Norske Ildsjeler: Jan Inge Reilstad

Til daglig er han kunstnerisk leder for Kverulantkatedralen i Stavanger. Jeg møter Jan Inge på takterrassen i leiligheten i Málaga sentrum, som han eier sammen med konen Lone Cecilie Strand.
Jan Inge tar forsiktig plass i stolen. Han går nemlig rundt med en fire uker gammel nyoperert hofte, som nå skal falle på plass etter operasjonen. Han er kun 54 år gammel, men har spilt mye håndball i sin ungdom, noe som har ført til en del slitasje.
Jan Inges kone er lærer og kan ikke ta fri på samme måte som han, men hun liker å dra til leiligheten i feriene.
 
”Vi simpelthen elsker Málaga. Interessen for Spania begynte da jeg for 15 år siden jobbet for Stavanger kommune. Her skulle vi lage en kulturavtale med Bilbao, og derfor reiste jeg mye til Baskerlandet i den perioden. Senere reiste jeg rundt i hele Spania, og da jeg i 2008 kom til Andalucía, måtte det bare bli her at vi skulle ha en ferieleilighet. Det har jo selvfølgelig også noe med været å gjøre, men spesielt Málaga passer meg utmerket, fordi byen er så vanvittig urban. Den har jo alt å tilby. Kultur, gastronomi, sol og strand. Min gode venn, som bodde her, sa til meg at jeg ikke måtte spre ryktet da vi først besøkte byen i 2008,” ler Jan Inge. Om det er Jan Inges fortjeneste eller ikke, skal det ikke sies noe om, men Málaga er virkelig havnet på alles tunge og er en velbesøkt turistby.

Kverulantkatedralen KÅKÅ

Likeledes har Stavanger også vært en by i fremgang i mange år.
”Stavanger er Norges oljehovedstad, men det er på bekostning av kunst og kultur når en by raskt vokser seg stor og sterk. Derfor ble Kverulantkatedralen skapt, som er en stiftelse, et debattforum og et litteratur-hus som holder til i Stavanger, men som også innimellom flytter til andre lokaliteter. Til daglig går Kverulantkatedralen under betegnelsen KÅKÅ. ”Det er et akronym med lydskrift,” forteller Jan Inge med et glimt i øyet. Ja ja, man er vel ikke kunstnerisk leder for ingenting!
 
KÅKÅs formål er å skape engasjement for samfunnsspørsmål, kunstneriske uttrykk og kulturelle dilemmaer gjennom arrangementer og debatter, mens de bevarer et folkelig allmenn-kulturelt perspektiv.
 
”Den gode kverulant styrker fellesskapet ved hjelp av uenighet. Rommet kan jo av og til bli større, hvis man er uenig. Vi har i alle fall fått gjort oss bemerket nasjonalt,” forteller Jan stolt.
Senest nå har KÅKÅ utdelt prisen ”Årets Kverulant” til ”De skamløse jentene”, som er en gruppe med innvandrerjenter som belyser den sosiale kontrollen som jenter fra minoritetsgrupper blir utsatt for.
Jan Inge er kunstnerisk leder i KÅKÅ, men anser seg selv som redaktør, hvor hans verk kommer ut live på scenen hver kveld. Alle KÅKÅS debatter kan for øvrig ses på Youtube.
 
Det neste store arrangementet som venter er når KÅKÅ arrangerer økonomifestival i Stavanger med konferanser, folkeprogram og debattinnlegg. Her skal det diskuteres emner rundt omkring i byen. Emnene blir blant annet ”Economy of sex” og programmet Luksusfellen er også til stede og diskuterer.
”Vi har hatt en lang opptur med olje i Norge, og spesielt i Stavanger. Men nå kan man merke at de samfunnsmessige strukturene er rykket opp, tilliten til politikerne og til systemet er borte”, beretter Jan Inge. Derfor skal økonomien ha seg en ordentlig runde i Kverulantkatedralen, når KÅKÅs økonomifestival finner sted 1-4. november i Stavanger.

Drømmen om Spania

Som nevnt er forkjærligheten for Málaga stor, og fremdeles voksende – men det vender vi tilbake til. Jan Inge og konen Lone giftet seg for fem år siden. De har begge barn fra tidligere ekteskap og sammen har de nå et fosterbarn på 7 år.
”Vi hadde diskutert om vi skulle ha flere barn, men vi er jo ikke helt unge. Så vi gikk til fosterforberedelse og ble godkjent til å få lille Isabella, som nå har tilbrakt halvparten av sitt liv hos oss. Etter at vi hadde hatt henne i 10 måneder, hvor hun bare brukte våre fornavn, begynte hun en dag å kalle oss mor og far, i løpet av et øyeblikk. Det var en stor opplevelse for oss.”
Fremtiden byr på enda mer Spania, hvis alt går etter planen, for Jan Inge og konen vurderer sterkt å ta et år ut av kalenderen i 2019, og skifte den norske hverdagen ut med en spansk - av det slaget med alt som hører til av spansk språk, spansk skole osv.
”Det blir ikke så vanskelig for Isabella, for hun er fortsatt liten og klarer lett å tilpasse seg – hun er allerede kjent her i området, og navnet er jo så vidunderlig spansk-klingende. Men vi må jo naturligvis lære oss spansk,” bedyrer Jan Inge, og spør meg med et glimt i øyet om det ikke mangler en kverulantkatedral i Málaga. Og kanskje det gjør det? I mellomtiden kan vi andre her på Costa del Sol så øve oss på å være uenige, på en måte som styrker fellesskapet fremfor å rive det i stykker.
 

UtskriftE-post

Pan Deluxe – norske og danske baketradisjoner forenes på Costa del Sol!

I de siste årene har det blitt stadig populært med lavkarbo-dietter, som kort fortalt dreier seg om ...

Gastronomi

Nytt fra Den norske skolen - Skildringstur til Malaga

-Mange elever kan synes det er vanskelig å skildre, når de sitter innestengt i et klasserom og ser d...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Selofads døtre

Desember måneds norske ildsjel skrives i flertall – ildsjeler. Her er nemlig snakk om Selofads Døtre...

Tema & Profiler

Lider du av oppblåst mage og forstoppelse?

Du tenker kanskje ikke mye på din tarm til daglig - men de dagene hvor du har vanskeligheter med å g...

Helse

Velkommen til Det Norske Magasinets desember-utgave 2017

Så var årets siste måned her, og vi er vel alle mer eller mindre opptatt av å forberede oss til jule...

Nyheter

Runway har landet

En ung skandinavisk virksomhet på Costa del Sol hører til blant de hurtigst ekspanderende i hele Spa...

Tema & Profiler

Utflukter & Reiser

Molvízar, Romerstien og Sierra del Chaparral

Molvízar er en liten landsby, som ligger godt gjemt i skjørtene av Sierra del Chaparral i Granada provinsen, litt nord for Motril. I gamle dager skulle man være heldig hvis man kom over Molvízar, men nå går den nye motorveien like syd for byen og det er avkjørsel til den og skilter, så nå blir den ...

Utflukter & Reiser

En langhelg på Algarve-kysten i Portugal

Den 12. oktober var det spansk helligdag, og datoen som markerer når Christofer Columbus trådte i land i Dominica i Karibia og tilfeldig oppdaget Amerika feires i hele Spania med både militærparader og festligheter. Som i alle andre tilfeller hvor den hvite mann har oppdaget et nytt kontinent fikk d...

Utflukter & Reiser

De forsteinede trestammers vannfall

Dette flotte vannfallet ligger i den østlige enden av naturparken Sierras de Tejeda, Almijara og Alhama, og man kommer dit ved å kjøre langs Andalucías flotteste veistrekning, nemlig A 4050, som er den gamle veien mellom Almuñecar og Granada. Denne delen av naturparken er meget dramatisk, og ruten n...

Utflukter & Reiser

Kultur

Skriverne på Solkysten gir ut bok!

Skriverne på Solkysten er en undergruppe av Norsk Forening på Costa del Sol, som ble startet i 2014 ...

Kultur

Sabor a Málaga: En gastronomisk aften

En gastronomisk aften i Málagas byråd sammen med Sabor a Málaga, som hadde invitert kystens journali...

Kultur

Lesertilbud: Robert Wells

Bli med Det Norske Magasinet på en unik konsert i Mijas 14. oktober! Han er kjent over det meste av...

Kultur

Sport

Málaga CF - Sirkuskapteinen

Historien om Recio, som ble operert, ble far og gift, og nå er en omstridt Málaga-kaptein...

Sport

Sparket og gjeninnsatt - REDNINGSMANNEN!

Det er fortsatt kaos i Málaga CF, hvor klubbens advokat reiste til Doha i Qatar samme...

Sport

Málaga CF-supporterne i Oso Polar: Øker aktiviteten og utvid…

Den nyeste, offisielle peña-foreningen i fotballklubben Málaga CF, vår egen Oso Polar (”Is...

Sport

Annet

Los Vikingos Høst avsluttning på Santana GC 24. november 201…

Fredag 24. november spilte Los Vikingos sin siste golfrunde for 2017 på Santana GC. Denne gangen var det en dobbel konkurranse med lag spill og en individuell stableford konkurranse.   Lagkonku...

Golf

Klubbmesterskap Los Vikingos 7. og 8. november

Årets klubbmesterskap i Los Vikingos ble avholdt i Chiclana de la Frontera Cadiz i Sancti Petri. Vi var 44 golfere som reiste nedover for å kjempe om tittelen. Spenningen var til å ta og føle på aller...

Golf

De Hellige Tre Konger anno 2018

Den 5. januar kjører De Hellige Tre Konger karavanene tradisjonen tro gjennom gatene i de spanske byer. På lastebilene står kongene Kaspar, Melchior og Balthasar side om side med Mikke Mus og Svampebo...

Annet

Tema & Profiler

Nytt fra Den norske skolen - Skildringstur til Malaga

-Mange elever kan synes det er vanskelig å skildre, når de sitter innestengt i et klasserom og ser d...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Selofads døtre

Desember måneds norske ildsjel skrives i flertall – ildsjeler. Her er nemlig snakk om Selofads Døtre...

Tema & Profiler

Runway har landet

En ung skandinavisk virksomhet på Costa del Sol hører til blant de hurtigst ekspanderende i hele Spa...

Tema & Profiler

Iluminaciones Ximenez

Når vi står med knekk i nakken og åpen munn og kikker opp på det fantastiske julelyset som utgjør en...

Tema & Profiler

Pål Christensen – en ung norsk veteran i Spania

Det Norske Magasinets journalist treffer naturligvis mange nordmenn til daglig her på Costa del Sol...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Lisbet Hjartholm

Jeg møter Lisbet Hjartholm på en kafé i Puerto Banús. Hun kommer direkte fra treningssenteret, men d...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29