Månedsmagasinet på Costa del Sol
Finanskrisen: Det verste er over
Larsen Eirik 08 3 lite
 
Senioranalytiker Eirik Larsen i DNB Markets har fulgt økonomiske konjunkturer, renter og valutakurser i mer enn 30 år: – Etter fem år med økonomisk krise er det gode tegn til bedring. Nå er det verste over!

– Det er klare tegn til lysning. Selv om det fortsatt kan gå lang tid før alt igjen er på stell, er det mulig å spore tegn til bedring, sier analytikeren. Larsen peker på at situasjonen i Eurosonen er i ferd med å stabilisere seg:
– Det er lettere å få lån, samtidig som rentene er lave. Dette er viktige forutsetninger for økonomisk vekst, sier Larsen.
22. november i år kommer den drevne senioranalytikeren til Marbella for å delta på DNB Luxemburgs frokostseminar på Hotel Don Carlos. Her vil han snakke mer om de økonomiske utsiktene neste år for Spania, for Eurosonen, om norsk og amerikansk politikk, økonomi og valutakurser. Seminaret retter seg til alle skandinaver på Costa del Sol.
 
Sju kvartaler med nedturer
Da den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers gikk over ende i 2008, trakk den med seg store deler av verdensøkonomien ut i en gigantisk økonomisk hengemyr. I Eurosonen skulle dette føre til sju kvartaler med økonomisk nedgang.
Nå ser det altså lysere ut, ifølge DNBs ekspert:
– BNP-veksten i Eurosonen ligger nå an til å bli 1,5% neste år. Vi tror også på fortsatt børsoppgang, bedre tilgang på lån, at forbrukertilliten og arbeidsmarkedet vil vise klare tegn til bedring.
Det kan ta flere år å få verdensøkonomien på rett kurs og gjennomføre nødvendige strukturelle, omstillinger. Dermed vil den økonomiske veksten i første omgang bare være moderat, ledigheten vil fortsatt være høy, mens lønns- og prisveksten vil være moderat, mener DNB.
 
Kjøpe – ikke kjøpe?
Mange nordmenn som ferierer eller bor mer eller mindre fast på Costa del Sol, teller på knappene: Er det nå man bør slå til på boligmarkedet og skaffe seg drømmeboligen?
– Det er to viktige forhold å ta hensyn til, sier Eirik Larsen; – om prisnedgangen på boliger på Solkysten har stanset opp, er det de lokale eiendomsmeglere som best kan svare på. Det er de som kjenner markedet lokalt og har kompetansen til å vurdere priser, osv.
 
Svingstang for valutaen
– Jeg kan kanskje bedre gi noen vurderinger av det andre som er viktig å tenke på ved kjøp av bolig i Syden, nemlig spørsmålet om valutarisikoen. Det er stor forskjell på om en euro koster 7,20 NOK eller om prisen er 8,20 NOK. Kjøper man en bolig til noen millioner kroner, kan valutaprisene få svært stor betydning, påpeker Larsen.
Den sist tiden har den norske kronen falt mye i verdi, målt mot euro. I dag ligger euroen på over 8 NOK, noe som gjør kjøpet av drømmeboligen på Costa del Sol mye dyrere enn før.
– Selv om valutakursene beveger seg mye for tiden, viser våre prognoser i DNB at eurokursen på sikt skal ned. I 2015 anslår vi en eurokurs på 7,80, sier Eirik Larsen. Han mener derfor at man som boligkjøper ikke bør forhaste seg.
 
Nedjusterer utsiktene for Norge
Valutakursene er relative størrelser der forholdet mellom ulike valutaer vil gi signal om styrke og forventninger. Sett med norske øyne er i dag norsk økonomi en av de mest robuste i hele verden. Høykonjunkturen har nærmest vært rødglødende i Norge de siste årene og har stått i sterk kontrast til forholdene i resten av Europa.
Men nå kan bremsene bli satt på, ifølge DNBs ekspert:
– Vi har hatt ekstremt høye investeringer i olje- og gassektoren med 200 milliarder kroner året. De skyhøye investeringene har vært som bensin på bålet for norsk økonomi.
Nå mener Eirik Larsen at de økonomiske utsiktene klart er mer avmålte. Han snakker om en utflating av investeringene i olje og gass.
 
Avkjøling på boligmarkedet
– Utbyggingen på boligmarkedet, den andre motoren i norsk økonomi, vil også oppleve en avkjøling. Det skyldes bl.a. at myndighetene har pålagt bankene å kreve mer egenkapital av låntakerne. Det betyr igjen dyrere boliglån, at færre byggeprosjekter blir satt i gang, en økning i arbeidsledigheten og lavere lønnsvekst. Vi snakker om selvforsterkende effekter, forklarer Larsen.
Detter er grunnen til at vekstanslagene for norsk økonomi er satt ned til rundt 2 % de nærmeste årene. I 2012 var veksten for øvrig 3,4%.
Larsen tror derfor at Norge fortsatt vil ha lav styringsrente en god stund til. Oljeprisen i årene framover vil være viktig for norske økonomi.
– Festen er over, nå er det den rolige delen av nachspielet som har begynt. Norge er fortsatt på skinner, men farten settes ned.
Eirik Larsen mener likevel dette kan være et bra tegn for norsk økonomi, fordi den sterke økningen i boligprisene de siste årene kan minne mye om en boligboble.
– En kollaps i det norske boligmarkedet kan bli svært alvorlig, for norske husstander har svært mye gjeld knyttet til sine boligkjøp, sier Eirik Larsen.
 
En mulighet for å rydde opp
Men om utsiktene for økonomien i Eurosonen har bedret seg, har prisen vært høy. Særlig i Spania. Med en ungdomsledighet på nesten 60%, snakker spanjolene om «generacíon ni-ni» («verken-eller-generasjonen», red.anm). Det er nettopp disse ungdommene som ikke får arbeid og som ikke studerer. De har ikke råd til å flytte ut av barndomshjemmet og etablere seg i eget med egen familie. De får aldri startet på det livet de så gjerne ville. Andre spanjoler emigrerer og søker lykken utenlands.
DNB-analytiker Larsen peker også på at slike forhold kan gi ustabile tider, kanskje også med ekstreme politiske grupperinger og partier slik man har sett i Hellas.
– Det tar opplagt tid å få Spania på fote, men nå er det i alle fall et klart lys i tunnelen, avslutter senioranalytiker Eirik Larsen i DNB Markets.
Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.