Månedsmagasinet på Costa del Sol
DNB åpner dørene igjen i Marbella

DNB åpner dørene igjen i Marbella

Ingenting er mer positivt enn å høre at folk er ‘back in business’. Etter å ha vœrt stengt i halvannet år, har DNB Luxembourg-kontoret i Marbella åpnet dørene igjen for nordmenn og svensker som ønsker hjelp med boligfinansiering på Costa del Sol. Svein Erik Lampe, DNB Luxembourgs vennlige representant som drev Marbella kontoret i tre år frem til mars 2020, er også tilbake. Kontoret ligger på Marbellas Golden Mile, rett overfor Marbella Club Hotel.

Det Norske Magasinet tok en prat med Lampe om DNB Luxembourg og hvordan banken kan hjelpe de som drømmer om å kjøpe seg en bolig på Solkysten.

Hva er forskjellen på DNB i Norge og DNB Luxembourg?
DNB Luxembourg er en ren ‘private banking’-divisjon. Primært betjener vi nordmenn som flytter ut i verden. DNB Luxembourg har tre fokusområder: Institusjonell forvaltning av fond til bedrifter, forvaltning og private banking service til formuende kunder, og sist, men ikke minst, å tilby boliglån med pant i utlandet, nærmere bestemt i Spania, Frankrike og Portugal.

Hvordan skiller DNB Luxembourg seg fra andre norske banker når det gjelder boliglån?
Når du kjøper eiendom i Spania, tar vi pant i den eiendommen du kjøper. Du trenger ikke å ta ut sikkerhet i eiendommene hjemme i Norge eller Sverige, med mindre du ønsker å ta ut egenkapital derfra. Lånet ditt er i euro, og huset omsettes i euro, noe som kan begrense din valutarisiko. De som velger å låne i kroner, må veksle hele beløpet til euro på ‘dagens valutakurs’. Hvis du kjøper med lån fra Norge på valutakurs på 10 og skal selge huset etter et par år, og valutaen er svekket med 20 % til valutakurs på 8, vil du mangle NOK 100 000 til å dekke lånet ditt. Med lån i euro vil du ikke ha valutasvingninger på lånebeløpet, da du vil få utbetalt euro og skal løse inn et lån i euro.

Målsettingen for DNBs Marbella-kontor er ellers den samme som før: å hjelpe folk med finansiering, tips og råd slik at reisen frem til kjøp av drømmeboligen blir så gunstig og hyggelig som mulig. Vi er den eneste norske banken som tilbyr finansiering med pant i den boligen du skal kjøpe, og vi gir norske og svenske kjøpere support, slik at de kan kjenne seg trygge i et ‘ukjent landskap’. DNB representerer trygghet, og vi setter alt inn på å innfri disse forventningene. Vi har et enkelt og helt transparent låneprodukt – du behøver heller ikke å kjøpe tilleggsprodukter. Vi er DNB Luxembourgs forlengede arm på Costa del Sol og i Sør-Spania. Øvrige regioner i Spania betjenes fra hovedkontoret i Luxembourg. I tillegg tilbys finansiering også i Portugal og Frankrike, men det største forretningsvolumet ligger på Costa del Sol, som er et fantastisk område å bo i.

Hvilke andre tjenester tilbyr dere her i Marbella?
Kontoret vårt i Marbella gjør det mulig for oss å fysisk møte kundene, og det er veldig positivt. Siden business is made by people og vi får anledning til møte kunden ansikt til ansikt, vil det gjøre relasjonen sterkere! Vi har vært til stede i markedet med finansiering siden 2007 og bygget opp et nettverk som også kundene kan benytte. Dette er samarbeidspartnere vi kjenner godt, og som vi kan anbefale. Det er mange som ringer oss og spør hvordan de bør starte og hva de bør gjøre, og det er vi veldig glade for. Noen tror at ting fungerer som i Norge, men det gjør det jo absolutt ikke. Å kjøpe eiendom i Spania er jo en helt annen greie, og de få tilfellene hvor det har gått skikkelig galt, er når kjøper vil gjøre alt på egen hånd.

Vi har også et fullt utstyrt møterom som norske forretningskunder eller bedrifter kan disponere på forespørsel, og er behjelpelig med tilrettelegging og lunsj i hagen, om det skulle ønskes.

Hva krever dere for at folk skal få lån?
Vi låner mest til ferieboliger. Rent forretningsmessig kan vi låne ut inntil 70 % av salgssummen eller taksten (den laveste av de to) til ferieboliger. De fleste kjøpere tror da at de må ha 30 % egenkapital selv. Det er dessverre ikke slik! Når du kjøper her, er det også 13–14 % avgifter på toppen, så du trenger 30 % pluss 14 % til utgifter. Hvis det er en primærbolig, gir vi ofte lavere belåning, helt ned i 50 %.

Hvem er kundene deres, og har de kommet tilbake etter pandemien?
Våre kunder er primært nordmenn og svensker. Vi har folk fra alle samfunnslag og aldere. Under pandemien har mange oppdaget hybride arbeidsformer, hvor du kan ha med deg jobben ‘under armen’. Dette betyr stadig yngre kjøpere. Svenskene har vœrt her hele tiden og har handlet ganske mye. Vi ser tydelige signaler på at norske kjøpere vil komme tilbake når reiserestriksjonenen lempes på. Nordmenn er definitivt sugne på å komme seg sørover igjen, det merker vi på antall henvendelser vi får.

Hva er din mening om investering i Spania på dette tidspunktet?
Det er vanskelig å si om tiden er rett, for det er som å spå. Uansett bør man ikke kjøpe bolig i Spania for å gjøre et kupp. Det er en del av veiledningen vår. Pandemien har etter min oppfatning ikke ført til et prisras på Costa del Sol. Kanskje litt nedgang på de rimeligere segmentene, men eksklusive villaer har gått opp i pris. Mange vil ha større eiendom pga. pandemien.

Har du ellers noen råd til våre lesere som drømmer om bolig i Spania?
Vi er her for å hjelpe norske og svenske boligkjøpere. Vårt beste råd er å starte med å søke om et finansieringsbevis før du reiser. Da har du allerede finansieringen i orden. Vi ser at enkelte kan ha et litt for optimistisk syn på egen økonomi. Derfor hjelper vi deg samtidig i vurderingen av hva du har råd til å kjøpe for, slik at megler kan lete etter din drømmebolig i riktig prissegment.

Mange er ikke klar over og blir gjerne litt overrasket over hvor mye egenkapital de vil trenge. De har tydeligvis vært på Finn.no, og der oppgis prisen i NOK uten avgifter. Vi pleier å si til folk «legg til 13–15 %, så kommer du i mål». Du må ha advokat, tinglysning, notar, osv.Så budskapet er å ta kontakt med oss så tidlig som mulig.    

Ellers anbefaler vi folk å ikke bli utålmodige, bruk tid! Reis ned, bli kjent i de ulike områdene, prøvebo slik at du er sikker på at du har funnet rett område før du signerer en kjøpekontrakt. Vit hvor du vil vœre – i en by som lever hele året, eller et sommerparadis som er dødt om vinteren. Det er mange hensyn å ta. Vårt beste råd er å ‘skynde seg langsomt’, avslutter Svein Erik.

DNB Marbellas råd til kjøpere:

  1. Sjekk ut området før du kjøper noe. Kom ned og prøv stedet og kanskje lei noe for å finne ut om det er her du virkelig vil bo.
  2. Snakk med oss før du reiser. Vi kan utstede et finansieringsbevis. Derved er finansieringen klar når du kommer ned, og du vet hvor mye du har å kjøpe for.
  3. Engasjer en advokat som representerer deg. Meglere her nede har ikke noe juridisk ansvar, som vi er vant med i Norge. De norske advokatene her er veldig dyktige til å ta hele prosessen og kan ordne med NIE-nummer, bankforbindelser og alt annet, så det er veldig trygt.

Kontakt:
Svein Erik Lampe 
DNB Luxembourg Marbella Representative Office
Tlf +34 626 979 223

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.