Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
shs29
 
Bedre hukommelse med sjampanje
Sjampanje er ikke bare en festlig drikk. Ifølge ny forskning har den trolig også god innflytelse på hukommelsen. Det er et britisk forskerteam som konkluderer slik etter å ha gjort rotteforsøk med og uten sjampanje blandet i maten. Deretter lot forskerne hver rotte løpe gjennom en labyrint der målet var å finne fram til en godbit. Etter fem minutter gjentok man forsøket for å se om rotten kunne huske hvor den skulle gå. Rotter som ikke fikk sjampanje blandet i maten klarte å finne fram i labyrinten i 50 prosent av forsøkene, mens rotter som gikk på sjampanjedietten fant fram gjennom labyrinten i hele 70 prosent av forsøkene.
Som om ikke det var nok fant forskerne dessuten at hos rotter som gikk på sjampanjedietten var det økning på 200 prosent av noen proteiner som er viktige for effektiv hukommelse. Forskerne mener det er innholdet av fenolsyre som har den gode virkningen på hukommelsen. Nettopp i druesortene Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay som brukes til sjampanje, finnes dette stoffet. Lederen av forskerteamet, Jeremy Spencer, hevder at bare tre glass sjampanje i uken gjennom lengre tid høyst sannsynlig vil ha en liknende effekt på sykdommer som Alzheimers og demens hos mennesker. Jo tidligere man begynner å drikke sjampanje, jo bedre, mener han.
Forskerne ønsker nå å gjennomføre et nytt forsøk med 60 pensjonister som vil bli bedt om å drikke tre glass sjampanje hver dag i tre år.
 
 
Rike damer har best sex
Forskere som har sett nærmere på spanjolers sexliv, konkluderer med at rike folk – særlig kvinner – er mest tilfreds med sine egne prestasjoner på soverommet. I en nasjonal undersøkelse svarer hele 90 prosent av menn og kvinner at de enten er ganske fornøyd eller svært fornøyd med sitt eget sexliv.
Men etter å ha gravd gjennom 9.850 intervjuer tatt fra landet første nasjonale sexundersøkelse i 2009, fant forskere fra Barcelona Public Healt Acency en sammenheng mellom økonomi og seksuell tilfredsstillelse. Særlig hos rike kvinner fant forskerne en sammenheng.
– Folk med lavere sosioøkonomisk status hevder å være mindre fornøyd seksuelt, noe som spesielt gjelder for kvinner, som synes å være mer påvirket av disse faktorene, skriver forsker Dolores Ruiz i en pressemelding.
I en annen studie bemerket forskerne at mer velstående syntes å ha bedre bevissthet om sine egne behov og en større kapasitet for å utvikle sin seksualitet på en måte som er tilfredsstillende for dem.
 
shs26
 
Ikke all sangria er sangria
Sangria er bare sangria om den er laget i Spania eller Portugal. Er den laget et annet sted, skal den kalles rødvinspunsj eller ett eller annet. Samme regel gjelder forøvrig for gresk yoghurt og feta-ost. Bare produkter som er framstilt i Hellas kan bruke denne betegnelsen. Dette har Europaparlamentet bestemt.
Mange har nok stiftet bekjentskap med den populære sangria´en på ferietur eller opphold her til lands. Riktig nok er det varierende kvalitet på det som serveres, men riktig laget er den en nytelse en varm sommerdag.
Den nye loven er et tiltak for å beskytte tradisjonell mat- og drikkeindustri i de enkelte europeiske landene. Ofte må denne industrien konkurrere mot billige kopier av egne produkter på det internasjonale markedet.
 
Røykeslutt gir bedre mental helse
Å slutte å røyke kan lindre symptomer på både depresjon, angst, stress og styrke livskvaliteten. Det blir hevdet i en ny studie.
Det er forskere ved universitetene i Birmingham, Oxford og King´s College i London som har analysert 26 studier der voksne personer har vurdert sin egen mentale helsetilstand før de sluttet å røyke, og så minst seks uker etter at de hadde sluttet. I gjennomsnitt var oppfølgingstiden et halvt år.
Røykerne hadde et konsum på 20 sigaretter om dagen. Det er ellers godt kjent fra før at helsegevinstene ved å kutte røyken er store, både med tanke på redusert redusert risiko for kreft, KOLS og hjertesykdom. Nå har altså forskerne også trukket inn virkningen det også kan ha på din mentale helse.
 
shs11
 
Emma og Filip på navnetoppen
Emma var tilbake på den norske navnetoppen for jenter i 2013, mens Filip var fjorårets mest valgte guttenavn, ifølge en oversikt fra Statistisk sentralbyrå.
Ulike versjoner av Emma ble valgt for 426 barn, mens 481 gutter fikk navnet Filip.
Emma har dominert topplista for jentenavn i ti år, mens de fire variantene av Filip aldri har vært på topp før. Navnet hopper hele 18 plasser fra 2012 til 2013.
På de neste plassene følger Sara og Sofie, og for gutter, William og Lukas. Lukas var for øvrig mest valgte guttenavn både i 2011 og 2012. Nora, som var mest valgte jentenavn i 2012 havnet denne gang på 5. plass.
 
 
Teller hval fra verdensrommet
Nå har forskerne fått et nytt hjelpemiddel når det gjelder å holde oversikt og kontroll med bestandene av ulike hvalarter jorda rundt. Ny teknikk med svært høyoppløselige satellittbilder som deretter automatisk granskes gjennom et dataprogram, gjør det nå mulig å oppdage store pattedyr ved eller nær havoverflaten.


I testtellinger av sørlig retthval (også kalt sørkaper) har det automatiske systemet pekt ut rundt ni av ti dyr som faktisk var i Golfo Nuevo ved kysten av Argentina.

I forhold til tidligere forsøk på lignende tellinger fra verdensrommet er dette et stort framskritt.
I dag blir tellinger av hvalbestander gjort enten fra dekket på et skip eller fra fly.
– Denne studien viser at det nå er mulig å utføre tellinger på denne måten, sier Peter Fretwell i British Antarctic Survey.
Fordi både bildeanalyse og oppløsningen på bildene stadig blir bedre, tror de at også andre dyr kan telles fra verdensrommet.
Av Arne Bjørndal

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet