Månedsmagasinet på Costa del Sol

Prisene på varer fortsetter å falle i Málaga-provinsen

Formannen for Mijas Golf International døde på cruise i Norge
Felipe Pérez Cortés fra Fuengirola døde i juli måned ombord på et cruiseskip i norske fjorder.
Han følte seg dårlig og oppsøkte skipets lege som behandlet ham med antivirale stoffer, noe som var helt etter boka. Dessverre hadde stoffene ingen virkning, og hans tilstand ble så mye forverret, så raskt at han døde bare to dager senere. Man mistenkte i ettertid at influensa A kunne være dødsårsaken, fordi Pérez på forhånd led av sukkersyke. Det betyr at han i så fall var i risikogruppen. Legen ombord hadde tatt to tester for influensa A, men begge prøver var negative.
Obduksjonen ble foretatt på Ullevål Universitetssykehus i Oslo, og da resultatene ble lagt fram 14. august, kunne Hans Blystad, overlege ved Folkehelseinstituttet, opplyse at det var influensa A som var skyld i Pérez´ død. Influensaen hadde gjort ham utilpass, og på grunn av hans på forhånd svekkede helse, utviklet dette seg til viruslungebetennelse, fortalte Hans Blystad.

Mallorca etter terrorangrepet
ETA har de siste 30 årene alltid utført noen ”sommerattentater”, ofte nær Málaga og Alicante som har vært utsatt for ca. 20 attentater hver gjennom ETAs væpnede kamp for selvstendighet. Grunnen til at attentatene ofte har skjedd på disse områdene, skyldes at ETA ofte ønsker å ramme områder i Spania med mange turister. Etter bombene på Mallorca 30. juli som drepte to politimenn fra Guardia Civil, sprang det en ny bombe 9. august. Det ble bare materiell skade. Politiet har ennå ikke kunnet bekrefte at det er ETA som står bak den siste eksplosjonen, men anser det som svært sannsynlig i kjølvannet av de andre bombene.
Folk fra Guardia Civil uttaler at den siste bomben som sprang var radiostyrt og derfor i prinsippet kan være gjort klar til sprengning mange dager eller uker på forhånd. Derfor har man på tross av et massivt sikkerhetsoppbud med kontroll av alle ankomster og avganger fra øya, ikke funnet alle de antatte gjerningsmennene. Politiet påpeker at med de radiostyrte bombene, kan gjerningsmennene i prinsippet ha forlatt øya flere uker før bombene ble sprengt.
Formannen for lokalregjeringen på Mallorca, Fransesc Antich, oppfordrer alle til å fortsette sine ferier på øya og mener dessuten ikke at det er noen grunn til panikk. Alle hotellgjester på Mallorca har fått et brev med en offisiell uttalelse fra lokalregjeringen der det står at sikkerheten, den rolig atmosfæren og omgivelsene på øya er slik den alltid har vært. På tross av det store medieoppbudet, ser det da også ut til at de fleste turister følger oppfordringene og fortsetter ferien på Mallorca. Den spanske kongefamilien ankom Mallorca få dager etter terrorangrepet for å ha sommerferie, har også valgt å fortsette opphold på øya. Etter de første terrorangrepene med dødelig utgang på Mallorca, er øya så smått i ferd med å vende tilbake til hverdagen, og turistene ser ikke ut til å ha latt seg skremme av omstendighetene. Angrepene har vært nøye planlagt, og det samme har terroristenes flukt, men på Mallorca fortsetter turistene og den spanske kongefamilien sine ferier. Etter flere år å ha levd i skjul, har en av de antatte gjerningsmennene bak attentatene på Mallorca blitt arrestert sammen med to andre ettersøkte ETA-medlemmer. Alberto Machaín Beraza ble arrestert i Frankrike 19. august. I samarbeid med fransk politi lyktes det under en aksjon i den franske del av alpene å arrestere terroristene. Under operasjonen fant man også 100 kg sprengstoff, 20 kg nitrat og flere liter andre kjemiske stoffer til framstilling av bomber. Dagene etter arrestasjonen fant man i leiligheten atskillige kg sprengstoff samt masser av utstyr til framstilling av bomber. ETA-medlemmene ble også arrestert med falske identifikasjonspapirer på seg. Man fant dessuten flere våpen i huset. De to andre arresterte, Aitzol Etxaburu og Andoni Sarasola, har ifølge myndighetene ikke direkte forbindelse til attentatet på Mallorca, men derimot bl.a. til et attentat i Burgos. Man antar at de tre arresterte sto for distribusjon av våpen og sprengstoff til andre bandemedlemmene i Spania. Alle tre arresterte var blant de mest ettersøkte forbryterne i Spania. Man har dermed arrestert alle de sju ETA-medlemmene som var de mest ettersøkte forbryterne i Spania siden 2007. Politiet mener at de med de store beslagene av våpen, sprengstoff, elektronisk utstyr og ikke minst arrestasjonene, har rammet ETA og deres distribusjon av våpen og sprengstoff. Funnet av våpen og arrestasjonene av de antatte ETA-medlemmene betegnes som en av de mest vellykkede operasjoner i nyere tid.

Fuengirola vil hjelpe arbeidsløse kvinner
Politikerne i Fuengirola, med ordfører Esperanza Oña i spissen, vil lansere en plan som skal forbedre mulighetene for arbeidsløse kvinner i Spania. Navnet på den nye planen som skal videresendes til både Junta de Andalucía og den spanske regjering, er Plan Especial de Fomento de Empleo Femenino. Planen går ut på at likestilingen mellom menn og kvinner skal forbedres. Det skal lanseres en rekke tiltak, fra at det må bli lettere å etablere virksomheter til at det må være flere kvinner på innflytelsesrike poster. Formannen for likestilling i Fuengirola, Ana Mata, har uttalt at den nåværende krisen ser ut til å ramme kvinner hardere enn menn. Andalucía er da også den spanske regionen der det er flest arbeidsløse kvinner. De siste månedene er det registrert 6.000 flere kvinner i arbeidsløshetskøen.

 

Offentlig hjelp i Marbella
At den igangværende krisen har vært hard for mange mennesker, er ikke noen hemmelighet. Men på grunn av varigheten er det nå flere familier som må be om offentlig hjelp. I Marbella har det vært mulig å få hjelp, takket være et tiltak som heter Ayudas de Emergencia Social. Her kan personer og familier som ikke får det til å henge sammen økonomisk, henvende seg for å kunne få hjelp til de mest basale tingene som mat, tøy, sko, husleie, osv. Det er spesielt foreldre som er langtidsledige, som er hardt rammet, men også eldre, immigranter og handikappede søker hjelp. Men pga. den overveldende aktiviteten på nødhjelpskontoret, har kommunen de første seks månedene i 2009 brukt 70 % av budsjettet på i alt 42.500 euros. Kommunen i Marbella er overrasket over hvor mange som har søkt om hjelp, men forsikrer at man fortsatt kan henvende seg på nødhjelpskontoret resten av året hvis man ikke kan klare seg på slutten av måneden.

Flere immigranter i august
Det gode været i august har betydd at mange har nytt ferien ekstra mye. Men de gode forholdene har også betydd at 478 immigranter har kommet til Spania siden 1. august, spesielt rundt Almería, Cádiz, Málaga og Granada. Mange av immigrantene har ofte betalt store pengesummer for å få muligheten til å flykte til Spania, en gjeld som de svært sjelden kan betale tilbake. Derfor er de ofte tvunget til å leve under dårlige forhold, og ofte ulovlig i Spania ettersom de ikke har identifikasjonspapirer. I de første åtte månedene i år har til sammen 2.255 immigranter ulovlig tatt seg til Spania.

Offentlig drikking forbudt i Estepona
Siden Estepona i slutten av august innførte forbud mot de såkalte ”botellónes”, er per 2. september mer enn 60 personer bøtelagt for å ha forstyrret offentlig ro og orden. En botellón er en slags utendørsfest der unge mennesker møtes på offentlige steder og drikker, før de skal videre i byen. Men pga. støy og avfall, vedtok man i Estepona å innføre et forbud mot at ungdom får forstyrre nattesøvnen. Men tross varselet om bøter på mellom 30 og 300 euros, avhengig av anmeldelsen, er altså over 60 personer anmeldt. Politiet er sikre på at tiltaket på sikt vil ha en preventiv virkning. Derfor vil de fortsatt patruljere på de områdene som tradisjonelt sett er kjent for å være møtested for unge mennesker.

Nytt narkonettverk rullet opp
Politiet har enda en gang rullet opp et nettverk av narkosmuglere på Costa del Sol. Denne gangen var det likevel litt annerledes enn det pleier å være. Det viste seg nemlig at smuglerne skal ha brukt barneseter i biler for å smugle hasj fra Marokko.
Smuglerne brukte nyfødte eller babyer på bare noen få måneder til å sitte i barnesetene for ikke å vekke noen mistanke. Dessuten er det funnet hasj i sjokoladeplater som var sendt fra Marokko til Spania, rett hjem til narkopusherne. På denne måten unngikk man at politiet kunne undersøke smuglerne på grensen. I alt 21 personer av forskjellige nasjonaliteter, blant andre åtte spanjoler og fem marokkanere ble i slutten av august arrestert i forbindelse med operasjonen. Politiet har funnet 1.600 kg hasj, 300 gram kokain, mange mobiltelefoner, datamaskiner og annet elektronisk utstyr. Dessuten har politiet beslaglagt 11 kjøretøy og 56.500 euros i kontanter.

Málaga med på energibølgen
Planen ”Renove” som betyr fornyelse, har fått ca. 17.000 innbyggere i Málaga til å skiftet til energivennlige, harde hvitevarer. Planen går ut på at hvis man skifter ut de gamle hvitevarene med nye og mer energivennlige, får man mellom 100 og 125 euros i tilskudd.
Planen som er lansert av Consejería de Innovación, Ciencia y Empresa, et råd for modernisering, vitenskap og bedrifter, har holdt på siden januar i år. Junta de Andalucía opplyser at man i alt har skiftet ut 114.863 hvitevarer, noe som vil gi en årlig besparelse i CO2-utslipp på 8.780 tonn. Samtidig sparer man 25.000 kilowatt i strøm, noe som tilsvarer et årlig forbruk i 4.800 hjem.

Lavt lønnsnivå i Andalucía
Andalucía har det fjerde laveste lønnsnivået i Spania etter Estremadura, Kanariøyene og Galicia.
I Andalucía tjener rundt sju av 10 mennesker mindre enn 1.100 euros i måneden. Det betyr at mer enn 3.7 millioner andalusiere hører til denne gruppen. Det gir en årlig inntekt for 70 prosent av befolkningen på 13.400 euros, et godt stykke under landsgjennomsnittet på 18.087 euros.
Gjennomsnittsinntekten i Andalucía er 15.010 euro. Hvis man er ute etter høyere lønn, bør man, ikke overraskende, dra til Madrid der innbyggerne har den høyeste gjennomsnittsinntekten i Spania på 22.870 euros i året.

Avtale om hotell Los Monteros i Marbella på plass
Etter åtte måneders uvisshet og mislykkede forhandlinger, kom en kommisjon med representanter fra Los Monteros, den spanske arbeiderbevegelsen Comisiones Obreras og eieren, det russiske oljeselskapet Nort West Oil i slutten av august endelig fram til en avtale. Den går ut på at eieren forplikter seg til å betale lønn til medarbeiderne som ikke har fått lønn siden januar. Samtidig betyr det også at luksushotellet med sine fem stjerner kan gjenåpne rundt 20. september og at alle medarbeidere blir ansatt på nytt etter hvert som det blir bruk for dem.
Det er likevel en viss mistro blant de 180 medarbeiderne fordi lignende avtaler to ganger tidligere er inngått med de russiske eierne, begge ganger uten at russerne har overholdt sine forpliktelser.

Iberia hardt rammet av krisen
Som mange andre flyselskap rundt om i verden, er også Iberia rammet av den pågående finanskrisen. De første seks månedene i år tapte Spanias største flyselskap 156,3 millioner euros. Omsetningen har falt med hele 22 prosent i forhold til samme periode i fjor.
Den generelle nedturen på verdensmarkedet har hatt en negativ effekt, men det er spesielt på innenriksflygningene at Iberia har tapt penger. Bare omsetningen av billetter har falt med 20,9 prosent på ett år, og det er spesielt businessklassen som er hardt rammet, ettersom bedrifter er tvunget til å spare og derfor kjøper billigere billetter.
På tross av den markante nedgangen, har Iberia fortsatt en solid økonomi med en egenkapital på over 2.200 millioner euros. Beleggsprosenten på flygningene var i første halvår på 78,9 prosent.

Kvinne fra Mijas føder eneggede trillinger
En kvinne fra Mijas fødte i slutten av august noe så sjeldent som eneggede trillinger, noe man bare har registrert et fåtall ganger i Europa. Sist gang det skjedde var forøvrig i Barcelona.
Hele prosessen har foregått helt naturlig, og allerede ved den første ultralydundersøkelsen kunne foreldrene til sin store overraskelse oppdage at det i morens mage befant se tre normale fostre. Foreldrene som på forhånd har en gutt på to år, er glade for at de har hatt forholdsvis lang tid til å venne seg til tanken om trillinger, og har samtidig kjøpt en ny og større bil, slik at de har plass til hele familien.

Tallet på cruiseskip øker kraftig i Málaga
Finanskrise eller ei, det kommer fortsatt mange turister til Málaga. De første seks månedene i år har Málaga havn opplevd en boom i tallet på cruiseskip og ikke minst turister. På tross av at havnen bare er den femte største i Spania, etter Barcelona, Palma, Las Palmas og Santa Cruz de Tenerife, så er dette likevel den havnen som har opplevd den største økningen sammenlignet med fjoråret.
I årets første seks måneder besøkte 121 cruiseskip med i alt 177.513 passasjerer Málaga havn, noe som er en økning i tallet på skip på mer enn 14 prosent, og en økning på nesten 33 prosent i tallet på passasjerer i forhold til samme periode i fjor. Man regner med i alt ca. 450.000 passasjerer i år, noe som i så fall vil være en økning på nesten 27 prosent i forhold til 2008. Byen har flere år på rad opplevd markante økninger i antatt cruiseskip, og økningen i tallet på passasjerer fra 2007 til 2008 var over 20 prosent.

Gutt drept under okseløp
Under en festival i byen Cabanillas i Navarra i forrige måned, ble en 16 år gammel gutt drept etter å ha blitt stanget av en okse. Gutten reiste seg etter å ha blitt truffet av oksen, men sank sammen før han klarte å komme seg bak sikkerhetsgjerdet. Han ble straks kjørt til det nærmeste sykehus, men døde kort tid etter.
I Leganés sør for Madrid ble en annen 16-åring også stanget av en tyr. Han ble innlagt på sykehus med livstruende kvestelser.
Disse to ulykkene har blåst nytt liv i debatten om hvorfor myndighetene tillater at så unge mennesker deltar i de livsfarlige okseløpene.

Hai truer spanske strender
En hai ble i slutten av august sett bare 100 meter fra kysten i Vilanova i la Geltrú i det nordøstlige Spania. Etter at både livreddere og badegjester hadde sett haien, bestemte man seg for å stenge tre strender i området. Det ble forbudt å bade, men strendene var fortsatt åpne for dem som bare ville sole seg. Politiet holder folk unna vannet inntil haien blir fanget.
Det er snakk om en såkalt blåhai som anses å være farlig for mennesker. To lignende haier ble for få dager siden sett langs den franske Middelhavskysten og forårsaket at strender nær byen Perignan ble stengt.

Flere feil bak flystyrten i Madrid
En foreløpig rapport på 96 sider, utarbeidet av Boeing, Spanair og spanske myndigheter (Comisión de Investigación de Accidentes e Incidentes de Aviación Civil) fastslår at det ikke var en enkelt feil som var skyld i flyulykken i Madrid i august i fjor.
Dette er den første offisielle uttalelsen om flystyrten siden ulykken 20. august 2008. Til tross for det som tidligere har kommet fram i pressen, nemlig at pilotene skal ha hatt skylden, slås det i den nye rapporten fast at det både var menneskelige og mekaniske feil som forårsaket ulykken. Flapsene som sitter bakerst på vingene sto ikke i riktig posisjon under avgang, og derfor fikk ikke flyet riktig oppdrift. Dette oppdaget ikke besetningen før avgang. Dette, kombinert med at det elektriske systemet som skulle varsle pilotene om problemet med flapsene ikke virket, gjorde at pilotene ikke fikk rettet feilen i tide. Til sammen førte dette til at flyet styrtet rett etter avgang, fastslår rapporten. Ulykken som var den verste i Spania på 25 år, kostet 154 mennesker livet.

Marbella ligger etter
Marbella trenger sårt 234 millioner euros for å få byens infrastruktur opp til moderne standard, går det fram av en plan som kommunen har utarbeidet. Det er spesielt gatene i byen og til- og avkjøringene til A-7 motorveien som ifølge kommunen ligger 30 år etter dagens standarder.
Man hadde ikke regnet med den store og raske utvikling av byen, og mens man har bygget nye hus, butikker, sentra, osv., har man ikke samtidig klart å utvide veinettet for å møte den økende mengden trafikk.
Derfor nedsatte kommunen en kommisjon som nå altså har kommet med rapporten som påpeker store mangler ved veinettet i Marbella. Det er fortsatt uvisst om den nødvendige oppgraderingen kan gjennomføres. Man vil gjennom fond og firmaer forsøke å samle inn 100 millioner euros. Det resterende beløpet må komme fra kommunen, Junta de Andalucia og lokalregjeringen.

Gjennombrudd for togforbindelsen mellom Málaga og Fuengirola
I forbindelse med utvidelsen av Málaga flyplass, blir togforbindelsen mellom Fuengirola og Málaga by berørt. Man har de siste åtte månedene arbeidet 24 timer i døgnet, 7 dager i uka for å bore en fire kilometer lang tunnel, fra industriområdet Guadalhorce og fram til flyplassen. Dette betyr at inngangen til togstasjonen blir liggende under jorden, slik at man slipper unna den litt klønete adgangen til togstasjonen over veien slik det er i dag. Gravearbeidet har ført tunnelen under elven Guadalhorce og under det nåværende togsporet, og det har vært en stor utfordring for byggefirmaet Aena, i samarbeid med Dirección General de Infraestructuras Ferroviarias, å unngå å påvirke den daglige trafikken på jernbanesporet.
Monsteret som de har brukt til å grave ut tunnelen med, er 9,33 meter i diameter og er i alt 162 meter langt. Prisen for bare dette arbeidet er 122 millioner euros og er en del av den store ”Plan Málaga”.

Flest biler i Málaga
Málaga er den andalusiske provinsen som har flest biler per 1.000 innbyggere.
En ny undersøkelse viser at for det er 774 biler per tusen innbyggere. Med 600.000 innbyggere i og omkring Málaga, er det ikke rart at det ofte er trafikkproblemer. Málaga ligger på førsteplass foran Granada, Cádiz og Almería.
I alt finnes det i Málaga-provinsen ikke mindre enn 1.164.080 biler. Dessuten er det i perioden 2003-2008 blitt 32 prosent flere lastbiler og varebiler på veiene rundt byen.

Turistkontoret i Fuengirola utvider
Fuengirolas turistkontor, som ligger på Jesús Santos Rein, rett overfor for Mercacentro, skal utvides. Ordføreren i byen, Esperanza Oña, presenterte på en pressekonferanse 13. august de nye planene for den nye bygningen som vil doble størrelsen på kontoret og dessuten ha områder med WiFi og Bluetooth. Ordføreren slo fast at med det nye tilbygget, vil byen ha det mest moderne turistkontoret på Costa del Sol og samtidig et av de mest innovative i hele Andalucía.
Den nåværende bygningen som ligger på den gamle Renfe-stasjonen, vil bli bevart i sin nåværende form, fordi utvidelsen vil finne sted bortenfor veien. I følge ordføreren er turistkontoret allerede det viktigste på Costa del Sol med 80.000 besøkende i fjor.
De samlede omkostningene for utvidelsen blir 308.600 euros, samtidig som det gamle bygget skal renoveres innvendig for ytterligere 65.000. Byggingen starter i slutten av september, og man regner med at turister kan benytte seg av kontoret i begynnelsen av 2010.

Prisene faller fortsatt
Prisene på varer fortsetter å falle i Málaga-provinsen. I juli falt prisene en prosent noe som likevel er det minste fallet i forhold til andre provinser i regionen. I for eksempel Granada falt prisene 1,5 prosent, etterfulgt av Jaén med 1,3 prosent.
I Andalucía har man tidligere sett at prisene faller om sommeren. I juli i fjor falt prisene i Almería med 2,2 prosent, etterfulgt av Granada og Huelva. I samme periode i fjor falt prisene i Málaga med 1,5 prosent. Prisfallet må sees i sammenheng med den internasjonale krisen der Spania, som kjent, er hardt rammet. I juli falt nasjonalproduktet med en prosent og gjør dermed at det samlede fallet i BNP hittil i år nå opp i 4.1 prosent.

Hotell betaler erstatning
Forsikringsselskapet til hotel Al Andalus i Sevilla må etter lengre tids tautrekking, betale 35.000 euros i erstatning til en gjest.
Under en falsk brannalarm kl. 4.00 om morgenen 23. mai i år, var to unge menn på vei hjem fra et bryllup. De kom forbi hotellet og syntes det ville være morsomt å utløse brannalarmen. Som følge av alarmen flyktet gjesten ut av rommet og ned trappene, men snublet og brakk det ene beinet. Hotellet hevdet de ikke var erstatningspliktige fordi de ikke var involvert i saken, men de ble altså likevel nødt til å betale erstatning til den uheldige – eller heldige – gjesten.

Mange klager fra eldre
El teléfono de atención al mayor, som er en spesiell telefonlinje der eldre kan ringe hvis de har problemer, mottok første halvår av 2009 mer enn 700 klager. Av disse var 333 et rop om hjelp, ettersom de eldre var blitt etterlatt av sine pårørende. Dessuten var det 119 tilfeller, ca. 20 prosent, der de eldre var blitt utsatt for dårlig, psykisk behandling og endelig 27 tilfeller der de var blitt bestjålet. Den typiske profilen på en person som står i fare for å bli utsatt for disse ovenfor nevnte forholdene, er en kvinne på ca. 75 år som lider av en kronisk sykdom og som sosialt sett er isolert og derfor har bruk for hjelp til å klare seg.

Costa del Sols eldste skandinav fyller 102
Margit Stenberg fylte 102 år i juli.
Hun flyttede for mer enn 30 år siden til Costa del Sol sammen med sin mann. Ikke lenge etter ble hun enke, og familien i Sverige var urolige for hvordan det skulle gå med henne alene i et annet land. Hun ble til slutt overtalt til å flytte tilbake til Sverige, men hun ville raskt ”hjem igjen” til Spania.
Hun har nå bodd på Casa Klein i seks år. Her går hun gjerne rundt i den store hage ved hjelp av en rullator og tar ellers ikke imot hjelp. – Jeg ordner tingene selv, sier hun og mener at hun har nådd sin høye alder bare ved å ha en positiv innstilling til livet.

Enklere adgang til stranden i La Cala de Mijas
Folk i Mijas som ønsker å nyte godt av de deilige badestrendene, får nå en hjelpende hånd. Utvalget for strendene i Mijas, Concejalía de Playas, har bestemt seg for å utbedre adgangen for fotgjengere og har bl.a. laget en ny vei i den østlige delen av La Cala, og man er også i gang i El Bombo.
Dessuten har man ved bygrensen mellom La Cala og Fuengirola bygd et sikkerhetsgjerde mot motorveien slik at fotgjengere kan bevege seg sikrere når de vil til stranden.

 

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.