Månedsmagasinet på Costa del Sol
Norsk Forening Costa del Sol – Mars 2020

Norsk Forening Costa del Sol - Mars 2020

Generalforsamlingen 27. februar

Det ble enstemmig valgt nytt styre i Norsk Forening fra 1. mars 2020:

President:                Gunnar Finholth

Visepresident:       Helen Gusjås

Sekretær:                Britt Helén Johansen                  

Kasserer:                 Lill Marring Sander

Styremedlemmer: Elisabeth Petterson

                                     Grete Klaveness

                                     Marit Braute

Deres stedfortredere:

                                     Hans Petter Lindøe

                                      Anne Marie Næss

Påskestengt fra langfredag 10. april til og med tredje påskedag 14. april

Norsk Forening har sommerstengt i tiden

Medlemsmøte torsdag 16. mars kl. 18.00

Pubaften lørdag 28. mars. 

Tombola hver tirsdag kl. 17.00,

Spanskkurs for medlemmer hver onsdag kl. 15.30 og kl. 16.30

I neste nummer skal vi fortelle litt fra:

Bouleklubbens Premiefest 7. mars og Rekefesten 12. mars, intervju, nytt fra gruppene og mere.   


Det lille intervjuet

Vår kjære Rolf Heggem, har som skips-stuert tilbrakt 40 år på sjøen

I veldig god tid før han ble pensjonist, for femti år siden, kjøpte Rolf leilighet midt i Fuengirola. Byen var i starten på sin turistferieby-karriere. Han tenkte framover, somrene hjemme på Vestlandet ville han ha, men vintrene måtte bli i varmere strøk. Det var selvsagt veldig bra for Norsk Forening, da han så i år 2000 fant veien til oss. Det er ikke så ofte at en kokk kommer seilende inn til Norsk Forening.   

Han gjorde stor suksess med sine deilige kjøttkaker og stuet kål, og lutefiskaftener. På det meste var han kjøkkensjef og laget middag to ganger i uka.

Med stor entusiasme forteller han om de storslagne ”Internasjonale Dagene”, da Foreningen hadde sin egen flotte Casita. Et år gravet Rolf 100 kg laks. Laksen var uhyre populær, alt ble solgt i løpet av dagene. 

Denne aktive, og alltid positive mannen med meningers mot, har også vært innom Foreningens styre.

Best av alt var selvsagt at han i Foreningen traff Marit Warland. Hun tilbrakte også vintrene i Spania. Rolf sto så glad på kjøkkenet, hun sto smilende bak disken og solgte maten han laget. Det ble kjærlighet ved første blikk. Det er en nydelig kjærlighetshistorie som vi snakker om både titt og ofte, vi som jobbet sammen den gangen. 

Disse to spreke og morsomme pensjonistene, vandret med i Alpingruppen vår i mange år. Etter hvert ble de turledere sammen med to andre par. Begge forteller om den gleden de hadde på disse vandreturene.

Rolf ble en sjøens mann. Han seilte som stuert i til sammen førti år. Det er forståelig at han har opplevd mere enn de fleste av oss andre.  

Nå forteller han om en episode som hendte like før han som ung mann ble innkalt i Marinen. 

Han arbeidet om bord i snurperen til basen Håkon Hatløp, viden kjent på hele Vestlandet for å være den virkelig STORE helten blant snurpebasene, og innehaver av ”Sølvsilda” flere ganger. Det var stas å få arbeide under denne mannen.

Så hendte det noe etter bare et halvt års tid om bord. 

Snurpenota var så full av sild at de måtte tilkalle en hjelpebåt. Den første som kom, hadde alltid førsteretten til å være hjelpebåt. Uheldigvis kom båt nummer to også til. Den store basen var deleier i denne, og foretrakk å få hjelp herfra. Basen på første hjelpebåt, en kven, sa i sinne og alvor: 

”Du skal ikke komme tørrskodd til lands!” 

Det skjedde, all lasten gjorde at snurperen sank til bunns under bena på mannskapet. Det gikk troll i ord, kvenens spådom ble oppfylt. 

Rolf forteller at etter Marinen fortsatte han som stuert i fiskeflåten, til sammen i tjue år. 

Så skiftet han over til utenriksfart, og det ble spennende år. Skipet hans, en kabellegger, la ned kabler på havets bunn rundt om i verden. 

Han ble godt kjent i Spania da skipet hadde base nede ved Algeciras, mens de la kabler rundt i Middelhavsområdet. Kabelskipene førte han bl.a. til Filipinene, New Zeeland og Canada.

Så kom dagen han gikk i land, tilbake til Vestlandet. Men jobbe ville han fortsatt. Etter to år i utlandet uten å ha vært hjemme, ble han kokk på Geiranger Turisthotell. Han ler litt mens han forteller at allerede dagen etter at han satte bena på norsk jord, var han i nytt arbeide.

Sjøholt var hans egentlige hjem, men han trivdes så godt i Geiranger at han kjøpte tomt og bygde seg hytte der.

Vi er flere i Foreningen som etter at vi ble kjent med Rolf og Marit, har blitt inviterte til denne fabelaktige hytta. Herfra hadde de utsikt rett ned på sjøen med alle cruiseskipene, utover fjorden og fjellene. Utrolig vakkert å få oppleve dette. 

Rolf skryter uhemmet av Norsk Forening. Han og Marit er innom og spiser middag så ofte de kan. ”Det er så lyst og flott her nå med den nye toldoen,” sier begge, og Rolf legger til at han føler det er hans annet hjem. Det er flere som er enige om. 


Malegruppen og Gustav Klimt-forestilling, El Oro de Klimt

Mange snakket om den fantastiske Gustav Klimt-forestillingen som pågår inne i Malaga havn fram til 19. April. Lokalet ligger ved Hard Rock Cafe og Poumpidou-museet. Vår utsendte journalist Tove Røv, var der. Hun forteller at dette er en forestilling som ligner på den store Van Gogh Alive – forstillingen vi så i fjor. Helt enestående, sier hun. Bildene drar sakte forbi på veggene. Gustav Klimt, er Jugendmaleren, Gullmaleren, han som malte verdens mest berømte kyss, og alle de vakre damene, lett gjenkjennelige, og selvsagt verdensberømte. Både damene og maleren. Prisene på bildene hans er også verdensberømte. Nå skal hele Malegruppen reise inn til Malaga og få oppleve dette, og vi gleder oss.

Et av Gustav Klimts bilder på veggen: Venninnene

Pubaften  lørdag 8. februar 

Sam og Trond Power Acoustic Session , Live Music, sto det på plakaten da Foreningen nok en gang arrangerte en av sine populære Pubaftener. Lars Harald Thorbjørnsen, selv musiker, skaffer slike sprelske musikere. Nå var både dansefoten, praten og stemningen på topp da de spilte både Jonny Cash og Elvis. Det ryktes at seksti gjester var innom puben.

Sam og Tom spilte på Pubaftenen.

Inger Elise Hansen åpnet maleriutstilling i Sjømannskirken 13. februar

Hele Skrivegruppa og de fleste fra Malegruppa møtte opp da Skrivegruppas Inger Elise Hansen åpnet sin utstilling ”Et sted er ikke bare et sted”, i Sjømannskirken. Også andre hadde funnet veien, vi fikk høre at det var publikumsrekord.  

Inger Elise er altså ikke bare forfatter, men også malerinne med lang karriere bak seg. Rett etter åpningen var allerede solgt to bilder. Det skjønte vi godt, det var slike fine rolige bilder, inspirert av motiver her fra Spania.

Kunstneren Inger Elise Hansen flankert av Gunvor Sørhus og Knut Kråkevik

Kunstnertreff i Foreningens Malegruppe, Artic Circle, 13. februar

Det er alltid hyggelig med et litt annerledes treff i vårt nokså ”kunstneriske” lokale. Her er få stoler like, veggene fulle av bilder, og det er staffelier og litt rot overalt. Men intimt og koselig blir det. Servering og utlodning har vi alltid.

Programmet denne gang var foredrag om Romersk aktivitet i Fuengirola, nærmere bestemt  i Los Boliches, ved Solveig Tandberg. Radarparet Elsa og Øystein Frogner er faste gjester på Foreningens tilstelninger. Elsa skriver tekster og synger, mens Øystein spiller gitar. Den annonserte musikk-quizen som Inger Jakhelln skulle ha, måtte gå ut. Det var rett og slett for mange gjester som kom, noe som selvsagt var spesielt hyggelig. I stedet for quiz ble det allsang, og masse hygge og prat.

De som ikke fikk plass rundt langbordet på Kunstnertreffet.

Boulegruppa NORUEGOS Internkonkurranse startet 17. februar

Årets begivenhet er gruppas Internkonkurranse, organisert av Andreas Eriksen, med god støtte av banemester Ingvar Thorsholt, Lars Thorbjørnsen, Roal Kjønstad og formann Grete Folkedahl. 

Vi har bare våre tre baner, som med en rød strikk deles opp i seks baner, slik at tjuefire spillere kunne delta. Det ble noen spennende dager. Men mye smil og latter, og alle var fornøyde.

De glade vinnerne ble:

  1.  Plass: Ingar Thorsholt og Yngvar Sofiedahl
  2. Plass: Olaf Jakhelln og Åge Henriksen
  3. Plass: Solveig Tangen og Willy Berg
  4. Plass: Liv Grøndalen og John Danielsen

Stor fest med premieutdeling skal vi ha 7. mars i Norsk Forening. 


Honnørfest lørdag 15. februar på Restaurant Aquavit

Uten de frivillige hadde vi ikke hatt noen Norsk Forening for nordmenn her på Solkysten. Disse gjør en stor innsats til glede for alle medlemmer og for andre som kommer innom, både i løpet av dagen og på kveldstilstelninger. 

Honnørfesten som Foreningens styre arrangerer, er til for å takke alle som står slik på. Festen er noe som alle ser fram til. I år, som tidligere år, ble det en vellykket fest på Restaurant Aquavit. 

President Olaf Jakhelln ønsket alle velkommen. I anledningen hadde han laget en ny  Formel: ”Forening + Respekt + Humør = Heder og Fremgang”. Visepresident Gunnar Finholth holdt kveldens hovedtale. Ingen ble glemt på en slik dag, det var takk og honnør til alle.  

President Olaf Jakhelln og visepresident Gunnar Finholth på Aquavit.

Vennetreff den 20. februar.

Foreningen hadde nok et hyggelig Vennetreff. Mange synes det er fint å kunne møtes på kvelden til en rolig og uforpliktende prat.

Solveig Tandberg

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.