Månedsmagasinet på Costa del Sol
Katalanerne stemte tja….

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
WEB Artur-Mas
Mye stod på spill før regionvalget i Catalonia sist søndag. Man kunne med god grunn tro at det var snakk om et uavhengighetsvalg fordi hele valgkampanjen har handlet om Catalonias tilhørighet til det øvrige Spania. Viktigheten av valget ga rekordstor velgeroppslutning som nådde opp i hele 77 prosent av de stemmeberettigede. Til tross for dette gir ikke resultatet noe klart bilde av hva katalanerne ønsker. Målt i mandater ble koalisjonen «Junts pel Sí» (Sammen for ja) som ledes av regionlederen Artur Mas, den store vinneren med 62 mandater i det katalanske parlamentet. Sammen med det ytterliggående separatistpartiet CUP som fikk 10 mandater, runder de uten vanskeligheter de 68 mandatene som et absolutt flertall krever. Målt i mandater vinner ja-blokken som går inn for uavhengighet med 72 mot 63 mandater, og dermed fortsetter kampen for et selvstendig Catalonia. Seieren ble imidlertid ikke så klar som mandatfordelingen antyder, for målt i antall stemmer fikk ja-blokken bare 48 prosent av stemmene, mens 52 prosent gikk til nei-blokken. Valgsystemet er nemlig skrudd slik sammen at hver stemmer teller ulikt utfra hvilken valgkrets de tilhører. Slik fungerer det ved alle regionvalg, ikke bare i Spania, men også i Norge og i nesten alle EU-land. Men hvis alle stemmer talte slik de ville gjøre i en ren folkeavstemming, stemte katalanerne på søndag nei til uavhengighet. Derfor er det uvisst hva som rent politisk vil skje i framtiden. Enda mer uklar er situasjonen også fordi separatistpartiet CUP har kunngjort at de støtter katalansk uavhengighet, men ikke vil ha Artur Mas i spissen for prosessen. Dermed er det usikkert om Artur Mas på nytt blir regionleder for det katalanske parlamentet.
I sentralregjeringen i Madrid gir det ro at 52 prosent av velgerne stemte på partier som ikke ønsker et uavhengig Catalonia. Til gjengjeld ødelegger valgresultatet nattesøvnen hos de to tungvektsbokserne i spansk politikk; PP og PSOE. Førstnevnte gikk fra 19 til 11 mandater, og sosialistpartiet falt fra 20 til 16. Resultatet viser klart at nedturen etter kommunal- og regionvalgene i det øvrige Spania i slutten av mai ikke har stanset. Skitt gikk det også for Podemos’ katalanske støtteparti som måtte ta til takke med 11 mandater og «en kjempe skuffelse», slik protestpartiets leder Pablo Iglesias, formulerte det. Etter å ha vunnet kommunevalget i Barcelona hadde protestpartiet håpet på et bedre resultat. Godt resultatet fikk i stedet Cuidadanos som hopper fra ni til 25 mandater og som dermed blir det tredje største partiet i det katalanske parlamentet.
 
 
Ønsker du å lese flere nyheter, så abonner på vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut til våre lesere hver torsdag ettermiddag. Meld deg på ved å klikke på banneret under.
 
DNM Tilmed-nyhedsbrev 1140x180
 
 

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet