Månedsmagasinet på Costa del Sol
10 tips til deg som gjerne vil være på topp denne våren

10 tips til deg som gjerne vil være på topp denne våren

Forbrenning
Husk at chili setter fart på forbrenningen. Det kan være bra å spise chili flere ganger om dagen. Ønsker du ikke å spise så sterk mat hver dag, fås chili også i kapselform.

Hår
Ønsker du et sunnere og fyldigere hår, så kan b-vitaminer ofte hjelpe. Du finner b-vitaminer særlig i innmat og belgfrukter. Fås også i tablettform som f.eks. Multi B. Et annet forslag er Hairnutrients som er en kombinasjon av vitaminer for å styrke håret. Tenk også på mineralet silisium. En god hovedmassasje kan være en god ide.

Mage
Ca. 1/3 del av alle mennesker opplever å ha problemer med magen. Det kan være en god hjelp å spise melkesyrebakterier i kapselform, f.eks. Symbioflor, Probiotic, Vita Biosa, Bifiform, m.m. Det kan også være bra å spise økologisk yoghurt. Erstatt sukkeret i yoghurten med tørket frukt. Lider du av for lite magesyre, kan det være lurt med b-vitaminer med ekstra tilskudd av B1. Det samme kan gjøre seg gjeldende ved for mye magesyre, her kan i stedet for ekstra B1 evt. tilføyes B5 – og B6 – vitamin samt magnesium og kalk.

Fibre
Baker du ditt eget brød, så tilsett evt. havregryn eller byggflak for å få flere fibre. Husk at havregryn er med på å gi deg fin hud, fordi de inneholder mye b-vitamin som er med ved danning av hår og hud. Spis brun ris i stedet for hvit. Erstatt evt. ris med quinoa, fullkornsbulgur, perlespelt, osv.

D – vitaminer
Ved siden av din daglige vitamin/mineralpille, kan det være en god idé å supplere med ekstra d- vitamin som spiller en viktig rolle for immunforsvaret og kan medvirke til å forebygge forkjølelse. Dessuten fremmer kalkopptakelsen fra tarmen. D-vitamin finnes i fet fisk, egg, melk, m.m.
Mangel på d-vitamin antas å kunne øke risikoen for mange andre lidelser, f.eks. diabetes, sklerose, visse kreftformer, høyt blodtrykk, depresjon, m.m.
Hold hjernen i form med folinsyre og B 12
Mangler B 12, kan den normale hjernefunksjonen rammes, og man kan få en tilstand som ligner senil demens. Vær oppmerksom på at du kan ha normale verdier i blodet og likevel lide av B-12 vitaminmangel. Det kan være en indikator, hvis homocystein i blodet er forhøyet, fordi B12 sammen med folinsyre fjerner homocystein fra blodet. Det kan være en god grunn for å ta ekstra B 12 når du er over 50 år. Der kan nemlig gå fra null til 6 år før de første tegn på B 12 mangel viser seg. Forskjellige undersøkelser har vist at ca. 20 % av alle over 65 år lider av B 12 vitaminmangel. Finnes nesten bare i animalske produkter samt i ølgjær og tang.

Søtt
Skal du ha deg litt søtt en gang imellom, kan det være en deilig lekkerbisken med et stykke hjembakt økologisk grovbrød smurt med økologisk nøttekrem som er produsert med hasselnøtter, rørsukker og kakaopulver.
Er du glad i sirup, så trøst deg med at i 130 g mørk sirup får du like mange antioksidanter som i en liten porsjon bær.

Økologi
Når du kjøper økologisk mat, så unngår du sprøytegifter og pesticider. Et stort femårig forskningsprosjekt innenfor EU har vist at økologiske matvarer har et større innhold av vitaminer, flerumettede fettsyrer og antioksidanter sammenlignet med vanlig dyrket mat.
Husk at kamut-korn er en økologisk gammel hveteart som er i familie med durumhvete. Den er særdeles rik på proteiner, vitaminer og mineraler, og så smaker den fantastisk godt og har et lavt glykjemisk indeks. Brukes som pasta, kaker og brød. På www.kamut.com finnes et hav av oppskrifter. Er det vanskelig for deg å finne økologisk gjær, finnes det nå også økologisk tørrgjær. Det brukes 1 ts til 500 g mel.

Stress
Rosenrot kan kanskje hjelpe deg ved å motvirke indre stress og få mer energi fordi rosenrot er kjent for å hjelpe kroppens vitalitet og evne til å motstå stress. Finnes som ren rosenrot, men også i forskjellige sammensetninger med andre adaptogener, f.eks. Omni Vital og Enaxin m.m. Du kan evt. supplere med et b-vitaminkompleks, f.eks. Mega B-stress som er b-vitamin kombinert med c-vitaminer og magnesium.

Når solen bryter gjennom
Husk å begynne solbadingen med en solkrem av så ren kvalitet som mulig med et høyt faktortall, f.eks. 30. Gjerne med Aloe Vera. Etter solbadingen bør du pleie huden med olivenolje eller en lotion med Aloe Vera.

Slanketips – slutt å sitte stille!
Fikk skolelæreren deg til å sitte stille, gjorde hun/han deg kanskje en bjørnetjeneste. Personer som har for vane å riste beina, leke med kulepenner, vrikke med tærne, bøye binders eller sitte urolig på stolen, forbrenner nemlig helt opp mot 350 kalorier ekstra om dagen. Alt som er noe annet enn å sitte stille, øker nemlig kaloriforbrenningen (det forklarer kanskje hvorfor det er så få seksåringer med vektproblemer).

Av Anni Dahms, Annis Vitalshop

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.