Vélez Málaga - byen, piratene og Cervantes

Vélez Málaga med ca. 80.000 innbyggere er i dag administrasjons-by for La Axarquía, og det er her man løper ned dørene til de offentlige myndighetene eller får sin bil reparert. Det har sikkert fått mange til å glemme at Vélez også er en gammel ærverdig by, med en lang historie og en masse fine byggverk i det historiske sentrum. Ja, da man gravde i den sentrale delen fant man faktisk først rester fra ibererne, så fra fønikerne, fra romerne, vestgoterne, araberne og til slutt fra den kristne middelalder. Så det er ikke noen ubetydelig by vi her besøker, og når det legges til at byen er nevnt i Don Quijote og hadde tilknytning til Cervantes, at Maria Zambrano er født her, og at kampen mot piratene skjedde herfra, ja, så er det mange gode grunner for å avlegge byen et besøk.

La oss først se på det med piratene. Pirater var et kjempestort problem hele veien opp igjennom middelalderen, ja, helt til langt opp på 1800 tallet. Saken var den, at det var en lukrativ forretning å være pirat. Piratene tok ikke bare varer og verdigjenstander, de tok også mennesker, og hvis de pårørende ikke kunne betale løsepenger, ja - så ble gislene solgt på slavemarkedene i Nord-Afrika. Det var jo en grusom skjebne, og derfor ble de fleste byer opprettet et stykke bort fra kysten, så man ikke var et fullt så enkelt bytte. Under Filip II (det var ham som hadde et rike hvor solen aldri gikk ned, fordi han hadde besittelser rundt i hele verden) ble kampen mot piratene satt i system, og man bygget den rekken av vakt-tårn som fremdeles kan ses i dag langs hele den spanske middelhavskysten. Tårnene er bygget på klipper med skiftende mellomrom, men tett nok til at man kunne signalere til hverandre med bål. Derfor hadde hvert et tårn en plattform på toppen, hvor man kunne tenne bål. Når det var pirater i farvannet, tente man bål, og når de i det nærmeste tårnet så ilden, tente de også bål osv. På den måten kunne man advare hverandre.

Men det var jo ikke nok bare å tenne et bål. Man skulle også ha soldater i beredskap for å bekjempe piratene. Og for å koordinere kampen mot piratene skulle man ha en organisasjon og en sjef. Denne sjefen fikk bolig i Vélez Málaga, i det vakre palasset Marqués de Beniel, som ligger i det gamle sentrum og som i dag betraktes som den fineste bygningen i Vélez. Herfra foregikk kampen mot piratene, men det var ikke noen lett oppgave å bekjempe disse lovløse kapere, så faktisk var det først et godt stykke ut på 1800 tallet, at man endelig kunne føle seg sikker.
 
I dag er Palacio Beniel sete for Fundación Maria Zambrano, hvor man har samlet en masse informasjon om denne berømte damen. Og ja, hvem er denne damen, og hvorfor er den nye jernbanestasjonen i Málaga oppkalt etter henne. Og hva har hun med Vélez å gjøre?
Jo, saken er, at Maria Zambrano ble født i Vélez i 1904, og stedet hvor hun ble født, kan fremdeles ses i byen. Hun var datter av byens lege. Hun studerte i Madrid og ble senere lærer i metafysikk ved universitetet. Hun skrev en masse bøker og essays, og ble betraktet som en stor filosof. Under Franco-tiden måtte hun dra i eksil, og hun kom først tilbake til Spania i 1984. Hun var den første kvinnen som fikk tildelt den ettertraktede Miguel de Cervantes pris. Maria Zambrano døde i 1991. I 2007 skulle den nye Ave stasjonen i Málaga innvies, og for å anerkjenne og ære Maria Zambrano ble den oppkalt etter henne.
 
Men Vélez er også kjent for sin tilknytning til Miguel Cervantes, som jo skrev den boken som betraktes som verdens første roman: Don Quijote. Vélez er nevnt i Don Quijote med disse ordene: “¡Gracias sean dadas a Dios, señores, que a tan buena parte nos ha conducido! Porque, si yo no me engaño, la tierra que pisamos es la de Vélez Málaga!” “Gud være lovet, mine herrer, at vi er blitt ført til så god en egn! For hvis jeg ikke tar feil, så tilhører den jord vi betreder Vélez Málaga!”
 
Miguel Cervantes var godt kjent i Vélez, fordi han under sin tid som skatteoppkrever tilbrakte lange perioder i byen. Han var skatteoppkrever under Filip III, og fordi han var kongens utsendte skulle han bo standsmessig. Han ble derfor innlosjert hos en adelsmann i hans palass midt i Vélez, og det er i denne fine bygningen at man i dag kan besøke Casa Cervantes. Her er det en flott utstilling om Vélez på Cervantes tid, og det er meget interessant. Vi ble fint mottatt av stedets ´kontrollør´, og vi fikk en halv times foredrag om Cervantes og Vélez. Saken var nemlig den, at det ikke var lett å være skatteoppkrever, og det var et kjempe-rot i kongens regnskap. Cervantes ble mistenkt for å ha tatt penger fra kongen (ingen vet om det stemmer) og han havnet i fengsel i Madrid. Her satt han så, og man mener at store deler av Don Quijote ble skrevet i fengselet. Her har nok Cervantes sittet og fundert over sitt liv og med skrekk og gru tenkt tilbake på den gangen han var slave i Algerie, etter at han var blitt tatt til fange av pirater på vei hjem fra det berømte slaget ved Lepanto, som han deltok i som vanlig soldat. I fem lange år var han slave, og det er nok denne mørke opplevelsen som fikk Don Quijote til å si til Sancho Panza: “La libertad, Sancho, es uno de los más preciosos dones que a los hombres dieron los cielos; con ella no pueden igualarse los tesoros que encierra la tierra ni el mar encubre; por la libertad... se puede y debe aventurar la vida” “Friheten, Sancho, er en av de mest verdifulle gaver som himmelen har gitt menneskene; med den kan hverken jorden eller havets rikdommer sammenlignes; for friheten... kan og bør man risikere livet”.
 
Heldigvis satt Cervantes ikke så lenge i fengselet, og han oppnådde en viss suksess med sine bøker. Han døde i 1616, 69 år gammel.
 
Utover Palacio Beniel og Casa Cervantes har Vélez også en masse andre fine bygninger, og det første man bør gjøre er å gå inn på byens turistkontor, som ligger rett rundt hjørnet fra rådhuset på Plaza de las Carmelitas, og få et bykart. Bevæpnet med dette bør man gå hen og se fortet, hvor et stort tårn skuer ut over havet fra byens høyeste punkt. Man bør se den gamle bymuren med den fine port (Puerta Real de la Villa) inn til la Medina (byens sentrum under araberne), el pósito (det gamle korn-kammer, som i dag ligger ved La Plaza de la Constitución), den flotte Fuente (kilde) de Felipe II, det nye kunstmuseet (Centro de arte contemporáneo, hvor Arne Haugen Sørensen nylig har hatt en stor utstilling), Maria Zambranos fødested og statuen over henne og faderen, Teatro de Carmen, hvor det hver måned oppføres forestillinger, og den vakre Ermita de los Remedios.
Hvis man er vill etter Semana Santa, har Vélez et fint museum over denne begivenheten, hvor man kan se troner, drakter og parafernalier som blir brukt i Påske-togene. I det gamle sykehuset San Juan de Dios kan man besøke byens museum, og i La Ermita de los Remedios kan man se skjønne malerier som avspeiler byens tradisjonelle håndverk, og fra plassen foran kan man skue ut over byen og omegnen. Man bør ikke forsømme å gå rundt i ermitaens fine hage.
 
Det er tydelig at man har gjort mye ut av å forskjønne byen med kunst, så man støter hele tiden på interessante skulpturer på sin byvandring. Men bare det å gå rundt i de gamle gatene med de fine plassene og ta inn stemningen er nok til at man bør avlegge Vélez Málaga et besøk. Man møter forbausende få turister i Vélez, og det kan man jo bli forundret over, men de ligger nok på stranden nede i Torre del Mar, som er Vélez´ satellitt-by ved havet. Hvis man går rundt til de her nevnte severdighetene kan man lett komme til å vandre 8-10 km, så på den behagelige måten kan man klare dagens mosjon. Man kan så passende avslutte besøket med en stor is i isbaren Ana Garrigós på gaten Avenida de Vivar Tellez.
Det skal bare nevnes at Vélez Málaga nettopp har fått bevilget 10 millioner euro fra EU til å sette i stand og promovere sin kulturarv, og herunder skal de 10 vakt-tårnene som ligger i kommunen restaureres og pusses opp. Det blir spennende å se resultatet.
Se en 12 min. lang og meget vakker video om Vélez på Youtube.com (skriv Vélez Málaga i søkefeltet og velg den på 12 min.) og få en appetittvekker.
 
God fornøyelse!

UtskriftE-post

Loft & Roomers store lagersalg starter snart, 28. – 29. oktober

Opp til 90 % rabatt og ”give aways” – slik blir det når Loft and Roomers åpner dørene for lagersalg ...

Tema & Profiler

Norsk Ildsjel – Einar Brataker

Han er 43 år, og så er han i stand til å yte den beste service man kan tenke seg. Einar Brataker har...

Tema & Profiler

Egil Eldøen – The real deal!

De fleste nordmenn kjenner til Egil Eldøen, musikeren fra Bergen som har holdt det gående som høyt p...

Tema & Profiler

Vil ha flere kvinner med på fotball

Teresa S. Hovland (44 år) er hekta på fotball. Nå vil hun at flere jenter og kvinner skal få oppleve...

Tema & Profiler

Mö – Spanias første soldrevne elbil

Mö – elbil produceret i Málaga Hjulene snurrer under oss mens vi når en fart på 45 km/t. Nysgjerrig...

Tema & Profiler

Vinos & Gourmet

To danske kapasiteter på Costa del Sol møtes her for å dele sin kulinariske og ønologiske erfaring m...

Gastronomi

Utflukter & Reiser

Vélez Málaga - byen, piratene og Cervantes

Vélez Málaga med ca. 80.000 innbyggere er i dag administrasjons-by for La Axarquía, og det er her man løper ned dørene til de offentlige myndighetene eller får sin bil reparert. Det har sikkert fått mange til å glemme at Vélez også er en gammel ærverdig by, med en lang historie og en masse fine bygg...

Utflukter & Reiser

Sierra Bermeja - nasjonalpark eller ikke?

  Det røde fjellet som ligger i Esteponas bakgrunn er 25 millioner år gammelt, og består av 80 % jern. Navnet ”Bermeja” henspeiler på fargen, og kan best oversettes til ”leirfarget”. Umiddelbart tror man ikke at noe kan spire og gro på det, men tar man en tur opp der vil man se at trærne vok...

Utflukter & Reiser

Higuerón-elven og den store kjærligheten

Higuerón-elven er en vakker liten elv, som ligger ved foten av den skjønne landsbyen Frigiliana. Eller rettere sagt: Frigiliana er anlagt på den vestlige siden av Higuerón, på et klippeparti høyt over elven. Elven kom før landsbyen, og de to har fulgt hverandre hele veien opp gjennom historien. Elve...

Utflukter & Reiser

Sport

Diego - En ny Dario?

De er begge fra Uruguay, men spiller for Málaga CF med 18 års mellomrom – og med Rome...

Sport

Andalucía Valderrama Masters

Sergio García er for andre året på rad stolt vert for Andalucía Valderrama Masters Den tr...

Sport

Bråket ulmet - og nå er det krig mellom sjeiken og Michel

Ved La Liga-starten: Málaga CF med ryggen mot muren med et helt nytt hierarki uten stjerne...

Sport

Annet

Los Vikingos startet høstsesongen på Los Olivos Golfbane 24…

Los Vikingos som er en klubb for norske golf spillere på Solkysten startet opp høst sesongen på Los Olivos 24. september 2017 med 40 deltagere. For mange hadde det vært lite spill i sommer da været i ...

Golf

11. november – min 5 års dag!

Noen vil nok tro at jeg har blitt totalt sprø, som går ut med at jeg har 5 års dag den 11. november, spesielt siden jeg har bursdag den 6. november, og blir da 65! Men livet er av og til litt merke...

Annet

Sommerferien er over!

Hverdagen er vel tilbake for de fleste av oss, og vi er kommet frem til en oppsummering av sommerens valg av feriesteder. Allerede tidlig i vår fikk reiselivsbransjen i Spania beskjed om at denne som...

Annet

Tema & Profiler

Norsk Ildsjel – Einar Brataker

Han er 43 år, og så er han i stand til å yte den beste service man kan tenke seg. Einar Brataker har...

Tema & Profiler

Egil Eldøen – The real deal!

De fleste nordmenn kjenner til Egil Eldøen, musikeren fra Bergen som har holdt det gående som høyt p...

Tema & Profiler

Vil ha flere kvinner med på fotball

Teresa S. Hovland (44 år) er hekta på fotball. Nå vil hun at flere jenter og kvinner skal få oppleve...

Tema & Profiler

Mö – Spanias første soldrevne elbil

Mö – elbil produceret i Málaga Hjulene snurrer under oss mens vi når en fart på 45 km/t. Nysgjerrig...

Tema & Profiler

Den Norske Skolen: Energisk læringspraksis

Kompetansemålene om energiloven, fornybar og ikke-fornybar energi i naturfag er straks i boks. De s...

Tema & Profiler

Safran-åkeren i Castilla la Mancha

Det er et streif av magi over den fiolette åkeren som ligger så fredfullt i lyset fra en klar morgen...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29