Månedsmagasinet på Costa del Sol
Prestisje, historie og tradisjon – Hotel Ritz Madrid

Prestisje, historie og tradisjon – Hotel Ritz Madrid

Midt i det sentrale Madrid, midt mellom biler, mennesker og hverdagsstress, gjemt bak høye, skyggefulle trær ligger det, uten å skryte. Fasaden viser klasse, hagen hvisker ro og inngangen er faktisk ganske sjenert sammenlignet med dagens overdådige luksushoteller. Her handler det ikke om å synes, høres eller om å være størst. Hotel Ritz, innrammet i et barokkpalass midt i Madrids gylne triangel, i hjertet av Retiro-kvarteret, er høyklassisk, preges av tidløs prestisje, er vakkert, samt tilbyr sine gjester en personlig bekvemmelighet og diskresjon med rojalistiske aner.

Diskret og privat
Fra inngangen bæres veskene inn i foajeen, du takker for hjelpen, du står midt i en rund sal med marmorgulv og marmorsøyler. Rett fram åpner salen seg inn mot den elegante og eksklusive lobbybaren med lyse sofagrupper og tebord, ved siden av ligger Velazques-baren for den som ønsker sig lite sterkere drikke. Til høyre hilser Restaurant Goya velkommen til frokost, lunsj og middag og fra matsalene åpnes dørene til den rolige terrassen og hagen. Til venstre slynger trappene seg opp til de ulike etasjene og rett ved siden av, i ett eget lite rom, med plass til bare  deg og resepsjonisten, finner du innsjekkingsskranken. Isteden for som på moderne hotell å møtes av en flere meter lang disk, har tanken her alltid vært at alt skjer med full diskresjon– ingen behøver høre navnet, hvilket rom du bor i eller hvilken avis du bestiller som morgenavis. Portieren viser deg til ditt rom der du finner dine vesker ventende, og på bordet ved vinduet står en flaske sjampanje som velkomstgave.

Diskresjonen vernes nøye på Hotel Ritz Madrid. Tanken er at du skal kunne være helt i fred. Ingen kamera er tillatt i de felles oppholdsrommene og arealene. Du kan i ro og fred nyte en kopp te i lobbybaren og omgås andre akkurat så lite eller mye som du ønsker. Personalet er ytterst profesjonelt og er raskt ved din side når det er noe du ønsker. Ellers holder de seg diskret i bakgrunnen. Det arbeider i dag 255 personer på hotellet.

Historie
Hotel Ritz Madrid åpnet sine dører i 1910. Det var kong Alfonso XIII som etter sine mange reiser opplevde at han manglet et spesielt hotell i Madrid, og han lot ikke vente lenge før han realiserte sine ideer. Charles Mewes fra Paris og Luis de Landecho fra Madrid var ansvarlige arkitekter, og hele arbeidet ble tett fulgt av Cesar Ritz, fra hvem hotellet også har fått sitt navn. Alfonso XIII ga Cesar Ritz klare befalinger om at Hotel Ritz Madrid skulle bli det mest luksuriøse hotellet i Europa og reise seg over magnoliaene, sedertrærne og akasiene ved Prado. Her skulle Alfonso XIII huse sine fornemste gjester og kongelige, blant annet når de besøkte ham på banketter og ved jakt. Hotel Ritz Madrid ble raskt etter åpningen kjent som et av verdens fineste hotell.Hva sier du om å nyte en kopp ettermiddags-te her?

Innredning
Alt du ser når du stiger innenfor dørene til Hotel Ritz Madrid minner om kung Alfonso XIIIs tid. Hotellet kan skryte av at hver minste, lille detalj, med unntak for moderne ting som ulike tekniske løsninger, er original fra da Cesar Ritz selv bestemte at de skulle med. Det som gjennom årene er slitt, er nøye blitt rekonstruert for hånd for å holde fast på alt det Hotel Ritz Madrid står for. For eksempel inneholder hotellet 10.000 kvm håndvevde matter, og når disse restaureres, skjer det for hånd av hoffleverandøren selv. 1 kvm tepperestaurering betyr åtte arbeidsdager á åtte arbeidstimer. Man kan forstå at hotellet i dag blir sett på nærmest som et nasjonalmonoment.

Rommene
Akkurat som alt annet har også rommene fått beholde sin opprinnelige stil, og ingen av de 167 rommene er like. Møblene er antikke, og på veggene henger håndlagde lamper og kandelabrer i keramikk og på gulvene stikker de håndlagde mattene seg ut. Sengene er nydelige, og for din personlige bekvemmelighets skyld kan du velge mellom 10 ulike puter, alle med spesielle egenskaper som kan bestilles fra resepsjonen. Føler du ikke for å begi deg ut i Madrids kvelds- og natteliv, kan du velge mellom 250 filmer i ulike genrer, i tillegg til at alle rom er fullt utrustet med wi-fi, Mp3, m.m.

I hvert rom møtes du av friske blomster, også på badet. Alt føles vakkert og innbydende. De mest eksklusive rommene finner man i andre etasje. Grunnen er at da hotellet ble bygd, fantes det ikke heis i bygningen. Og naturligvis var det slik at hotellets mest eksklusive gjester skulle slippe å gå i trapper mer enn til andre etasje. I de mer eksklusive rommene har du selvsagt tilgang til din egen butler.


Felipe IVs salong, en av bankettsalene.

Bar og restaurant
Vill du ikke nyte frokosten i fred og ro på ditt eget rom, er du velkommen til Restaurant Goyas matsal, og når været tillater det også til terrassen. Her tilbys man en  flott frokostbuffé, i tillegg til en meny med alt som den internasjonale gjesten behager, fra kokt egg til de mest avanserte bakverk.

Restaurang Goya serverer naturligvis også lunsj og middag, og menyen byr på klassisk spanske delikatesser og innovative kreasjoner med franske og baskiske påvirkninger. Om du etter en dag i byen ønsker deg ettermiddags-te, nyter du den best i lobbybaren. Her serveres de om ettermiddagen tradisjonell te med lett servering og søtsaker, klassiske scones med tilbehør akkompagnert av levende pianomusikk i bakgrunnen. Om du isteden ønsker deg litt sterkere drikke, er Velazquez bar åpen fra lunsjtid. Besøker du Hotel Ritz Madrid og været er bra, må du ikke gå glipp av den vakre hagen der du kan nyte et herlig måltid i koselig utemiljø. Her serveres tradisjonelle spanske retter og tapas til både lunsj og middag, eller hvorfor ikke bare nyte et glass sjampanje sent på kvelden i skinnet fra levende lys? Har du ikke tid til å være gjest på hotellet, går det også an å bare besøke hotellet for frokost, lunsj og middag. Husk bare på å bestille på forhånd. Om gjestekokker og tema, klikk deg inn på hotellets hjemmeside.

Hotel Ritz Madrid
Plaza de la Lealtad 5
Tlf.: +34 917 01 67 67
www.ritzmadrid.com

Bankett, fest, bryllup
Hotel Ritz Madrid inneholder i tillegg til 167 rom, barer og restauranter og fire møte- og bankettsaler med plass fra 25 personer og opp til 400 personer. Det er heller ikke uvanlig at fester og brylluper holdes på terrassen og i hagen som kan tilby plass til inntil 600 mennesker.

Av Sara Laine

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.