Prosjekt Homeless Angels – hjelp oss å hjelpe!

Noen av ildsjelene bak prosjekt Homeless Angels. Fra venstre: Cristóbal Garre Murcia, Lasse Finstad, Ingvild Tautra Vevatne, og nåværende president i Rotary Club San Pedro, Miguel Ángel Jiménez Sedeño.
Spania seiler i medvind for tiden, og er nå et av verdens mest besøkte land. På den norske statistikken for turisme har landet nå forbigått Danmark som nordmenns aller mest populære reisemål, og ser man Skandinavia under ett, ankommer det hver eneste dag hundrevis av skandinaver ene og alene til Málaga. Noen for å feriere en kortere periode, andre fordi at de bor her, enten permanent eller i deler av året. Her i dette fantastiske landet kan vi nyte sol og varme, god mat med fantastiske mennesker fra vår vertsland, vi kan føle oss trygge, og man får lett venner fra hele verden i det internasjonale miljøet. Ikke rart vi elsker Spania!
 
Det er så fantastisk å oppholde seg i Spania at man lett tilgi at de fleste ikke engang tenker på om medaljen har en bakside; ja, har den egentlig det, kan man kanskje bli fristet til å spørre? Kanskje ikke for oss selv og alle som besøker Costa del Sol i turismens navn, men her i Spania som de fleste andre steder i verden, Skandinavia inkludert, så er det alltid noen som faller utenfor samfunnets normer og rammer, og slettes ikke har det så bra. Det er også tilfellet langs Costa del Sol, og disse menneskene vil nå Rotary Club San Pedro og foreningen Solidariske Nordmenn prøve å hjelpe. Vi presenterer prosjektet «Homeless Angels».
 
På kontoret til presidenten i Rotary Club San Pedro møter Det Norske Magasinets journalist en del av gruppen som står bak prosjektet, med nordmannen Lasse Finstad i spissen, etter at han kontaktet oss for å fortelle nærmere om prosjektet. «Det er rundt 30-40 mennesker som er registrert som hjemløse i Marbella og San Pedro, og på lokalt nivå ønsker vi å hjelpe alle disse personene på en slik måte at de igjen kan leve et fullverdig liv med ivaretatt verdighet. Dette vil si at vi først og fremst må sørge for at de får dekket sine mest elementære behov, blant annet å ha tak over hodet, deretter vil vi hjelpe dem til å hjelpe seg selv, slik at de forhåpentligvis en dag er fullt integrert i samfunnet igjen», sier Lasse. «Det handler altså ikke om å gi dem penger eller å tilby disse menneskene et kortvarig øyeblikk av glede. Vi ønsker å hjelpe dem på veien tilbake til livet i den form som de fleste av oss tar for gitt, slik at deres livssituasjon endres permanent.» Cristóbal Garre Murcia fra Rotary legger til; «Dette er essensen i prosjekt Homeless Angels, som den lokale Rotary klubben her i San Pedro nå har igangsatt sammen med foreningen Solidariske Nordmenn. Vi håper at prosjektet skal bli så suksessfullt at modellen kan dupliseres andre steder, for alle steder har liknende problemer i mer eller mindre grad», sier Cristóbal.
 
«Vi ønsker å oppfordre skandinaver som besøker Costa del Sol for lengre eller kortere perioder til å hjelpe oss til å hjelpe disse menneskene» sier Lasse. Han forteller at det er selvsagt det enkleste å bare komme ned hit å nyte alt hva Spania og Costa del Sol har å tilby, men det er også viktig å bidra til et bedre samfunn, rett og slett å solidarisk gi noe tilbake til samfunnet rundt seg - å gi også, og ikke bare ta. Dette er også et av grunnprinsippene i Rotary Club, og mange av medlemmene med ulik yrkesbakgrunn har stilt seg selv til dispensasjon for å hjelpe menneskene som prosjekt Homeless Angels ønsker å hjelpe. Det dreier seg om tannleger som vil utføre gratis tannbehandling, psykologer som ønsker å hjelpe dem med å overkomme eventuelle traumatiske hendelser og avhengighetsproblemer, og advokater som Cristóbal og presidenten i Rotary Club San Pedro, Miguel Ángel Jiménez Sedeño, som vil hjelpe dem med å ivareta sine juridiske interesser, slik at de får den hjelp de har krav på fra det offentlige. Det som for mennesker i en vanlig livsstilsituasjon kan være snakk om en bagatell, som f.eks. å fylle ut et enkelt skjema på et offentlig kontor, kan for en som bor på gaten og har avhengighets- eller andre problemer, ofte virke som en umulig oppgave. Før man får hjelp fra offentlige instanser i Spania er det som regel også et krav at man har en adresse, og hvilken hjemløs person har det? Dermed er de ofte helt overlatt til seg selv, uten å engang få den minimumsstøtten de har krav på.
 
En av de som besøker Costa del Sol regelmessig og har engasjert seg i Solidariske Nordmenn er Ingvild Tautra Vevatne fra Asker. Hun er for mange kjent fra politikken i Norge, og hun jobber som seniorrådgiver for NAV i innvandringspolitiske spørsmål. «For meg og min mann var det å involvere oss i samfunnet i Spania og prøve å hjelpe vanskeligstilte spanjoler en naturlig del av det å komme ned hit i deler av året for å feriere i vår egen leilighet i Elviria», sier Ingvild. Det er tydelig at hun har en glødende interesse for prosjekt Homeless Angels, og i samarbeid med Lasse, som holder gratis norsk-kurs for spanjoler hver uke, hadde hun i 3 år et ungt spansk par boende hjemme hos seg i Asker. Disse to menneskene som ikke kunne se noen fremtid i Spania, uten jobb og muligheter, er nå vel integrert i Norge, de har med Ingvilds hjelp kjøpt sin første bolig, og de har fått sitt første barn. «Hvis alle hjelper til bare litt, så får vi hjulpet masse mennesker», sier Ingvild, med håp om at flere nordmenn vil engasjere seg, både i form av donasjoner og annen hjelp de måtte kunne tilby.
 
Noe av det som det jobbes med i øyeblikket er å få leie en stor finca fra kommunen, vederlagsfritt, slik at de hjemløse får et sted å bo. «Det er ikke hvilken som helst villa», sier Cristóbal. «Det dreier som om en finca som ble bygget ulovlig under en periode hvor korrupsjon førte til at mange bygg ble oppført uten tillatelse». Nå står fincaen der, stor, tom og forlatt, som et minnesmerke over en tid hvor politikerne tillot det meste mot penger under bordet. Miguel bryter inn; «Dagens politikerne har nå en mulighet til å rette opp igjen i tidligere politikeres feil, og gi noe tilbake til samfunnet. Tenk hvor fantastisk om denne fincaen kan bli vekt til live, men i stedet for å komme en enkelt person eller familie til gode på luksus-nivå, kan den hjelpe samtlige hjemløse i Marbella og San Pedro».
 
«Vi håper på god støtte fra alle nordmenn og skandinaver som besøker Costa del Sol», sier Lasse med et smil. Alle midler går uavkortet til prosjekt Homeless Angels, og det er ingen administrasjonskostnader, da vi alle utfører vårt arbeid for prosjektet gratis. Et av medlemmene i Solidariske Nordmenn, Tor Haug, har i egen regi tidligere samlet inn ca. 3000 euro fra sine venner i golf-miljøet, som gikk til støtte for handikappede barn. Det er full åpenhet og regnskap som viser hvor pengene anvendes.
 
Det Norske Magasinet håper å kunne følge opp denne artikkelen ved en senere anledning, med intervjuer av noen av menneskene som prosjekt Homeless Angels har hjulpet frem til et bedre og verdig liv.
Donasjoner kan betales inn til Rotary Club San Pedros konto ES31 0081 2086 4300 0185 8686, og for dem som kunne være interessert i å engasjere seg mer kan Lasse Finstad kontaktes på e-mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

UtskriftE-post

Loft & Roomers store lagersalg starter snart, 28. – 29. oktober

Opp til 90 % rabatt og ”give aways” – slik blir det når Loft and Roomers åpner dørene for lagersalg ...

Tema & Profiler

Norsk Ildsjel – Einar Brataker

Han er 43 år, og så er han i stand til å yte den beste service man kan tenke seg. Einar Brataker har...

Tema & Profiler

Egil Eldøen – The real deal!

De fleste nordmenn kjenner til Egil Eldøen, musikeren fra Bergen som har holdt det gående som høyt p...

Tema & Profiler

Vil ha flere kvinner med på fotball

Teresa S. Hovland (44 år) er hekta på fotball. Nå vil hun at flere jenter og kvinner skal få oppleve...

Tema & Profiler

Mö – Spanias første soldrevne elbil

Mö – elbil produceret i Málaga Hjulene snurrer under oss mens vi når en fart på 45 km/t. Nysgjerrig...

Tema & Profiler

Vinos & Gourmet

To danske kapasiteter på Costa del Sol møtes her for å dele sin kulinariske og ønologiske erfaring m...

Gastronomi

Utflukter & Reiser

Vélez Málaga - byen, piratene og Cervantes

Vélez Málaga med ca. 80.000 innbyggere er i dag administrasjons-by for La Axarquía, og det er her man løper ned dørene til de offentlige myndighetene eller får sin bil reparert. Det har sikkert fått mange til å glemme at Vélez også er en gammel ærverdig by, med en lang historie og en masse fine bygg...

Utflukter & Reiser

Sierra Bermeja - nasjonalpark eller ikke?

  Det røde fjellet som ligger i Esteponas bakgrunn er 25 millioner år gammelt, og består av 80 % jern. Navnet ”Bermeja” henspeiler på fargen, og kan best oversettes til ”leirfarget”. Umiddelbart tror man ikke at noe kan spire og gro på det, men tar man en tur opp der vil man se at trærne vok...

Utflukter & Reiser

Higuerón-elven og den store kjærligheten

Higuerón-elven er en vakker liten elv, som ligger ved foten av den skjønne landsbyen Frigiliana. Eller rettere sagt: Frigiliana er anlagt på den vestlige siden av Higuerón, på et klippeparti høyt over elven. Elven kom før landsbyen, og de to har fulgt hverandre hele veien opp gjennom historien. Elve...

Utflukter & Reiser

Sport

Diego - En ny Dario?

De er begge fra Uruguay, men spiller for Málaga CF med 18 års mellomrom – og med Rome...

Sport

Andalucía Valderrama Masters

Sergio García er for andre året på rad stolt vert for Andalucía Valderrama Masters Den tr...

Sport

Bråket ulmet - og nå er det krig mellom sjeiken og Michel

Ved La Liga-starten: Málaga CF med ryggen mot muren med et helt nytt hierarki uten stjerne...

Sport

Annet

Los Vikingos startet høstsesongen på Los Olivos Golfbane 24…

Los Vikingos som er en klubb for norske golf spillere på Solkysten startet opp høst sesongen på Los Olivos 24. september 2017 med 40 deltagere. For mange hadde det vært lite spill i sommer da været i ...

Golf

11. november – min 5 års dag!

Noen vil nok tro at jeg har blitt totalt sprø, som går ut med at jeg har 5 års dag den 11. november, spesielt siden jeg har bursdag den 6. november, og blir da 65! Men livet er av og til litt merke...

Annet

Sommerferien er over!

Hverdagen er vel tilbake for de fleste av oss, og vi er kommet frem til en oppsummering av sommerens valg av feriesteder. Allerede tidlig i vår fikk reiselivsbransjen i Spania beskjed om at denne som...

Annet

Tema & Profiler

Norsk Ildsjel – Einar Brataker

Han er 43 år, og så er han i stand til å yte den beste service man kan tenke seg. Einar Brataker har...

Tema & Profiler

Egil Eldøen – The real deal!

De fleste nordmenn kjenner til Egil Eldøen, musikeren fra Bergen som har holdt det gående som høyt p...

Tema & Profiler

Vil ha flere kvinner med på fotball

Teresa S. Hovland (44 år) er hekta på fotball. Nå vil hun at flere jenter og kvinner skal få oppleve...

Tema & Profiler

Mö – Spanias første soldrevne elbil

Mö – elbil produceret i Málaga Hjulene snurrer under oss mens vi når en fart på 45 km/t. Nysgjerrig...

Tema & Profiler

Den Norske Skolen: Energisk læringspraksis

Kompetansemålene om energiloven, fornybar og ikke-fornybar energi i naturfag er straks i boks. De s...

Tema & Profiler

Safran-åkeren i Castilla la Mancha

Det er et streif av magi over den fiolette åkeren som ligger så fredfullt i lyset fra en klar morgen...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29