Påmelding nyhetsmail

Norske Ildsjeler: Jan Inge Reilstad

Til daglig er han kunstnerisk leder for Kverulantkatedralen i Stavanger. Jeg møter Jan Inge på takterrassen i leiligheten i Málaga sentrum, som han eier sammen med konen Lone Cecilie Strand.
Jan Inge tar forsiktig plass i stolen. Han går nemlig rundt med en fire uker gammel nyoperert hofte, som nå skal falle på plass etter operasjonen. Han er kun 54 år gammel, men har spilt mye håndball i sin ungdom, noe som har ført til en del slitasje.
Jan Inges kone er lærer og kan ikke ta fri på samme måte som han, men hun liker å dra til leiligheten i feriene.
 
”Vi simpelthen elsker Málaga. Interessen for Spania begynte da jeg for 15 år siden jobbet for Stavanger kommune. Her skulle vi lage en kulturavtale med Bilbao, og derfor reiste jeg mye til Baskerlandet i den perioden. Senere reiste jeg rundt i hele Spania, og da jeg i 2008 kom til Andalucía, måtte det bare bli her at vi skulle ha en ferieleilighet. Det har jo selvfølgelig også noe med været å gjøre, men spesielt Málaga passer meg utmerket, fordi byen er så vanvittig urban. Den har jo alt å tilby. Kultur, gastronomi, sol og strand. Min gode venn, som bodde her, sa til meg at jeg ikke måtte spre ryktet da vi først besøkte byen i 2008,” ler Jan Inge. Om det er Jan Inges fortjeneste eller ikke, skal det ikke sies noe om, men Málaga er virkelig havnet på alles tunge og er en velbesøkt turistby.

Kverulantkatedralen KÅKÅ

Likeledes har Stavanger også vært en by i fremgang i mange år.
”Stavanger er Norges oljehovedstad, men det er på bekostning av kunst og kultur når en by raskt vokser seg stor og sterk. Derfor ble Kverulantkatedralen skapt, som er en stiftelse, et debattforum og et litteratur-hus som holder til i Stavanger, men som også innimellom flytter til andre lokaliteter. Til daglig går Kverulantkatedralen under betegnelsen KÅKÅ. ”Det er et akronym med lydskrift,” forteller Jan Inge med et glimt i øyet. Ja ja, man er vel ikke kunstnerisk leder for ingenting!
 
KÅKÅs formål er å skape engasjement for samfunnsspørsmål, kunstneriske uttrykk og kulturelle dilemmaer gjennom arrangementer og debatter, mens de bevarer et folkelig allmenn-kulturelt perspektiv.
 
”Den gode kverulant styrker fellesskapet ved hjelp av uenighet. Rommet kan jo av og til bli større, hvis man er uenig. Vi har i alle fall fått gjort oss bemerket nasjonalt,” forteller Jan stolt.
Senest nå har KÅKÅ utdelt prisen ”Årets Kverulant” til ”De skamløse jentene”, som er en gruppe med innvandrerjenter som belyser den sosiale kontrollen som jenter fra minoritetsgrupper blir utsatt for.
Jan Inge er kunstnerisk leder i KÅKÅ, men anser seg selv som redaktør, hvor hans verk kommer ut live på scenen hver kveld. Alle KÅKÅS debatter kan for øvrig ses på Youtube.
 
Det neste store arrangementet som venter er når KÅKÅ arrangerer økonomifestival i Stavanger med konferanser, folkeprogram og debattinnlegg. Her skal det diskuteres emner rundt omkring i byen. Emnene blir blant annet ”Economy of sex” og programmet Luksusfellen er også til stede og diskuterer.
”Vi har hatt en lang opptur med olje i Norge, og spesielt i Stavanger. Men nå kan man merke at de samfunnsmessige strukturene er rykket opp, tilliten til politikerne og til systemet er borte”, beretter Jan Inge. Derfor skal økonomien ha seg en ordentlig runde i Kverulantkatedralen, når KÅKÅs økonomifestival finner sted 1-4. november i Stavanger.

Drømmen om Spania

Som nevnt er forkjærligheten for Málaga stor, og fremdeles voksende – men det vender vi tilbake til. Jan Inge og konen Lone giftet seg for fem år siden. De har begge barn fra tidligere ekteskap og sammen har de nå et fosterbarn på 7 år.
”Vi hadde diskutert om vi skulle ha flere barn, men vi er jo ikke helt unge. Så vi gikk til fosterforberedelse og ble godkjent til å få lille Isabella, som nå har tilbrakt halvparten av sitt liv hos oss. Etter at vi hadde hatt henne i 10 måneder, hvor hun bare brukte våre fornavn, begynte hun en dag å kalle oss mor og far, i løpet av et øyeblikk. Det var en stor opplevelse for oss.”
Fremtiden byr på enda mer Spania, hvis alt går etter planen, for Jan Inge og konen vurderer sterkt å ta et år ut av kalenderen i 2019, og skifte den norske hverdagen ut med en spansk - av det slaget med alt som hører til av spansk språk, spansk skole osv.
”Det blir ikke så vanskelig for Isabella, for hun er fortsatt liten og klarer lett å tilpasse seg – hun er allerede kjent her i området, og navnet er jo så vidunderlig spansk-klingende. Men vi må jo naturligvis lære oss spansk,” bedyrer Jan Inge, og spør meg med et glimt i øyet om det ikke mangler en kverulantkatedral i Málaga. Og kanskje det gjør det? I mellomtiden kan vi andre her på Costa del Sol så øve oss på å være uenige, på en måte som styrker fellesskapet fremfor å rive det i stykker.
 

UtskriftE-post

Sierra Bermeja - nasjonalpark eller ikke?

  Det røde fjellet som ligger i Esteponas bakgrunn er 25 millioner år gammelt, og består av ...

Utflukter & Reiser

Málagas verdenskjente vine

Axarquía er preget av kjedelige tomat-plantasjer og sparsomt landbruk. Men trekker man litt lengre i...

Gastronomi

Higuerón-elven og den store kjærligheten

Higuerón-elven er en vakker liten elv, som ligger ved foten av den skjønne landsbyen Frigiliana. Ell...

Utflukter & Reiser

Hvis treet kunne snakke

Helt ytterst på en forblåst, værutsatt klippe – ikke langt fra Big Sur ved Californias Highway 1, kl...

Kultur

Bergensere slår seg opp på Costa del Sol

Det ble en svett time i Det Norske Magasinets fotostudio da vi inviterte de to tungvekterne Asle Hel...

Tema & Profiler

Velkommen til Det Norske Magasinets juli/august-utgave 2017!

Så er omsider sommeren over oss for fullt, nok et skoleår har passert for våre barn, og det er somme...

Nyheter

Utflukter & Reiser

Sierra Bermeja - nasjonalpark eller ikke?

  Det røde fjellet som ligger i Esteponas bakgrunn er 25 millioner år gammelt, og består av 80 % jern. Navnet ”Bermeja” henspeiler på fargen, og kan best oversettes til ”leirfarget”. Umiddelbart tror man ikke at noe kan spire og gro på det, men tar man en tur opp der vil man se at trærne vok...

Utflukter & Reiser

Higuerón-elven og den store kjærligheten

Higuerón-elven er en vakker liten elv, som ligger ved foten av den skjønne landsbyen Frigiliana. Eller rettere sagt: Frigiliana er anlagt på den vestlige siden av Higuerón, på et klippeparti høyt over elven. Elven kom før landsbyen, og de to har fulgt hverandre hele veien opp gjennom historien. Elve...

Utflukter & Reiser

Rota Vicentina – en ny spennende vandrerute i Port…

Rota Vicentina ligger i det sydvestlige hjørnet av Portugal, og ruten ble offisielt åpnet i 2015. Den er på totalt 330 km. og er delt opp i to ruter: Den historiske ruten og Fiskernes sti. Den historiske ruten er på 230 km, og starter på Portugals sydvestlige spiss: Cabo de San Vicente. Den ender i ...

Utflukter & Reiser

Sport

Rekordtid i Málaga CF for sjeiken - Løsningen ble Problemet

Hva med fremtiden i Málaga CF, med den utilregnelige og lite tillitsvekkende sjeiken Al-Th...

Sport

Mirakelmannen Michel & Super Star Sandro

Michael Laudrups tidligere lagkamerat i Real Madrid reddet Málaga CF fra nedrykk i La Liga...

Sport

Peña Oso Polar er blitt offisiell norsk supporter-klubb for …

Den norske supporter-klubben til Malaga CF er nå blitt offisielt godkjent og registrert ma...

Sport

Annet

Takk for i år - og velkommen til et nytt skoleår 2017/2018

Årets høydepunkter har vært mange, og vi vil takke dere alle - både foreldre og elever og ansatte - for alt dere har bidratt med i gjennom skoleåret! Ny informasjonsfilm! I løpet av skoleåret 2016...

Annet

Nå er det sommer..!

Egentlig er det litt merkelig å si at sommeren er kommet til Spania, for veldig mange tror at vi har sommer hele året. Men også vi her på Solkysten har fire årstider, akkurat som hjemme i Norge. Nå m...

Annet

Teknisk kompetanse

Den Norske Skolen Malaga er opptatt av elevenes tekniske kompetanse, og har solid ekspertise internt blant lærerne til å tilby undervisning innen teknologi og programmering. Tidligere i år har program...

Annet

Tema & Profiler

Bergensere slår seg opp på Costa del Sol

Det ble en svett time i Det Norske Magasinets fotostudio da vi inviterte de to tungvekterne Asle Hel...

Tema & Profiler

Norske Ildsjeler: Jan Inge Reilstad

Til daglig er han kunstnerisk leder for Kverulantkatedralen i Stavanger. Jeg møter Jan Inge på takte...

Tema & Profiler

Flere hoteller i Málaga

Du kom akkurat for sent. Vårt siste værelse gikk i går. Dette skriver booking.com om flere hoteller ...

Tema & Profiler

Hai i Middelhavet – myter og fakta

Til manges store skrekk, til manges overraskelse, og kanskje skal man si; til medias store glede, du...

Tema & Profiler

Prosjekt Homeless Angels – hjelp oss å hjelpe!

Noen av ildsjelene bak prosjekt Homeless Angels. Fra venstre: Cristóbal Garre Murcia, Lasse Finstad...

Tema & Profiler

Familien Bolstad – living the dream!

For bare litt over 4 år siden var familien Bolstad som en hvilken som helst norsk familie. Foreldren...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29