Påmelding nyhetsmail

Krim, klassikere og knappenålsstillhet - Biblioteket Arroyo de la Miel har det hele

Pinlig. Jeg som tidligere var en flittig bibliotekbruker, har nå bodd fire år i Spania uten å ha besøkt et eneste bibliotek. Så da Mari Carmen Martín Lara, direktør i Benalmádena bibliotek i Arroyo de lo Miel, spurte om vi ville komme og besøke biblioteket, var det en perfekt anledning.

Mari Carmen kontaktet oss fordi hun gjerne vil fortelle at biblioteket faktisk har en avdeling med skandinaviske bøker, samt en omfattende avdeling av engelske bøker.
 
”Vi vil også gjerne oppfordre til at brukerne donerer deres skandinaviske bøker. Vår utenlandske avdeling er utelukkende oppstått pga. donasjoner, og vi vil gjerne hele tiden ha nye, spennende bøker å tilby,” forteller Mari Carmen.

Forbrukeren i sentrum

Forbrukeren i sentrum lyder bibliotekets slagord, som preger enhver folder og flygeblad i skrankens arsenal, og det er tydelig at personalet vet godt at deres arbeidsplass eksisterer for og nettopp pga. brukerne.
”Vår lønn er betalt av offentlige midler, derfor lytter vi til våre brukere,” sier Mari Carmen, da hun viser meg sofahjørnet med gjør-det-selv bøker, som ligger i en avsides krok i biblioteket, og som nettopp er konstruert med bakgrunn av brukernes ønsker.
Et eldre par vandrer stille rundt mellom bokreolene i den engelskspråklige avdelingen, trekker av og til en bok ut og blar litt rundt. Det er mange som bruker bibliotekets fasiliteter, og det er egentlig ikke noen overraskelse, for her innbys det til at man kaster seg over en klassiker i lesesalen eller i et av sofahjørnene.
 
”Med internettets fremgang har biblioteket fått en ny funksjon. Vi er ikke lenger bare en katalog over lesestoff og informasjon, vi er brukernes ’tredje sted’ – det er hjemmet, det er jobben eller skolen, og så er det oss. Vi skal inspirere og motivere brukerne i deres fritid,” forteller Mari Carmen, som er takknemlig for at kommunen aldri har glemt biblioteket økonomisk, til tross for skiftende byråd.
 
I 2015 vant biblioteket prisen ’Liber 2015’, som tildeles det offentlige biblioteket i Spania som oppnår å tilby den beste boklige støtte og atmosfære til sine besøkende. Prisen står på sin egen pidestall i bibliotekets lesesal, og det er noe som man merker at personalet her er stolte over.
 
”Mange unge mennesker bruker våre fasiliteter til å studere,” hvisker Mari Carmen og slår ut med armen mot en lesesal full av unge mennesker, som konsentrert skribler i notisblokker eller på deres bærbare computere. Det er wifi-forbindelse i hele biblioteket, og fra flere av de bærbare snor det seg kabler ned til de strategisk plasserte stikk i gulvet, som lar ledningene suge strøm til computeren. Man er godt klar over at informasjon ikke kun finnes som sorte bokstaver på hvitt papir i en flott innbinding i bokreolen, men at den i vår moderne tid i høyeste grad innsamles via internett. Man har derfor sørget for at fasilitetene passer til behovene til de som studerer.
Skulle man la en knappenål falle i gulvet i lesesalen ville landingen nærmest gi gjenlyd. Sagt med andre ord hersker det en hyggelig men stille atmosfære, og det kan være litt av et sjokk å oppleve så mange spanjoler være så tause på én gang. Men, bibliotekets lesesal er bevis på at det høylytte folkeslaget også har bruk for et stille fristed.
 
Det er ikke bruk for leselamper på bordene i lesesalen, for hele glassfasaden på biblioteket vender ut mot Parque Paloma i Benalmádena, hvor solen skinner fra en skyfri himmel. I innsjøen direkte foran det kjempestore vinduspartiet padler et svanepar fornøyd rundt, og flere av parkens påfugler holder til her i nærheten av biblioteket, hvor de lar deres prangende halefjær henge fritt ned fra gelenderet på branntrappen.

Psst! Det er gratis

Det koster ingenting å benytte seg av bibliotekets fasiliteter. Du skal kun opprette lånekort, hvis du vil låne en bok med hjem. Det er veldig lett å registrere seg som bruker, noe som personalet hjelper deg med. Medbring bare ditt pass eller ditt NIE-bevis – så er du registrert og klar til å sjekke dine første lån ut etter fem minutter. Lånekortet gir deg muligheten til å låne bøker på ethvert bibliotek i hele Andalucía, men bøkene skal leveres tilbake på det samme biblioteket som de er utlånt fra. Man kan låne opp til 12 enheter i 14 dager – deretter kan lånetiden forlenges i 10 dager, maks. tre ganger, via web, telefon eller ved å dra bort til biblioteket.

Med mitt pass som garanti, går jeg opp til skranken og får laget et lånekort. Jeg fyller ut en liten seddel med opplysninger og blir høflig anbefalt å kikke rundt blant hyllene mens kortet utstedes. Fem minutter senere vender jeg tilbake til skranken med en bok under armen, som jeg kan sjekke ut med mitt nye lånekort. Jeg går direkte ut i Parque Paloma og slår meg ned på en benk i skyggen.

UtskriftE-post

Velkommen

Så var sommeren over... -og det er fremdeles nesten like varmt! En av de store bonusene ved å bo på ...

Nyheter

Norske Ildsjeler – Olav Gausaker

Da jeg tar steget innenfor blir jeg vist gjennom leiligheten og ut til terrassen. Olavs kone, María ...

Tema & Profiler

LEARN

Learn er et skoleverktøy utarbeidet av Kurt Robert Eriksen, som i år er kontaktlærer for 8. trinn og...

Tema & Profiler

Sommerferien er over!

Hverdagen er vel tilbake for de fleste av oss, og vi er kommet frem til en oppsummering av sommerens...

Annet

Redaktøren takker for seg

Den 1. september markerer avslutningen på et nesten 30 år langt profesjonelt samarbeid. Helle Espens...

Nyheter

Krim, klassikere og knappenålsstillhet - Biblioteket Arroyo de la Miel har det hele

Pinlig. Jeg som tidligere var en flittig bibliotekbruker, har nå bodd fire år i Spania uten å ha bes...

Tema & Profiler

Utflukter & Reiser

Sierra Bermeja - nasjonalpark eller ikke?

  Det røde fjellet som ligger i Esteponas bakgrunn er 25 millioner år gammelt, og består av 80 % jern. Navnet ”Bermeja” henspeiler på fargen, og kan best oversettes til ”leirfarget”. Umiddelbart tror man ikke at noe kan spire og gro på det, men tar man en tur opp der vil man se at trærne vok...

Utflukter & Reiser

Higuerón-elven og den store kjærligheten

Higuerón-elven er en vakker liten elv, som ligger ved foten av den skjønne landsbyen Frigiliana. Eller rettere sagt: Frigiliana er anlagt på den vestlige siden av Higuerón, på et klippeparti høyt over elven. Elven kom før landsbyen, og de to har fulgt hverandre hele veien opp gjennom historien. Elve...

Utflukter & Reiser

Rota Vicentina – en ny spennende vandrerute i Port…

Rota Vicentina ligger i det sydvestlige hjørnet av Portugal, og ruten ble offisielt åpnet i 2015. Den er på totalt 330 km. og er delt opp i to ruter: Den historiske ruten og Fiskernes sti. Den historiske ruten er på 230 km, og starter på Portugals sydvestlige spiss: Cabo de San Vicente. Den ender i ...

Utflukter & Reiser

Sport

Bråket ulmet - og nå er det krig mellom sjeiken og Michel

Ved La Liga-starten: Málaga CF med ryggen mot muren med et helt nytt hierarki uten stjerne...

Sport

La Liga-start med nytt Málaga-team

Det er lagt opp til en spennende La Liga-start for Málaga CF på mandag den 21. august kl. ...

Sport

Rekordtid i Málaga CF for sjeiken - Løsningen ble Problemet

Hva med fremtiden i Málaga CF, med den utilregnelige og lite tillitsvekkende sjeiken Al-Th...

Sport

Annet

Sommerferien er over!

Hverdagen er vel tilbake for de fleste av oss, og vi er kommet frem til en oppsummering av sommerens valg av feriesteder. Allerede tidlig i vår fikk reiselivsbransjen i Spania beskjed om at denne som...

Annet

Takk for i år - og velkommen til et nytt skoleår 2017/2018

Årets høydepunkter har vært mange, og vi vil takke dere alle - både foreldre og elever og ansatte - for alt dere har bidratt med i gjennom skoleåret! Ny informasjonsfilm! I løpet av skoleåret 2016...

Annet

Nå er det sommer..!

Egentlig er det litt merkelig å si at sommeren er kommet til Spania, for veldig mange tror at vi har sommer hele året. Men også vi her på Solkysten har fire årstider, akkurat som hjemme i Norge. Nå m...

Annet

Tema & Profiler

Norske Ildsjeler – Olav Gausaker

Da jeg tar steget innenfor blir jeg vist gjennom leiligheten og ut til terrassen. Olavs kone, María ...

Tema & Profiler

LEARN

Learn er et skoleverktøy utarbeidet av Kurt Robert Eriksen, som i år er kontaktlærer for 8. trinn og...

Tema & Profiler

Krim, klassikere og knappenålsstillhet - Biblioteket Arroyo …

Pinlig. Jeg som tidligere var en flittig bibliotekbruker, har nå bodd fire år i Spania uten å ha bes...

Tema & Profiler

"Å dø for å leve" av Anita Moorjani

Nylig leste jeg Anita Moorjanis bok ”Å dø for å leve”,“Dying to be me” fra 2012. En bok som gjør inn...

Tema & Profiler

Naturen: Den evige søppelplass

Flasker og bokser, sigarettstumper og burgerforpakninger, mursteiner og frysebokser hoper seg opp i ...

Tema & Profiler

Huleboeren fra El Chorro

Året er 1986. En gutt rappeller seg fra den ene klippen til den andre, bortover det som på dette tid...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29