Månedsmagasinet på Costa del Sol
Nype – et styrkende og helbredende naturmiddel mot betennelse

Nype - et styrkende og helbredende naturmiddel mot betennelse

Det var den svenske botanikeren og legen Carl von Linné (1707-78) som ga nype dets latinske navn Rosa Canina, altså hunderose, fordi roten i Nord-Europa ble brukt som middel mod hundegalskap. I uminnelige tider har frukten vært brukt til marmelade, sirup og te, og det har lenge vært kjent at frukten har en god mageregulerende virkning, dels på grunn av syreinnholdet og dels på grunn av de fine, små hårene rundt kjernen som stimulerer tarmen. Dens vanndrivende og stimulerende egenskaper har dessuten gjort den til et verdsatt middel mot nyre-, blære- og gallesten. Nype går også for å være en god c-vitaminkilde.
Stadig flere mennesker oppdager at de får det bedre når de daglig spiser en skje eller to med nypepulver.
Det er ikke det spor merkelig at nypepulveret gir god helsegevinst. Fruktene er en av de rikeste kildene til c-vitamin, og de inneholder også kalk, b-vitamin, a-vitamin, k-vitamin, flavonioder, jern samt mange andre stoffer som kroppen og spesielt immunforsvaret har god bruk for. Naturlige forbindelser er nå en gang det kroppen vår liker best fordi opptaket da skjer lettest.
Mange som er plaget med gikt har de siste årene oppdaget at de får lindring i hoftesmerter når de daglig tar nypepulver. Forbedringer får en rekke andre lidelser vil etter hvert kunne føyes til fordi nypepulveret først og fremst leverer stoffer som beskytter våre celler og vev mot de betennelsene som ligger bak en rekke lidelser – ting som neppe vil kunne avhjelpes hvis ikke kroppen og immunforsvaret får hjelp.
Friske nype kan inneholde opp til 1250 mg C-vitamin per 100 gram. Nypepulver vil inneholde noe mindre, rundt 800 mg per 100 gram, avhengig av sommersol og tørkeprosess, men nype er fortsatt den rikeste kilden til naturlig c-vitamin.
Nypepulver kan drysses over frokostmaten, røres i inn i en melkedrikk eller saft. For øvrig vil nypesaft være et bra alternativ for barn i stedet for brus.
Nype kan kjøpes som pulver, kapsler og te i Vitamina i Centro Idea, Mijas.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.