Månedsmagasinet på Costa del Sol

Spania tilbake i resesjon
Spania er igjen i resesjon bekrefter nasjonalbanken, Banco de España.
Bruttonasjonalproduktet krympet i årets første kvartal med 0,4 prosent, og ettersom det var andre kvartal på rad med negativ vekst, er landet offisielt nå i resesjon.
Ifølge nasjonalbanken skyldes det et fall i forbruket i Spania, mens også at eksporten går ned.
Kunngjøringen fra nasjonalbanken kom samtidig med at inspektører fra EU godkjente regnskapene fra 2011. De utsendte EU-revisorene bekreftet at underskuddet var på 8,5 prosent av bruttonasjonalproduktet. Det var det samme underskuddet som den nåværende, konservative regjeringen hadde opplyst at den forhenværende, sosialistiske regjeringen hadde etterlatt seg ved regjeringsskiftet i slutten av 2011.
Hadde EU-folkene ikke vært enige, ville regjeringens troverdighet for alvor ha vært i fare.

 

Momsøkning på vei
Regjeringen håper å samle inn ytterligere rundt åtte milliarder euro i 2013 gjennom momsøkningrr og dermed få ned statens underskudd fra 8,5 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) sist år, via 5,3 prosent i år, til bare tre prosent neste år, skriver El País.
Regjeringen har tidligere avvist å forhøye momsen (IVA), for ikke å svekke forbruket, noe man stemte imot i 2010 da det daværende regjeringspartiet, PSOE, økte den høyeste satsen fra 16 til 18 prosent.
Men IMF insisterer på at det kan bli nødvendig, også fordi staten kan bli nødt til å finne flere penger for å hjelpe bankene, som den internasjonale organisasjonen frykter kamuflerer flere dårlige utlån enn hittil antatt. I så fall skyldes det at bankene sminker sine tall ved å utstede nye lån til personer og virksomheter som kanskje aldri vil bli i stand til å tilbakebetale pengene. Men dermed figurerer lånene ikke på bankernes tapslister.
Det vites fortsatt ikke hvor mye momsen vil øke med. Det kan også forventes ytterligere avgiftsøkninger på bensin, alkohol og tobakk.

 


Ulykken skjedde på A-7 ved Benalmádena da finnene var på vei til lufthavnen.

Tre og et halvt års fengsel for ni finske turisters død i Benalmádena
Bilisten som 19. april 2008 kolliderte med en buss med finske turister på motorveien ved Benalmádena, er kjent skyldig og idømt en straff på tre og et halvt års fengsel ved provinsdomstolen i Málaga.
Han er dømt for uaktsomt drap da han med en promille på det dobbelte av det tillatte kjørte i 152 km i timen, mens veibanen var våt etter et regnvær. Han mistet herredømmet over bilen, en firehjulstrekker da han traff bakenden på bussen. Bussen veltet deretter over i midtrabatten.
Finnene var på vei til lufthavnen for å reise hjem etter en ferie i Marbella. Ni av dem omkom, 31 ble skadd.

 


Nå også flygninger mandager og fredager.

Iberias piloter avblåser streikene
Iberias piloter og deres fagforening, Sepla, har avblåst streiken som siden 9. april har lammet det spanske luftfartselskapet hver mandag og fredag, i tillegg til at pilotene også streiket flere dager i desember ifjor.
Punktstreikene som har medført rundt 100 annullerte flygninger i uka skulle ha fortsatt til 20. juli, men de er nå avlyst fordi regjeringen har kunngjort at man igjen vil peke ut en forhandler som skal få de to partene til å bli enige.
Pilotene er misfornøyd med Iberias lavprisselskap, Iberia Express, som de mener undergraver pilotenes overenskomster, noe selskapet nekter for. Ledelsen har foreløpig valgt ikke å trumfe igjennom de varslede nedskjæringer på 20 prosent i pilotenes lønninger.

 


47,1 prosent færre lån i februar.

Antallet boliglån faller fortsatt
Det statistiske instituttet INE, har nettopp offentliggjort tallene for februar, og de viser at antallet lån som er tatt opp hos spanske kredittinstitusjoner falt med 47,1 prosent i forhold til samme måned ifjor.
Til sammenligning var fallet i januar på 9,4 prosent i forhold til januar 2011.
Verst står det til i La Rioja der fallet i februar i år var på 70,8 prosent.
Ikke nok med det, boligprisene sank på nytt i årets første kvartal, kunngjør organisasjonen for takstmenn, Tinsa. Nedgangen lyder på gjennomsnittlig 9,2 prosent i forhold til samme kvartal ifjor. Prisene har nå falt med 28,6 prosent siden toppen i 2007.
Tinsa mener at rundt en million boliger i dag står tomme, og at kredittinstitusjonene sitter inne med uønskede boliger til en samlet verdi på ca. 175 milliarder euro.

Arrestasjoner i Andalucías ERE-skandale
Tidligere rådmann med ansvar for sysselsetting i Junta de Andalucía, Antonio Fernández (PSOE), ble arrestert og varetektsfengslet i april. Det skyldes hovedrolle han antas å ha spilt i korrupsjonsskandalen, kjent som ERE.
Rundt 647 millioner euro ble ifjor øremerket prosjektet ERE som skulle hjelpe kriserammede virksomheter slik at de kunne minske arbeidsstyrken ved å tilby medarbeidere førtidspensjon. Men alt tyder på at de ansvarlige politikerne i stedet har beordret en stor del av pengene utbetalt til sine egne familiemedlemmer, politiske venner, venner og bekjente.
Fernández er den høyest rangerte politikeren som tiltalt i saken, bl.a. for bestikkelse, dokumentfalsk, underslag og forsømmelse av offentlige verv. Blant dem som allerede sitter i gitteret, er den tidligere direktøren for arbeidsdepartementet, Javier Guerrero. De to sitter nå i samme fengsel, i Morón de la Frontera, der de har forbud mot å snakke sammen.
Sakens dommer, Mercedes Alaya, overveier å tiltale flere politikere som er antatt å ha hatt en finger med i spillet.
Fernández som hadde posten som rådmann for sysselsetting fra 2004 – 2010, risikerer inntil 18 års fengsel. Selv uttalte han under det 36 timer lange avhøret som ledet opp til arrestasjonen at han bare arbeidet ut fra de reglene som var fastlagt helt i toppen av lokalregjeringen.
Dagbladet Diario Sur mener at fengslingen er et ”hardt slag” for den midlertidige lederen av Junta de Andalucía, José Antonio Griñán, som i en årrække hadde ansvaret for regionens finanser. Han mener selv at ERE-skandalen hører fortiden til, men dommer Alaya er ikke så overbevist.

 


Guardia Civils foto av hasjfarmen.

Kjmpefunn av marihuana i Alharuín el Grande
Guardia Civil har beslaglagt en hel farm med marihuana i Alhaurín el Grande. Her var over 2.000 planter, og det er en av spansk politis største funn av hasjplanter noensinde og årets hittil største, skriver El Mundo.
Plantene vokste i drivhus, og det var et helt laboratorium til å konvertere plantene til hasj. 2.000 planter kan gi rundt et tonn hasj, og det er derfor snakk om mer enn dyrking til eget bruk, noe flere domstoler har godkjent, selv om lovgivingen er litt grumsete på dette området.
Politiet har arrestert den antatte bakmannen som skal ha initialene SSR.

 


To av de forhenværende statsministre, José Luis Zapatero (t.v.) og José María Aznar.

Minimal nedgang i pensjonen til tidligere statsministres
Landets tidligere statsministre, Adolfo Suárez, Felipe González, José María Aznar og José Luis Zapatero har også blitt rammet av sine etterfølgeres spareiver.
Deres tjenestepensjon faller likevel bare med 5,6 prosent, noe som betyr at hver av dem i år vil få utbetalt 74.580 euro.

 


Ørnen forsøkte å ta hunden hennes.

Brite angrepet av ørn i Benalmádena
En britisk kvinne har blitt angrepet av en ørn i Benalmádena.
Hun var ute og vandret med sine to hunder, da ørnen angrep den ene hunden, en Jack Russel. Ørnen fløy med hunden til en nærliggende grøft, men kvinnen løp etter, og da hun ville ta fra den byttet ved å slå den på vingene og sparke til den, hakket den store rovfuglen henne i hånden slik at hun var nødt til å flykte – tross alt med begge hundene i god behold.
Senere fløy ørnen over henne og hundene og gjorde seg flere ganger klar til angrep, noe den likevel ikke gjennomførte.
Hun har beskrevet hendelsen som ’surrealistisk og forferdelig’, i tillegg til at hun har forklart at ørnen hadde en snor med en klokke om halsen, og at den ikke lot til å være spesielt redd for mennesker. Hun har derfor meldt hendelsen til politiet.

 


Argentinas president, Cristina Fernández de Kirchner.

Argentina skylder Spania 854 millioner euro
Mens den argentinske regjeringen ledet av president Cristina Fernández de Kirchner, er i ferd med å ekspropriere det spanske oljeselskapet Repsols aktiviteter i landet, nemlig gjennom selskapet YPF, har Spania 854 millioner euro til gode hos det søramerikanske landet.
Fernández de Kirchner har ellers argumentert med at hun nasjonaliserer 51 prosent av YPF på grunn av manglende investeringer fra selskapets side, noe hun mener skyldes den økonomiske situasjonen Spania nå er fanget i. Den manglende investering skulle dermed være årsaken til at Argentina nylig måtte importere olje og gass for første gang på 17 år.
Det kan unngås, mener De Kirchner, ettersom det er framgang og muligheter for ekspansjon i den argentinske økonomi.
Men landet skylder Spania 854 millioner euro, og hele situasjonen vekker harme på denne siden av Atlanteren
441 millioner skulle ha vært tilbakebetalt for over 10 år siden. En del av lånet stammer fra 2001, da det ble godkjent av den daværende statsministeren, José María Aznar (PP), for å hjelpe Argentina som den gang hadde seriøse problemer. Lånet er siden lagt om, og de resterende 413 millioner euro skal tilbakebetales i 2013.
YPF ble privatisert i 1992 grunnet manglende rentabilitet, og Repsol kjøpte andelene seks år etter dette slik at den forhenværende spanske kolonien heller ikke kan påberope seg at Spania fortsatt sitter på rettighetene som ikke tilkommer landet.
Bare i Cuba har Spania flere penger til gode. 1,7 milliarder euro skulle denne gjelden lyde på.

 


forsynte seg på kommunens regning, nå er lyset slukket (arkivfoto).

Marbella stenger for 142 lysskilt
Marbella Kommunen må som alle andre kommuner i landet spare der det spares kan. En ny slankekur på to millioner euro per år ble nylig godkjent av byrådet. Det betyr at det søkes etter muligheter for besparelser overalt.
Ifølge avisen Diario Sur var det nettopp i disse bestrebelsene at man begynte å se nærmere på el-regningene der det viste seg at flere virksomheter hentet strøm til sine reklameskilt fra det offentlige nettverket til veibelysningen i kommunen.
”Litt etter litt fant vi ut at alle mulige former for installasjoner, fra reklameskilt til skilt for kiosker og telefonkiosker gjennom 12 til 14 år hadde hentet strøm uten tillatelse fra kommunen,” forklarer rådmannen med ansvar for handel og offentlig vei, José Eduardo Díaz, til Diario Sur.
Ifølge Díaz er det to forskjellige selskaper som har stått for installasjonene. For øyeblikket er kommunens juridiske avdeling igang med å undersøke om man kan kreve at firmaene selv betaler for forbruket. Det gjelder både i Marbella,i Puerto Banús og Nueva Andalucía.

 


Star Flyer som nå skal seile i Middelhavet.

Cruise med seilskip fra Málaga
Cruiseselskapet Star Clipper som har noen av verdens største seilskip, har valgt Málaga som base for et av skipene, nemlig Star Flyer.
Foreløpig er det planlagt fem tokt som skal foregå i september og oktober. Fra Málaga seiles det til andre sørspanske havner og til det nordlige Marokko.
Star Flyer har fire master og 16 seil, og en besetning på 72 medlemmer vil ta seg av de forventede 170 passasjerene

 


Ángeles Belmonte, lenket til banken.

76-årig får bøter for å ha lenket seg til en bank
20 euro, delt opp i 10 dagbøter a to euro. Det har den 76 år gamle Ángeles Belmonte fra Níjar i Almería-provinsen nettopp fått i bøter.
I desember ifjor lenket han seg selv til sin bankens inngangsdør i to timer, noe so skjedde i protest mot at hun var kastet ut av hjemmet sitt fordi hun hadde kausjonert for sin sønns boliglån som ikke ble betalt.
Dommeren i saken begrunner bøten med at Belmonte nektet å flytte seg etter anmodning fra bankens personale som så tilkalte politiet.
Familien har nå flyttet inn i Belmontes hjem som husokkupanter.

Spanske forskere bringer oss tettere på en vaksine mot HIV
Spanske forskere ved Instituto de Investigación del Sida IrsiCaixa har funnet det molekylet som sprer viruset HIV som, som kjent kan føre til AIDS.
Molekylene kalt gangliosider, er ansvarlige for at cellenes forsvarsmekanismer brytes ned slik at viruset kan trenge inn i vårt system, inklusive lymfekjertlene som anses som ansvarlige for immunforsvaret.
Med denne nye kunnskapen skal forskerne nå forsøge å utvikle en ny medisin, en mer effektiv behandling enn den nåværende, og med tiden håper man at den kan føre til en vaksine mot HIV.
I Spania kan AIDS-pasienter allerede forvente omtrent samme levealder som de som ikke er berørt av sykdommen, selv om det er en alvorlig, kronisk sykdom. Antallet smittede har det siste årtier steget med 17 prosent, og man mener at en av fire ikke vet at de bærer infeksjonen.

 


Immigranter må selv betale.

Avgifter på flere fronter
Den spanske regjeringen vil som kjent spare ytterligere 10 milliarder euro på helse- og uddannelsessektoren. Sju milliarder euro skal hentes i den første, tre milliarder i den neste.
Bl.a. skal pensjonister nå selv betale en del av udgiftene til medisin, i tillegg til at immigranter som fortsatt ikke har fått oppholdstillatelse, selv må betale for legebesøk og sykhusopphold. Det kan ifølge forbrukerorganisasjonen FACUR komme til å gå ut over 500.000 immigranter. Regjeringen ønsker også å ramme det som helseministeren, Ana Mato, kaller ”helse-turisme”. Med dette mener hun at utlendinge misbruker det spanske helsevesenet, noe som årlig koster den spanske staten rundt en milliard euro.
Ingen vil likevel bli øyeblikkelig hjelp på legevaktene.
Nå er turen kommet til utdanningssektoren, og her vil man f.eks. Øke semestergebyret på universitetene med rundt 50 prosent. Tanken er at elevene selv må betale 25 prosent av utgiftene i forbindelse med utdannelsen. Det vil bety at det kommer til å koste rundt 540 euro for en plass på et av de spanske universitetene.

 


Mijas Pueblo.

Trafikken skal begrenses i Mijas
Kommunen i Mijas har vedtatt at man vil begrense trafikken i landsbyens smale gater. Det skjer ved å forby bilister ikke er fastboende eller oppholder seg på et hotell i byen å kjøre inn til sentrum.
Ifølge talsmannen for det konservative byrådet, Mario Bravo, forsøker mange billister å finne en parkeringsplass i sentrum. Men det finnes sært få. De fleste ligger rundt plaza de Virgen de la Peña og i utkanten av byen.

 


Få turforslag og praktisk informasjon på mobilen.

App Costa del Sol
Nå kan man få Costa del Sol og Málaga på mobilen. Det er provinsadmiisrasjonen i Málaga som sammen med telefonselskabet Orange har lansert en app som er tilgjengelig på iPhone og Android.
Applikasjonen inneholder bl.a. turforslag, informasjon om diverse severdigheter, veivisere til nærmeste bank og apotek, samt tips til hoteller og spisesteder.
Foreløpig er den på spansk, men planen er med tiden å utvide med flere språk.
Málaga er den første spanske provinsen som fpr sin egen app.

 

 


Norske SK Vedavågen Karmøy på treningsleir i La Cala Resort.

Norsk fotballag trener i La Cala Resort
Det er svært populært blant skandinaviske fotballag å dra på at treningsleir til Sør-Spania. De siste som har nytt godt av de gode værforholdene på kysten, er norske SK Vedavågen Karmøy som har gjennomført en ukes treningsopphold på La Cala Resort. Vedavågen er et lite norsk tettsted, men fotballaget deres har vært på treningsopphold i mange forskjellige land. Det var likevel første gang at laget gjestet La Cala Resort.
”Det er første gang vi var på La Cala Resort, og vi er svært tilfredse, så før vi drar hjem, bestiller jeg et nytt opphold neste år, forteller klubbens manager Hakon Einarsen og fortsetter ”forholdene på La Cala Resort er perfekte og svært profesjonelle. Jeg er godt kjent i området fordi jeg har en feriebolig i Calahonda, men jeg var ikke klar over at det fantes så gode treningsfasiliteter i La Cala Resort. Banen er utrolig god, og også de tilhørende fasiliteter er av høy standard. Vi kunne ikke finne bedre treningsfasiliteter foran den kommende sesongen.”
Siden åpningen i 1989 har La Cala Resort utviklet seg til å bli den største golf- og fritidsdestinasjonen på den spanske halvøya med tre 18-hulls golfbaner, luksushotell med spa og et David Leadbetter- golfakademi. Resortet ligger ideelt til i hjertet av Costa del Sol mellom Marbella og Mijas og bare 30 minutter fra Málaga lufthavn.
Besøk www.lacala.com for ytterligere informasjon.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.