Månedsmagasinet på Costa del Sol


Involverte i korrupsjonssaken Gürtel betalte tilsynelatende for Ana Matos ture til Euro Disney og Finland.

Helseministerens politiske helse i fare
Spanias helseminister Ana Mato (PP) beskyldes nå for å ha mottatt gaver fra noen av de impliserte i korrupsjonssaken Gürtel, der både forretningsfolk og politikere er beskyldt for omfattende svindel i forbindelse med bestikkelse som motytelse for offentlige kontakter.

Gürtel har fått navn etter nettverkets antatte leder, Francisco Correa, hvis etternavn kan oversettes til belte(gürtel ) på tysk.

Det er et korrupsjonsnettverk som fortsatt kan få alvorlige konsekvenser for det regjerende, konservative partiet PP.

Rettssakene har holdt på i flere år, men skjelettene fortsetter å ramle ut av skapene, og nå har myndighetene fått fingrene i et dokument som viser at et reisebyrå som organiserte reiser i forbindelse med PPs valgkampanjer mv. i 1996, skal ha bestilt værelser i den finske hovedstaden Helsinki og i Lappland for helseministeren. Hennes navn står likevel ikke på dokumentene, skriver avisen El País. Men det gjør navnet på hennes daværende mann, Jesús Sepúlveda, som på det tidspunktet var ordfører i Madrid-forstaden Pozuelo.

Ana Mato var på det tidspunktet medlem av kongressen.

De anklagende myndigheter anslår at Gürtel betalte for så mange som 15 reiser og andre aktiviteter for familien, bl.a. også en tur til Euro Disney i 1998 der Correa tilsynelatende betalte halvparten av utgiftene med sitt eget kredittkort. Man mener dessuten at Gürtel-nettverket har betalt for konfirmasjonen til parets datter og for to fødselsdagsfester holdt i hhv. 2005 og 2006. Andre dokumenter tyder på at Ana Mato skal ha mottatt to gaver i form av Louis Vuitton-vesker.

Kilder tett på helseministeren siteres i El País på at Mato ikke hadde kjennskap til at noen utenfor familien noensinne betalte noe for henne.

Sepúlveda har tidligere sagt at han alene var ansvarlig for parets finanser. Paret ble separert, og i 2009 måtte han trekke seg tilbake som ordfører fordi han var anklaget for å gi offentlige kontrakter på arbeid som ikke hadde vært offentlig utlyst, til medlemmer av Gürtel-ringen.

PP-toppen forsvarer helseministeren fordi, mener man, at hun ikke hadde kjennskap til mannens disposisjoner, mens opposisjonspartiet, det sosialistiske PSOE, ikke uventet krever hodet hennes på et fat.

 


Minimumslønnen er for øyeblikket 645 euro, men en opphevelse av den vil skape økt sysselsetting, mener Banco de España.

Nasjonalbanken anbefaler å oppheve minimumslønnen
Banco de España, den spanske nasjonalbanken har anbefalt at man suspenderer minimumslønnen. Direktøren for nasjonalbanken, Luis María Linde, mener at et slikt skritt kan skape fleksibilitet på arbeidsmarkedet og dermed få i gang sysselsettingen.

Minimumslønnen er for øyeblikket på 645 euro i måneden, mens arbeidsløsheten ved utgangen av årets første kvartal var på 27,2 prosent. Det vil si at 6,2 millioner arbeidsføre spanjoler stod uten arbeid.

Tall fra det europeiske statistiske instituttet Eurostat viser at Spania i april stod for 31,5 prosent av de 19,38 millioner av dagens arbeidsløse europeere. Eurostat oppgir arbeidsløsheten i Spania til å være 26,8 prosent, mens EU-gjennomsnittet er på 11 prosent.

OECD spår at den spanske arbeidsløsheten i år kan nå opp 28 prosent.

Linde påpeker dessuten nok en gang at man bør framskynde endringen av pensjonsalderen fra 65 til 67 år.

 


Det nye teateret skal ligge ved feria-plassen.

Superteater skal bygges i Estepona
Det første spadestikket er nå tatt for byggingen av et nytt superteater i Estepona. Byens ordfører José María García Urbano og formannen for deputasjonen for Málaga-provinsen, Elías Bendodo – begge PP – stod for det man på disse kanter kaller ’å legge ned den første steinen’ til det som skal bli Teatro de la Costa del Sol.

Teatret får plass til 510 gjester.

Det har en prislapp på 5,7 millioner euro, og arbeidet antas å skape mellom 150 og 200 arbeidsplasser i de 15 månedene det antas å oppføre den futuristiske bygningen.

 


Demonstranter i Valencia protesterer imot lovpålagt bruk av hjelm.

Protester mot obligatorisk bruk av sykkelhjelm
Man skulle kanskje tro at medlemmene av den spanske kongressen hadde nok av viktige og akutte saker å debattere. Likevel har de måttet bruke tid på å debattere om hvorvidt man skal gjøre bruken av sykkelhjelmer obligatorisk.

Et påbud om bruk av hjelmer er en del av den konservative regjeringens planlagte reform rundt sikkerhet på veiene, en reform som også omfatter hastighetene på veiene.

Likevel har det vært sykkelhjelmene som har brakt sinnene i kok blant syklister, politikere og også mediene.

Intet sykkelforbund eller –klubb benekter fordelene ved bruk av sykkelhjelmer, det er påbudet man protesterer mot. Rundt 20 kommuner, bl.a. Madrid og Barcelona, har derfor på forhånd nektet å gjøre hjelmene til obligatorisk utstyr for syklistene.

Reformen omfatter også nedsettelse av fartsgrensene i tettbygde strøk fra 30 til 20 km i timen, og tillatelse til å sykle på fortau som er over tre meter brede. Men det var altså spørsmålet om hjelmene som preger debatten. Noen mener at påbudet vil bli innført ”for raskt”, at man i stedet bør utdanne og oppdra syklistene til å bruke hjelm og at et påbud vil gå ut over folkehelsen fordi mange vil velge å ta bilen framfor sykkelen dersom bruken av hjelm blir lovpålagt.

Debatten fortsetter.

I 2011 ble 49 syklister drept på spanske veier – tallene for 2012 foreligger fortsatt ikke.

Verdens helseorganisasjonen WHO anbefaler å gjøre sykkelhjelmene lovpålagte, men dette er bare gjennomført i Finland, Israel, Colombia og New Zealand.

 


Det populære området i Mijas har rundt 15.000 innbyggere.

Calahonda fyller 50 år
Sitio de Calahonda feirer 50 års jubileum 28. – 30. juni. Calahonda tilhører Mijas kommune og har ca. 15.000 innbyggere, flere enn de fleste tradisjonelt bebygde områdene i Mijas.

Feiringen starter med åpningen av en kunstutstilling med navnet ”The essence of Calahonda”. Det er kunstnere som bor i Mijas som er invitert til å stille ut sine verker som også kan kjøpes.

Utstillingen finner sted i den eldste bygningen i Sitio de Calahonda, El Campanario, der den norske sjømannskirken holder hus, på Avda. del Cortijo 3 (bak apart-hotellet El Campanario).

Vernissasje: fredag 28. juni, kl. 15.00.

Utstillingen er deretter åpen fredag – søndag kl.11.00-16.00.

Informasjon om utstillingen: www.my-rasgos.com, og for hele programmet: www.calahondaeuc.com.

 


Abu Dahdah fikk 12 års fengsel for å ha ledet terrororganisasjonen Al Qaedas spanske avdeling.

Al Qaeda-leder søker arbeid eller trygd
Imad Eddin Barakat Yarkas, også kalt Abu Dahdah og i Spania El Gordo, har henvendt seg til jobbsenteret hos Oficina de Empleo for å søke arbeid eller arbeidsløshetstrygd.

Det skjedde etter at han nylig ble løslatt fra fengselet Estremera i Madrid der han har tilbrakt de siste 12 årene fordi han ble dømt skyldig i å ha ledet terrororganisasjonen Al Qaedas avdeling i Spania. Gruppen var ifølge dommen involvert i bombeattentatene i Casablanca i 2003, og de terroristene som 11. mars 2004 sprengte bombene på togene i Madrid der 191 mennesker omkom, skal ha vært medlemmer av samme gruppe.

Al Qaeda-lederens telefonnummer ble funnet på en personlig telefonliste som tilhørte én av terroristene som 11. september fløy et passasjerfly inn i World Trade Center i New York der antallet omkomne endte på 2.973.

Yarkas kommer fra Syria, men har spansk statsborgerskap. Derfor kan han ikke bli utvist fra landet. Han er dessuten gift med en kvinne fra Extremadura, og paret har seks barn som alle er født i Spania.

Han ble likevel i første omgang avvist ved jobbsenteret av den enkle grunn at hans DIN var utgått på dato. Det skal han ifølge avisen 20 Minutos nå være i ferd med å ordne opp i, og deretter vil han på nytt vende tilbake til køene på jobbsenteret.

I mellomtiden arbeider amerikanske myndigheter med å få ham inkludert på FNs liste over særlig mistenkelige personer.

 


Etter 14 års saksbehandling er Gibraltar nå tatt opp som fotballnasjon og kan derfor delta i kvalifiseringen foran EM.

Gibraltar tas opp i UEFA
Spania gjør fortsatt krav på Gibraltar. Derfor har man vært motstander av at den britiske enklaven skulle bli tatt opp som fullverdig medlem av det europeiske fotballforbundet UEFA.

Klagene har likevel ikke ført fram, og etter 14 års saksbehandling er Gibraltar nå tatt opp som fotballnasjon og kan derfor spille kvalifisering til EM.

UEFA har meddelt at man vil sørge for at Spania og Gibraltar ikke kommer i samme gruppe for å unngå bråk.

FIFA har fortsatt ikke tatt Gibraltar opp blant verdens fotballnasjoner, og derfor kan enklaven fortsatt ikke konkurrere i VM.

Gibraltar har knapt 30.000 innbyggere.

 


Spanske myndigheter truer eks-Agent 007 med internasjonal arrestordre.

Seks måneders frist for Sean Connery
Den skotske skuespilleren Sean Connery og hans hustru, Micheline Roquebrune, har fått seks måneder på seg til å svare på spørsmål angående salget av deres eiendom i Marbella, kjent som Casa Malibu. Ordren kommer fra domstolen i samme by der man leder undersøkelsene i korrupsjonssaken kjent som Operación Goldfinger, som selvfølgelig og kanskje også passende er oppkalt etter Connerys James Bond-film av samme navn.

Paret som nå bor på Bahamas, ble først nevnt i saken for tre år siden som en del av skandalen, og der de er beskyldt for uregelmessigheter i forbindelse med salget av eiendommen som de hadde eid i rundt 20 år, og som de tilsynelatende solgte for 5,5 millioner euro.

Etter salget ble 72 leiligheter oppført på parets tidligere tomt, selv om det bare var gitt byggetillatelse til fem hus. Hele byggingen sak ha gitt et overskudd på 53 millioner euro, hvor av en del av beløpet skulle vært sendt til en utenlandsk bankkonto. Domstolen mener at Connery, nå 82 år, samt Roquebrune skal ha vært delaktige i denne operasjonen og ha samarbeidet med selskapet som oppførte leilighetene.

Blant de i alt 17 tiltalte i saken er dessuten tidligere ordfører i Marbella Julián Muñoz (GIL) og den forhenværende tekniske direktøren i kommunen, Juan Antonio Roca.

I 2010 var Connery og Roquebrune innkalt til avhør, men de uteble, noe de begrunnet med høy alder og dårlig helse. Domstolen ga dem derfor tillatelse til å svare skriftlig på en rekke spørsmål. Men domstolen har fortsatt ikke hørt fra paret. Man har nå mistet tålmodigheten, og derfor er paret nå gitt en siste frist på seks måneder. Hvis de svarer, vil man vurdere svarene og deretter ta stilling til neste skritt. Hører ikke domstolen fra dem innen fristen, vil man overveie å utstede en internasjonal arrestordre.

 


Sparekniven rammer togselskapet Renfes linjer med lav inntjening.

48 togstasjoner risikerer stengning
Ministerio de Fomento som blant annet dekker infrastrukturen, leter hele tiden etter ting å bruke sparekniven på. Nå har ministeriet kastet blikket på det statseide togselskapet Renfe, og man foreslår å stenge 48 togstasjoner og redusere ankomster og avganger med i gjennomsnitt 32 prosent på 127 linjer.

Stengningen skal dreie seg om de økonomisk minst effektive linjene som har et gjennomsnittlig belegg på bare 8,4 prosent og der inntektene fra billettsalg bare dekker 16,2 prosent av omkostningene ved å drive linjene.

Blant de berørte linjene er Valladolid-Ávila, Madrid-Ávila og Vigo-Ourense, mens også Huelva i Andalucía antas å få færre tog.

Ministeren i Fomento, Ana Pastor (PP), har likevel uttalt at man likevel ikke vil stenge toglinjer, men at togene bare ikke lenger stopper på stasjoner med dårlig inntjening. Men levetiden for stasjoner uten tog vil kanskje bli begrenset.

 


Repsol kan fortsette å lete etter gass utenfor Costa del Sol.

Repsol får to år til for å lete etter gass ved Costa del Sol
Oljeselskapet Repsol har nettopp fått forlenget fristen for å lete etter gass i havet utenfor Costa del Sol. Det er Industriministeriet som har gitt tillatelse til å forlenge letingen som nå går fram til sensommeren 2015. Repsol har siden 2004 søkt om å foreta undersøkelser i havet utenfor kysten fordi man antar at det finnes store mengder gass. Repsol har inntil videre ikke kunnet komme i gang med arbeidet. Tillatelsen ble gitt i 2004, men jakten etter gass kom først i gang i 2011. Først måtte det nemlig foretas en undersøkelse av de miljø- og turistmessige konsekvensene av undersøkelsene i havet. Først i 2011 fikk Repsol tillatelsen, men bare på den betingelsen at arbeider bare kunne utføres i perioden fra februar til april hvert år for å unngå at arbeidet ville gå utover turismen i området, samt hvalenes migrasjoner i Middelhavet. Ettersom miljøundersøkelsene trakk i langdrag, har Repsol derfor nå fått utvidet tillatelsen fram til 2015. De mange forsinkelsene har blant annet betydd at den boreplattformen som Repsol hadde utenfor Costa del Sol, måtte flyttes til Marokko.

Undersøkelsene vil ikke vare mer enn 29 til 41 dager. Og hvis det skulle vise seg å være gass i havet, må Repsol nok en gang søke om tillatelse for å fortsette arbeidet. Prosjektet har møtt sterk motstand. Særlig fordi boreplattformen vil bli plassert i havet mellom Fuengirola og Mijas og at det vil få stor innflytelse på turismen i området.

 


Fortuna seilte i august i fjor år i Palma-bukta.

Kongen gir bort yacht
Spanias kong Juan Carlos har bestemt seg for å overdra yachten sin, Fortuna, til staten.

Ifølge kongehuset mener monarken at det i disse vanskelig tider ikke gir mening i å sitte på en lystbåt. Båten var ellers en gave fra lokalregjeringen på Balearene og en gruppe forretningsfolk som ga bort 21 millioner euro for å betale gaven.

Fortuna er 41,5 meter lang og ligger vanligvis i havnen i Palma på Mallorca, i nærheten av kongefamiliens sommerresidens, Marivent.

Den er dyr i drift. Det koster for eksempel 20.000 euro å fylle drivstoff. Kongen benyttet båten siste gang i august i fjor; en tur på rundt seks timer, og det er derfor han har truffet beslutningen om å gi bort båten for ”å gå foran som et godt eksempel”.

Før denne båten hadde kongen to andre med samme navn, den siste var en gave fra den nå avdøde saudiarabiske kong Fahd.

Regjeringen skal nå avgjøre om staten skal beholde eller selge båten.

 


Sexleketøy selger bedre enn noensinne.

Ingen krise i sexbransjen i Spania
Til tross for skyhøy arbeidsløshet og færre penger til fritid og fornøyelser, opplever sexbransjen i Spania for øyeblikket en enorm vekst. Det gjelder både de eksklusive eskorteklubbene i Marbella med priser fra 700 euro for tre timers underholdning, vanlige prostituerte i industrikvarteret i Guadalhorce og de mange sexbutikkene som skyter opp i byene eller på internett.

Man mener at en del av veksten for denne på forhånd svært lukrative bransjen, særlig skyldes den populære trilogien om Christian Grey, Fifty Shades-trilogien som har solgt i millionvis over hele verden. Bøkene har gjort det spennende å kjøpe sexleketøy og på den måten puste liv i parforholdet eller ekteskapet. Selv om veksten i bransjen er høyere enn noensinne før, er det likevel en tendens til at flere velger ”underholdningen” hjemme med innkjøpt leketøy, og i stedet velger bort nattelivets mange tilbud.

 


Bare i Andalucía er 4.604 boliger nå reddet fra bulldoserne; det samme er 863 chiringuitos og 109 hoteller.

Den nye kystloven redder boligeiere
Den nye kystloven, Ley de Costas, som den spanske kongressen nylig vedtok og som endelig erstatter lovgivningen fra 1988, redder situasjonen for mange pressede og bekymrede boligeiere.

Den tidligere loven dikterte at man ikke kunne bygge nærmere enn 100 meter fra vannkanten. Det skyldes miljøhensyn og den tradisjonelle regelen om at alle kyster skal være tilgjengelige for alle.

Som kjent er det likevel blitt bygget mye – både private boliger, hoteller og strandbarer, de såkalte chiringuitos. De er bygget nærmest helt nede ved vannkanten. Mange mennesker, spanjoler såvel som utlendinger, har kjøpt disse boligene som tilsynelatende hadde alle de nødvendige tillatelsene; altså har kjøperne underskrevet skjøtene i god tro. Likevel har myndighetenes arbeid med en ny kystlovgivning, og en håndheving av den før nevnte regelen betydd, at boligeiere har levd med trusselen om at deres eiendommer kunne risikere å bli jevnet med jorden.

Den nye lov gir mange av disse boligeiere amnesti, og derfor kan de foreløpig beholde sine eiendommer i 75 år. I visse tilfeller endres regelen om 100 meter til bare 20 meter.

De nye reglene inkluderer i alt 170 endringer som ble godkjent av medlemmer av det regjerende partiet, PP, samt det katalanske partiet CiU.

Bare i Andalucía er 4.604 boliger nå reddet fra bulldoserne; det samme er 863 chiringuitos og 109 hoteller. Det gjelder likevel ikke det svært omtalte og utskjelte hotellet Agarrobico i Almería som ligger bare 25 meter fra vannet.

PP mener at den nye loven nettopp vil forhindre oppføringen av bygninger som dette hotellet, mens miljøorganisasjonenes kritiserer at regjeringen er på vei mot de de mener er en privatisering av kyststrekningene.

 


Hervé Falciani utleveres ikke fordi han ifølge spansk lovgivning ikke har gjort noe kriminelt.

Sladrehank utleveres ikke til Sveits
Sveitsiske hadde anmodet Spania om å utlevere Hervé Falciani, den tidligere ansatte i banken Hong Kong Shanghai Bank Corporation (HSBC), som i årene 2006 til 2008 stjal over 130.000 data om kundene fra bankens avdeling i Sveits og som nå befinner seg i Spania.

Spansk høyesterett, Audencia Nacional, har nettopp avgjort at man ikke vil utlevere ham fordi han ifølge spansk lovgivning ikke har gjort noe kriminelt.

Falciani ankom i mai i fjor Barcelona med båt. Der ble han arrestert, noe som var planlagt ettersom han var ettersøkt av Interpol. Han mente likevel at han ville få lov å bli og få en rettferdig behandling i Spania. Han ble senere løslatt mens saken ble behandlet. Han samarbeider med de spanske antikorrupsjonsanklagere og lever under beskyttelse, ettersom hans liv ville være i fare på grunn av de lekkede informasjonene som ikke bare omhandler rike mennesker som gjemmer pengene i Alpene, men også mafiamedlemmer og terrororganisasjoner.

Blant de 130.000 navnene er 659 spanjoler, og skattevesenet har allerede krev inn ekstraskatt på mellom 250 – 300 millioner euro, takket være Falcianis liste.

 


Antallet tomme boliger i Málaga-provinsen har ikke steget så mye som fryktet.

Mer enn 95.000 tomme boliger i Málaga-provinsens 15 største kommuner
I front ligger Rincón de la Victoria med 12,7 prosent ubebodde boliger, noe som svarer til mer en 4.000 boliger. Samtidig er Rincón de la Victoria den byen i Spania som i perioden fra 2001 til 2011 har opplevd den tredje største økningen i antallet tomme boliger. Tallet for hele provinsen har i samme periode steget med 413 prosent.

Undersøkelsen som er foretatt av INE, Spanias statistiske institutt, konstaterer samtidig at tallet ikke er så høyt som først fryktet. Samtidig viser undersøkelsen at det er byer med mange innbyggere som også har det høyeste antall ubebodde boliger. I Málaga by står 28.410 boliger tomme, i Marbella er tallet 11.379, Torremolinos 7.993 og i Mijas 7.003. Rincón de la Victoria overgås bare av Conil de la Frontera i Cádiz-provinsen der antallet tomme boliger de siste ti årene har økt med 474 prosent, samt Mogán i Las Palmas på Gran Canaria som har hatt en økning på 469 prosent.

 


Det ser nå ut til at Marbella i en nær framtid vil kunne nås med tog.

Nok en gang studeres mulighetene for tog til Marbella
Den lenge ønskede forlengelse av lokaltoget til Marbella kan kanskje bli en realitet i en ikke altfor fjern framtid. Det er lokaltoget som kjører fra Málaga, og som nå har endestasjon i Fuengirola som det er behov for å føre til Marbella.

Det har i løpet av årene vært mange planer og enda flere rykter om at nå skulle det skje, og nok en gang tas det første skrittet. I hvert fall har Ministerio de Fomento som blant annet dekker infrastruktur, ifølge avisen Diario Sur satt ned en kommisjon som skal undersøke mulighetene.

«Her har man underskrevet protokoller, man har meddelt ting, man har til og med snakket om hurtigtog, men når det kommer til ministeriet, er det eneste vi kjenner til, en intensjonserklæring,» sier ministeren for Fomento, Ana Pastor, til avisen. Ministeriet skal nå lede undersøkelsene av om det geografisk og økonomisk kan la seg gjøre å forlenge toglinjen.

En av hindringene er den tett bebygde kyststrekning mellom de to byene. Derfor har man snakket om å føre banen under jorden, noe som ifølge Junta de Andalucía har en prislapp på fire milliarder euro.

 


Landsbyen Júzcar i Serranía de Ronda har siden 16. juni 2011 offisielt vært verdens eneste smurfeby.

Verdens eneste smurfeby gjør seg klar til Smurfene 2
I juli får Smurfene 2 verdenspremiere, og derfor er innbyggerne i den lille landsbyen Júzcar i Serranía de Ronda allerede nå i gang med å male byen blå. Også kirken vil nok en gang bli malt blå. Det er kjøpt inn over 100 malingsspann, noe som tilsvarer over 2.500 kilo blå maling. Byens ordfører, David Fernández, som allerede har vært i kontakt med Sony Pictures som står bak produksjonen av Smurfene 2, forteller at byens borgere tar tittelen som den eneste smurfebyen i verden svært høytidelig. Ordføreren har avsluttet forhandlingene med Sony, og denne gang vil byen, tross sine bare 250 innbyggere, være klare til å ta imot de mange turister som ønsker å besøke byen. Det vil blant annet bli flere parkeringsplasser til både biler og busser, suvenirbutikker og forskjellige aktiviteter som har med smurfene å gjøre.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.