Månedsmagasinet på Costa del Sol
Málaga Europeisk Idrettshovedstad 2020

Málaga Europeisk Idrettshovedstad 2020

År 2020 blir et stort år for Málaga by, som er utnevnt til Europeisk idrettshovedstad, hvilket innebærer at idrett og sport får ekstra fokus i byen i løpet av året.

”Vi har store forventninger til året som kommer, og gjennom hele 2019 har det blitt jobbet iherdig med forberedelser for 2020. Målet med Málaga som Europeisk idrettshovedstad 2020 er å stimulere til idrettsaktiviteter blant byens befolkning, samt også naturligvis blant innbyggere i hele provinsen. Foruten kjente idrettsgrener som fotball og basket forsøker vi også å spre oppmerksomhet rundt idrettsgrener som er mindre kjente, som for eksempel vannpolo”, forteller Noelia Losada Moreno, delegasjonsråd for kultur og idrett i Málaga, som møter Det Norske Magasinets journalist i Málagas rådhus.

Det hersker ingen tvil om at utnevnelsen av Málaga som Europeisk idrettshovedstad 2020 hjelper til med å plassere Málaga på kartet, ved siden av blant annet kultur og gastronomi, da det naturligvis kommer til å arrangeres mange sport- og idrettsarrangement, men Noelia Losado Moreno ser også økonomiske fordeler med investeringene i sport og idrett.

”I Málaga anser vi sport og idrett som veldig viktig. Byen vår har gode forutsetninger for utendørsaktiviteter for alle, unge som gamle, så vel for amatører som for profesjonelle. Byen har bra klima, vann, fin natur og gode arenaer, som egner seg til sport på alle nivå, uansett om det handler om vannsport eller en joggetur langs havet”, sier Noelia Losado Moreno og fortsetter: ”I Málaga satser vi mye på å få idrett inn som noe hverdagslig hos befolkningen allerede i ung alder. For dette investeres det mye i både skoler og i f.eks. idrettsakademier av ulike slag. Vi gjør det her fordi vi vet at aktive barn fortsetter å være aktive som voksne.”

Noelia Losado Moreno forklarer videre at man i Málaga anser at hver euro som investeres i idrett genererer en helseeffekt på 50 euro, noe som kommer alle til gode på sikt. Resultatet av tidligere investeringer viser tydelig effekt; tallene viser at Málaga i løpet av de siste årene har gått fra at ca. 20 prosent av befolkningen driver med idrett til at det i dag er mer enn 50 prosent som inkluderer idrett i hverdagen.

Før Noelia Losada Moreno haster videre i forberedelsene nevner hun at Málaga by har agendaen for 2020 full av idrettsaktiviteter, og at det kommer til å bli en del forstyrrelser i trafikken iblant: ”Det er ikke til å unngå at gater og deler av byen må stengas av for byens maraton, og det forventes mye mennesker og trafikk i forbindelse med idrettsarrangementene, som f.eks. når Málaga er vertskap for Copa del Rey i basket 13-16. februar. Men kommunen kommuniserer med både buss- og togselskap, som er i full gang med forberedelser med bl.a. ekstra avganger for at effekten rent trafikkmessig skal bli så liten som mulig.”

I skrivende stund har Budapest tittelen som Europeisk Idrettshovedstad 2019, men 10. desember kommer denne til å overleveres til Málaga under en stor seremoni i Brussel. Og når det nye året starter er det tid for Málaga å vise seg fra sin beste sportslige side!


Utnevnelsen som Europeisk Idrettshovedstad organiseres av ACES Europe (European Capitals and Cities of Sport Federation). Dette er en ideell organisasjon basert i Brussel, som hvert år deler ut blant annet tittelen Europeisk Idrettshovedstad jamfør bestemte prinsipper for ansvar og etikk, bevisstgjørelse av idrett som en viktig del i samholdet for å bedre livskvalitet, psyko-fysisk velvære og integrasjon av sosiale klasser. Initiativet er godkjent av EU-kommisjonen. 


Er du interessert i hva som skjer og hvilken innsats som gjøres i Idrettshovedstadsåret 2020? Informasjon oppdateres fortløpende på www.malaga2020.eu

I tillegg sender Canal Málaga Televisión på torsdager kl. 21.00 et tv-program som handler om idrett i ulike former – skoler, kommunale konkurranser, helse, oppmuntring til fysisk aktivitet, idrettsaktiviteter innen ulike områder, m.m. 

Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.