flamencoshow med Danza Aznar Valverde på kommunekontoret i La Cala de Mijas. Entré 10 euro. Mer informasjon og reservasjoner på 685 850 422.
Hver lørdag kl. 12.00
Flamencoshow på Plaza de la Constitución i Mijas Pueblo. Gratis adgang.
30. november
Barneteater, Magia de Burbujas, i Teatro Las Lagunas. Mer info og entreer på www.topticket.online.

Nerja

28. november kl. 18.00
DFAS/Arts Society står bak foredraget ’Fra dypet av fortiden. Grottekunst fra Sulawesi til Spania’. Det avholdes i Centro Cultural, C/ Granada.

Torremolinos

24. – 26. november
Messe for samlere av frimerker, mynter m.m. avholdes i kongressenteret, Palacio de Congresos.

Torrox

17. desember
Den tradisjonelle brødsmuleretten migas feires i Torrox Pueblo med Fiesta de las Migas.
Migas-retten utdeles på Recinto Ferial, i den nordlige delen av byen. Deretter er det underholdning på Plaza de la Constitución.
 

Vélez-Málaga

16. desember
Flamenco-festivalen Juan Breva avholdes på Teatro del Carmen.

Det skjer på Sjømannskirken

2 min. med sjømannspresten: Troen i oss

Vi i den vestlige verden er opplært til å være kritiske. Vi er kritiske til media. Vi er kritiske til enkle løsninger og svar. Vi er kritiske til fundamentalisme, og vi er glade for vitenskapen. Alt dette er vel og bra, og det er slik det skal være. Men ulempen med vår tids skeptisisme er at vi har vanskeligere for å tro på Gud, men jeg er sikker på at sunn skepsis kan forenes med tro.
 
Jeg tror at vi mennesker, om vi forholder oss til religion eller ikke, må leve med mye usikkerhet. Vi må ta beslutninger i usikkerhet og stole på det vi ikke vet noe sikkert om. Vi må tro! Slik sett er vi alle mennesker som tror, enten vi er ateister eller religiøse. Det er ikke mulig å leve uten tro, fordi neste øyeblikk vet vi ingenting om.
 
Det samme gjelder om man åpner seg opp for den kristne tro. Det er ikke noe som kan bevises og vi vet ikke hvilke konsekvenser det kan få for våre liv. Men jeg tenker at vi kan ta steg i tro også på dette området, slik vi gjør i mye annet i livet.
Og når vi tar steg i tro så vil vi finne tro. Den er allerede lagt ned i våre hjerter helt siden vi ble skapt.
 
Ruth Ingeborg Sveinsdotter
 

Konserter kl. 19.00 med konsertkafe fra kl. 18.00

Torsdag 9. november – Kjemilie
Kjemilie består av Kjetil Andre Mulelid og Emilie Vasseljen Storaas, begge med bakgrunn fra jazzlinja i Trondheim. De finner tilbake til roen og enkeltheten i musikken, med inspirasjon fra salmetradisjonen og improvisert musikk. Deres første utgivelse 'Hverdagene' ble beskrevet som «en av årets sterkeste jazzutgivelser». Pris: 15 euro
 
NB! Onsdag 15. november – Edith Piaf på norsk – Jeg Angrer Ingenting
En rørende og sterk forestilling om Edith Piaf's liv. Pernille Heckmann (sang) og Bjørn Halstensen (piano) tar publikum med på en reise gjennom livet til 'den lille spurven med den store stemmen' ved å fortelle om henne, være henne og synge hennes flotte sanger på norsk. Pris: 25 euro
 
NB! Onsdag 22. november – Meditations på Christmas
Gunnar Halle (trompet) og Espen Eriksen (piano) presenterer kjente julesanger ny drakt. Med bakgrunn i jazz og kirkemusikk leverer duoen spennende nytolkninger av kjente og kjære melodier. Lyrisk ro og lydhørt samspill er viktige elementer i fremføringen. Pris: 20 euro
 
Torsdag 30. november – Sjømannskirkens julekonsert.
Utlodning, gratis gløgg og pepperkaker og ikke minst en nydelig blanding av sanginnslag fra kirkens kor, egne solister og allsang danner rammen for denne kvelden. Her kan du komme og få den helt spesielle julestemningen. Inntekten av konserten går til Roy Andreas' minnestiftelse til hjelp for gatebarn i Marokko. Pris. 10 euro, barn gratis.

Kunstutstilling

Månedens kunstner heter Astrid Frida Zehetner. Hun kommer fra Værøy i Lofoten. Som kunstner er hun selvlært. Utstillingen består av bilder fra naturen, og du kan se bildene i Sjømannskirkens kafé. Utstillingen vil henge til 6. desember.
 
AstridFrida

Golfturnering

Lørdag 10. februar er det klart for Sjømannskirkens XIV golfturnering.

Som tidligere år, arrangerer vi turneringen i samarbeid med El Parador de Málaga Golf, en flott 18-hulls bane. Vi oppretter to klasser både for damer og herrer. Etter turneringen arrangerer vi lunsj i Paradorens utsøkte restaurant, og avslutter med utdeling av premier. Vi lover god stemning både på og utenfor banen.

Dersom du ønsker informasjon om påmelding og priser, står Marie-Lou G. Strøm og Tove Mykland Omvik klar for å hjelpe deg.

Julebasar med Lekeland!

Kom og få advents- og julestemning på Sjømannskirkens julebasar lørdag 18. november kl. 12 – 15. Kjøp flotte håndarbeid, deilig julebakst og delta på loddtrekning. For barna har vi eget Lekeland med hoppeslott og morsomme aktiviteter. Velkommen!

Gjestehus

Visste du at vi har et gjestehus på Sjømannskirken på Costa del Sol? Her kan du komme hvis du vil ha et litt annerledes opphold fra alt det hektiske rundt deg. Vi har moderne gjesterom med eget bad, et rikholdig bibliotek, konferanserom og et flott svømmebasseng i hagen. Frokost er inkludert når du booker rom hos oss. Hver dag serveres varm lunch. Her kan man bo som privatperson eller som en del av en større gruppe. For priser og mer informasjon, kontakt Sjømannskirken på: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. eller på telefon: +34 952 939 800.
 

Internett

Hjemmeside: www.sjomannskirken.no/costadelsol
Facebook: Sjømannskirken på Costa del Sol, Ung på Solkysten

Hvordan finne oss

Det er ikke alltid så lett å finne fram i Spania, selv om en har GPS kan en komme på villspor. Sjømannskirken ligger mellom Fuengirola og Marbella , og om du kommer med bil på Kystveien ( A-7 /N-340) skal du ta av ved avkjørsel til Calahonda / AP-7 (Det er flere avkjørsler til Calahonda, men denne har et blått skilt). Kjører du betalmotorveien ( AP-7) er det bare en avkjørsel til Calahonda- og da er det lurt å kjøre ned til den store rundkjøringen nede ved kystveien.

Helligdager

6. desember: Nasjonal helligdag, Spanias grunnlovsdag, Día de la Constitución.
8. desember: Religiøs helligdag, Inmaculada Concepción.
25. desember: 1. Juledag. (2. juledag er ikke helligdag.)
1. januar: Nyttårsdag.

Markedsdager

- Mandag
Marbella: Recinto Ferial (feria-plassen)
Málaga: Barriada de La Luz og Barriada de las Campanillas
Torrox: Costa og Pueblo
- Tirsdag
Nerja: Mellom Urbanizacion Flamingo og Almijara II
Málaga: Puerto de la Torre
Fuengirola: Recinto Ferial (feria-plassen)
- Onsdag
Estepona: Avenida Juan Carlos I
Málaga: Huelin og De la Paz
Benalmádena Costa: Parque de La Paloma
Mijas: La Cala de Mijas

Les mer …

Det skjer i Den skandinaviske turistkirken

Den skandinaviske turistkirken i Fuengirola byr de på følgende program:
Mandager kl. 09.45: Gåturer, avgang foran kirken.
Tirsdager kl. 19.00: Bibelen i fokus.
Onsdager kl. 11.00: Dagtreff med vafler og kaffe.
Torsdager kl. 17.30: Korsang (øvelser)
kl. 19.00: Lovsang og glede
Fredager kl. 18.00: Bønnetime.
Søndager kl. 11.00: Gudstjeneste.
kl. 19.00: Hele kirken synger.
Se mer om kirkens program på www.turistkyrkan.info - Kirkens tlf.: 952 465 860, mobil 693 783 854, epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29