Safran-åkeren i Castilla la Mancha

Det er et streif av magi over den fiolette åkeren som ligger så fredfullt i lyset fra en klar morgensol. En glad gjeng er i ferd med å finne fram store kurver som skal fylles med de fiolette blomstene som til forveksling ser likedan ut som vår egen krokus, som hver vår titter frem mellom snøklattene. Det er viktig for arbeiderne å komme i gang så snart som mulig, for om noen timer kan det være ubehagelig varmt.
Vi befinner oss i Castilla La Mancha, noen mil nordøst for Albacete. En mangeårig drøm er i ferd med å gå i oppfyllelse; vi skal overvære innhøsting av safran.
Safran har vært dyrket som medisin-, farge- og krydderplante så langt tilbake i tiden at man er usikker på hvor planten først ble kultivert, men man tror at den kommer fra enten Lilleasia eller Hellas.
Spania har i mange år vært verdens største produsent av safran, men Iran overtok denne rollen for noen år siden. Men Spania ligger på verdenstoppen når det gjelder kilo-pris. Under ideelle forhold, med store temperaturforskjeller mellom dag og natt, vokser det som skal være verdens beste safran på deler av den spanske høysletta. Provinsene Albacete, Ciudad Real, Toledo og Cuenca står for mesteparten av denne produksjonen.

safran1Botanisk beskrivelse

Safran er en flerårig plante som blomstrer i løpet av to korte uker om høsten. Den har smale blad, av og til mangler bladene fullstendig når den blomstrer. Planten blir 10 – 15 cm høy og har en rotknoll/løk som visner etter blomstringen. Men nye knoller/løk dannes rundt den gamle. Planten har lilla til blåfiolette blomster med 6 kronblad og med en griffel som ender i tre røde, trådlignende arr som stikker opp av blomsten. Det er disse arrene som blir til krydderet safran.

safran2Det røde gull

Våre nye venner går med bøyet rygg og plukker forsiktig hver enkelt blomst, og legger dem like forsiktig ned kurven.
Francisco Martínez, femte generasjon safran-bonde, skjønner at vi er i overkant interessert, og viser hvordan det kan komme flere blomster ut av samme stilk.
- Allerede dagen etter at vi har plukket en blomst kan det stå en ny blomst på samme stilk. Det kan være opp til 8 – 9 nye blomster under hverandre, forteller han mens han dissekerer en stilk og viser oss det merkelige fenomenet.
-For å få en kilo tørket safran må man ha cirka 120.000 blomster, forteller han videre. Kiloprisen for vår safran er 3500 euro.
Om ettermiddagen samles nabolagets koner rundt et langbord fylt med de nyplukkede blomstene. Praten går livlig mens safrantrådene fjernes fra selve blomsten. Trådene legges forsiktig i skåler mens blomstene feies ned på gulvet. Etterpå skal trådene tørkes i spesialovner.

En særegen smak

Safran har en mild, men likevel meget aromatisk og eiendommelig medisinlignende aroma som ikke minner om noe annet krydder. Smaken er særlig god til fisk og annen sjømat. Og er en selvfølge i den spanske paellaen og i våre ”lussekatter”.
Vi avslutter vår drømmedag i lagerbygningen til Francisco Martínez. Duften av safran er berusende. I et lite rom sitter to damer og veier og pakker de tørkede safrantrådene. De fylles i små flasker, 1 gram i hver flaske. Flaskene forsegles – de må være tette slik at aromaen ikke forsvinner. Deretter blir de D.O.-merket (denominacion de origin som betyr opprinnelsessted); det er viktig å få frem at safranen kommer fra La Mancha. Slik får de bedre pris for den. På en hylle står diverse produkter tilsatt safran; honning, ost, karameller, salt, gin og forskjellige typer likør.

Safran-fiesta

I den lille byen Consuegra, som ligger 65 km sydvest for Toledo, avvikles hver høst en gigantisk fiesta i forbindelse med innhøstingen av safran. Den ellers så fredelige lille stedet, med cirka 11.000 innbyggere, fylles med festglade og matglade spanjoler – og turister – som får besøke safranåkrer og delta i konkurranser hvor de plukker safrantråder fra blomstene. Prosesjoner fyller de smale gatene, og barer og restauranter serverer mat og drikke som blant annet inneholder safran. Dette er en fiesta for de med kjærlighet til mat, og som har erfart at små safrantråder kan gi store smaksopplevelser...
 
 

UtskriftE-post

Luktesans og fantasier...!

For mange år siden var jeg så heldig å få bli invitert til å utdanne meg til «Sommelier», eller Vink...

Annet

Pål Christensen – en ung norsk veteran i Spania

Det Norske Magasinets journalist treffer naturligvis mange nordmenn til daglig her på Costa del Sol...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Lisbet Hjartholm

Jeg møter Lisbet Hjartholm på en kafé i Puerto Banús. Hun kommer direkte fra treningssenteret, men d...

Tema & Profiler

Velkommen til Det Norske Magasinets november-utgave 2017!

Nyhetsbildet i Spania er fortsatt preget av uro omkring det ulovlige valget om uavhengighet i Catalo...

Nyheter

Maca Rot

Maca er en rotfrukt fra Peru, hvor den også er kjent som Perus svar på Ginseng. Denne supermat-rote...

Helse

Den Norske Skolen - Bruk Hue

Det er klart det blir noen skrubbsår i hjertene en gang i blant, og man blir aldri ferdig utlært ang...

Annet

Utflukter & Reiser

En langhelg på Algarve-kysten i Portugal

Den 12. oktober var det spansk helligdag, og datoen som markerer når Christofer Columbus trådte i land i Dominica i Karibia og tilfeldig oppdaget Amerika feires i hele Spania med både militærparader og festligheter. Som i alle andre tilfeller hvor den hvite mann har oppdaget et nytt kontinent fikk d...

Utflukter & Reiser

De forsteinede trestammers vannfall

Dette flotte vannfallet ligger i den østlige enden av naturparken Sierras de Tejeda, Almijara og Alhama, og man kommer dit ved å kjøre langs Andalucías flotteste veistrekning, nemlig A 4050, som er den gamle veien mellom Almuñecar og Granada. Denne delen av naturparken er meget dramatisk, og ruten n...

Utflukter & Reiser

Vélez Málaga - byen, piratene og Cervantes

Vélez Málaga med ca. 80.000 innbyggere er i dag administrasjons-by for La Axarquía, og det er her man løper ned dørene til de offentlige myndighetene eller får sin bil reparert. Det har sikkert fått mange til å glemme at Vélez også er en gammel ærverdig by, med en lang historie og en masse fine bygg...

Utflukter & Reiser

Sport

Sparket og gjeninnsatt - REDNINGSMANNEN!

Det er fortsatt kaos i Málaga CF, hvor klubbens advokat reiste til Doha i Qatar samme...

Sport

Málaga CF-supporterne i Oso Polar: Øker aktiviteten og utvid…

Den nyeste, offisielle peña-foreningen i fotballklubben Málaga CF, vår egen Oso Polar (”Is...

Sport

Diego - En ny Dario?

De er begge fra Uruguay, men spiller for Málaga CF med 18 års mellomrom – og med Rome...

Sport

Annet

Luktesans og fantasier...!

For mange år siden var jeg så heldig å få bli invitert til å utdanne meg til «Sommelier», eller Vinkelner, som det heter på Norsk. Det var Den Franske Ambassade i Oslo, i samarbeid med Sopexa, som ut...

Annet

Los Vikingos spilte på La Noria Golfklubb 22. Oktober 2017

Søndag 22. oktober 2017 spilte Los Vikingos sin tredje turnering for høsten på La Noria golfbane. Denne banen er en ni hulls bane med fire par tre hull, fire par fire hull og et par fem hull. Los Viki...

Golf

Los Vikingos spilte på Atalaya, Old Course 8. Oktober 2017

Los Vikingos som er en klubb for norske golf spillere på Solkysten spilte sin andre turnering for høsten på Atalaya, old course søndag den 8. oktober 2017 med 44 golfere.   Denne gangen spilte ...

Golf

Tema & Profiler

Pål Christensen – en ung norsk veteran i Spania

Det Norske Magasinets journalist treffer naturligvis mange nordmenn til daglig her på Costa del Sol...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Lisbet Hjartholm

Jeg møter Lisbet Hjartholm på en kafé i Puerto Banús. Hun kommer direkte fra treningssenteret, men d...

Tema & Profiler

Harley Davidson Østfold på sitt årlige besøk i Fuengirola

Om bakken vibrerte under Feria-dagene i Fuengirola den 7-15 oktober så var det ikke jordskjelv, men ...

Tema & Profiler

Gå-fotball for full rulle!

Jeg møter tjue formiddagsfriske herrer når jeg tropper opp på Santa Maria fotballbane i Elviria, og ...

Tema & Profiler

Europaseminar for felles vekst og samhold

Et tidsaktuelt seminar med fokus på felles vekst, samhold og faglig påfyll er avviklet. De norske fr...

Tema & Profiler

Norsk Ildsjel – Einar Brataker

Han er 43 år, og så er han i stand til å yte den beste service man kan tenke seg. Einar Brataker har...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29