Månedsmagasinet på Costa del Sol
Día de Andalucía 28. februar: En dramatisk historie som folk flest har glemt

Día de Andalucía 28. februar: En dramatisk historie som folk flest har glemt

Spanias 17 regioner har hver sin lokale helligdag til minne om dagen da regionen offisielt ble erklært som en egen region. Slik har det vært siden den siste spanske grunnloven ble vedtatt i 1978. Det er verdt å huske at Spania hadde diktatur frem til 1975 og derfor først frie valg siden 1977.

Symbolet for den andalusiske regionale dagen, Día de Andalucía, er personen Blas Infante. Han ble født i 1885 i den lille landsbyen Casares nord for Estepona. Imidlertid tilbrakte han det meste av livet i Córdoba og Sevilla, først som student, deretter som politiker og notar.

Blas Infante ble i flere kretser betraktet som Andalucías far. Han mente at dersom Andalucía ikke var velfungerende, ville heller ikke resten av Spania fungere. Han henviste til Andalucías store geografiske område, store befolkning og ikke minst industrien, som den gang var langt mer omfattende enn den er i dag. Politisk kjempet han for rettighetene til andalusiske arbeidere og mot sulten som preget samfunnet.

Innerst inne følte han seg svært andalusisk og var stolt over de andalusiske særpregene. Dette var også grunnen til at han tok initiativ til å tegne det andalusiske flagget i grønne og hvite farger med Hercules-emblemet i midten.

Blas Infantes arbeid ble imidlertid kun verdsatt i Andalucía. Han var aktiv i flere politiske partier, men ble aldri valgt inn i parlamentet. Ved det siste demokratiske valget i 1936 var han aktiv i partiet Partido Republicano Federal. Som navnet antyder ønsket partiet en føderalt styrt spansk republikk. Valget ble ikke en suksess for partiet, men i Sevilla 5. juli samme år ble Blas Infante utnevnt til ærespresident for den kommende andalusiske regionen.

Historien tok imidlertid en drastisk vending få dager etter da general Franco gjennomførte sitt militærkupp, noe som ble starten på den tre år lange spanske borgerkrigen. 11. august 1936 ble Blas Infante henrettet i Sevilla av Francos tropper for «å ha deltatt i det politiske arbeidet til et parti som stod for revolusjonære tendenser og som ønsket å dele Spania inn i ulike regioner.» Dommen mot Blas Infante ble avsagt med tilbakevirkende kraft i 1940 etter borgerkrigen, og med general Franco som ny statsleder. Franco var en tydelig motstander av regioner og ønsket et enhetlig Spania med ett flagg, ett språk og én regjering i Madrid.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.