Prosjekt Homeless Angels – hjelp oss å hjelpe!

Noen av ildsjelene bak prosjekt Homeless Angels. Fra venstre: Cristóbal Garre Murcia, Lasse Finstad, Ingvild Tautra Vevatne, og nåværende president i Rotary Club San Pedro, Miguel Ángel Jiménez Sedeño.
Spania seiler i medvind for tiden, og er nå et av verdens mest besøkte land. På den norske statistikken for turisme har landet nå forbigått Danmark som nordmenns aller mest populære reisemål, og ser man Skandinavia under ett, ankommer det hver eneste dag hundrevis av skandinaver ene og alene til Málaga. Noen for å feriere en kortere periode, andre fordi at de bor her, enten permanent eller i deler av året. Her i dette fantastiske landet kan vi nyte sol og varme, god mat med fantastiske mennesker fra vår vertsland, vi kan føle oss trygge, og man får lett venner fra hele verden i det internasjonale miljøet. Ikke rart vi elsker Spania!
 
Det er så fantastisk å oppholde seg i Spania at man lett tilgi at de fleste ikke engang tenker på om medaljen har en bakside; ja, har den egentlig det, kan man kanskje bli fristet til å spørre? Kanskje ikke for oss selv og alle som besøker Costa del Sol i turismens navn, men her i Spania som de fleste andre steder i verden, Skandinavia inkludert, så er det alltid noen som faller utenfor samfunnets normer og rammer, og slettes ikke har det så bra. Det er også tilfellet langs Costa del Sol, og disse menneskene vil nå Rotary Club San Pedro og foreningen Solidariske Nordmenn prøve å hjelpe. Vi presenterer prosjektet «Homeless Angels».
 
På kontoret til presidenten i Rotary Club San Pedro møter Det Norske Magasinets journalist en del av gruppen som står bak prosjektet, med nordmannen Lasse Finstad i spissen, etter at han kontaktet oss for å fortelle nærmere om prosjektet. «Det er rundt 30-40 mennesker som er registrert som hjemløse i Marbella og San Pedro, og på lokalt nivå ønsker vi å hjelpe alle disse personene på en slik måte at de igjen kan leve et fullverdig liv med ivaretatt verdighet. Dette vil si at vi først og fremst må sørge for at de får dekket sine mest elementære behov, blant annet å ha tak over hodet, deretter vil vi hjelpe dem til å hjelpe seg selv, slik at de forhåpentligvis en dag er fullt integrert i samfunnet igjen», sier Lasse. «Det handler altså ikke om å gi dem penger eller å tilby disse menneskene et kortvarig øyeblikk av glede. Vi ønsker å hjelpe dem på veien tilbake til livet i den form som de fleste av oss tar for gitt, slik at deres livssituasjon endres permanent.» Cristóbal Garre Murcia fra Rotary legger til; «Dette er essensen i prosjekt Homeless Angels, som den lokale Rotary klubben her i San Pedro nå har igangsatt sammen med foreningen Solidariske Nordmenn. Vi håper at prosjektet skal bli så suksessfullt at modellen kan dupliseres andre steder, for alle steder har liknende problemer i mer eller mindre grad», sier Cristóbal.
 
«Vi ønsker å oppfordre skandinaver som besøker Costa del Sol for lengre eller kortere perioder til å hjelpe oss til å hjelpe disse menneskene» sier Lasse. Han forteller at det er selvsagt det enkleste å bare komme ned hit å nyte alt hva Spania og Costa del Sol har å tilby, men det er også viktig å bidra til et bedre samfunn, rett og slett å solidarisk gi noe tilbake til samfunnet rundt seg - å gi også, og ikke bare ta. Dette er også et av grunnprinsippene i Rotary Club, og mange av medlemmene med ulik yrkesbakgrunn har stilt seg selv til dispensasjon for å hjelpe menneskene som prosjekt Homeless Angels ønsker å hjelpe. Det dreier seg om tannleger som vil utføre gratis tannbehandling, psykologer som ønsker å hjelpe dem med å overkomme eventuelle traumatiske hendelser og avhengighetsproblemer, og advokater som Cristóbal og presidenten i Rotary Club San Pedro, Miguel Ángel Jiménez Sedeño, som vil hjelpe dem med å ivareta sine juridiske interesser, slik at de får den hjelp de har krav på fra det offentlige. Det som for mennesker i en vanlig livsstilsituasjon kan være snakk om en bagatell, som f.eks. å fylle ut et enkelt skjema på et offentlig kontor, kan for en som bor på gaten og har avhengighets- eller andre problemer, ofte virke som en umulig oppgave. Før man får hjelp fra offentlige instanser i Spania er det som regel også et krav at man har en adresse, og hvilken hjemløs person har det? Dermed er de ofte helt overlatt til seg selv, uten å engang få den minimumsstøtten de har krav på.
 
En av de som besøker Costa del Sol regelmessig og har engasjert seg i Solidariske Nordmenn er Ingvild Tautra Vevatne fra Asker. Hun er for mange kjent fra politikken i Norge, og hun jobber som seniorrådgiver for NAV i innvandringspolitiske spørsmål. «For meg og min mann var det å involvere oss i samfunnet i Spania og prøve å hjelpe vanskeligstilte spanjoler en naturlig del av det å komme ned hit i deler av året for å feriere i vår egen leilighet i Elviria», sier Ingvild. Det er tydelig at hun har en glødende interesse for prosjekt Homeless Angels, og i samarbeid med Lasse, som holder gratis norsk-kurs for spanjoler hver uke, hadde hun i 3 år et ungt spansk par boende hjemme hos seg i Asker. Disse to menneskene som ikke kunne se noen fremtid i Spania, uten jobb og muligheter, er nå vel integrert i Norge, de har med Ingvilds hjelp kjøpt sin første bolig, og de har fått sitt første barn. «Hvis alle hjelper til bare litt, så får vi hjulpet masse mennesker», sier Ingvild, med håp om at flere nordmenn vil engasjere seg, både i form av donasjoner og annen hjelp de måtte kunne tilby.
 
Noe av det som det jobbes med i øyeblikket er å få leie en stor finca fra kommunen, vederlagsfritt, slik at de hjemløse får et sted å bo. «Det er ikke hvilken som helst villa», sier Cristóbal. «Det dreier som om en finca som ble bygget ulovlig under en periode hvor korrupsjon førte til at mange bygg ble oppført uten tillatelse». Nå står fincaen der, stor, tom og forlatt, som et minnesmerke over en tid hvor politikerne tillot det meste mot penger under bordet. Miguel bryter inn; «Dagens politikerne har nå en mulighet til å rette opp igjen i tidligere politikeres feil, og gi noe tilbake til samfunnet. Tenk hvor fantastisk om denne fincaen kan bli vekt til live, men i stedet for å komme en enkelt person eller familie til gode på luksus-nivå, kan den hjelpe samtlige hjemløse i Marbella og San Pedro».
 
«Vi håper på god støtte fra alle nordmenn og skandinaver som besøker Costa del Sol», sier Lasse med et smil. Alle midler går uavkortet til prosjekt Homeless Angels, og det er ingen administrasjonskostnader, da vi alle utfører vårt arbeid for prosjektet gratis. Et av medlemmene i Solidariske Nordmenn, Tor Haug, har i egen regi tidligere samlet inn ca. 3000 euro fra sine venner i golf-miljøet, som gikk til støtte for handikappede barn. Det er full åpenhet og regnskap som viser hvor pengene anvendes.
 
Det Norske Magasinet håper å kunne følge opp denne artikkelen ved en senere anledning, med intervjuer av noen av menneskene som prosjekt Homeless Angels har hjulpet frem til et bedre og verdig liv.
Donasjoner kan betales inn til Rotary Club San Pedros konto ES31 0081 2086 4300 0185 8686, og for dem som kunne være interessert i å engasjere seg mer kan Lasse Finstad kontaktes på e-mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

UtskriftE-post

Pan Deluxe – norske og danske baketradisjoner forenes på Costa del Sol!

I de siste årene har det blitt stadig populært med lavkarbo-dietter, som kort fortalt dreier seg om ...

Gastronomi

Nytt fra Den norske skolen - Skildringstur til Malaga

-Mange elever kan synes det er vanskelig å skildre, når de sitter innestengt i et klasserom og ser d...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Selofads døtre

Desember måneds norske ildsjel skrives i flertall – ildsjeler. Her er nemlig snakk om Selofads Døtre...

Tema & Profiler

Lider du av oppblåst mage og forstoppelse?

Du tenker kanskje ikke mye på din tarm til daglig - men de dagene hvor du har vanskeligheter med å g...

Helse

Velkommen til Det Norske Magasinets desember-utgave 2017

Så var årets siste måned her, og vi er vel alle mer eller mindre opptatt av å forberede oss til jule...

Nyheter

Runway har landet

En ung skandinavisk virksomhet på Costa del Sol hører til blant de hurtigst ekspanderende i hele Spa...

Tema & Profiler

Utflukter & Reiser

Molvízar, Romerstien og Sierra del Chaparral

Molvízar er en liten landsby, som ligger godt gjemt i skjørtene av Sierra del Chaparral i Granada provinsen, litt nord for Motril. I gamle dager skulle man være heldig hvis man kom over Molvízar, men nå går den nye motorveien like syd for byen og det er avkjørsel til den og skilter, så nå blir den ...

Utflukter & Reiser

En langhelg på Algarve-kysten i Portugal

Den 12. oktober var det spansk helligdag, og datoen som markerer når Christofer Columbus trådte i land i Dominica i Karibia og tilfeldig oppdaget Amerika feires i hele Spania med både militærparader og festligheter. Som i alle andre tilfeller hvor den hvite mann har oppdaget et nytt kontinent fikk d...

Utflukter & Reiser

De forsteinede trestammers vannfall

Dette flotte vannfallet ligger i den østlige enden av naturparken Sierras de Tejeda, Almijara og Alhama, og man kommer dit ved å kjøre langs Andalucías flotteste veistrekning, nemlig A 4050, som er den gamle veien mellom Almuñecar og Granada. Denne delen av naturparken er meget dramatisk, og ruten n...

Utflukter & Reiser

Kultur

Skriverne på Solkysten gir ut bok!

Skriverne på Solkysten er en undergruppe av Norsk Forening på Costa del Sol, som ble startet i 2014 ...

Kultur

Sabor a Málaga: En gastronomisk aften

En gastronomisk aften i Málagas byråd sammen med Sabor a Málaga, som hadde invitert kystens journali...

Kultur

Lesertilbud: Robert Wells

Bli med Det Norske Magasinet på en unik konsert i Mijas 14. oktober! Han er kjent over det meste av...

Kultur

Sport

Málaga CF - Sirkuskapteinen

Historien om Recio, som ble operert, ble far og gift, og nå er en omstridt Málaga-kaptein...

Sport

Sparket og gjeninnsatt - REDNINGSMANNEN!

Det er fortsatt kaos i Málaga CF, hvor klubbens advokat reiste til Doha i Qatar samme...

Sport

Málaga CF-supporterne i Oso Polar: Øker aktiviteten og utvid…

Den nyeste, offisielle peña-foreningen i fotballklubben Málaga CF, vår egen Oso Polar (”Is...

Sport

Annet

Los Vikingos Høst avsluttning på Santana GC 24. november 201…

Fredag 24. november spilte Los Vikingos sin siste golfrunde for 2017 på Santana GC. Denne gangen var det en dobbel konkurranse med lag spill og en individuell stableford konkurranse.   Lagkonku...

Golf

Klubbmesterskap Los Vikingos 7. og 8. november

Årets klubbmesterskap i Los Vikingos ble avholdt i Chiclana de la Frontera Cadiz i Sancti Petri. Vi var 44 golfere som reiste nedover for å kjempe om tittelen. Spenningen var til å ta og føle på aller...

Golf

De Hellige Tre Konger anno 2018

Den 5. januar kjører De Hellige Tre Konger karavanene tradisjonen tro gjennom gatene i de spanske byer. På lastebilene står kongene Kaspar, Melchior og Balthasar side om side med Mikke Mus og Svampebo...

Annet

Tema & Profiler

Nytt fra Den norske skolen - Skildringstur til Malaga

-Mange elever kan synes det er vanskelig å skildre, når de sitter innestengt i et klasserom og ser d...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Selofads døtre

Desember måneds norske ildsjel skrives i flertall – ildsjeler. Her er nemlig snakk om Selofads Døtre...

Tema & Profiler

Runway har landet

En ung skandinavisk virksomhet på Costa del Sol hører til blant de hurtigst ekspanderende i hele Spa...

Tema & Profiler

Iluminaciones Ximenez

Når vi står med knekk i nakken og åpen munn og kikker opp på det fantastiske julelyset som utgjør en...

Tema & Profiler

Pål Christensen – en ung norsk veteran i Spania

Det Norske Magasinets journalist treffer naturligvis mange nordmenn til daglig her på Costa del Sol...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Lisbet Hjartholm

Jeg møter Lisbet Hjartholm på en kafé i Puerto Banús. Hun kommer direkte fra treningssenteret, men d...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29