Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Statsminister Mariano Rajoy godkjenner innsparinger på 27,3 milliarder euro.

Kan statsbudsjettet redde Spania?
”Spania vil ikke lenger være et problem for EU,” sa landets økonomiminister, Luis de Guindos, på vegne av regjeringen, etter at statsbudsjettet for 2012 endelig ble vedtatt av ministerrådet og statsminister Mariano Rajoy (PP) 30. mars.
Med det nye statsbudsjettet skal staten spare 27,3 milliarder euro resten av året, og det er den største innsparingen på et statsbudsjett siden gjeninnføringen av demokratiet. Dermed er håpet at man kan nå målet om et underskudd på maks. 5,3 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP), som ble diktert av EU etter at regjeringen selv hadde kunngjort 5,8 prosent. Og håpet er at Spania kan unngå å måtte ta imot hjelp fra EU som Hellas, Irland og Portugal har måttet bite i seg.
Underskuddet ligger for øyeblikket på 8,51 prosent av BNP.
Det skjæres ned på en lang rekke punkter. Departementene får 16,9 prosent mindre å arbeide med, noe som er to prosentpoeng mindre enn det Marioano Rajoy hadde kunngjort i begynnelsen av forrige uke. Det betyr bl.a. fastfrysning av lønningene til offentlig ansatte. Det vil også bli spart på bistanden til u-land; disse konti reduseres med 594 millioner euro.
Dessuten stiger selskapsskatten, og man håper å tjene 12,3 milliarder euro på å fjerne den regelen som gir spanske selskaper et skattefradrag ved ekspansjon i utlandet.
Det kommer ikke andre skatteøkninger, fordi momsen forblir på det nåværende nivået. Likevel har elektrisiteten steget med sju prosent og gassen med fem prosent allerede fra 1. april.
Regjeringen har dessuten kunngjort at man vil gi amnesti til de som har mottatt betalinger og lønninger på konti i utlandet, og til de som har mottatt penger under bordet hvis de deklarerer disse inntektene til skattevesnet. Man må betale 10 prosent i skatt, men det vil ikke bli stilt spørsmål og det vil ikke bli snakk om andre avgifter eller bøter. Dette tiltaket hadde ingen forutsett, og det er da allerede blitt møtt med en hel del skepsis. Regjeringens mål er å kunne kassere inn 25 milliarder euro til statskassen bare med dette tiltaket.
Finansloven forventes å bli formalisert av kongressen i juni, noe som bare vil være en formalitet, særlig fordi regeringspartiet PP har majoritet.
 


Så flott kan det bli. En gang.

Ambisiøst hotellprosjekt i Málaga

Det var et av Málagas konservative ordfører, Francisco de la Torres valgløfter, og det kan godt være at utsiktene til at det egentlige arbeidet kan komme i gang er gode, men byplanleggingen i kommunen i provinshovedstaden arbeider faktisk på det svært ambisiøse hotellprosjektet som vil komme til å prege byens skyline. Først og fremst gjelder det å tiltrekke seg en interessert hotellkjede. Det skriver avisen Málaga Hoy.
Da man ifjor år renoverte havnen, ble et område på 14.000 m2 frigitt, og det er her man planlegger å oppføre et hotell som skal ha fem stjerner og som forventes å bli en spesiell og særegen bygning for Málaga.
 

Så mye tjener de über-rike
Hvor mye de fem høyest lønnede i Spania egentlig tjener, har nettopp blitt offentliggjort. Bunnlinjen er at de til sammen tjener 62,7 millioner euro i året. Øverst på listen ligger Pablo Isla som er generaldirektør hos tøykonsernet Inditex. Han tjener rundt 20,3 millioner euro i året. Da han ble ansatt ifjor, fikk han dessuten aksjer i selskapet til en verdi av 13,7 millioner.
Etter han kommer Alfredo Sáenz, viseformann i Banco Santander (12,7 millioner), César Alierta, formann i Telefónica (10,27 millioner), Antonio Brufau, formann i Repsol (10,12 millioner), og til slutt José Ignacio Sánchez Galán fra Iberdrola (9,5 millioner).

Uenighet om omfanget av generalstreiken 25. mars. Her går det utover avfallscontainere i Barcelona.

Spania holdt pusten: Gummikuler og tåregass mot demonstranter, 116 såret
Det var blandede følelser om bakgrunnen for generalstreiken 25. mars. Og det er lige mange forskjellige meninger om hvorvidt den kan kalles en suksess eller en fiasko.
Ifølge de spanske fagforeningene CCOO og UGT var det en vellykket streik. De mener at ”flere millioner” deltok i demonstrasjonene i 381 byer, de største i Madrid, Barcelona og Valencia. De oppgir deltakelsen til å være 77 prosent av samtlige medlemmer av fagforeningene, og de anslår at streiken lammet 97 prosent av den samlede spanske storindustrien.
Arbeidsgiverforeningene CEOE og CEPYME har derimot meddelt at streiken ifølge deres oppfatning, ikke lammet mer enn 15 prosent av virksomhetene.
Myndighetene mener at bare rundt 800.000 var på gatene. Politiet kaller streiken ”moderat” og sammenligner oppslutningen med den under generalstreiken i september 2010, under den daværende sosialistiske regjeringen. Fra regeringens side kommer det ikke opplysninger om hvor omfangsrik streiken egentlig var, man nøyer seg med å informere om at 176 personer ble arrestert.
Flere steder var det sammenstøt mellom demonstranter og politi som brukte både gummikuler og tåregass. Det gikk spesielt hardt for seg i Barcelona der demonstranter satte ild på avfallscontainere, smadret butikkvinduer og generelt vandaliserte byen.
I Málaga anslår fagforeningene at 50.000 deltok i demonstrasjonene, og her forløp dagen noenlunde fredelig. 11 personer ble likevel arrestert.
I alt meldes det om 116 personer sårede, 76 af dem er politifolk.
Fagforeningene truer nå med flere streiker, hvis ikke regjeringen imøtekommer kravet om å endre den nye arbeidsmarkedsreformen. Man har gitt en frist til 1. mai.
”Reformen kan ikke stoppes,” svarte arbeidsminister Fátima Báñez som la til at selv om regjeringen alltid er åpen for forslag, så er reformen nødvendig for å minske arbeidsløsheten som nå ligger på rundt 23 prosent.

 


María Jesús Cebrián Valero har nå sett sin mor for første gang.

Forenet med sin mor efter 44 år
María Jesús Cebrían Valero på 44 år har nettopp møtt sin mor for første gang. Hun kjørte fra sitt hjem i Valencia til As Pontes i A Coruña der moren bor. Hennes navn er offentliggjort som Manuela P., og hun fyller snart 80.
Datteren ble rett efter fødselen adoptert av familien i Valencia, noe hun fant ut da hun som 14-åring skulle søke om ID-kortet DNI. Siden da har hun lett eftter sin biologiske mor. DNA-prøver utført av en forening i A Coruña viser at Manuela P. med 99,7 prosents sikkerhet er hennes mor.
I 1968 ble Manuela P. innlagt på et privat sykehus i A Coruña fordi både lege og prest hadde fortalt henne at det kunne bli komplikasjoner i forbindelse med den ventede fødselen. Hun hadde tidligere født seks barn hjemme uten problemer.
Etter fødselen ble hun fortalt av nonner på sykehuset at barnet, en gutt, var dødfødt. Selv har moren likevel alltid hatt en fornemmelse av at det ikke var tilfellet.
”Du har allerede seks barn, hva skal du med flere,” hadde nonnene ifølge en av hennes eldste barn sagt til henne da hun stilte spørsmål rundt dødsfallet.
Etter at nyhetene om de mange tilfellene av stjålne barn kom fram i hele Spania, tenkte Manuela P. at de kanskje også hadde tatt hennes nyfødte barn. En DNA-prøve ble tatt og via en database fant man så fram til at María Jesús etter all sannsynlighet er hennes stjålne barn.
”Se på henne, det er lett å se hun er min!” sa moren da hun så sin datter for første gang.

 

Farvel og takk for denne gang.

Hotel Incosol i Marbella stenger
55 gjester og130 ansatte hadde i slutten av mars sin daglige gang på Hotel Incosol i Marbella.
Det var ikke et uvant, skjevt forhold, og det ble derfor bestemt å stenge hotellet, et av Marbellas beste og mest spesielle hoteller som har fem stjerner og som spesielt har gjort seg kjent for spaopphold og -behandlinger.
Hotellets eier, Grupo Jale, skylder 50 millioner euro til bl.a. ansatte, skattevesenet, sykeforsikringen og diverse leverandører. Det har lenge gått rykter om at det var flere interesserte kjøpere, men det har ikke skjedd noe i saken, og nå har eieren valgt å kaste inn håndkleet.
Hotellet stengte 1. april.

 

Guau Guau til hundene.

Andalucías største hundepark åpnet i Fuengirola
Den hittil største hundeparken i Andalucia er nå åpen i Los Pacos, i Fuengirola.
Det er kommunen og dens hundeglade ordfører Esperanza Oña (PP) som står bak anlegget som er på 5.409 m2, og som ligger mellom veien Alcalá Galiano og motorveien. Her vil hundeeiere kunne lufte dyrene uten å plage andre, i tillegg til at det blir områder for hundetrening, konkurranser og andre aktiviteter. Parken er døpt Guau Guau.

 

Boligblokken i Valencia der politiet arresterte den antatte jihadisten, kjent som ”Al-qaedas bibliotekar”.

Arrestert i Valencia – rekrutterte terrorister som mannen i Toulouse
Et medlem av Al-qaeda har blitt anholdt i Valencia. Politiet hadde lenge holdt øye med mannen som sto for en hjemmeside – en af Al-qaedas viktigste – der formålet var å rekruttere ”hellige krigere” til å utføre terrorattentat som den i Toulouse. Den arresterte er kjent som ”Al-qaedas bibliotekar”.
Blant dem han skulle ha rekruttert, var ifølge El Mundo nettopp terroristen fra Frankrike, Muhamed Merah, i tillegg til at han skal ha oppfordret til et attentat mot tidligere statsminister José María Aznar.
"Utdannelsen av folk som Muhamed Merah, morderen fra Toulouse, har foregått på denne websiden,” sa den spanske innenriksminister Jorge Fernández Díaz, i forbindelse med offentliggjøringen av nyheten om arrestasjonen. Han sa dessuten at man har bekreftet den arrestertes tilhøring til Al-qaeda.
Guardia Civil hadde fulgt ham siden februar 2011, og arrestasjonen skjedde etter attentatet i Toulouse utløste et varsel om at man i vestlige land må slå ned på antatte jihadister.
Mannen som har initialene M.H.A., hadde bolig i Valencia, er født i Amman i Jordan, men har saudiarabisk statsborgerskap.

 


Hotel Algarrobico i Almería.

Høyesterett river omstridt hotell
Hotel Algarrobico ligger uferdig og uønsket ved stranden i det vakre naturområdet Cabo de Gata i Carboneras, Almería. Byggingen startet i 2003, med tillatelse fra kommunen. Det ble aldri bygget ferdig på grunn av legale stridigheter, men har i stedet stått som en skamplett på stranden, det omkringliggende naturområdet og på de lokale myndighetenes renommé.
Det var miljøorganisasjonen Greenpeace som for snart fire år siden gjorde domstolene oppmerksomme på eventuelle ulovligheter. Det skyldes at en lov rundt kystsikring sier at det ikke må bygges tettere enn 100 meter fra vannkanten.
Ifjor beordret den andalusiske domstolen det uønskede hotellet jevnet med jorden. Den dommen anket den andalusiske lokalregjering til landsretten der den ble stadfestet. Deretter anket kommunen i Carboneras avgjørelse til høyesterett som nå har stadfestet landsrettens dom.
Dermed skulle saken være avsluttet, og veien endelig være lagt for at hotellet som skulle ha ha 411 rom, endelig kan bli revet.

 


En aspargesmark i Sør-Spania.

Aspargessesongen i gang i Málaga-provinsen
Startskuddet på aspargessesongen i Málaga-provinsen har nettopp gått, og det er ingen grunn til å bekymre seg om at avlingen kommer til å lide under tørken, beroliger La Opinión de Málaga.
Bare i Antequera forventer aspargesfarmenr som er medlemmer av organisasjonen Horticultores El Torcal å kunne høste 700 tonn av stenglene, noe som vil være en rekord. I 2011 høstet man 400 tonn og for tre år siden bare 100 tonn.
Lave nattetemperaturer har likevel gjort at høsten har startet litt senere enn vanlig. Den varer rundt 70 dager, og i den tiden vil det altså være mulig å kjøpe ferske og lokale asparges på markeder og i supermarkeder.
Det eksporteres dessuten til andre europeiske land der den spanske aspargesen har hard konkurrranse fra billig asparges fra bl.a. Marokko og Kina.

 


Det første flyet i luften døpes i Barajas-lufthavnen i Madrid.

Iberia Express er lettet
Det spanske luftfartsselskapet Iberias lavpris-variant, Iberia Express, har endelig kommet i lufta.
Jomfruturen fant sted 25. mars og gikk fra Madrid til Alicante.
Det kontroversielle selskapet har kostet Iberia 12 strijkedager a tre millioner euro, pluss dertilhørende ballade fordi selskapets besetningsmedlemmer ledet av sin fagforening, Sepla, mente at lavprisselskapet var i strid med deres overenskomst. Iberia har likevel holdt fast på planene, ettersom moderselskapet alene sist år tapte 61 millioner euro. Etter at ministeriet for offentlige arbeider, Fomento, i begynnelsen av mars trådte inn i saken og utpekte en forhandler, unngikk man på hengende håret ytterligere 24 streikedager som bl.a. skulle ha lammet flytrafikken i påsken.
Foreløpig er det fire ruter på Iberia Express’ program, og utover det før nevnte, forbinder man hovedstaden med Málaga, Sevilla og Palma de Mallorca. I mai tilføyes ytterligere fem innenriksruter, mens selskapet i løpet av kommende sommer også vil lansere en rekke europeiske ruter. Foreløbig er bl.a. Dublin og Riga på tegnebrettet.
Selskapet har fire fly, men planlegger å utvide til 13 maskiner innen utgangen av året og opp til 40 i 2015.

 


Lobo Ibérico, Canis Lupus Signatus.

Den iberiske ulven får amnesti av EU
Man kan bare jakte den iberiske ulven nord for elven Duero, og det bare på visse tider av året og med visse andre restriksjioner.
I januar overalt ulver flere ganger får og andre husdyr i Ávila, noe som fikk bøndene til å protestere mot gjeldende regler. De mener at tallet på overfall har økt de siste månedene. Deres holdning er også at ettersom det for hundre år siden ikke fantes ulv i området, så har dyrene ikke rett til å være der og at de som insisterer på å gi ulven fritt leide, selv bør betale for omkostningerne.
Derfor foreslo ministeren for landbruk, fiskeri og miljø, Miguel Arias Cañeta (PP), i begynnelsen av mars at man skulle klassifisere ulven som vill og tillate jakt på dyret også sør for Duero.
Men det er bare Europakommisjonen som kan gi tillatelse til en slik endring, og fra Brussel heter det nå at man vil se på saken, uten at det fortelles noe om når.
Det anslås at det nå er rundt 2.500 ulver på hele den Iberiske halvøyen. Flesteparten av dem lever på den nordlige delen af halvøyen, men det er også en flokk i Andalucia, nærmere bestemt i Sierra Morena i Jaén-provinsen.

 


Slik ser det ut i Zara i Milano.

Zara slår H&M
Den spanske tøygiganten Inditex – den med klærne Zara, Pull & Bear og alle de andre – har nå gått forbi svenske H&M og er dermed den mest lønsomme tøyfabrikanten i verden.
Inditex har nettopp offentliggjort regnskapene for 2011, og her steg overskuddet i forhold til 2010 med 12 prosent til 1,93 milliarder euro, mens H&M tjente 1,78 milliarder euro. Det spanske firmaet hadde allerede slått den svenske konkurrenten hva angår salg og markedsandeler.
Inditex ble grunnlagt av galiciske Amancio Ortega som i dag er Spanias rikeste person.
Giganten har nå 5.527 forretninger etter at man i fjor åpnet 483 nye forretninger, blant annet en på Fifth Avenue i New York og en på Corso Vittorio Emanuele i Milano.
I år planlegger man å åpne mellom 480 og 520 nye forretninger, bl.a. 150 i Kina.

 


Flyselskapet lanserer eget betalingskort.

Ryanair legger på seks euro i administrasjonsgebyr på billetten
Det irske lavprisselskapet vil fra 15. april også kreve seks euro i administrasjonsgebyr når man vil betale billetten sin med et kredittkort i Spania, skriver intereconomia.com.
For å unngå dette gebyret som legges på til aller sist i kjøpsprosessen, må man ha et av flyselskapets egne betalingskort, et såkalt Ryanair Cash Passport.
Kortet er et MasterCard og altså et betalingskort som bare kan brukes når det er fylt opp.
Det kan også brukes til å heve penger fra automater og til å betale i forretninger, m.v.,

 


Julián Muñoz ankommer rettsbygningen, Ciudad de la Justicia, i Málaga.

Tidligere Marbella-ordfører må tilbakebetale 1,8 millioner euro til kommunen
Høyesterett har bekreftet Málagas provinsdomstols avgjørelse i en av sakene mot tidligere ordfører i Marbella, Julián Muñoz, som lød på at han må betale tilbake over 1,8 millioner euro til kommunen.
Han skal ha tilranet seg pengene ved å utstede falske fakturaer som var presentert av et advokatkontor som tilhørte den forhenværende formannen for fotballklubben Sevilla, José María del Nido. Både Muñoz og del Nido er dessuten blitt dømt til sku års fengsel i saken kjent som Minutas, der kommunen i Marbella mellom 1999 og 2003 betalte del Nido 6,7 millioner euro. I denne saken må Muñoz tilbakebetale 3,05 millioner euro, mens del Nido må betale 2,7 millioner
Muñoz har nettopp vært på anklagebenken i en tredje sak, nemlig den tolknyttet Malaya-korrupsjonsskandalen. Her er han sammen med den hovedanklagede, tidligere rådmannen med ansvar for byplanlegging, Juan Antonio Roca, og 94 andre anklagede for bestikkelse, underslag, maktmisbruk, m.m. Muñoz nektet å ha mottatt penger fra Roca som tidligere har uttalt at initialene JM i hans hemmelige regnskaper ikke står for Julián Muñoz. Han risikerer opp til 10 års fengsel i denne saken.

 

Bildene av leiemorderne, morderne, og voldtekttsforbryterne som innenriksministeriet har offentliggjort.

12 internasjonale forbrytere arrestert i Spania
Policia Nacional har offentliggjort navn og bilder av 12 forbrytere som har vært på flukt, men som har blitt arrestert i år, nærmere bestemt mellom 23. januar og 8. mars.
De 12 personene, seks leiemordere, to mordere, to voldtektsforbrytere, en kidnapper og en voldsmann oppholdt seg alle i Spania, på flukt fra forbrytelser begått i andre land. Mordene var begått i hhv. USA, Mexico, Peru, Portugal og Tyskland, mens de andre forbrytelsene har funnet sted i Peru, Chile, Romania og Belgia.
De gjemte seg, og noen av dem levde her under falske navn. Innenriksministeriet tilskriver arrestasjonene et vellykket samarbeid mellom politiet i Spania og i de aktuelle landene.
Arrestasjonene fant sted i Málaga, Madrid, Barcelona, Torrevieja, Orense, Gijón og på Fuerteventura.

 


Iñaki Urdangarín, gift med prinsesse Cristina.

Kongens svigersønn tiltalt for fire lovovertredelser
Underslag, korrupsjon, dokumentfalsk og maktmisbrug. Slik lyder nå de fire tiltalende mot Iñaki Urdangarín, kong Juan Carlos’ svigersønn, som er mistenkt for å ha begått disse forbrytelsene i forbindelse med sin organisasj, Instituto Nóos. Det skriver avisen El País.
Anklagemyndighetenhar brukt de sist ni månedene på å samle beviser. Man har bl.a. Avhørt 63 bedriftsledere, i tillegg til at man har forhørt Urdangarín i hele to dager i februar, og nå mener man altså at det finnes beviser nok til å kunne anklage ham.
Urdangarín skal ha krevd altfor mye for å arrangere konferanser for sport og turisme for lokale myndigheter for deretter å overføre overskuddet til private konti i diverse skatteparadiset, samt til sitt boligselskap Aizoon som han forøvrig eier sammen med sin hustru, prinsesse Cristina. Hun er ikke blitt avhørt og vil heller ikke bli det.
Kongens svigersønn vil nå ikke lenger snakke med pressen overfor hvem han hele tiden har hevdet at han er uskyldig. I stedet har han beskyldt sin forretningspartner, Diego Torres, for å være ansvarlig for de uheldige disposisjonene i Nóos. Det har åpenbart ikke hjulpet ham, tvert imot mener sakens dommer, José Castro, at det motsatte er tilfellet.
Dommeren forventes dessuten å kreve en kausjon fra Urdangarín. Hvor stor den skal være, vites fortsatt ikke, men den ventes å bli på rundt to millioner euro.

Så kan det vises fram biler i San Pedro
Nå er detnenelugnmulifår få vistvfram bilen til kontroll i den nye kontrollhallen i San Pedro de Alcántara.
Hallen åpner etter et års forsinkelse og er først og fremst tiltenkt innbyggerne i Marbella, Benahavís, Istán og Ojén. Den kan kontrollere 66.000 kjøretøy om året.
Junta de Andalucía planlegger dessuten å oppføre nye visningshallef i Benalmádena, Mijas og Cártama.

 


Å reise raskt mellom de to hovedstedene på den iberiske halvøyen må forbli en drøm.

Hurtigtog mellom Madrid og Lisboa droppet
Drømmen om å kunne ta hurtigtoget mellom Madrid og Lisboa på bare to timer og 45 minutter må foreløpig forbli nettopp det, opplyser El País.
Den portugisiske regjeringen har nettopp bestemt å avblåse planene om å konstruere banen til AVE’-toget som ellers ble avtalt i 2003 mellom den daværende spanske statsministeren, José María Aznar (PP), og hans portugisiske kollega, José Manuel Dorâo Barroso.
Også Portugal har gått på slankekur etter å ha fått en hjelpepakke på 78 milliarder euro fra EU, og oppføringen av den portugisiske delen av banen ville ha kostet 2,3 milliarder euro. Likevel underskrev den nåværende, sosialistiske statsministeren José Sócrates en avtale om bygging av banen med selskabet Elos, og det er den avtalen som den portugisiske nå høyesterett har dømt ugyldig.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet