Krim, klassikere og knappenålsstillhet - Biblioteket Arroyo de la Miel har det hele

Pinlig. Jeg som tidligere var en flittig bibliotekbruker, har nå bodd fire år i Spania uten å ha besøkt et eneste bibliotek. Så da Mari Carmen Martín Lara, direktør i Benalmádena bibliotek i Arroyo de lo Miel, spurte om vi ville komme og besøke biblioteket, var det en perfekt anledning.

Mari Carmen kontaktet oss fordi hun gjerne vil fortelle at biblioteket faktisk har en avdeling med skandinaviske bøker, samt en omfattende avdeling av engelske bøker.
 
”Vi vil også gjerne oppfordre til at brukerne donerer deres skandinaviske bøker. Vår utenlandske avdeling er utelukkende oppstått pga. donasjoner, og vi vil gjerne hele tiden ha nye, spennende bøker å tilby,” forteller Mari Carmen.

Forbrukeren i sentrum

Forbrukeren i sentrum lyder bibliotekets slagord, som preger enhver folder og flygeblad i skrankens arsenal, og det er tydelig at personalet vet godt at deres arbeidsplass eksisterer for og nettopp pga. brukerne.
”Vår lønn er betalt av offentlige midler, derfor lytter vi til våre brukere,” sier Mari Carmen, da hun viser meg sofahjørnet med gjør-det-selv bøker, som ligger i en avsides krok i biblioteket, og som nettopp er konstruert med bakgrunn av brukernes ønsker.
Et eldre par vandrer stille rundt mellom bokreolene i den engelskspråklige avdelingen, trekker av og til en bok ut og blar litt rundt. Det er mange som bruker bibliotekets fasiliteter, og det er egentlig ikke noen overraskelse, for her innbys det til at man kaster seg over en klassiker i lesesalen eller i et av sofahjørnene.
 
”Med internettets fremgang har biblioteket fått en ny funksjon. Vi er ikke lenger bare en katalog over lesestoff og informasjon, vi er brukernes ’tredje sted’ – det er hjemmet, det er jobben eller skolen, og så er det oss. Vi skal inspirere og motivere brukerne i deres fritid,” forteller Mari Carmen, som er takknemlig for at kommunen aldri har glemt biblioteket økonomisk, til tross for skiftende byråd.
 
I 2015 vant biblioteket prisen ’Liber 2015’, som tildeles det offentlige biblioteket i Spania som oppnår å tilby den beste boklige støtte og atmosfære til sine besøkende. Prisen står på sin egen pidestall i bibliotekets lesesal, og det er noe som man merker at personalet her er stolte over.
 
”Mange unge mennesker bruker våre fasiliteter til å studere,” hvisker Mari Carmen og slår ut med armen mot en lesesal full av unge mennesker, som konsentrert skribler i notisblokker eller på deres bærbare computere. Det er wifi-forbindelse i hele biblioteket, og fra flere av de bærbare snor det seg kabler ned til de strategisk plasserte stikk i gulvet, som lar ledningene suge strøm til computeren. Man er godt klar over at informasjon ikke kun finnes som sorte bokstaver på hvitt papir i en flott innbinding i bokreolen, men at den i vår moderne tid i høyeste grad innsamles via internett. Man har derfor sørget for at fasilitetene passer til behovene til de som studerer.
Skulle man la en knappenål falle i gulvet i lesesalen ville landingen nærmest gi gjenlyd. Sagt med andre ord hersker det en hyggelig men stille atmosfære, og det kan være litt av et sjokk å oppleve så mange spanjoler være så tause på én gang. Men, bibliotekets lesesal er bevis på at det høylytte folkeslaget også har bruk for et stille fristed.
 
Det er ikke bruk for leselamper på bordene i lesesalen, for hele glassfasaden på biblioteket vender ut mot Parque Paloma i Benalmádena, hvor solen skinner fra en skyfri himmel. I innsjøen direkte foran det kjempestore vinduspartiet padler et svanepar fornøyd rundt, og flere av parkens påfugler holder til her i nærheten av biblioteket, hvor de lar deres prangende halefjær henge fritt ned fra gelenderet på branntrappen.

Psst! Det er gratis

Det koster ingenting å benytte seg av bibliotekets fasiliteter. Du skal kun opprette lånekort, hvis du vil låne en bok med hjem. Det er veldig lett å registrere seg som bruker, noe som personalet hjelper deg med. Medbring bare ditt pass eller ditt NIE-bevis – så er du registrert og klar til å sjekke dine første lån ut etter fem minutter. Lånekortet gir deg muligheten til å låne bøker på ethvert bibliotek i hele Andalucía, men bøkene skal leveres tilbake på det samme biblioteket som de er utlånt fra. Man kan låne opp til 12 enheter i 14 dager – deretter kan lånetiden forlenges i 10 dager, maks. tre ganger, via web, telefon eller ved å dra bort til biblioteket.

Med mitt pass som garanti, går jeg opp til skranken og får laget et lånekort. Jeg fyller ut en liten seddel med opplysninger og blir høflig anbefalt å kikke rundt blant hyllene mens kortet utstedes. Fem minutter senere vender jeg tilbake til skranken med en bok under armen, som jeg kan sjekke ut med mitt nye lånekort. Jeg går direkte ut i Parque Paloma og slår meg ned på en benk i skyggen.

UtskriftE-post

Luktesans og fantasier...!

For mange år siden var jeg så heldig å få bli invitert til å utdanne meg til «Sommelier», eller Vink...

Annet

Pål Christensen – en ung norsk veteran i Spania

Det Norske Magasinets journalist treffer naturligvis mange nordmenn til daglig her på Costa del Sol...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Lisbet Hjartholm

Jeg møter Lisbet Hjartholm på en kafé i Puerto Banús. Hun kommer direkte fra treningssenteret, men d...

Tema & Profiler

Velkommen til Det Norske Magasinets november-utgave 2017!

Nyhetsbildet i Spania er fortsatt preget av uro omkring det ulovlige valget om uavhengighet i Catalo...

Nyheter

Maca Rot

Maca er en rotfrukt fra Peru, hvor den også er kjent som Perus svar på Ginseng. Denne supermat-rote...

Helse

Den Norske Skolen - Bruk Hue

Det er klart det blir noen skrubbsår i hjertene en gang i blant, og man blir aldri ferdig utlært ang...

Annet

Utflukter & Reiser

En langhelg på Algarve-kysten i Portugal

Den 12. oktober var det spansk helligdag, og datoen som markerer når Christofer Columbus trådte i land i Dominica i Karibia og tilfeldig oppdaget Amerika feires i hele Spania med både militærparader og festligheter. Som i alle andre tilfeller hvor den hvite mann har oppdaget et nytt kontinent fikk d...

Utflukter & Reiser

De forsteinede trestammers vannfall

Dette flotte vannfallet ligger i den østlige enden av naturparken Sierras de Tejeda, Almijara og Alhama, og man kommer dit ved å kjøre langs Andalucías flotteste veistrekning, nemlig A 4050, som er den gamle veien mellom Almuñecar og Granada. Denne delen av naturparken er meget dramatisk, og ruten n...

Utflukter & Reiser

Vélez Málaga - byen, piratene og Cervantes

Vélez Málaga med ca. 80.000 innbyggere er i dag administrasjons-by for La Axarquía, og det er her man løper ned dørene til de offentlige myndighetene eller får sin bil reparert. Det har sikkert fått mange til å glemme at Vélez også er en gammel ærverdig by, med en lang historie og en masse fine bygg...

Utflukter & Reiser

Sport

Sparket og gjeninnsatt - REDNINGSMANNEN!

Det er fortsatt kaos i Málaga CF, hvor klubbens advokat reiste til Doha i Qatar samme...

Sport

Málaga CF-supporterne i Oso Polar: Øker aktiviteten og utvid…

Den nyeste, offisielle peña-foreningen i fotballklubben Málaga CF, vår egen Oso Polar (”Is...

Sport

Diego - En ny Dario?

De er begge fra Uruguay, men spiller for Málaga CF med 18 års mellomrom – og med Rome...

Sport

Annet

Luktesans og fantasier...!

For mange år siden var jeg så heldig å få bli invitert til å utdanne meg til «Sommelier», eller Vinkelner, som det heter på Norsk. Det var Den Franske Ambassade i Oslo, i samarbeid med Sopexa, som ut...

Annet

Los Vikingos spilte på La Noria Golfklubb 22. Oktober 2017

Søndag 22. oktober 2017 spilte Los Vikingos sin tredje turnering for høsten på La Noria golfbane. Denne banen er en ni hulls bane med fire par tre hull, fire par fire hull og et par fem hull. Los Viki...

Golf

Los Vikingos spilte på Atalaya, Old Course 8. Oktober 2017

Los Vikingos som er en klubb for norske golf spillere på Solkysten spilte sin andre turnering for høsten på Atalaya, old course søndag den 8. oktober 2017 med 44 golfere.   Denne gangen spilte ...

Golf

Tema & Profiler

Pål Christensen – en ung norsk veteran i Spania

Det Norske Magasinets journalist treffer naturligvis mange nordmenn til daglig her på Costa del Sol...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Lisbet Hjartholm

Jeg møter Lisbet Hjartholm på en kafé i Puerto Banús. Hun kommer direkte fra treningssenteret, men d...

Tema & Profiler

Harley Davidson Østfold på sitt årlige besøk i Fuengirola

Om bakken vibrerte under Feria-dagene i Fuengirola den 7-15 oktober så var det ikke jordskjelv, men ...

Tema & Profiler

Gå-fotball for full rulle!

Jeg møter tjue formiddagsfriske herrer når jeg tropper opp på Santa Maria fotballbane i Elviria, og ...

Tema & Profiler

Europaseminar for felles vekst og samhold

Et tidsaktuelt seminar med fokus på felles vekst, samhold og faglig påfyll er avviklet. De norske fr...

Tema & Profiler

Norsk Ildsjel – Einar Brataker

Han er 43 år, og så er han i stand til å yte den beste service man kan tenke seg. Einar Brataker har...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29