Månedsmagasinet på Costa del Sol

EU-avtale anses for en personlig seier for Rajoy
”Jeg er svært godt tilfreds,” sa Spanias statsminister Mariano Rajoy fra det konservative partiet, PP, etter at den nye avtalen rundt støtte fra EU til de kriserammede bankene kom i havn i Brüssel 29. juni.
De 17 lederne av Eurolandene ble etter en natts forhandlinger enige om at lånene ikke skal gå via statene, noe som i Spanias tilfelle ville si Banco de Españas fond FROB, men derimot direkte fra Eurosonens redningsfond EFSF/ESM til kredittinstitusjonene. Avtalen ble en realitet etter Tysklands kansler Angela Merkel og den tyske Riksdagen fulgte opp og gikk med på at EU før året er omme skape en finansiell myndighet som må regulere Unionens finansinstitusjoner.
Og det var særlig Mariano Rajoy som sammen med Italias Mario Monti hadde bedt om at lånene skulle gå direkte til bankene for å unngå at rentene dermed ville falle på statene som dermed ville få enda større forskjeller mellom inntekter og utgifter. Unnvikelsesmanøveren anses som en personlig seier for den pressede spanske regjeringssjefen, og avisen El Mundo gjetter at avtalen rett ut kan bli begynnelsen på slutten på den krisen som siden 2008 har skapt en arbeidsløshet på nesten 25 prosent og flere omganger med resesjon, i tillegg til at den altså har sendt en rekke av landets største pengeinstitutter ned for telling.
En stor del av spanjolene er likevel ikke veldig tilfredse. De mener at krisen skyldes pengeinstituttenes feildisponeringer, og de har vansker med å forstå hvorfor nettopp bakene får denne særbehandling.
Samme dag som avtalen ble inngått, steg Ibex 35 likevel med 5,66 prosent på børsen i Madrid som stengte på 7.102 poeng – den største framgangen siden mai 2010. Renten på tiårige statsobligasjoner falt med 28 basispoeng til 6,57 prosent i begeistring over utsikten til en innsprøytning i den syke banksektoren.
Pengene vil bli utbetalt senest neste år. Det er fortsatt uklart, hvor store lånene blir – det har vært forlydender om tall fra 51 til 100 milliarder euro. Det fortsatt heller ikke klart hvilke krav de spanske bankene må tilfredsstille for å få rett til å ta opp lånene.
Rajoy har uttalt at det ikke blir noen spesielle betingelser, mens andre euroledere mener at det blir snakk om svært strikte betingelser.

 

Spania fortsatt Europas beste!
Med en knusende 4-0-seier over Italia, gjenvant Spania søndag 1. juli europamesterskapet i fotball. Målene ble satt inn av David Silva, Jordi Alba, Fernando Torres og Juan Mata. Italienerne gikk friskt på Olympiastadion i Kiev, men langsomt satte de forsvarende mesterne preget på kampen. Etter et kvarters spill ble overtaket vendt til ledelse da Fàbregas kom til dødlinja og – tross hardt press fra Chiellini – fikk sendt ballen på hodet til Silva som på elegant vis fik nikket ballen i mål, uten sjanse for Buffon. Kort før pausen gjorde den kommende Barcelona-backen Jordi Alba 2-0 etter at han kom alene gjennom mot Buffon. Fem minutter ut i 2. omgang fik italienerne sin største sjanse da innbytteren Di Natale plutselig fikk skutt rett utenfor målet til Casillas. La Roja-kapteinen reddet likevel skuddet. Med en drøy halvtime igjen å spille, måtte innbytteren Thiago Motta gå ut med skade, og fordi han var Italias tredje og dermed siste bytte, måtte italienerne spille resten av kampen med en mann mindre. Det utnyttet Spania nådeløst da Chelsea-innbytterne Torres og Mata sementerte den overlegne spanske seieren.
Med tittelforsvaret blir Spania det første land noensinne som har vunnet ett VM og to EM på rad. Torres’ finalemål og opplegg til Mata betyr samtidig at han til tross for bare 189 minutter på banen kan la seg hylle som vinner av Den gylne støvelen, som gis til turneringens toppscorer. Flere spillere hadde som El Niño scoret tre mål, men med assisten til Mata og med de få minuttene på banen, var det altså ham som stakk av med æren.

 

El-regningen har steget med 69,9 prosent
Mellem 2006 og 2011 økte prisen på elektrisitet i Spania med 69,9 prosent, har Eurostat nå regnet ut.
I samme periode steg prisen med gjennomsnittlig 19,9 prosent i de 27 EU-landene, mens den i de 17 eurolandene kun steg med 13,1 prosent.
Samtidig har spanske el-selskaper et akkumulert underskudd på 24 milliarder euro, noe som skyldes en prisfastsettelsespolitikk som er basert på økt forbruk, men som på grunn av krisen i stedet er redusert.

 

El Hierro fem cm høyere etter vulkanutbruddet
Over 750 jordskjelv rystede i slutten av juni på den lille Kanariøya El Hierro.
Presset fra underjordisk magma har ført til at øya er løftet fem cm, og at den har flyttet seg tre til fire cm lenger ut i horisonten mot vest.
Det hittil største jordskjelvet som fant sted onsdag 27. juni, målte fire på Richters skala og inntraff i Mar del Golfo, to kilometer fra øya og mellom 18 og 20 km under havbunnen.
Det fryktes nå en gjentakelse av det undersjøiske vulkanutbruddet som i slutten av 2011 skapte et krater på 120 m i diameter utenfor den lille øya der mange innbyggere på den nordlige delen ble evakuert på grunn av frykt for vulkanutbrudd på selve øya.
Det kraftigste jordskjelvet den gang målte 4,4 på Richters skala. Det undersjøiske vulkanutbruddet ansås som overstått 5. mars i år, men de siste dagene er det igjen målt seismisk aktivitet i dette området.
Foreløpig har myndighetene anbefalt øyas drøyt 10.000 innbyggere å ha rikelig med mat og drikke hjemme, samt å ha kofferten parat dersom hvis jordskjelvene skulle intensivere i styrke.

 

45 tonn avfall på strendene i Fuengirola etter San Juan
Det tok til sammen 31 kommunale ansatte anført av betjenter fra Policía Local 11 timer å rydde opp på strendene i Fuengirola etter San Juan (Sankt Hans). Arbeidet begynte søndag morgen klokken seks og var først ferdiggjort klokken fem om ettermiddagen. I tillegg til store mengder avfall som i stor grad besto av knuste glass og flasker som er til stor fare for alle, bød den ellers så festlige San Juan på brenning av en trebygning på stranden, hærverk på rekkverket på broen Puente de la Armada og andre former for vandalisme. Samtidig viste parken rundt elven ved Castillo Sohail tydelige spor av å ha blitt brukt som utendørstoalett.
Mengden av avfall er tre ganger så stor som ved strendene i Málaga sentrum, og ordføreren i Fuengirola, Esperanza Oña, advarer om at det vil bli foretatt atskillige restriksjoner i forbindelse med feiringen av San Juan neste år.
”Vi er svært glade for all menneskene som velger å feire San Juan i Fuengirola,” uttaler Esperanza Oña, ”men vi kan ikke akseptere den dårlige oppførselen, hærverkene og vandalismen som vi har opplevd i år. Ikke nok med at det går utover byens ressurser og miljø, det skader også Fuengirolas image som turistdestinasjon.”

 

Tunnelen i San Pedro er nå innviet
Det var den konservative ministeren for offentlige arbeider (Fomento), Ana Pastor, som tirsdag 26. juni fikk æren av å foreta den lenge ventede innvielse av tunnelen i San Pedro de Alcántara.
Den har været ventet på nærmere fem år, men ferdigstillelsen av veiarbeidet har blitt utsatt flere ganger og av forskjellige grunner – de fleste økonomiske – men nå skulle den siste vanskelige flaskehalsen på kystveien A7 være eliminert, og de rundt 65.000 bilistene som daglig har måttet kjøre lange og langsomme omveier, kan nå kjøre rett mellom San Pedro og Marbella.
Før innvielsen av tunnelen hadde Ana Pastor en annen viktig innvielse i Málaga-provinsen, nemlig av rullebane nummer to på flyplassen. Også den har vært underveis i fem år, men den 3.090 meter lange banen øker lufthavnens kapasitet fra de nåværende 32 avganger eller landinger i timen til 70.

 

Boligprisene med kjempefall i årets første seks måneder
Husprisene falt rekordmye i årets første kvartal. Ifølge nylig offentliggjorte statistikker fra det nasjonale statistiske instituttet, INE, har boligprisene falt 12,6 prosent i årets første kvartal i forhold til samme periode i fjor. Det har vært det største fallet siden INE startet offentliggjøringen av statistikker om boligmarkedet i 2007. Sammenlignet med siste kvartal i 2011, har prisene falt med fem prosent.
Prisene på nybygg har falt med 11,8 prosent i første kvartal, mens prisene på brukte boliger falt med hele 13,3 prosent. Siden eiendomsprisene nådde sitt høyeste nivå i andre kvartal av 2007, har de nå falt med 25,6 prosent.
”Den nåværende økonomiske situasjon og regjeringens tiltak overfor bankene, får prisene til å falle ytterligere” forklarer Fernando Encinar, forskningsleder i idealist.com. ”Tendensen vil fortsette i det kommende kvartalet ettersom huseiere ikke har andre muligheter enn å senke prisene dersom de ønsker å selge.

 

Polemikk om bæreren av det spanske flagget
Den spanske olympiske komite, COE, har kunngjort at tennisspilleren Rafael Nadal skal bære det spanske flagget ved åpningsseremonien til Olympiske Leker i London.
Det har skapt en del polemikk fordi reglene sier at det er den idrettspersonen som har flest medaljer som får æren av å bære flagget. Det vil si at æren i så fall burde tilfalle seilerne Iker Martínez og Xabi Fernández som vant gull i Athen og sølv i Beijing i 49’ern. Men en avstemning i komitéen har tilsidesatt regelen til fordel for Nadal som skal forsvare sin ene medalje, gullet fra Beijing.
COE forsvarer avgjørelsen med at Martinez og Fernández deltar i en lagsport, , selv om de allerede hadde avgjort at førstnevnte skulle representere dem begge under seremonien 27. juli.

 

Ny lov skal gjøre det mindre risikabelt å være næringsdrivende
En ny lovgivning for selvstendige næringsdrivende som regjeringen har i støpeskjeen, skal gjøre det mindre risikabelt å starte nye virksomheter.
I motsetning til den nåværende lovgivning, vil ikke lenger en selvstendig i samme utstrekning risikere å miste både hus og hjem, hvis en forretning er en fiasko – uten at de vel å merke selv har overtrådt spillereglene. I stedet må vedkommende kunne starte forfra så raskt som mulig, lyder det fra visestatsministeren, Soraya Sáenz de Santamaria (PP), som samtidig ønsker å stille et fond på 40 millioner euro til rådighet for næringsdrivende.
Dessuten forventes virksomheter ikke lenger å skulle betale moms (IVA) av utstedte, men ubetalte fakturaer, slik som tilfellet er i dag. I første omgang forventes dette likevel bare å kunne gjelde fakturaer utstedt til en offentlig myndighet.
Utkastet til lovgivningen ligger nå hos skatteministeriet der arbeidet skal avsluttes innen september.

 

Hver femte luksusvare selges i Marbella
Marbella forventer i år å selge luksusvarer til en verdi av 4,8 milliarder euro, noe som tilsvarer en økning på 14 prosent i forhold til 2011. Likevel er det ikke snakk om samme økning som fra 2010 til 2011. Den lå på hele 20 prosent. Dette til tross blir hver femte luksusvare som selges i Spania solgt i Marbella, og byen ligger som nummer tre med 20 prosent av det totale salget av luksusvarer i Spania, bare forbigått av Barcelona (32 %) og Madrid (30 %). På fjerdeplassen ligger Ibiza med ti prosent og Mallorca med åtte prosent av det totale salg.
Samtidig med økningen i Marbella forventes det også at det vil bli skapt flere arbeidsplasser, likevel ikke i samme omfang som i 2011, noe som skyldes en forverring av den spanske økonomien.
Fordelt på land er Kina, Russland, USA og resten av Europa hovedavtakere av spanske luksusvarer.

 

Prisen på diesel faller til under 1,3 euro
Ifølge en undersøkelse foretatt av EU, ligger den gjennomsnittlige prisen på diesel i Spania nå på 1,298 euro. Det er første gang i år at prisen ligger under en 1,3 euro for en liter diesel. Det er snakk om et prisfall på 1,5 prosent. Prisen på bensin er på samme måte falt til 1,373 euro, et prisfald på 1,9 prosent. Sett i forhold til januar i år, har prisen på diesel falt med 2,8 prosent.
80 prosent av alle bilister i Spania kjører dieselbiler og betaler tross prisfallet to prosent mer for en liter diesel enn i samme periode i fjor. Det koster i gjennomsnitt 71,3 euro å fylle tanken (55 liter).
Prisene nådde sitt høyeste nivå noensinne i mars i år, der prisen på en liter diesel kostet 1,399 euro og en liter bensin 1,498 euro.

 

Spanias største korrupsjonssak ved veis ende
Spanias til dags datos største korrupsjonssak, Malaya-saken, er nå straks ved veis ende. Nesten to år med rettsforhandlinger har gått med for å komme fram til en endelig avgjørelse, og dommen forventes å komme i løpet av kort tid.
Statsanklageren krever 30 års fengsel for tidligere rådmann for byplanlegging i Marbella, Juan Antonio Roca, hjernen bak de manges årene med korrupsjon i Marbella. Samtidig kreves det 10 års fengsel og 400.000 euro i bøter til tidligere ordfører Julián Muñoz, samt 16 års fengsel og en bot på 3,78 millioner euro for tidligere ordfører Marisol Yagüe.
Statsanklageren har imidlertid bestemt at ni av de 95 tiltalte i saken, bl.a. Rocas datter María Roca Jimeno, ikke vil bli tiltalt. Dessuten vil alle aktiva som Roca har skaffet seg før 1996, ikke bli involvert i saken. Det handler bl.a. om en luksusleilighet i Marbella og et forretningslokale i Puerto Banús.
Her nevnes bare et par av de 95 tiltalte i Malaya-saken og den straffen de antas å bli idømt:
• Pedro Román, tidligere viseordfører under ordfører Julián Muñoz: 21 års fengsel og bøter på 13,6 millioner euro.
• Isabel García Marcos, tidligere viseordfører under Marisol Yagüe: 12 års fengsel og bøter på 700.000 euro.
• Tidligere sjef for Policía Local: 5 års fengsel og bøter på 300.000 euro
• Juan Antonio Rocas hustru, Rosa Jimeno: 3 års fengsel og bøter på 1,6 millioner euro.

 

Vannregningen stiger i Coín kommune
Coín kommune er bare en av mange som kjemper med et stort budsjettunderskudd. For å komme dette til livs, har ordfører Fernando Férnandez, Partido Popular, med flertall fra sitt eget parti vedtatt å la vannregningen øke med 30 prosent med øyeblikkelig virkning. Det samme gjelder regningen for henting av avfall, men der er det fortsatt ikke bestemt hvor stor økningen vil bli fordi borgerne betaler ut fra eiendommens matrikkelverdi. Det blir samtidig også dyrere å bruke byens sportsanlegg.
Ekstrabetalingen skal til dels brukes til å få ned det skyhøye underskudd, men også til en forbedring av den kommunale vannledningen. Kommunen anslår at en tredel av vannet går tapt. Denne investeringen vil være på to millioner euro.

 

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.