Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Av Sara Laine / Foto: Museo Cristóbal Balenciaga, Getaria. 

Spania havner ofte i skyggen av nabolandene Frankrike og Italia når det handler om mote, og det er synd. Spania har nemlig takket være sin rike kulturarv, masse å by på i moteverdenen. Spansk mote er både eksperimentell, minimalistisk, klassisk og trendy. Og nå, når selv Málagas moteuke blir omtalt i internasjonale motemagasiner, synes vi at tiden er inne til å presentere en av landets egne moteskapere.

Den kanskje mest celebre og kjente av alle spanske designere er Cristóbal Balenciaga. Han har blitt kalt Haute Couturens mester, og hans design, som har vært med på å forandre den kvinnelige silhuetten i både struktur og hva angår uforutsigbare detaljer, er makeløs.

”En god designer må være mønstrets arkitekt, skissenes kunstner, harmoniens musiker og målets filosof.”

– Cristóbal Balenciaga

Det var en gang

Balenciagas aner strekker seg langt tilbake. Motehusskaperen, Cristóbal Balenciaga Eizaguirre, ble født den 21. januar 1895 i fiskebyen Getaria i Gipuzkoa i Baskerlandet. Hans far var sjømann og moren var syerske, og begge var strenge katolikker. Lille Cristóbal fulgte ofte med moren på jobben. Han studerte henne nysgjerrig, og snart jobbet han ved hennes side. Der i systuen begynte drømmene å vokse om en dag å selv kunne designe. Hver eneste ledige stund brukte han til å skisse klesplagg, og snart fikk folk øynene opp for den unge Balenciagas talent. Det gjaldt også byens fineste dame, hertuginnen av Casa Torres, som en dag ga ham et stykke stoff samt en av hennes mest eksklusive kjoler. Ved å la ham kopiere kjolen, ville hun se om den unge mannen hadde talent. Det ble starten på Balenciagas karriere, og i de kommende årene sendte hertuginnen ham i lære hos de største skredderne og tok ham med på reiser til Paris – både for å jobbe og for at han kunne bli kjent med moteverdenens hovedstad.

Hyllet av de store

Cristóbal Balenciagas karriere var i gang, og hans første butikk åpnet i San Sebastian i 1917. Allerede den gang så man kjolene hans på medlemmer av både det spanske og det østeriske kongehus. Senere åpnet han butikker i Madrid og Barcelona. Som mange andre gikk Balenciaga imidlertid tunge tider i møte da borgerkrigen brøt ut i 1936. Han besluttet seg for å flytte til Paris, hvor han åpnet sitt couture-hus året etter. Det ble en omgående suksess, og han ble hyllet av datidens moteredaktører og kjendiser samt tidens andre moteskapere som f.esk. Christian Dior og Chanel. Allikevel valgte han ikke å tilslutte seg den franske couture-organisasjonen og fikk derfor ikke rett til å kalle sine kreasjoner for haute couture – tross det avanserte håndverket han presterte.

”Han er den eneste av oss alle som er en sann couturier (moteskaper)

– Coco Chanel

Forandret silhuetten

Alt hva Balenciaga skapte ble populært. Helt fra de aller tidligste stilene med tradisjonelle spanske detaljer kombinert med fantastiske broderier på spektakulære aftenkjoler, til kolleksjonene som han presenterte etter 2. verdenskrig – kolleksjoner som kom til å forandre den klassiske silhuetten. Hans design utfordret moteverdenen, for i kolleksjonene så man bl.a. løsthengende klestilbehør, store volum, flytende liv, tunikaer, ballongkjoler, babydoll-kjoler, puppe-kapper og pilleeskehatter, ikke å forglemme de populære påfugl-slepene og de trekvartlange ermene. Han ble kjent for å mestre kunsten om å skape illusjoner, som for eksempel med høye kraver, som ga en hvilken som helst kvinne en vakker svanehals, akkurat som han lot kjolelengdene være kortere foran enn bak, for å få kvinnene til å se høyere ut.

Fiskersønnen var en profesjonell perfeksjonist. Han slapp drømmene løs og skapte en sofistikert og samtidig balansert mote. Sort var fargen hans, men han var ikke redd for å legge til detaljer i hele fargepalletten inspirert av flamencoens lidenskap. Utover fargene inspirerte fedrelandet ham til å benytte tekstiler, sømmer og snitt som han fant i både Goyas og Veláz-quez’ malerier. Om Balenciaga har det blitt sagt at kvinnene som bærer hans klær ikke behøver å være vakre, for det blir de av klærne.

Inspirasjon for ettertiden

Tiden gikk sin gang. Med årene følte Cristóbal Balenciaga at respekten for moteverdenen, som han kjente den, forsvant. Det ville han ikke vœre med på, så i 1968, etter å ha designet sin siste kolleksjon samt flyvertinneuniformene til Air France, stengte han sitt motehus og butikkene i Paris, Madrid, Barcelona og San Sebastian. Han trakk seg tilbake og flyttet hjem til Spania. Senere skapte han allikevel enda et antrekk, en brudekjole bestilt av María del Carmen Martínez-Bordiú, Francos barnebarn og da grevinne av Cádiz. Umiddelbart etter, den 24. mars 1972, døde den store Cristóbal Balenciaga i Jaéva, Alicante, og han ligger begravet i fødebyen Getaria i dag. Balenciagas design har inspirert mange, bl.a. Oscar de la Renta og Givenchy.

I dag eies motehuset av det franske multinasjonale selskapet Kering og designer bl.a. smykker, håndvesker og moteantrekk. Balenciaga er i dag et av de mest innflytelsesrike navnene i haute couture-bransjen.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.