Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Valencia CF præsident Llorente træder af
«Jeg forlader klubben i en langt bedreposition, end da jeg kom.»
«Jeg var færdig … meget træt efter fire års uafbrudt stress.» Med disse ord trådte Valencias præsident, Manuel Llorente, af efter fire år ved roret i den økonomisk, hårdt trængte fodboldklub.
Llorentes beslutning om at forlade klubben, efter at have styret Valencia væk fra afgrunden, skyldes en uenighed med klubbens aktionærer omkring økonomien i Valencia CF.
«Jeg går herfra med god samvittighed over at have gjort et godt stykke arbejde,» sagde Llorente på et pressemøde i Valencia.
«Vi efterlader en klub, der er i en langt bedre position, end da vi overtog den i juni 2009. Efter at have lyttet til den nye formand for fonden, forstod jeg, at en ny æra var begyndt. Jeg håber, at klubben og fundamentet klarer sig. Situationen er stadig delikat, men det bliver bedre.»
Lammet af gæld, med et kun halvfærdigt, nyt stadion og ude af stand til at sælge den grund, hvor det gamle stadion, Mestalla, står, har Valencia klaret sig igennem ved hjælp af lån og spillersalg af blandt andet David Villa, David Silva og Juan Mata.

 


Salget av boliger i Marbella har steget med nesten 14 prosent på ett år.

Økende etterspørsel på det spanske boligmarkedet
Etter en lengere periode med stagnasjon på det spanske boligmarkedet, ser det nå endelig ut til at det begynner å bli fart på boligsalget igjen. Det er særlig Marbella som det siste år har opplevd en markant økning i salget av boliger. Etterspørselen viser seg først og fremst blant skandinaver, englendere, tyskere og russere. Marbella som i flere år har vært merket av korrupsjonssaken Malaya og spørsmålet om mange ulovlig bygde boliger har holdt mange kjøpere unna, men situasjonen er nå betydelig forbedret, samtidig som prisene ligger på et lavt nivå som tiltrekker seg mange nye kjøpere til området. Tallene er offentliggjort av ACP, Sammenslutningen av byggefirmaer og eiendomsmeglere i Málaga. Presidenten i sammenslutningen, José Prado, forklarer at det i fjor år ble solgt 3.625 boliger til ikke-residenter i Marbella. Det tilsvarer en økning på nesten 14 prosent i forhold til 2011. En annen rapport offentliggjort av Sammenslutningen av notarer i Andalucía viser dessuten at det i 2012 ble solgt 8.800 boliger til ikke-residenter. Et tall som langt overgår tallene fra 2011, men som fortsatt ligger 23 prosent under tallene for 2007.

 


Alhambra, her sett fra bydelen Albaicín, ligger høyt over Granada.

Tog skal heretter føre besøkende til Alhambra
For mange år siden kunne man ta tog fra Granada opp til det mauriske festningsanlegget Alhambra. Det ble imidlertid stanset på grunn av støy og forurensing. Men nå vil kommunen i samarbeid med den andalusiske lokalregjeringen Junta de Andalucía, igjen sette inn tog – denne gang en støyfri variant – som skal føre de besøkene fra Granadas sentrum opp de bratte bakkene til Alhambra, skriver avisen El Mundo. Dermed skrinlegges planen om en heis slik UNESCO også hadde frarådet fordi en slik heis ville avhenge nettopp av et gravearbejde ved det fredede monumentet. Alhambra besøkes hvert år av rundt to millioner mennesker.

 


Her sees hundeparken Guau-Guau i Fuengirola.

Hundepark skal anlegges i Marbella
Kommunen i Marbella har bestemt at man som i Fuengirola vil ha en hundepark der hundeeiere kan lufte sine hunder. Ordfører Ángeles Muñoz har forklart at hundeparken kommer til å ligge i Nagüeles, og at den blir på 11.950 m2. Dermed blir det den største hundeparken i Andalucía, skriver avisen La Opinión de Málaga. Kommunen kunngjør desuten at utgiftene til parken er inkludert i årets budsjett som akkurat nå er under behandling. Hundeparken vil bl.a. få gangstier, et treningsområde og et spesielt område for små hunder.

 


Nytt Cava-distrikt ved elvene Anoia og Foix i Katalonia.

Cava-opprør: Strengere krav til produksjonen
Ni cava-produsenter proklamerte på slutten av fjoråret at de vil forlate organisasjonen DO Cava for å starte et nytt cava-distrikt der kravene til produksjonen er strammere. Det nye distriktet har fått sitt eget navn og kommer til å hete Conca del Riu Anoia. Grunnen til at cava-produsentene velger å forlate sammenslutningen, er det dårlige imaget som Cava-vinen har fått i både Spania og resten av verden. Det er særlig et av de ledende vinhusene, Raventos I Blanc, som ikke er tilfredse. Utover det dårlige imaget var det også lempelige krav til høsten og den geografiske plassering som har fått i gang opprøret mot DO Cava. Det nye distriktet Conca Del Riu Anoia vil etter planen bli mindre og ligger rundt elvene Anoia og Foix i Katalonia, og produsentene vil sette større krav til høstutbyttet og en minimumspris på druene som vil være opp til fem ganger større enn i dag, hvis vinhusene kjøper druene av lokale bønder. Som motsvar til opprøret vil den eksisterende DO Cava arbeide for innstramming av dagens regler. Raventos I Blanc vil sende inn en søknad til Consejo Regulardo i løpet av våren på vegne av de ni produsentene. Avgjørelsen ventes i løpet av 2013.

 


Thierry mistenkes for å være delaktig i bombeattentatet i 2006 ved lufthavnen i Madrid der to personer omkom.

ETA-sjefen som inngikk og brøt fredsforhandlinger, er død
Den tidligere sjefen for den baskiske terrororganisasjonen Xavier López Peña, kjent som Thierry, avgikk ved døden lørdag 30. mars. Han var innlagt på sykehuset Pitié Salpêtriere i Paris på grunn av hjerteproblemer. Få dager tidligere fikk han en hjerneblødning som han ikke kom seg over. Ellers hadde han siden 2008 oppholdt seg i fengslet i den sørfranske byen Fleury, etter at han ble arrester i Bordeaux. Han var anklaget sammen med ti andre antatte ETA-medlemmer ved domstolen i Frankrike for å ha deltatt i en kidnapping av en spansk familie i nettopp Frankrike, i tillegg til at han også er anklaget for å ha samarbeidet med FARC og for å ha fulgt etter en betjent fra Policia Local som ble drept i 2003. Thierry hadde vært medlem av ETA siden 1980-tallet og ventet på flere rettssaker både i Frankrike og i Spania. Thierry vil nok bliv best husket som den som i løpet av årene 2004 – 2006 inngikk forhandlinger om en mulig permanent våpenhvile med den daværende statsministeren José Luis Zapatero og PSOE. Forhandlingene ble avholdt i Oslo der ETAs ledere oppholdt seg. Men han antas også å være ansvarlig for avslutningen på diskusjonene som var foranlediget av bombeattentatet 30. desember 2006 ved T4-terminalen i Barajas-lufthavnen i Madrid. To personer fra Ecuador omkom. Det samme gjorde fredsforhandlingene. Da Thierry ble arrester, kalte den daværende innenriksministeren og nåværende leder av opposisjonspartiet PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ham for ”den person med den største politiske og militære innflytelse i organisasjonen.” Familiemedlemmer og sympatisører ba etter hans sykdom om å få ham overført til et fengsel eller et sykehus i Baskerland. Hans sykdom og etterfølgende død har også ført til at den radikale, baskiske venstrefløyen, Abertzale, har gjentatt ETAs krav om å få overført samtlige fengslede medlemmer til fengsler i eller rett ved Baskerland. Nesten 700 medlemmer av organisasjonen sitter i forskjellige fengsler i hhv. Spania og Frankrike. Den nåværende ETA-ledelsen har, etter at Norge nylig utviste fire av dets medlemmer, advart om at det kan få ”negative konsekvenser”. Thierry selv ble 54 år.

 


Marbellas gamle bydel er et av mange trekkplastre.

350.000 russiske overnattinger på Costa del Sol
Costa del Sols turistforening, Patronato de Turismo, meddeler nå at russerne i løpet av 2012 stod for 350.000 overnattinger på hoteller her på kysten. Det er en framgang på 26 prosent i forhold til året før. Deres foretrukne destinasjon på Costa del Sol er Marbella, og byen er nå den tredje mest besøkte blant russerne, når feriemålet heter Spania. Foran Marbella ligger fortsatt Madrid og Barcelona. Antallet russere som har passert gjennom Málagas lufthavn, steg med 27 prosent fra 2011 til 2012 da 45.882 russiske statsborgere ankom. Tendensen fortsetter, for i januar og februar ankom 4.455 russere, og det er 20 prosent flere enn i de samme månedene i 2012.

 


Den fabelaktige katten kan nå sees i Jerez.

Ansikt til ansikt med den iberiske gaupa
Biologer ved den zoologiske hagen i Jerez har i mange år deltatt i arbeidet med å bevare den iberiske gaupa. Derfor, og fordi man har skapt et habitat svært likt naturen selv, nettopp denne zoologiske hage den første som kan vise denne mytiske, men utryddelsestruede katten. Man kan se to eksemplarer, paret Esperanza og Jub. Gaups, på spanske lince ibérico, på latin lynx pardinus, sto lenge i fare for å bli den første store katten som skulle dø ut etter sabeltigeren. Tap av territorier til bebyggelse og veier der mange gauper dessuten har blitt kjørt ned, jakt på den og også dens primære matvarekilde, kaninene, har vært med på å minske bestanden til rundt hundre eksemplarer. Den levde før i flere isolerte områder på den iberiske halvøya, likevel fortrinnsvis sør for Madrid. De siste årene har et iherdig redningsarbeid, først og fremst i oppdrettssentret El Acebuche i naturparken Doñana i Huelva, sterkt forbedret gaupas overlevelsessjanser. De første gaupene blev født i fangenskap i 2005 og siden har også utsetningen av gauper i naturen og forbud mot jakt og revesakser, samt utsetning av mat til dyrene vært med på å få antallet opp på rundt 450 eksemplarer. Den iberiske gaupa kjennetegnes ved dens spisse ører med langt, strittende hår, og den er i familie med den eurasiske gaupa som bl.a. lever i Norge og Russland. Les mere om gaupa i den zoologiske hagen i Jerez på www.zoobotanicojerez.com.

 


Større forskjeller på rike og fattige. Her står folk i kø ved et suppekjøkken.

Spanjolenes kjøpekraft faller, 13 millioner lever i fattigdom
Den katolske veldedighetsorganisasjonen Cáritas har nettopp kommet med triste tall for den økonomiske krisens betydning for mange spanjoler og for samfunnet som sådan. Ifølge organisasjonen er spanjolenes gjennomsnittlige inntekt nå på 18.500 euro i året, og det er rundt fire prosent mindre enn i 2002. Men organisasjonen peker på at kjøpekraften og levestandarden har falt vesentlig mer i løpet av de siste 10 årene, fordi prisene på dagligvarer o.l. har steget med 10 prosent. Cáritas kaller de siste år for ’det tapte tiår’. Rundt 21,8 prosent av spanjolene, eller ca. 10 millioner mennesker, lever nå i relativ fattigdom, mener organisasjonen. Deres tall viser at antallet siden 2008 har steget med 2,2 prosent. Ifølge det europeiske statistiske institutt, Eurostat, defineres en person som fattig hvis vedkommende tjener mindre enn 7.300 euro i året. For hver voksen person som tilhører husstanden må det legges til 50 prosent, og for hvert barn skal det legges til 30 prosent ekstra. Et par med to barn lever derfor i fattigdom hvis de tjener mindre enn 15.330 euro i året. 10 millioner spanjoler faller rett innenfor disse parametere for relativ fattigdom. Tre millioner andre antas samtidig å leve i ekstrem fattigdom. Det gjør man hvis man tjener mindre enn 3.650 euro i året, og det gjelder nå 6,4 prosent av den spanske befolkningen, noe som er fire prosent flere enn i 2008. Det er én av årsakene til at 1,9 millioner spanske statsborgere forlot landet i 2012, hvilket var 6,3 prosent flere enn i 2011. Tallene inkluderer personer med dobbelt nasjonalitet, og Argentina, Brasilia, Cuba, Frankrike og USA har vært migrantenes foretrukne mål. Nedturen etter bobler og brister påvirker ikke alle på samme måte. Siden 2007 har forskjellen mellom de 20 prosent rikeste og de 20 prosent fattigste steget med 30 prosent, og også hva angår denne forskjellen setter Spania europeisk rekord.

 


Mijas kommune advarer om alligator på frifot.

Nesten to meter lang alligator på frifot
Det er ikke snakk om en vandrehistorie, men derimod ramme alvor. Alligatoren ble først gang sett da den krysset en grusvei ved området La Mairena – La Majada Vieja i februar. De to personene som hadde sett det store reptilet, satte seg øyeblikkelig i kontakt med Guardia Civil. Dyre- og naturbeskyttelsesorganisasjonen Seprona ble satt på saken, men det var først en måned etter, i midten av mars, at man fant store fotspor som antas å stamme fra den store alligatoren. En undersøkelse av fotsporene viser at det er snakk om en alligator på 12 til 16 år og som veier 70 kilogram og måler omkring 170 cm. Ordføreren i Mijas, Ángel Nozal, har derfor valgt å sette opp advarselsskilter i området ved La Mairena, der alligatoren antas å være sett og der man også har funnet fotsporene. På de oppsatte skiltene står det «Peligro grave. Cocodrilo suelto», og personer som bor eller besøker området, oppfordres til ikke å nærme seg sjøer og elver i området ved La Mairena. Mario Bravo, talsmann for kommunen, uttaler likevel at en alligator normalt ikke vil gå til angrep, med mindre den føler seg svært truet. Direktøren for krokodilleparken i Torremolinos, Enrique Prieto, forklarer dessuten at alligatorer ikke spiser på denne tiden av året, men at de likevel vil søke seg ut i solen på de varmeste timene på dagen. Derfor oppfordrer han borgerne til ikke å nærme seg alligatoren, men derimot kontakte Guardia Civil som håper å få fanget det store reptilet innen sommeren endelig kommer.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet